Εθνική: Μειώνονται οι επιλογές των διεθνών για τα προκριματικά του Παγκοσμίου

Εθνική: Μειώνονται οι επιλογές των διεθνών για τα προκριματικά του Παγκοσμίου

Εθνική: Μειώνονται οι επιλογές των διεθνών για τα προκριματικά του Παγκοσμίου

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η «γαλανόλευκη», που θα μάθει αύριο τους αντιπάλους της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά βλέπει την δεξαμενή των διαθέσιμων παικτών να γίνεται ολοένα και φτωχότερη.


Θυμάστε καθόλου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα; Ναι, αναφέρομαι στην «επίσημη αγαπημένη» των Ελλήνων φιλάθλων που κάποτε συγκέντρωνε πάνω της το μπασκετικό ενδιαφέρον του καλοκαιριού και που οι θερινές υποχρεώσεις της αναμένονταν με ανυπομονησία από τους απανταχού μπασκετικούς και όχι μόνο.

Ε, λοιπόν, η «θλιβερή» πραγματικότητα που χαρακτηρίζει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην εφετινή σεζόν, έχει να κάνει με το ότι από τις 5 του περασμένου Ιουλίου, όταν και ολοκληρώθηκαν οι αγώνες του στο προολυμπιακό τουρνουά της Βικτόρια, ουδείς διοικητικός έχει ασχοληθεί έστω και υποτυπωδώς, με τον απαραίτητο προγραμματισμό για την επόμενη διοργάνωση στην οποία θα πάρει μέρος.

Θα μου πείτε ποιος να ασχοληθεί, όταν το μοναδικό ενδιαφέρον της προσωρινής διοίκησης της ομοσπονδίας εστιάζεται στην επίτευξη μίας ακόμη αναβολής των αρχαιρεσιών της 12ης Σεπτεμβρίου (εξ' ού και η διπλή προσφυγή στο Πρωτοδικείο από 66 σωματεία), έτσι ώστε να παραταθεί όσο περισσότερο γίνεται η θητεία της.

Άραγε γνωρίζει κάποιος από τους μπασκετικούς αυτούς «φωστήρες» (Βασιλακόπουλος, Τσαγκρώνης και Γολέμης) ότι η Εθνική ομάδα θα μάθει αύριο (31/08) τους αντιπάλους της στην 1η φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023; Και αν ναι, έχει εκπονήσει κάποιο πλάνο για την ενίσχυση της στο πρώτο παράθυρο του ερχόμενου Νοεμβρίου, τώρα που οι διαθέσιμοι παίκτες για να σηκώσουν το βάρος, μειώνονται όλο και περισσότερο;

σ

Η απάντηση είναι γνωστή και φυσικά στηρίζεται στο ότι εδώ και χρόνια ο οργανισμός της Εθνικής ομάδας, που τόσο πολύ έχει δοξάσει την Ελλάδα στο παρελθόν, λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο! Και δεν αναφέρομαι στο αν υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται (αυτοί είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Θανάσης Σκουρτόπουλος και ο team manager, Κώστας Κώτσης), αλλά στο αν υπάρχει ο παραμικρός προγραμματισμός για την επόμενη πρόκληση...

Στο αν υπάρχει η ανησυχία όσον αφορά στο που βαδίζει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και αν έχει προβλεφθεί η δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών και επιτέλους να παρουσιάσουμε μία εικόνα αντάξια της μπασκετικής μας παράδοσης...

Δυστυχώς, τίποτε απ' όλα τα παραπάνω δεν έχει γίνει στην διάρκεια του καλοκαιριού με αποτέλεσμα η κρισιμότητα των επικείμενων εκλογών να συνδέεται άμεσα και με την Εθνική ομάδα, που πρέπει άμεσα να αποκτήσει ένα ξεχωριστό διοικητικό επιτελείο με επιφανή στελέχη, που θα αναλάβουν να δώσουν λύση σε όλα της προβλήματα.

