Τουρκία - Σερβία 72-79: Έβαλαν δύσκολα στον εαυτό τους αλλά... απέδρασαν με τρομερό Γιόκιτς

Τουρκία - Σερβία 72-79: Έβαλαν δύσκολα στον εαυτό τους αλλά... απέδρασαν με τρομερό Γιόκιτς

bet365

Η Τουρκία επέστρεψε από το -19 του ημιχρόνου αλλά τελικά οι Σέρβοι χαμογέλασαν, επικρατώντας 79-72 στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας σημαντικό βήμα πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023.

Ο Νίκολα Γιόκιτς έκανε πάρτι για ένα ημίχρονο, οι Τούρκοι πάλεψαν για την επιστροφή από το -19, όμως το τελικό 72-79 βγάζει τη Σερβία... στον αφρό και στέλνει την ομάδα του Αταμάν σε αναζήτηση ενός θαύματος στον όμιλο της Εθνικής μας, για πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023.

Το ντέρμπι του δευτέρου ημιχρόνου έφερε τους Τούρκους μία ανάσα από την μεγάλη επιστροφή, όμως το 72-72 του τελευταίου διλέπτου ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν, με τον Γιόκιτς να σκοράρει συνολικά 24 πόντους και τους Κάλινιτς, Γκούντουριτς να προσθέτουν άλλους 14, επικρατώντας των συγκινητικών Οσμάν, Κορκμάζ και Σενγκούν για να οδηγήσουν τη Σερβία στο 2/2 για το «παράθυρο» του Αυγούστου.

Ο αγώνας

Και πώς να έχουμε ντέρμπι στα πρώτα 20 λεπτά, όταν ο back to back MVP του NBA μπαίνει αγριεμένος. Ο Γιόκιτς σκόραρε 11 από τους 16 πόντους της Σερβίας στο 6ο λεπτό (7-16) και η ομάδα του Πέσιτς, έχοντας κανονικά τον Μίτσιτς στην πεντάδα μετά τον τραυματισμό του απέναντι στην Εθνική μας, ήδη ένιωθε άνετα στο γήπεδο. Μπορεί ο Γιόκιτς να κάθισε στον πάγκο, όμως η πεντάδα με τους Λούτσιτς και Κάλινιτς να κρύβουν τον ορίζοντα συνέχισε τη δουλειά.

Η Σερβία προηγήθηκε με 11-26 στο τέλος του δεκαλέπτου και συνέχισε να χτίζει πάνω σε αυτήν τη διαφορά, μην επιτρέποντας στους παίκτες του Αταμάν να πάρουν... ανάσα. Ο Σενγκούν μπορεί να σκόραρε 11 πόντους και ο Κορκμάζ άλλους 9 στο ημίχρονο, όμως η Τουρκία δεν μπορούσε να δει καθαρά το καλάθι και φυσικά να αντιμετωπίσει τον Γιόκιτς.

Οι Σέρβοι μέτρησαν 5/12 τρίποντα στο ημίχρονο και πέραν αυτού η απειλή του Γιόκιτς χαμηλά δεν άφησε κανέναν περιθώριο. Ο σταρ των Νάγκετς σκόραρε 19 μέσα σε 11 λεπτά συμμετοχής στο ημίχρονο και ένα τρίποντο του Κάλινιτς από το κέντρο σε νεκρό χρόνο διαμόρφωσε το 28-47 μετά από 20 λεπτά.

Με τη βοήθεια και της έδρας της, η Τουρκία προσπάθησε να αλλάξει τον ρυθμό από την άμυνά της, τρέχοντας ένα 12-0 όταν βρήκε δύο μακρινά σουτ από Μαχμούτογλου και Οσμάν για το 43-52, ενώ λίγο αργότερα βρίσκοντας πόντους στο transition μείωσε στους 7 (50-57). Το τρίποντο όμως ήταν όπλο των Σέρβων και με δύο τέτοια από Γκούντουριτς και Γιάγκοντιτς-Κούριτζα επανέφεραν τη διαφορά στα διψήφια.

Την τελευταία σπίθα για την ανατροπή, σε μία ομάδα που εν πολλοίς έπαιζε για τη ζωή της, άναψε με ένα τρίποντο ο Κορκμάζ. Οι Τούρκοι μείωσαν σε 62-66, με 8 λεπτά για το τέλος αλλά η απόπειρα του Οσμάν να φτάσει σε απόσταση αναπνοής βρήκε σίδερο. Όμως η αφλογιστία του Γιόκιτς στο δεύτερο μέρος, που τα βρήκε σκούρα κόντρα στη δύναμη των Τούρκων, έδωσε και άλλη ευκαιρία στους γηπεδούχους, με τον Οσμάν να εξιλεώνεται ισοφαρίζοντας στους 71.

Ένα ακόμα πολύ μεγάλο σουτ από τον Κάλινιτς έδωσε μεγάλη ανάσα στην ομάδα του Πέσιτς (72-75), με τον Γιόκιτς να σκοράρει τον 24ο πόντο του και να διαμορφώνει το 72-79, 40'' πριν το τέλος, που τελικά ήταν και το τελικό σκορ...

Τα δεκάλεπτα: 11-26, 28-47, 55-65, 72-79

Η βαθμολογία του ομίλου

  1. Λετονία 5-1
  2. Ελλάδα 4-2
  3. Βέλγιο 3-3
  4. Σερβία 3-3
  5. Τουρκία 2-4
  6. Μεγάλη Βρετανία 1-5

Τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής

Η επόμενη αγωνιστική (10/11)

  • Ελλάδα - Λετονία
  • Τουρκία - Βέλγιο
  • Μεγάλη Βρετανία - Σερβία

1

1

@Photo credits: FIBA
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDOBASKET Τελευταία Νέα