Ο μεταξένιος ζουρλομανδύας

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Ο μεταξένιος ζουρλομανδύας

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης αναλύει την ειδική βαθμολογία της FIBA και δεν φοβάται τα ρεύματα από το τελευταίο «παράθυρο».

«Υπάρχει πιθανότητα να τερματίσει η Ελλάδα έξω από τις προνομιούχες θέσεις και να μην είναι επικεφαλής Ομίλου στο Μουντομπάσκετ», ανακοίνωσε, με ενημερωτικό δελτίο προς τα μέσα ενημέρωσης, η FIBA.

Πολλοί το κατάπιαν αμάσητο, άλλοι έμπλεξαν τα μπούτια τους με τις απίθανες εξισώσεις με τις οποίες εξάγει το ranking η Παγκόσμια Ομοσπονδία, οπότε η κινδυνολογία πέρασε στην επικαιρότητα.

Είναι έτσι, όμως; Ή μήπως πρόκειται για μία πρόχειρη φιλότιμη απόπειρα ώστε να ενισχυθεί η -σχεδόν ανύπαρκτη για την ξέγνοιαστη αφεντιά μας- δυναμική του τελευταίου «παράθυρου»;

Μαθηματικός εγώ δεν είμαι ούτε μπορώ να παρακολουθήσω τους αλλοπρόσαλλους ελιγμούς μίας Ομοσπονδίας ανήμπορης να καταρτίσει ένα αξιοπρεπές σύστημα διεξαγωγής, με σαφείς όρους συμμετοχής.

Η απόφαση της FIBA να ορίσει τη διοργανώτρια Κίνα επικεφαλής Ομίλου (γιατί …έτσι!) ανακοινώθηκε μόλις χθες, λίγο πριν διεξαχθεί το 11ο από τα 12 τζάμπολ της προκριματικής διαδικασίας.

Ο κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο οι υπόλοιποι 7 επικεφαλής θα επιλεγούν με βάση το ranking (και όχι από άλλο κριτήριο) δεν ανακοινώθηκε ποτέ.

Τον είχαμε υποψιαστεί, αλλά οι σχετικές κρούσεις από τις ίδιες τις ομάδες (Ελλάδα, Σερβία κ.α.) έπεφταν στο κενό. Ώσπου, Φεβρουάριο μήνα, ήρθε η επιβεβαίωση μέσα από ένα ημιεπίσημο ενημερωτικό δελτίο. Πρόλαβαν, τουλάχιστον, την κλήρωση.

Τώρα που το ξεδιαλύναμε λοιπόν το φλέγον ζήτημα, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση της ειδικής βαθμολογίας, πίσω από τις ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία, Σερβία, Αργεντινή, Λιθουανία, Σλοβενία. Αλλά οι πρωταθλητές Ευρώπης Σλοβένοι έχουν ήδη αποκλειστεί από το Μουντομπάσκετ (δεν προβλέπονται φέτος wild cards). Συνεπώς, δεν είμαστε 8οι, αλλά 7οι μεταξύ των ομάδων που θα ταξιδέψουν στην Κίνα. Για την οικονομία της συζήτησης, θεωρώ δεδομένη την πρόκριση των Σέρβων.
  • Η 9η Κροατία (586.2) βρίσκεται πολύ κοντά στην 8η Ελλάδα (587.9), αλλά βρίσκεται, και αυτή, με ενάμισυ πόδι έξω από τα τελικά. Χρειάζεται εξωφρενικός συνδυασμός αποτελεσμάτων για να τη μπάσει από το παράθυρο. Ούτε αυτή, συνεπώς, στοιχειοθετεί απειλή.
  • Η 10η Αυστραλία (509.9) και η 11η Ρωσία (508.8) μπορούν να προσπεράσουν την Ελλάδα, αλλά θα χρειαστεί να πάνε όλα στραβά στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, σε βαθμό Τιτανικού. Μάλιστα οι Αυστραλοί έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση, ενώ οι Ρώσοι θέλουν ακόμη μισό βηματάκι για να πάρουν το εισιτήριο.

«Καλά θα κάνετε να κερδίσετε τους δύο αγώνες σας, για να είστε σίγουροι», ήταν η ενημέρωση που τάραξε την πατροπαράδοτη ραστώνη της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Η Εθνική μας (9-1) φιλοξενεί μεθαύριο τη Γεωργία στο Ηράκλειο, ενώ ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της την Κυριακή, απέναντι στη Γερμανία στο Μπάμπεργκ.

