Ελλάδα - Σερβία 64-71: Ένα σκληρό μάθημα, μία εξαιρετική ανατροπή (vids)

Η Ελλάδα επέστρεψε από το -15 απέναντι στη Σερβία, αλλά ηττήθηκε στο τέλος (71-64) στην πρεμιέρα του τουρνουά «Ακρόπολις». Εξαιρετική εμφάνιση ο Νίκος Ρογκαβόπουλος με 19 πόντους.

Η Ελλάδα είδε και τις δύο όψεις του νομίσματος. Απέναντι στη Σερβία, στην πρεμιέρα του τουρνουά «Ακρόπολις», έμεινε πίσω με διαφορά 15 πόντων.

Κατάφερε να την ανατρέψει, αλλά στο τέλος γνώρισε την πρώτη ήττα στα φιλικά προετοιμασίας (71-64).

Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος ήταν ο παίκτης που βοήθησε στην ανατροπή (19π.), μαζί με τον Ιωάννη Παπαπέτρου (11π.), ο οποίος επέστρεψε φουριόζος μετά τον τραυματισμό του, αλλά η Εθνική «πλήρωσε» την επιπολαιότητά της σε ορισμένα σημεία του αγώνα.

O Τόμας Γουόκαπ μπορεί να έμεινε άποντος, αλλά μοίρασε 10 ασίστ.

Μαζί φυσικά και η δεινότητα στην εκτέλεση των Σέρβων, οι οποίοι στηρίχθηκαν τόσο στο παιχνίδι του Μιλουτίνοφ, όσο και στο σουτ των Μπογκντάνοβιτς και Γκούντουριτς.

Το ματς

Περίεργο το πρώτο δεκάλεπτο, με σκαμπανεσμάτα για την Εθνική. Ο Ντίνος Μήτογλου συνέχισε με τον ρυθμό των προηγούμενων αναμετρήσεων και με 2/2 τρίποντα οδήγησε την Ελλάδα σε προβάδισμα 9-4.

Οι Σέρβοι απάντησε με επί μέρους 10-2 και προηγήθηκε με 14-11, με ένα τρίποντο του Αβράμοβιτς.

Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 16-13 και τους Σέρβους να βρίσκουν 8 πόντους στο «ζωγραφιστό», αλλά μόνο 2 από τα χέρια του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Η Ελλάδα μετά το 11-7 έκανε επιπόλαιες επιλογές, με την άμυνα των Σέρβων να την οδηγεί σε αυτές.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η Ελλάδα στηρίχθηκε στην ενέργεια του Θανάση Αντετοκούνμπο, αλλά η μέτρια αμυντική στάση έδινε εύκολους πόντους στην ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς.

Ήδη ο Δημήτης Ιτούδης είχε... ανακατέψει την τράπουλα της πεντάδας, δοκιμάζοντας διάφορα σχήματα, κρυίως όταν απουσίαζε ο Μιλουτίνοφ, ο οποίος είχε αντίπαλο τον Παπαγιάννη.

Οι Σέρβοι ξέφυγαν με 7 πόντους (32-25) εκμεταλλευόμενοι μία αλληλουχία φάσεων σε άμυνα και επίθεση, μέχρι το σημείο που ο Νίκος Ρογκαβόπουλος φώναξε «παρών» στο ματς: 4 σερί πόντοι από τον νέο παίκτη της Μπασκόνια διαμόρφωσαν το σκορ σε 32-29.

Το τρίτο φάουλ του Παπαγιάννη, έφερε στην πεντάδα - πλάι στον Μήτογλου - τον Δημήτρη Αγραβάνη και τον πρώτο να αναλαμβάνει τον Μιλουτίνοφ.

Ενώ ο Ρογκαβόπουλος πήρε δύο βιαστικές επιλογές από το τρίποντο, μία άμυνά του και ασίστ στον Λουντζη για το 34-34 έδωσε στην Ελλάδα (και στο κοινό του ΟΑΚΑ) ώθηση στα τελευταία δεύτερα της 2ης περιόδου.

Η έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου έβαλε δυσκολίες στην Ελλάδα. Οι Σέρβοι άνοιξαν το ρυθμό του αγώνα, βρήκαν χώρους και μακρινά σουτ, κυριάρχησαν στα ριμπάουντ και με επί μέρους 13-2, ξέφυγαν με 15 πόντους (52-37).

Αν η άμυνα ήταν το ένα πρόβλημα για την Εθνική, το άλλο ήταν η επίθεση, με ένα σουτ εντός παιδιάς σε 6:30 στην 3η περίοδο.

Την κράτησαν οι δύο... Παπ

Μολονότι παράλογη ως επιλογή, δύο απανωτά τρίποντα του Γιώργου Παπαγιάννη, κράτησαν την Εθνική στο παιχνίδι (54-43). Και μετά το νέο σέντερ της Φενέρ, σειρά πήρε ο Ιωάννης Παπαπέτρου (4 σερί πόντοι), στην πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική και αφού ξεπέρασε τον τραυματισμό του, έδωσε λύσει.

Αλλά η Ελλάδα ζητούσε κάτι παραπάνω. Και το βρήκε, χάρη στην άμυνά της και τον Παπαπέτρου. Ένα δυνατό κάρφωμα του φόργουορντ του Παναθηναϊκού, στον αιφνιαδιασμό έφερε την Εθνική στο 57-53.

Και μετά ήρθε ο Ρογκαβόπουλος

Και αν ο Παπαπέτρου ήταν ο καταλύτης, τότε ο Νίκος Ρογκαβόπουλος αποτέλεσε την πιο σταθερή απειλή για τη γαλανόλευκη: Καλάθι και φάουλ (στους 14 σε εκείνο το σημείο) και εχουμε ξανά ματς (59-56).

Και δεν σταμάτησε εκεί. Τρίποντο, πάνω σε άμυνα, για την ισοφάριση, με την Ελλάδα να... σβήνει διαφορά 15 πόντων, με επί μέρους 22-7!

Η Σέρβια ήρθε να θυμήσει όχι τα λάθη απαγορεύονται. Δύο κακές άμυνες και το σκορ έγινε 64-59.

Και όταν η ομάδα του Ιτούδη κατάφερε και πάλι να μπει στο παιχνίδι (με μία βολή του Μήτογλου, ο οποίος είχε μείνει στους 6 αρχικούς πόντους), ήρθε ο Γκούντουριτς για να αναδείξει το πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα (69-62, 2:05 πριν το τέλος).

Η Ελλάδα το πάλεψε μέχρι το τέλος, με κλέψιμο του Αντετοκούνμπο και λέι απ του Μήτογλου (69-64). Αλλά μέχρι εκεί...

Τα δεκάλεπτα: 13-16, 35-39, 49-57, 64-71

Greece stats

Serbia stats

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.