ΝΒΑ: Πώς λειτουργεί η βιομηχανία των παπουτσιών (vids)

Μιχάλης Γκιουλένογλου
ΝΒΑ: Πώς λειτουργεί η βιομηχανία των παπουτσιών (vids)

bet365

Πάνω στο παρκέ έχει στηθεί μία λαμπερή φάμπρικα γεμάτη υποδήματα. Για όλες τις τσέπες. Ακόμη και των αθλητών. Πώς λειτουργεί η βιομηχανία των παπουτσιών στο ΝΒΑ και τι λαμβάνουν οι αθλητές για να το φορούν.

Το περιτύλιγμα μυρίζει καινούργιο. Φρέσκο. Εκείνη η οσμή που έχουν τα ολοκαίνουργια, αφόρετα αθλητικά παπούτσια. Ας μιλήσουμε για τα υποδήματα στο ΝΒΑ. Μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η οποία σιγοντάρει αρμονικά την κουλτούρα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα μπασκετικά παπούτσια.

Εκείνα που είναι σπάνια, που κοστίζουν ακριβά που μόνο λίγοι μπορούν να αποκτήσουν. Κάποιοι απ' τους τυχερούς είναι οι αθλητές. Συλλέκτες και μη.

Ξέρετε κάποιον καλύτερο τρόπο από την άμεση διαφήμιση στο παρκέ ενός αγώνα; Τα τελευταία χρόνια η αναφορά στα παπούτσια που φόρεσαν οι αθλητές το βράδυ στους αγώνες, αποτελεί αγαπημένο θέμα όλων των μεγάλη ιστοσελίδων στις ΗΠΑ. Προφανώς και η... διαφήμιση δεν είναι «δωρεάν».

Αυτό που δεν είναι... τζάμπα, είναι η βιομηχανία των παπουτσιών που ζει και αναπνέει μέσα στον κόσμο του ΝΒΑ. Με πλούσιους και... πτωχούς. Με ευνοημένους και τρόπον τινά αγνοημένους!

Ο θαυμαστός κόσμος των παπουτσιών στο ΝΒΑ διαθέτει τρεις κλίμακες. Για όλα τα γούστα. Και όλες τις τσέπες. Με τη νέα τάξη πραγμάτων, για την οποία ευθύνεται η πανδημία, να αλλάζει όσα ήξεραν οι αθλητές μέχρι τώρα.

Υπάρχουν επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους συλλογές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων! Και συνδυάζουν τη δουλειά με τη διασκέδαση. Ακόμη και ο Κόμπι Μπράιαντ ήθελε να δημιουργήσει τη δική του σειρά αθλητικών παπουτσιών.

Τα παπούτσια με... όνομα

Μία χούφτα αθλητές. Και παραπάνω από μία χούφτα ξέχειλη από δολάρια. Μόλις 18 παίκτες στο ΝΒΑ έχουν τα δικά τους υποδήματα.

Δημιουργήματα αποκλειστικά γι' αυτούς. Κάποια φέρουν και το όνομά τους. Όπως του ΛεΜπρόν Τζέιμς, του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του Κέβιν Ντουράντ, του Καϊρί Ίρβινγκ, του Πολ Τζορτζ, του Τζέιμς Χάρντεν, του Στεφ Κάρι.

Για κάποιους απ' αυτούς τα παπούτσια τους, τους αποφέρουν μέχρι και $10 εκατομμύρια τον χρόνο! Χώρια τις όποιες άλλες συμφωνίες μπορεί να έχουν κάνει για να παραχωρήσουν τα δικαιώματα του ονόματός τους.

Συνήθως αυτοί που έχουν τα δικά τους παπούτσια, λαμβάνουν και ένα ποσοστό 5% από καθετί είδος πουληθεί και έχει... βαπτιστεί απ' αυτούς.

Αυτά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί σε άλλες χώρες, όπως στην Κίνα, το ποσοστό ανεβαίνει στο 6% ή στο 7%! Μεγαλύτερη αγορά, μεγαλύτερα κέρδη.

Τα συμβόλαια διαθέτουν και έξτρα όρους. Μία... Λερναία Ύδρα χρημάτων, η οποία αριθμεί αμέτρητα κεφάλια.

Ξέρετε ότι;

  • Ένας παίκτης που συμμετέχει στο All Star Game μπορεί να κερδίσει $500.000 παραπάνω;

  • Ένας αθλητής που θα αγωνιστεί με την ομάδα του στα playoffs και στους τελικούς του ΝΒΑ, κερδίζει ένα ποσό που μπορεί να ξεκινάει από τις $150.000 και να φτάνει στις $750.000;

  • Ο νικητής του βραβείου MVP μπορεί να γίνει πλουσιότερος κατά $1 ή $2 εκατομμύρια;

Παπούτσια για... μετρητά!

