Εθνική: Ο Καναδάς των οκτώ NBAers και το σερί της Κίνας στον δρόμο για το Τόκιο

Εθνική: Ο Καναδάς των οκτώ NBAers και το σερί της Κίνας στον δρόμο για το Τόκιο

bet365

Ο οικοδεσπότης Καναδάς των οκτώ ΝΒΑers και η Κίνα είναι τα πρώτα εμπόδια της Εθνικής στο Προολυμπιακό τουρνουά (30/6 - 4/7) και το Gazzetta παρουσιάζει τους αντιπάλους της Ελλάδας στη διοργάνωση της Βικτόρια.

Η Εθνική ομάδα έχει μπροστά της την υπέρτατη πρόκληση της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο μέσω του Προολυμπιακού τουρνουά στη Βικτόρια, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει αρχικώς τον οικοδεσπότη Καναδά (30/6, 2:05, ΕΡΤ3) και την Κίνα (2/7, 2:05, ΕΡΤ3) με στόχο να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής, επιστρέφοντας στο κορυφαίο αθλητικό event του πλανήτη έπειτα από τη διοργάνωση του 2008.

Θυμίζουμε πως οι δύο πρώτες ομάδες του ομίλου προκρίνονται στην επόμενη φάση, εκεί όπου θα διασταυρωθούν με τις δύο πρώτες ομάδες του δεύτερου ομίλου όπου βρίσκονται οι Ουρουγουάη, Τσεχία και Τουρκία.

Η Εθνική, λοιπόν γονάτισε από τις απουσίες και τους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της (Παπαπέτρου, Πρίντεζης, Σπανούλης) ωστόσο ο Κώστας Σλούκας έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «οι δικαιολογίες είναι για τους αδύναμους». Τα παιδιά των «παραθύρων» θα έχουν ξανά σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Εθνικής στη Βικτόρια, εκεί όπου ο Ρικ Πιτίνο πρόβαλε στους διεθνείς την ταινία «The Miracle» για να τους εμψυχώσει! Λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ με τον Καναδά, το Gazzetta παρουσιάζει τους πρώτους αντιπάλους της Εθνικής στη μάχη για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Νερς

Καναδάς

Θέση στην παγκόσμια κατάταξη: 21η
Συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες: 9 (1936, 1948, 1952, 1956, 1964, 1976, 1984, 1988, 2000)
Καλύτερη θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες: 2η (1936)

Η τελευταία συμμετοχή του Καναδά στους Ολυμπιακούς Αγώνες τοποθετείται το 2000 στη διοργάνωση του Σίδνεϊ. Εν προκειμένω, οι μοναδικοί NBAers στο ρόστερ των Καναδών ήταν ο νυν κόουτς των Μπρούκλιν Νετς, Στιβ Νας που εκείνη τη χρονιά αγωνιζόταν στους Ντάλας Μάβερικς και ο Τοντ ΜακΚάλοχ των Σίξερς, ένας σέντερ που έπαιξε τέσσερα χρόνια στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη και υποχρεώθηκε να κόψει το μπάσκετ λόγω γενετικής διαταραχής στα πόδια. Φέτος η αποστολή των Καναδών ξεχειλίζει ταλέντο! Οι οικοδεσπότες του Προολυμπιακού τουρνουά στη Βικτόρια θα έχουν τελικά οκτώ NBAers στη 12άδα που θα διεκδικήσει την επιστροφή στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπειτα από 21 χρόνια! Τα ονόματα των Αρ Τζέι Μπάρετ (Νικς), Άντριου Ουίγκινς (Ουόριορς) και Ντουάιτ Πάουελ (Μάβερικς) ξεχωρίζουν στη λίστα των Καναδών που έχουν μια ομάδα γεμάτη φόργουορντ και μέγεθος στην περιφέρεια! Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ουίγκινς θα φορέσει ξανά τη φανέλα με το εθνόσημο για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια στο πλαίσιο της γενικής… συστράτευσης.

Παρεμπιπτόντως, οι τέσσερις Καναδοί που αγωνίζονται εκτός ΝΒΑ και θα ενισχύσουν την εθνική ομάδα στο Προολυμπιακό τουρνουά της Βικτόρια είναι οι Άαρον Ντούρνεκαμπ (Τενερίφη), Τρε Μπέιλ-Χέινς (Κραϊλσχάιμ), Άντριου Νίκολσον (Φουτζιάν) και το άλλοτε νούμερο 1 του NBA Draft 2013, ο Άντονι Μπένετ που πλέον αγωνίζεται στο Πουέρτο Ρίκο με τους Κανγκρεχέρος ντε Σαντούρθε. Στην άκρη του πάγκου βρίσκεται ο Νικ Νερς, πρωταθλητής στο ΝΒΑ με τους Τορόντο Ράπτορς το 2019. Την ίδια χρονιά ήταν προπονητής του Καναδά στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας όπου οι Καναδοί τερμάτισαν στην 24η θέση με ρεκόρ 2-3, χάνοντας την απευθείας πρόκριση στο Τόκιο. Εξάλλου, ο μόνος Καναδός διεθνής που έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και θα αγωνιστεί επίσης στο Προολυμπιακό τουρνουά είναι ο Κόρι Τζόσεφ! Η μεγάλη απουσία των Καναδών είναι αυτή του Τζαμάλ Μάρεϊ, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο υπέστη ρήξη χιαστού στο αριστερό γόνατο λίγο πριν από το τέλος του αγώνα των Νάγκετς με τους Ουόριορς. Εκτός Προολυμπιακού τουρνουά έμειναν επίσης οι Κεμ Μπιρτς και Κέλι Όλινικ ενώ ο Μπράντον Κλαρκ και ο Τρίσταν Τόμπσον αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού.

