MundoBasket 2023, Λιθουανία - Σερβία 68-87: Μετέτρεψε το ντέρμπι σε... περίπατο

Δημήτρης Οικονόμου
Με μία εντυπωσιακή εμφάνιση, η Σερβία έκανε τη Λιθουανία να μοιάζει... αγνώριστη (68-87) και πήρε εμφατικά το εισιτήριο για την τετράδα του MundoBasket. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Δίχως να επιτρέψει στους Λιθουανούς να καταθέσουν τίποτα από τα καλά τους στοιχεία, η Σερβία έκανε... πάρτι (68-87) στον πρώτο προημιτελικό του MundoBasket, παίζοντας και για τον Σίμανιτς και περιμένει πλέον Καναδά ή Σλοβενία στην τετράδα. Ο Μπογκντάνοβιτς ήταν πραγματικός ηγέτης στην επίθεση, Αβράμοβιτς και Γκούντουριτς άλλαξαν τον ρυθμό της αναμέτρησης ενώ ο Πετρούσεφ και ο Μιλουτίνοφ σκόραραν όταν έπρεπε για να πάρουν τις «μάχες» κόντρα σε Βαλαντσιούνας και Μοτιεγιούνας.

Ο αγώνας: Λιθουανία - Σερβία

Το ξεκίνημα της αναμέτρησης είχε... παραδοσιακή Λιθουανία, βγαλμένη από το MundoBasket. Με σημάδι στον Βαλαντσιούνας, οι Σέρβοι δεν πρόλαβαν να βγάλουν έγκαιρα τις βοήθειες και από την περίμετρο το αρχικό 4/4 παγίωσε μία μικρή διαφορά (16-10, 4'), αφού Μπραζντέικις και Σεντεγκέρσκις βοήθησαν επιθετικά τον ψηλό τους. Η Σερβία όμως πρόλαβε να μαζέψει γρήγορα το σκορ, με δύο κλεψίματα που έφεραν ισάριθμα καλάθια και τελευταίο αυτό του Αβράμοβιτς (20-20, 7').

Η μορφή του αγώνα άλλαξε με την είσοδο αυτού και Γκούντουριτς. Ο πρώτος πίεσε ασφυκτικά την μπάλα, ο δεύτερος έφερε καθαρό μυαλό στην επίθεση και οι Σέρβοι χτυπώντας με τον Πετρούσεφ (7 πόντοι) τον Μοτιεγιούνας, ξέφυγαν με 31-38 (16'). Ο Μπογκντάνοβιτς σε εκείνο το σημείο συνέχισε να... πυροβολεί, σκοράροντας τρίποντο μπροστά στον Γιοκουμπάιτις για το 33-41, με τον Μιλουτίνοφ να παίρνει τη σκυτάλη από τους 18 πόντους του συμπαίκτη του και να πετυχαίνει άλλους 9. Από τα 5/6 τρίποντα οι Λιθουανοί κατέληξαν σε... λιθοβολία με 5/14 στο ημίχρονο και έτσι ο Μπογκντάνοβιτς βρήκε χώρο για δράση ξανά, σκοράροντας το 38-49 στο φινάλε του ημιχρόνου.

«Πάρτι» στο δεύτερο ημίχρονο

Ο Μακσβίτις έπαιξε ζώνη για δύο κατοχές αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τους Σέρβους και τον Μπογκντάνοβιτς. Ο Μιλουτίνοφ πάσαρε, ο Γιόβιτς σκόραρε δύο τρίποντα και η διαφορά πήγε στους 14 (48-62, 25'). Ο πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού σκόραρε και τρίτο τρίποντο, με τους Λιθουανούς να τα χουν χαμένα και τον Αβράμοβιτς να κλέβει ξανά στο κέντρο.

Με το -18 του 3ου δεκαλέπτου, η Λιθουανία έπρεπε να ανέβει ένα βουνό. Η χαριστική βολή δόθηκε από τον Φιλίπ Πετρούσεφ, που έβαλε δύο τρίποντα στο πρόσωπο του Βαλαντσιούνας για το 57-82 (33') και άναψε τη σπίθα για πάρτι. Οι Λιθουανοί δεν είχαν πλέον ούτε τον τρόπο, ούτε τις λύσεις για να επιστρέψουν στην αναμέτρηση και μοιραία παραδόθηκαν άνευ όρων, με τους Σέρβους να παίρνουν το εισιτήριο για την τελική τετράδα.

Τα δεκάλεπτα: 25-24, 38-49, 55-73, 68-87

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι Σέρβοι έχτισαν διαφορά με τους Αβράμοβιτς, Γκούντουριτς. Χτύπησαν τη δεύτερη πεντάδα των Λιθουανών και όταν μπήκε ο Μπογκντάνοβιτς έπιασαν διψήφιες τιμές για να μην ξανακοιτάξουν ποτέ πίσω. Το ανελέητο πρες πάνω στην μπάλα των Σέρβων έκανε τους Λιθουανούς αγνώριστους, χωρίς τα καλά τους ποσοστά στο σουτ και με αρκετά λάθη.

MVP: Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση, ανάλογη της κλάσης του σκοράροντας 21 πόντους με 7/9 2π., 2/4 3π., 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Τα τρία συνεχόμενα τρίποντα του Γιόβιτς άνοιξαν τη διαφορά στο 3ο δεκάλεπτο. Σημαντικές βοήθειες από Αβράμοβιτς στην πίεση της μπάλας και τον Μιλουτίνοφ επιθετικά.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας ολοκλήρωσε το ματς με μόλις 9/28 πόντους και εκτέθηκε στην άμυνα της 2nd unit για τη Λιθουανία.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 9/28 τρίποντα των Λιθουανών που ξεκίνησαν με 5/6.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Οι Λιθουανοί έχουν αρετές ως ομάδα αλλά δεν μπορούν να τις αναδείξουν απέναντι σε αυτήν τη Σερβία. Από τη στιγμή που πιέστηκε ο Γιοκουμπάιτις και ξεκίνησαν τα λάθη, φάνηκε η απουσία ενός δεύτερου χειριστή τέτοιου επιπέδου. Η Σερβία είναι ομάδα που έχει αρκετές λύσεις σε κάθε θέση και απέχει πλέον ένα ματς από το παιχνίδι του χρυσού μεταλλίου.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.