Σαμπόνις vs Γιόκιτς: And the winner is…

Σαμπόνις vs Γιόκιτς: And the winner is…

bet365

Είναι ο Νίκολα Γιόκιτς ο επόμενος Σαμπόνις ή είναι καλύτερος του; Ο Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς, εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων στον χώρο του μπάσκετ τα τελευταία 40 χρόνια κάνει τη σύγκριση στο gazzetta.gr!

Ο Άρβιντας Σαμπόνις ανήκε σε μια δική του, ξεχωριστή κατηγορία συνδυάζοντας το τεράστιο κορμί του με το υψηλότατο μπασκετικό IQ του και μια σπάνια πλαστικότητα κινήσεων. Από την άλλη πλευρά, ο Νίκολα Γιόκιτς κάνει θραύση στο ΝΒΑ απέναντι σε αθλητικά κορμιά, δίνοντας ενίοτε την αίσθηση πως μπορεί να κάνει τα πάντα με ένα στιλ ράθυμο και χαλαρό. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο Σέρβος σέντερ ακολουθεί τα βήματα του Σάμπας και το gazzetta.gr απευθύνθηκε στον Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς που έζησε τον Λιθουανό στο prime του και πλέον παρακολουθεί τον συμπατριώτη του να διαπρέπει στο ΝΒΑ να κάνει τις συγκρίσεις.

Αρχικώς, ας συστηθούμε...

Ιδού, το θαύμα της φύσης

Απ' όταν κρέμασε τη φανέλα του, δοκίμασε διάφορες θέσεις, εκτός αυτής του κόουτς. Διότι όπως εξήγησε σε παλαιότερη συνέντευξή του, πολύ σπάνια ένας καλός παίκτης γίνεται καλός προπονητής. Ενδεχομένως εκείνη τη στιγμή δεν είχε ακόμα υπόψη τις προθέσεις του συμπατριώτη του, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Από το 2011, ο Άρβιντας Σαμπόνις τελεί χρέη προέδρου στην ομοσπονδία μπάσκετ της Λιθουανίας ενώ η περσινή αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο οδήγησε στην παράταση της θητείας του για ακόμα έναν χρόνο. Ο Σάμπας νίκησε τους πάντες. Ακόμη και τις δυο εγχειρήσεις στους αχίλλειους τένοντες, τα προβλήματα στο γόνατο και τη μέση. Ο γιατρός των Μπλέιζερς όταν ήταν να πάει στο ΝΒΑ, εξέτασε τα πόδια του και είπε «δεν θα παίξει». Τον διέψευσε και αυτόν. Όχι μόνο πήγε στην Αμερική αλλά έκανε και σπουδαία καριέρα. Έπαιξε μπάσκετ μέχρι τα 40 του χρόνια, υποχρεώνοντας τον Πάτρικ Γιούιν να παραδεχτεί πως «αν είχε έλθει νωρίτερα, θα μας είχε κατατροπώσει»! Ήδη από τα 15 του έπαιζε στην πρώτη ομάδα της Ζαλγκίρις Κάουνας και πριν καν γίνει 18, ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι τον πήρε μαζί του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κολομβίας. Ενώ οι συνομήλικοί του, Μαρτσουλιόνις, Τιχονένκο και Μπιριούκοφ αγωνίζονταν στις μικρές εθνικές ομάδες, αυτός έπαιζε τους άνδρες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Μαζί με Ταρακάνοφ, Βάλτερς, Τκατσένκο, Μπελοστένι, Μίσκιν, Γιοβάισα, Χομίτσιους έφταναν ως τον τελικό εναντίον των ΗΠΑ, με τον Άρβιντας Σαμπόνις να συστήνεται στο διεθνές μπασκετικό κοινό και τους δημοσιογράφους να γράφουν: «Ιδού, το θαύμα της φύσης». Ο τεράστιος Σάμπας σημάδεψε γενιές ολόκληρες με τη φαντασία και το πλούσιο ρεπερτόριο των κινήσεών του κοντά στο καλάθι. Πλέον καμαρώνει για τον 24χρονο γιο του, Ντομάντας ο οποίος μάλιστα γεννήθηκε στο Πόρτλαντ όπου αγωνίστηκε ο πατέρας του και πλέον έχει καθιερωθεί στο ΝΒΑ έχοντας back-to-back συμμετοχές σε All-Star Games (2020, '21).

Ομάδες που αγωνίστηκε: Ζαλγκίρις (1981-89, 2001-02, 2003-04), Βαγιαδολίδ (1989-92), Ρεάλ Μαδρίτης (1992-95), Μπλέιζερς (1995-01, 2002-03).

Διακρίσεις με τις ομάδες
Πρωταθλητής Ευρώπης (1995)
3 x Πρωταθλητής Σοβιετικής Ένωσης (1985-87)
2 x Πρωταθλητής Ισπανίας (1993, 1994)
Πρωταθλητής Λιθουανίας (2004)
Κυπελλούχος Ισπανίας (1993)
Διακρίσεις με τις εθνικές (ΕΣΣΔ / Λιθουανία)
1988: Χρυσός Ολυμπιονίκης (ΕΣΣΔ)
1992: Χάλκινος Ολυμπιονίκης (Λιθουανία)
1996: Χάλκινος Ολυμπιονίκης (Λιθουανία)
1982: Πρωταθλητής κόσμου (ΕΣΣΔ)
1986: Δευτεραθλητής κόσμου (ΕΣΣΔ)
1983: Χάλκινο σε Ευρωμπάσκετ (ΕΣΣΔ)
1985: Πρωταθλητής Ευρώπης (ΕΣΣΔ)
1989: Χάλκινο σε Ευρωμπάσκετ (ΕΣΣΔ)
1995: Ασημένιο σε Ευρωμπάσκετ (Λιθουανία)