Δεύτερο ράφι. Ουχί αμελητέο. Εκείνοι που δεν έχουν δικά τους παπούτσια, αλλά διαθέτουν μία συμφωνία με κάποια εταιρία. Δεν είναι λίγοι, αφού 225 παίκτες στο ΝΒΑ έχουν κάνει ένα τέτοιο deal.

Τι και αν δεν έχουν την... αφεντομουτσουνάρα τους σε ένα παπούτσι; Μπορούν να κερδίζουν από $50.000 έως $4.000.000 τον χρόνο!

Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις, ο Τζέισον Τέιτουμ και ο Άντονι Ντέβις είναι μερικοί απ' αυτούς που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Η εταιρίες λατρεύουν να... χορηγούν τους γκαρντ. Κυρίως αυτούς που αγωνίζονται σε διεκδικητές του τίτλου ή σε πόλεις που έχουν μεγάλες αγορές, όπως το Λος Άντζελες και το Χιούστον.

Τα κέρδη τους κυμαίνονται ανάμεσα στις $200-$300 χιλιάδες τον χρόνο, ακόμη και για παίκτες που δεν είναι πενταδάτοι!

Η...τρέλα για κάποιους ξεκινάει από το Draft. Εκεί οι εταιρίες θέλουν να αποκτήσουν όλα τα «καυτά» ονόματα και τους... τάζουν απίθανα ποσά.

Και ένα rookie μπορεί να κερδίζει περισσότερα από μία συμφωνία υποδημάτων, παρά από το ετήσιο συμβόλαιό του!

Αυτό φυσικά έχει και τα αρνητικά. Τίποτα δεν μένει κρυφό. Και ξάφνου ο rookie γίνεται «εκείνος ο τύπος που παίρνει $1 εκατομμύριο χωρίς να έχει παίξει καν».

Το τελευταίο ράφι της... διαφήμισης

Η χειρότερη συμφωνία. Χωρίς εγγυήσεις και δίχως υψηλά κέρδη. Αφορά σχεδόν 150 παίκτες! Και με τα νέα ζοφερά δεδομένα της πανδημίας, σχεδόν το 70% δεν θα δει τη συμφωνία του να ανανεώνεται!

Οι παίκτες που έχουν μία τέτοια σύμβαση με κάποια εταιρία αθλητικών ειδών καρπώνεται $15-$20.000 τον χρόνο. Και το δικαίωμα να πάρει αρκετά είδη δωρεάν στο τέλος της σεζόν, από το απόθεμα όσων ειδών δεν έχουν διατεθεί.

Αυτή η πατέντα αφορά παίκτες που είναι παγκίτες σε ομάδες που δεν είναι τόσο δημοφιλείς. Και κυρίως τους σέντερ!

Όπως έχει υπολογιστεί, σχεδόν 100-175 παίκτες ξεκίνησαν τη σεζόν και δεν έχουν καμία συμφωνία για αθλητικά παπούτσια! Και ενώ στο ΝΒΑ έχουν... εισβάλλει και άλλες εταιρίες πέρα από τις παραδοσιακές Nike, Adidas και Under Armour.

Το... επιθετικό μάρκετινγκ!

Ο Μάικλ Τζόρνταν και η εταιρία του σκοπεύει να κατακτήσει το ΝΒΑ. Αφού δεν μπορεί να το πράξει με τους Σάρλοτ Χόρνετς, θα το κάνει με τον... δούρειο ίππο του, την Jordan Brand!

Πλέον, αρκετές ομάδες φορούν το λογότυπο με τη μορφή του Τζόρνταν. Ενώ η ομάδα των αθλητών του απέκτησε νέα μέλη: Ζάιον Ουίλιαμσον, Λούκα Ντόντσιτς, Τζέισον Τέιτουμ, Ρούι Χατσιμούρα (από την περσινή σεζόν), Μπράντλεϊ Μπιλ, Κάρις ΛεΒέρτ.

Η Adidas έκανε τη δική της... επίθεση με την επέκταση της συμφωνίας με τον Τρέι Γιανγκ, ο οποίος το Φθινόπωρο του 2021 θα αποκτήσει τα δικά του παπούτσια!

Κίνηση έκανε και η κινέζικη Li-Ning, με τα νέα πρόσωπα της να είναι ο Τζίμι Μπάτλερ και ο Φρεντ ΒανΦλιτ!

Την ίδια στιγμή, η Puma συμφώνησε με τον ΛαΜέλο Μπολ.

Ο Μπολ είναι από τους τυχερούς της νέας... φουρνιάς. Συγκριτικά με τις προηγούμενες «τάξεις» του Draft, αυτή του 2020 πήρε τις λιγότερες συμφωνίες. Και οι περισσότεροι αθλητές έχουν μόνο να περιμένουν, αν φυσικά οι εμφανίσεις τους στον αδηφάγο - για έναν πιτσιρικά – κόσμο του ΝΒΑ καταφέρουν να ξεχωρίσουν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα