Τζορτζ Φλόιντ: Η δολοφονία του άλλαξε για πάντα το ΝΒΑ (vid)

Τζορτζ Φλόιντ: Η δολοφονία του άλλαξε για πάντα το ΝΒΑ (vid)

Τζορτζ Φλόιντ: Η δολοφονία του άλλαξε για πάντα το ΝΒΑ (vid)

bet365

Η υπέρτατη θυσία του Τζορτζ Φλόιντ. Ένα χρόνο μετά τον θάνατό του ο μαύρος Αμερικανός που δολοφονήθηκε από τον Ντέρεκ Σόβιν, έβαλε το.. λιθαράκι του και στο ΝΒΑ. Η λίγκα άλλαξε μια για πάντα και οι τελευταίες 365 ημέρες το αποδεικνύουν.

Το ΝΒΑ άλλαξε για πάντα. Βγήκε στους δρόμους. Σταμάτησε να παίζει. Έμαθε να είναι μέλος μιας κοινότητας. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, από τη λαβή πνιγμού του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, συνέβη πριν από ένα χρόνο.

Η αμερικανική κοινωνία πάγωσε. Ο χρόνος σταμάτησε. Γνωρίζοντας τι πρόκειται να ακολουθήσει. Μόνο που κανείς δεν περίμενε αυτό που έγινε τελικά. Τα... κύματα έφτασαν μέχρι τα πέρατα της γης. Σε όλες τις πόλεις, σε όλες τις χώρες. Ήταν τότε που το ΝΒΑ αποφάσισε να αποκτήσει φωνή. Την διέθετε. Εκείνη η τραγική είδηση απλά το βοήθησε να το καταλάβει.

Οι παίκτες βγήκανε στους δρόμους. Άφησαν την θαλπωρή των σπιτιών του και γύρισαν εκεί που ξεκίνησαν όλα, στις γειτονιές τους. Για να μιλήσουν με τον κόσμο, να αφουγκραστούν όσα ένιωθαν και να εκφράσουν οι ίδιοι τα συναισθήματά τους. Και το κυριότερο: να καθοδηγήσουν τη μάζα και την οργή της. Να αποτρέψουν καθετί στραβό που μπορούσε να συμβεί. Κάποιοι ανέλαβαν τον ρόλο του ομιλητή και του καθοδηγητή, όπως έκανε ο guard των Ιντιάνα Πέισερς, Μάλκολμ Μπρόγκντον.

Κάποιοι διάλεξαν να είναι εκεί. Άλλοι, όπως ο Ράσελ Ουέστμπρουκ και ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν έφτασαν στο διαβόητο Κόμπτον, με τον δεύτερο να είναι γέννημα θρέμμα του.

Ο Τζέιλεν Μπράουν, των Μπόστον Σέλτικς, ταξίδεψε οδικώς για 15 ώρες μέχρι τη γενέτειρά του, την Ατλάντα για να διαμαρτυρηθεί. Τότε το ΝΒΑ είχε μπει σε παύση, λόγω κορονοϊού. Η μπάλα μπορεί να σταμάτησε να χτυπάει στο παρκέ, αλλά η καρδιά της Λίγκα χτυπούσε δυνατά.

Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, αποφάσισαν να πούνε «ως εδώ»! Να το βροντοφωνάξουν για να ακουστεί παντού!

Το ιστορικό μποϊκοτάζ των Μπακς!

Οι μήνες κύλησαν. Και το ΝΒΑ αποφάσισε πως δεν έπρεπε να παίξει. Πρωτοστάτες οι Μιλγουόκι Μπακς! Η δολοφονία του Φλόιντ ήταν η... φωτιά. Και οι πυροβολισμοί από έναν αστυνομικό εναντίον του Τζέικομπ Μπλέικ, στην πόλη του Μιλγουόκι, αποτέλεσαν την αιτία που θέριεψε τη «φλόγα».

Μποϊκοτάζ, αναφώνησαν οι παίκτες των Μιλγουόκι Μπακς, έστω και 48 ώρες, σε μία πρωτοβουλία των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Τζορτζ Χιλ.

Το ματς των playoffs, στη «φούσκα» του Ορλάντο αναβλήθηκε. Το γεγονός πρωτοφανές. Ακολούθησαν και τα υπόλοιπα ματς της ημέρς.

Ωστόσο, το ΝΒΑ δεν ήταν εκεί για να... τραβήξει το αυτί των παικτών. Το αντίθετο. Στάθηκε στο πλευρό τους. Συζήτησε μαζί τους, προκειμένου να βρουν έναν κοινό τρόπο αντίδρασης.

Τότε οι παίκτες αποφάσισαν να γονατίζουν πριν από κάθε ματς. Και η κίνησή τους να περνάει μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Ένα δυνατό μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και ειρήνης.

Η ετυμηγορία

Στις 20 Απριλίου 2021, ο κύκλος που άνοιξε στην Μινεάπολις, έκλεισε με την καταδίκη του Σόβιν. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο με τους παίκτες του ΝΒΑ να σαρώνουν τα social media με μηνύματα δικαίωσης.

Μία απόδειξη ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να δουλέψει. Και ότι απέχει παρασάγγας από εκείνη του 1993. Όταν ο ξυλοδαρμός του Ρόντνεϊ Κινγκ από ομάδα αστυνομικών (που έφερε τη μεγαλύτερη αστική εξέγερση στις ΗΠΑ) και μολονότι υπήρχε βίντεο, δεν έφερε την τιμωρία των ενόχων.

Τότε το ΝΒΑ είχε διαλέξει το δρόμο της σιωπής. Άλλοι καιροί...

Ξέρετε στις ΗΠΑ, συνηθίζουν να αποκαλούν μη ένοχο κάθε κατηγορούμενο, ακόμη και για το ειδεχθές έγκλημα. Έτσι και ο Σόβιν, μέχρι που το δικαστήριο έβαλε για πάντα δίπλα στο όνομά του τη λέξη «ένοχος».

Ο χαμός του Φλόιντ έβγαλε τη δύναμη που είχαν μέσα τους οι παίκτες. Έτσι και αλλιώς, διαθέτουν μία τεράστια πλατφόρμα. Και είναι δικό τους ζήτημα αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη... φωνή που διαθέτουν.

Η 25 Μαίου 2020 γέννησε μία νέα γενιά παικτών – ακτιβιστών. Οι οποίοι δεν ασχολούνται μόνο με την πολιτική. Αλλά θέλουν και είναι ενεργά μέλη μιας κοινότητας. Στα καλά και στα κακά της.

Η «Συμμαχία» που ψάχνει αλλαγές!

Πλέον, το ΝΒΑ έχει δημιουργήσει μία μορφή «Συμμαχίας». Σκοπός της είναι να πιέσει για την θέσπιση ενός νόμου που θα απαγορεύει τη χρήση των λαβών πνιγμού από τους αστυνομικούς και ταυτόχρονα θα πάψει την ασυλία που έχουν.

Μέλη της είναι (ανάμεσα σε άλλους) οι Καρμέλο Άντονι, Καρλ Άντονι Τάουνς, Ντόνοβαν Μίτσελ. Αλλά και αρκετοί ιδιοκτήτες, όπως ο Μαρκ Λάσρι (Μπακς) και ο Στιβ Μπάλμερ (Κλίπερς). Παραπάνω σας αναφέραμε και τον αντίκτυπο που είχε και η συμβολή της ίδιας της λίγκας, με τον Κομισάριο, Άνταμ Σίλβερ να είναι και αυτός μέλος της «Συμμαχίας».

Διαβάστε ακόμα:

 

NBA Τελευταία Νέα