Η επανάσταση στον κόσμο των ψηλών

Για να φτάσουμε εδώ, στο σημείο δηλαδή ο Νίκολα Γιόκιτς να λογίζεται ως ένας εκ των κορυφαίων μη Αμερικανών που αγωνίζονται στο ΝΒΑ και να μετατρέπει τα triple-doubles σε… επιστήμη, πρέπει να γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω. Ο Σέρβος σούπερ σταρ των Ντένβερ Νάγκετς είναι η επανάσταση στον κόσμο των ψηλών, ένας all around σέντερ που ντριμπλάρει, σουτάρει, πασάρει και κυρίως παίζει με μυαλό ωστόσο όταν ήλθε για πρώτη φορά στην Μέγκα Μπέμαξ, την ομάδα του superagent Μίσκο Ραζνάτοβιτς, δεν μπορούσε να… κάνει 10 push-ups. «Όταν ήμουν μικρός, ούτε καν με ένοιαζε το μπάσκετ. Προσωπικά δεν με ενθουσίαζε τόσο. Είμαι κακό παράδειγμα για τα νέα παιδιά, έκλαιγα όταν έπρεπε να πάω στην προπόνηση!» είχε παραδεχτεί σε παλαιότερη συνέντευξή του στους συμπατριώτες του ο Γιόκιτς, ο οποίος έφτασε τα 15 triple-doubles τη φετινή σεζόν στη νίκη επί των Χιτ τα ξημερώματα της Πέμπτης 15/4, φιγουράροντας στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, πίσω μόνο από τον Ράσελ Ουέστμπρουκ (24)! Φέτος έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των Ντένβερ Νάγκετς που αρχίζει βασικός σε All-Star Game έπειτα από τον Καρμέλο Άντονι το 2011. Μάλιστα υποχρέωσε τον σπουδαίο Γκρεγκ Πόποβιτς να τον βάλει στην εξίσωση με μύθους του αθλήματος: «Βγαίνει έξω και σουτάρει τρίποντα ενώ παίρνει ριμπάουντ κάνοντας tip στον εαυτό του. Πρέπει να υπάρχει νόμος στο ΝΒΑ που να το απαγορεύει αυτό! Είναι μετενσάρκωση του Λάρι Μπερντ, είναι ο Μόουζες Μαλόουν! Μπορεί να μην πηδάει καθόλου αλλά μπορεί να κάνει δύο-τρία συνεχόμενα tips στον εαυτό του και να πάρει τη μπάλα». Επίσης ο συμπατριώτης του, Ντάρκο Μίλιτσιτς αναφέρθηκε στο supermax συμβόλαιο που υπέγραψε ο Ρούντι Γκομπέρ με τους Τζαζ, εξηγώντας πως «αν ο Γκομπέρ πήρε αυτά τα χρήματα, τότε ο Γιόκιτς πρέπει να υπογράψει συμβόλαιο για 500 εκατομμύρια! Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στον Νίκολα και τον Γάλλο. Το να δίνεις αυτά τα λεφτά σε έναν παίκτη σαν τον Γκομπέρ απλώς δεν βγάζει νόημα».

Ομάδες που αγωνίστηκε: Μέγκα Μπάσκετ (2012-15), Ντένβερ Νάγκετς (2015-τώρα).

Διακρίσεις με τις ομάδες
3x NBA All-Star Game (2019-21)
All-NBA First Team (2019)
All-NBA Second Team (2020)
NBA All-Rookie First Team (2016)
ABA League MVP (2015)
Διακρίσεις με την εθνική Σερβίας
2016: Ασημένιος Ολυμπιονίκης
2013: Δευτεραθλητής κόσμο με την U19

Το σχόλιο του Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς

«Είναι μια πραγματικά δύσκολη σύγκριση… Μολονότι αγωνίζονται στην ίδια θέση, υπάρχουν πολλές διαφορές. Ο Σαμπόνις είναι πιο ψηλός και πιο δυνατός ενώ ο Γιόκιτς είναι πιο γρήγορος, καλύτερος πασέρ και ντριμπλάρει καλύτερα, μολονότι ο Σάμπας είχε επίσης καλό χειρισμό της μπάλας. Και οι δυο τους ήταν και είναι καθοριστικοί στις ομάδες τους. Ο Γιόκιτς στα καλύτερά του μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα, ειδικά στο να μοιράζει το παιχνίδι όμως ο ρόλος του Σαμπόνις ήταν σπουδαίος σε όλες τις ομάδες του! Ο Σαμπόνις ξεπερνά τον Γιόκιτς στους τίτλους, τόσο με τις εθνικές ομάδες όσο και με τους συλλόγους που αγωνίστηκε όμως ο Νίκολα έχει όλα τα χρόνια μπροστά του για να πανηγυρίσει με τη Σερβία. Συνοψίζοντας, ο Γιόκιτς υπερτερεί του Σαμπόνις βλέποντας τα νούμερά τους μόνο το ΝΒΑ όμως ο Άρβιντας είναι μοναδικός σε παγκόσμιο επίπεδο»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

NBA Τελευταία Νέα