Φρεντ ΒανΒλιτ: Από undrafted, πρωταθλητής και... συνεχίζει! (pics & vids)

Κάτια Πετροπούλου
Φρεντ ΒανΒλιτ: Από undrafted, πρωταθλητής και... συνεχίζει! (pics & vids)

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει 10 πράγματα από την ζωή και την καριέρα του Φρεντ ΒανΒλιτ, που είναι... on fire!

Για κάποιους ίσως ο Φρεντ ΒανΒλιτ να περνά απαρατήρητος, όπως και οι Ράπτορς, που δεν τους λογίζουν στους διεκδικητές του φετινού τίτλου.

Για άλλους, πάλι, ίσως να αξίζει πολλά, βάση των εμφανίσεων που κάνει, και να έχει να δείξει ακόμα περισσότερα.

Το σίγουρο είναι πως συγκαταλέγεται στους «υποτιμημένους» παίκτες του ΝΒΑ, αφού σε μία ομάδα που πρωταγωνιστεί, εκείνος προσπαθεί να κάνει λίγο... θόρυβο. Και το καταφέρνει!

Ο 26χρονος γκαρντ, στο παιχνίδι με τους Μαϊάμι Χιτ «μάγεψε» ξανά, αφού έκανε ρεκόρ καριέρας με 36 πόντους και οδήγησε την ομάδα του Τορόντο στη νίκη.

Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Φρεντ Βαν Βλιτ μέσα από 10 στιγμές, για να τον γνωρίσετε καλύτερα...

Δεν έγινε draft!

Δεν έγινε draft!

Όλα άρχισαν από το Summer League

Όλα άρχισαν από το Summer League

Παίκτης-κλειδί στο πρωτάθλημα του 2019

Παίκτης-κλειδί στο πρωτάθλημα του 2019

Ράμματα κάτω από το μάτι και μείον ένα δόντι

Ράμματα κάτω από το μάτι και μείον ένα δόντι

Το «θερμό» επεισόδιο με τον Ντουράντ

Το «θερμό» επεισόδιο με τον Ντουράντ

«Ζεστός» με το... καλημέρα

«Ζεστός» με το... καλημέρα

Έμεινε πιστός στην... ερασιτεχνική ομάδα του

Έμεινε πιστός στην... ερασιτεχνική ομάδα του

Personal infos

Personal infos

Κινητήριος δύναμη ο πατριός του

Κινητήριος δύναμη ο πατριός του

Bet On Yourself

Bet On Yourself

Ίσως να μοιάζει απίθανο, αλλά είναι αληθινό. Ο ΒανΒλιτ δεν επελέγη από καμία ομάδα στο draft του 2016, στο οποίο είχε δηλώσει συμμετοχή. «Προφανώς το όνειρό όλων, όταν μεγαλώνουν είναι να γίνουν draft, όλοι θέλουν να τους επιλέξουν, αλλά στο τέλος πρέπει να βγάλεις λεφτά. Προφανώς και είμαι απογοητευμένος, αλλά τώρα είναι η αρχή. Δεν θα είχε νόημα η ιστορία μου, αν με επέλεγαν. Δεν θα σταματήσω τώρα», είχε πει ολίγον τι στεναχωρημένος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φίλους και γνωστούς.

Μετά το draft, ο ΒανΒλιτ είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων από την G-League. Εκείνος, όμως, δεν ήθελε να «ρίξει» τον εαυτό του κι απέρριψε δύο προτάσεις. Αποφάσισε να πάρει μέρος στο Summer League του Λας Βέγκας με τους Ράπτορς κι ήλπιζε να κερδίσει μια θέση στο training camp τους. Στις 18/06/16 υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο με την ομάδα του Τορόντο, ενώ ανταγωνιζόταν με άλλους παίκτες, για να πάρει την τελευταία θέση του ρόστερ της σεζόν. Τελικά, τα κατάφερε! Έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ στις 09/11/16, πατώντας παρκέ για 26 δευτερόλεπτα, κόντρα στους Θάντερ.

Κι από τα 26 δευτερόλεπτα, έφτασε στην καταξίωση λίγα χρόνια μετά. Τον Ιούλιο του 2018 υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους Ράπτορς κι είχε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Παιχνίδι το παιχνίδι έφτασε να ξεπεράσει τον εαυτό του, με αποκορύφωμα τη σειρά με τους Μπακς, όπου είχε κομβικό ρόλο και βοήθησε την ομάδα του να φτάσει για πρώτη φορά στους τελικούς του ΝΒΑ. Εκεί, συζητήθηκε για την άμυνα που έπαιζε στον Στεφ Κάρι. Στο Game 6 με τους Ουόριορς, έκανε ρεκόρ σε πόντους στα playoffs (22 με 5 τρίποντα), ενώ ήρθε στην δεύτερη θέση, πίσω από τον Καουάι Λέοναρντ, για το βραβείο του MVP των τελικών.