Γκαρντ
Λου Ντορτ (Θάντερ)
Τρε Μπέιλ-Χέινς (Κραϊλσχάιμ)
Νίκειλ Αλεξάντερ-Γουόκερ (Πέλικανς)
Κόρι Τζόζεφ (Πίστονς)
Μάικαλ Μέλντερ (Ουόριορς)
Φόργουορντ
Άντριου Ουίγκινς (Ουόριορς)
Αρ Τζέι Μπάρετ (Νικς)
Άαρον Ντούρνεκαμπ (Τενερίφη)
Άντονι Μπένετ (Κανγκρεχέρος ντε Σαντούρθε)
Άντριου Νίκολσον (Φουτζιάν, Κίνα)
Σέντερ
Ντουάιτ Πάουελ (Μάβερικς)
Τρέι Λάιλς (Σπερς)

Chinaa

Κίνα

Θέση στην παγκόσμια κατάταξη: 29η
Συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες: 9 (1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
Καλύτερη θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες: 8η (1996, 2004, 2008)

Η Κίνα ταξίδεψε στη Βικτόρια ενόψει της συμμετοχής στο Προολυμπιακό τουρνουά έχοντας ένα ζηλευτό σερί όσον αφορά την παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετρώντας εννιά συνεχόμενες συμμετοχές στο σπουδαιότερο αθλητικό event του πλανήτη, αρχής γενομένης από το 1984 και τη διοργάνωση στο Λος Άντζελες! Πρόκειται για το τρίτο εν ενεργεία μεγαλύτερο σερί έπειτα από τις 13 συμμετοχές της Αυστραλίας και τις 10 της Team USA. Η 12άδα της Κίνας στο Προολυμπιακό περιλαμβάνει παίκτες που αγωνίζονται μόνο στο εγχώριο πρωτάθλημα, εκεί όπου παρεμπιπτόντως εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην συμμετέχουν ξένοι παίκτες από την επόμενη σεζόν.

Ο Γιάο Μινγκ εκτελεί χρέη προέδρου στην κινεζική ομοσπονδία μπάσκετ από τον Φεβρουάριο του 2017 ενώ στην τελευταία συμμετοχή της σε μεγάλη διοργάνωση, η Κίνα τερμάτισε στην 24η θέση της κατάταξης στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη προ διετίας στα γήπεδα της με ρεκόρ 2-3. Στη 12άδα της Κίνας φιγουράρουν επτά παίκτες άνω των 2μ.05 ενώ ξεχωρίζει η παρουσία του Τσουανξίνγκ Λιου, του 21χρονου σέντερ των Κινγκντάο Ινγκλς που βλέπει τον κόσμο από τα 225 εκατοστά! H Κίνα έχει επίσης σημαντικές απουσίες αφού δεν μπορεί να υπολογίζει στον σταρ του κινεζικού μπάσκετ, τον πρώην ΝΒΑer Γι ΖιανΛιάν που έχασε τη φετινή σεζόν λόγω τραυματισμού στον αχίλλειο. Εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού τέθηκαν επίσης και οι Αϊλούν Γκουό και Ζελίν Ουάνγκ. Με μ.ό. ηλικίας τα 24 έτη, η Κίνα έχει ένα από τα πιο νεανικά ρόστερ στα Προολυμπιακά τουρνουά.

Γκαρντ
Ζιε Ξου (Γκουαντόνγκ Ντονγκουάν)
Μινγκσουάν Χου (Γκουαντόνγκ Ντονγκουάν)
Ζιουέι Ζάο (Λάιονινγκ Φλάιντ Λέοπαρντς)
Γουένμπο Λου (Ζεζιάνγκ)
Κιαν Γου (Ζεζιάνγκ)
Φόργουορντ
Πενγκ Ζου (Γκουαντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς)
Σαογιέ Ουάνγκ (Ρόγιαλ Φάιτερς Πεκίνου)
Σέντερ
Ζουνφέι Ρεν (Γκουαντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς)
Ζενλίν Ζανγκ
Τσουανξίνγκ Λιου (Κινγκντάο Ιγκλς)
Ζιγιέ Σεν (Σενζέν Λέοπαρντς)
Κιάν Ζου (Ξινζιάνγκ Φλάινγκ Τάιγκερς)

Το πλήρες πρόγραμμα του Προολυμπιακού στη Βικτόρια

Τετάρτη 30 Ιουνίου
02.05 Ελλάδα-Καναδάς
05:35 Ουρουγουάη - Τουρκία
Πέμπτη 1 Ιουλίου
02.05 Καναδάς - Κίνα
05:35 Τουρκία - Τσεχία
Παρασκευή 2 Ιουλίου
02.05 Κίνα-Ελλάδα
05:35 Τσεχία Ουρουγουάη
Σάββατο 3 Ιουλίου
Πρώτος Α' ομίλου - Δεύτερος Β' ομίλου
Πρώτος Β' ομίλου - Δεύτερος Α' ομίλου
Κυριακή 4 Ιουλίου
02.05 Νικητής ημιτελικού 1 - Νικητής ημιτελικού 2

 

ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ Τελευταία Νέα