Το πρώτο και πιο άμεσο έχει να κάνει με την σύνθεση που θα παρατάξει στους δύο πρώτους αγώνες του Νοεμβρίου, που θα είναι καθοριστικοί για την διεκδίκηση της πρόκρισης στην 2η φάση των προκριματικών. Εκεί δηλαδή που θα κριθούν τα συνολικά 12 ευρωπαϊκά εισιτήρια για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την οποία θα συνδιοργανώσουν το 2023 οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μετά και την μετακίνηση του Καββαδά στον Παναθηναϊκό και του Λούντζη στον Ολυμπιακό, μόνο τρεις από τους 12 διεθνείς που αγωνίστηκαν στον Καναδά θα τεθούν στην διάθεση του 56χρονου προπονητή (Κατσίβελης, Γιαννόπουλος και Ρογκαβόπουλος).

Και προσέξτε, μιλάμε για μία Εθνική που στο προολυμπιακό τουρνουά παρατάχθηκε με σύνθεση ανάγκης και με συνολικά επτά απουσίες (οι αδερφοί Αντετοκούνμπο, ο Παπανικολάου, ο Ντόρσεϊ, ο Παπαπέτρου, ο Πρίντεζης και ο Σπανούλης που τραυματίστηκε και αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση).

Βασιλακόπουλος

Συνολικά, οι παίκτες που δεν θα έχουν υποχρεώσεις στην Euroleague για τα τέλη Νοεμβρίου και θεωρητικά πάντα, αναμένεται να βρεθούν στο προσκλητήριο της Εθνικής, είναι οι εξής:

Γιαννόπουλος, Ρογκαβόπουλος, Γκίκας, Αγραβάνης Δ. (Προμηθέας)
Φλιώνης, Μπόγρης (ΑΕΚ)
Κατσίβελης, Σαλούστρος, Χρυσικόπουλος, Μωραϊτης (Περιστέρι)
Γιάνκοβιτς, Τολιόπουλος (ΠΑΟΚ)
Μουράτος, Κακλαμανάκης (Λαύριο)
Αθηναίου, Χουγκάζ (Ιωνικός)
Παπαδάκης, Αγραβάνης Γ., Κουζέλογλου (Ηρακλής)

Όπως γίνεται αντιληπτό, στην περίπτωση μίας δύσκολης κλήρωσης και λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι τρεις πρώτες ομάδες των οκτώ ομίλων θα περάσουν στην 2η φάση και θα μεταφέρουν την βαθμολογία τους, δεν είναι καθόλου απίθανο να κινδυνεύσουμε με αποκλεισμό και να δούμε την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τον καναπέ.

Στην περίπτωση που στις 13 Σεπτεμβρίου, όμως, έχουμε νέα διοίκηση στην ομοσπονδία και αρκετούς βετεράνους διεθνείς στο Δ.Σ., πόσο εφικτή είναι η δημιουργία μίας Επιτροπής Εθνικών ομάδων, η οποία θα συνεργαστεί με τους δύο «αιώνιους» και θα συζητήσει μαζί τους το ενδεχόμενο ενίσχυσης της Εθνικής ανδρών με 1-2 παίκτες;

Έστω και για τον 2ο αγώνα της Ελλάδας στο συγκεκριμένο 4ήμερο (με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Ζενίτ στις 25/11 και ο Ολυμπιακός παίζει την επομένη στο Μιλάνο με την Αρμάνι);

Ψιλά γράμματα για την προσωρινή διοίκηση της ΕΟΚ...

Υγ.: Βάσει αξίας, ο υγιής Νίκος Παππάς της ΑΕΚ, θα πρέπει να αναφέρεται πρώτος στην παραπάνω λίστα και μία ενδεχόμενη συμμετοχή του θα προσέδιδε στο ρόστερ αδιαμφισβήτητη ποιότητα. Η περίπτωση του όμως συνοδεύεται με αρκετά “αλλά”, τα οποία δεν γνωρίζω αν υπάρχει η διάθεση να ξεπεραστούν. Και από πλευράς ομοσπονδιακού αλλά και από τον ίδιον τον παίκτη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!