Στο δρόμο για το πρωτάθλημα, υπήρξαν και... ατυχίες, αλλά εκείνος δεν σταματούσε, δείχνοντας αυταπάρνηση. Για παράδειγμα, στο τέταρτο παιχνίδι των τελικών με τους Ουόριορς, ο ΒανΒλιτ δέχθηκε την αγκωνιά του Σον Λίβινγκστον στο πρόσωπο. Αποτέλεσμα να χρειαστεί ράμματα κάτω από το μάτι του, ενώ του έσπασε κι ένα δόντι! Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που έκανε ράμματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού χρειάστηκε και τους τελικούς της περιφέρειάς του.

Τελικοί χωρίς μία... σπίθα, μία ίντριγκα, δεν είναι τελικοί! Έτσι κι εκείνος πρωταγωνίστησε σε ένα «καυτό» στιγμιότυπο με τον Κέβιν Ντουράντ. Όταν πήγαινε προς το καλάθι, ο Ντουράντ στάθηκε «βράχος» μπροστά του, εκείνος εκνευρίστηκε, ο «KD» φάνηκε να λέει κάτι... γαλλικά, αλλά αμέσως ηρέμησαν τα πνεύματα.

Ο ΒανΒλιτ «έπιασε» τη σεζόν 2019-20 από εκεί που την... άφησε! Στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν κόντρα στους Πέλικανς, σημείωσε 34 πόντους, με τους Ράπτορς να φτάνουν στη νίκη (130-122). Μέχρι και σήμερα, έχει σκοράρει τρεις φορές 30+ πόντους, ενώ τέσσερις φορές έχει φτάσει κοντά στους 30 (μία 27 και τρεις 29). Έχει κατά μέσο όρο 17.9 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 6.6 ασίστ και αναμφίβολα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των Ράπτορς.

Για ένα στοιχείο που ξεχωρίζει ο ΒανΒλιτ, είναι η δέσμευσή του σε αυτό που κάνει. Από πολύ νωρίς είχε δείξει το χαρακτήρα του και συγκεκριμένα από όταν ήταν στο High School. Ο ΒανΒλιτ έμεινε «πιστός» στην ομάδα του που αγωνιζόταν στην Ερασιτεχνική Αθλητική Ένωση (AAU), απορρίπτοντας προτάσεις από ομάδες μεγαλύτερου κύρους στο Σικάγο. «Όπου κι αν παίζεις, όσο ηγείσαι, οι προπονητές θα το δουν αυτό». Έλαβε έξι υποτροφίες, απέκλεισε τις τρεις και κατέληξε στο Wichita State.

Ο ΒανΒλιτ μεγάλωσε χωρίς πατέρα, αφού όταν ήταν πέντε, εκείνος πυροβολήθηκε, τη στιγμή που διακινούσε ναρκωτικά. Η μητέρα του, Σούζαν, παντρεύτηκε ξανά και ο Τζο Ντάνφορθ έγινε ο πατέρας που δεν είχε, καθώς τον μεγάλωσε με αξίες και αρχές. Στις 29 Ιανουαρίου 2018, ο ΒανΒλιτ υποδέχθηκε στον κόσμο την κόρη του, Σάνα, ενώ στις 20 Μαΐου 2019, στη διάρκεια της σειράς με τους Μπακς, καλωσόρισε και τον Φρεντ Τζούνιορ. Έχει έναν αδερφό, τον Νταρνέλ, ενώ έχει πτυχίο κοινωνιολογίας από το Wichita State.

Με τον πατέρα του να μην είναι στη ζωή, ο ΒανΒλιτ στάθηκε τυχερός να έχει κοντά του έναν άνθρωπο, που θα τον ωθούσε να γίνει καλύτερος. Ο πατριός του, ο Τζο Ντάνφορθ, αστυνομικός στο επάγγελμα, ήταν εκείνος που τού έδειξε ότι τα «μέτρια είναι για τους μέτριους», τού έκανε προπονήσεις στις 05:30 το πρωί και στη συνέχεια τον άφηνε στο σχολείο. «Δεν θα τεμπελιάζεις και δεν θα γίνεις χαζός. Δεν θα γίνεις μέτριος. Όλοι μπορούν να γίνουν. Εσύ θα γίνεις κάποιος!», τού έλεγε, θέλοντας να μην πάρει το δρόμο του αδικοχαμένου πατέρα του, αλλά ούτε και ενός συμμαθητή του, που είχε μπλέξει με συμμορίες και έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό, και τον βρήκε ο ίδιος. Σίγουρα τώρα καμαρώνει για το γιο του!

Το αγαπημένο του μότο είναι ακριβώς αυτό: Πόνταρε στον εαυτό σου! Ο ΒανΒλιτ δεν φοβήθηκε και δείχνει πως όσο περισσότερη αυτοπεποίθηση έχει, τόσο πιο εντυπωσιακός είναι στο παρκέ! Αρκετοί τον απέρριψαν, πολλοί τον αμφισβήτησαν, αλλά εκείνος επέμεινε να δουλεύει και να μην σταματά ποτέ. Κάπως έτσι, κατάφερε να ποντάρει στον εαυτό του, όπως και οι Ράπτορς, τη στιγμή που άλλοι δεν το έκαναν, και τώρα απολαμβάνουν όλοι τα κατορθώματά του! Η καλύτερη δικαίωση!