Αρκεί ορίζοντας δύο αγωνιστικών για να καλυφθεί άραγε μία διαφορά περίπου 80 μονάδων στο ranking; Στις παραμέτρους που καθορίζουν τις αυξομειώσεις της ειδικής κατάταξης περιλαμβάνονται όχι μόνο η νίκη, αλλά και η διαφορά, η δυναμικότητα του αντιπάλου, η έδρα, η βαθμολογική σημασία του αγώνα.

Άλλο να κερδίσεις τελικό Εurobasket με αντίπαλο τη Σερβία σε ουδέτερο γήπεδο, άλλο να νικήσεις το Βανουάτου στα προκριματικά της Ωκεανίας. Στην πρώτη περίπτωση, ανταμείβεσαι με υπέρλαμπρη κούπα. Στη δεύτερη, σε κερνάνε ένα παγωτό για τη ζέστη.

Μόλις έκλεισε το «παράθυρο» του Ιουνίου-Ιουλίου, η Ελλάδα ήταν 9η με 545.5 βαθμούς και η Κροατία 8η με 566.1. Στις τέσσερις αγωνιστικές που ακολούθησαν, η Εθνική μας πέτυχε ρεκόρ 3-1, κατατροπώνοντας μάλιστα ισχυρούς παρτενέρ: Σερβία, Γερμανία, Γεωργία. Στο μεταξύ, οι Κροάτες πέτυχαν μόνο 1 νίκη και γνώρισαν 3 ήττες.

Όταν ολοκληρώθηκε αυτή η σειρά αγώνων, η κατάταξη ήταν αυτή που είναι τώρα: Ελλάδα 587.9, Κροατία 586.2. Πάει να πει, ότι οι συγκεκριμένες τέσσερις αγωνιστικές δημιούργησαν διαφορά μόλις 22.3 μονάδων υπέρ της ελληνικής ομάδας, οι οποία έκανε δύο νίκες παραπάνω από τους Κροάτες.

Πώς ακριβώς θα τουμπάρει το +78 που τη χωρίζει από Αυστραλούς και Ρώσους μέσα στα επόμενα δύο παιχνίδια; Αν γίνει τέτοιο πράγμα, θα χρειαστεί να φορέσει η Εθνική μεταξένιο μπλε ζουρλομανδύα στο Μουντομπάσκετ. Όχι φανέλα και σορτσάκι.

Ανακεφαλαιώνοντας, νομίζω ότι η μοναδική (ρεαλιστικά) περίπτωση να μείνει η Ελλάδα έξω από την προνομιούχο 8άδα των Ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι να χάσει την 8η θέση του ranking από την σχεδόν αποκλεισμένη Κροατία.

Σε κάθε περίπτωση, το πιθανό 2/2 μας εξασφαλίζει το πολυπόθητο πλεονέκτημα και μας κρατάει μακριά από τα δόντια Αμερικανών, Ισπανών, Γάλλων, Σέρβων, Αργεντινών, Λιθουανών και …Κινέζων στην α’ φάση του Μουντομπάσκετ.

Όσο ευκολότερο είναι το έργο της Εθνικής στο ξεκίνημα, τόσο το καλύτερο. Εφ’ όσον προκρίνονται στον επόμενο γύρο 2 ομάδες από κάθε τετράδα, έχει τεράστια διαφορά ευκολίας ένας Όμιλος με Σερβία, Βραζιλία, Ιράν από έναν Όμιλο με Βραζιλία, Τσεχία, Ιράν.

Σύμφωνοι, το ξέρω καλύτερα από εσάς, δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος και ουδείς δικαιούται να πάρει τον άλλον αψήφιστα. Όπως και να το κάνουμε όμως, όποιος μεγαλομεσαίος συναντηθεί στον α’ γύρο με τις ΗΠΑ θα παίξει την πρόκρισή του κορώνα-γράμματα απέναντι σε τρίτη ομάδα, σχεδόν ισάξια με τον ίδιο.

Ας πάει να τα βγάλει κάποιος άλλος, τα αμερικάνικα, σέρβικα και ισπανικά κάστανα από τη φωτιά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.