Τέιτουμ: «Ο φετινός πρωταθλητής στο ΝΒΑ θα είναι ένας άξιος πρωταθλητής»

Βασίλης Τσίγκας
Τέιτουμ: «Ο φετινός πρωταθλητής στο ΝΒΑ θα είναι ένας άξιος πρωταθλητής»

bet365

Η φούσκα στο Ορλάντο, η έλλειψη… σεξ των παικτών, ο κίνδυνος μιας νέας διακοπής και η επαφή του ΝΒΑ με την FIBA. Δείτε όλα όσα είπε ο αναπληρωτής κομισάριος του ΝΒΑ, Μαρκ Τέιτουμ, στην τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε και το gazzetta.gr!

Έπειτα από 4,5 μήνες, το ΝΒΑ επιστρέφει στη δράση μέσα από τη φούσκα που δημιούργησε στις εγκαταστάσεις της Disneyworld στο Ορλάντο και λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ, ο αναπληρωτής κομισάριος της λίγκας, Μαρκ Τέιτουμ, παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου σε Μέσα από όλον τον κόσμο.

Το gazzetta.gr συμμετείχε σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου και σας μεταφέρει όλα όσα είπε το Νο.2 της κορυφαίας λίγκας στον κόσμο, σε ό,τι αφορά την δυσκολία δημιουργίας της φούσκας, του άμεσου κινδύνου που υπάρχει να προκύψουν κρούσματα ανάμεσα στους παίκτες, αλλά ακόμα και την έλλειψη του… σεξ που θα βιώσουν οι αστέρες του ΝΒΑ.

Διαβάστε όλα όσα είπε ο Μαρκ Τέιτουμ:

- Πιστεύετε, ότι η φούσκα που δημιουργήσατε στο Ορλάντο, μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλες διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Έχετε έρθει σε επαφή με τη ΔΟΕ; (ερώτηση gazzetta)
Δεν έχουμε έρθει σε άμεση επαφή με την ΔΟΕ, όμως βρίσκομαι στην εκτελεστική επιτροπή της FIBA και η FIBA βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ΔΟΕ. Μιλάω κάθε εβδομάδα με τον πρόεδρο της FΙΒΑ, τον Ανδρέα Ζαγκλή, και ο πρόεδρος της ιατρικής μας επιτροπής βρίσκεται επίσης στην ιατρική επιτροπή της FIBA, οπότε υπάρχει μια διαρκή ανταλλαγή πληροφοριών κι όλα όσα μαθαίνουμε μέσα στη φούσκα, μοιράζονται και με την ΔΟΕ.

Αυτό που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες με την πανδημία, είναι ότι όλη η αθλητική κοινότητα έχει έρθει πιο κοντά. Υπάρχει μια τεράστια συνεργασία ανάμεσα στις λίγκες. Για παράδειγμα, όταν η Bundesliga δημιούργησε τα δικά της πρωτόκολλα, ήμουν σε επαφή μαζί τους και μοιραστήκαμε πληροφορίες. Το ίδιο έγινε και με την Premier League. Όλοι συζητήσαμε πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό μαζί. Είναι σημαντικό πως δεν ανταγωνιζόμασταν, αλλά συνεργαζόμασταν για να πολεμήσουμε τον κορονοϊό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να μάθουμε και να μοιραστούμε με άλλους για να δημιουργήσουμε ένα υγιές κι ασφαλές περιβάλλον για τους αθλητές και τα σπορ. Και είμαστε όλοι υπέρ αυτού, γιατί πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι καλύτερος, όταν υπάρχουν αθλήματα και διοργανώσεις. Έχουμε την συλλογική ευθύνη να δημιουργήσουμε αυτό το ασφαλές περιβάλλον.

- Πειραματιστήκατε αρκετά με το League Pass κατά τη διάρκεια της διακοπής. Ποια είναι τα μακροχρόνια σχέδιά σας για το League Pass, σε ό,τι αφορά την χρησιμοποιήσή του σε διαφορετικές γλώσσες;
Αυτή η πανδημία, μας ανάγκασε να καινοτομήσουμε γιατί η πραγματικότητα είναι πως το 99% των φιλάθλων μας δεν είναι έτσι κι αλλιώς ποτέ στο γήπεδο και τώρα το 100% δεν θα είναι στο γήπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε μια εμπειρία όπου θα ενεργοποιηθούν οι φίλαθλοί μας εντός ΗΠΑ, αλλά πιο σημαντικά, κι εκτός ΗΠΑ. Για παράδειγμα, στη Βραζιλία το League Pass δεν είναι μόνο στα αγγλικά, αλλά και στα ισπανικά και τα πορτογαλικά. Κι επιπλέον, όλα τα παιχνίδια θα είναι διαθέσιμα με την δική μας μετάδοση, αλλά και την τοπική μετάδοση.

Επίσης, στο League Pass οι φίλαθλοι θα έχουν πρόσβαση σε κάμερες, που θα υπάρχουν σε σημεία, που δεν μπορούσαμε παλαιότερα να τις βάλουμε. Για παράδειγμα, έχουμε μια κάμερα σε ράγες που θα προσομοιάζει την εμπειρία του να κάθεσαι δίπλα στο παρκέ. Συνολικά, θα υπάρχουν 30 κάμερες γύρω από το γήπεδο και θα έχουμε influencers που θα ανακοινώνουν τα παιχνίδια στο League Pass. Αυτό το επίπεδο παραμετροποίησης πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία.

- Με το ΝΒΑ να επιτρέπει τους παίκτες να γράψουν μηνύματα στις φανέλες τους, το μήνυμα «Black Lives Matter» να είναι γραμμένο στο παρκέ και τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι κάποιοι παίκτες σκέφτονται να γονατίσουν κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου, σκοπεύεται να αναγκάσετε τους παίκτες να είναι όρθιοι κατά τη διάρκεια του ύμνου;
Έχουμε έναν κανόνα εδώ και χρόνια που αναφέρει πως οι παίκτες πρέπει να είναι όρθιοι κατά τη διάρκεια του ύμνου. Επίσης, καταλαβαίνω τον ρόλο που παίζουν οι διαμαρτυρίες αυτόν τον καιρό και γι’ αυτό δουλεύουμε μαζί με την ένωση των παικτών ώστε να ακουστούν αυτές οι διαμαρτυρίες, μέσω των μηνυμάτων κοινωνικής δικαιοσύνης που θα υπάρχουν στις φανέλες τους και του μηνύματος «Black Lives Matter» που θα είναι γραμμένο στα παρκέ.

- Ως φαν του αθλήματος, τι πιστεύετε ότι είναι πιο συναρπαστικό; Να σουτάρει ένας παίκτης μια τελευταία βολή για τη νίκη σε ένα άδειο γήπεδο ή σε μια αρένα με 15.000 φιλάθλους;
Για την ακρίβεια, οι παίκτες που θα σουτάρουν βολές, θα βλέπουν τα πρόσωπα φιλάθλων, ζωντανών φιλάθλων, μέσω της συνεργασίας μας με την Microsoft. Η κάθε ομάδα έχει την ευθύνη να συνεργαστεί με την εταιρεία για να δώσει την ευκαιρία στους φιλάθλους της να «δώσουν το παρών» έστω και εικονικά στο γήπεδο. Υπάρχουν επίσης δεσμευμένες θέσεις για φιλάθλους πίσω από τους πάγκους των ομάδων. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια εμπειρία που να προσομοιάζει αυτή ενός γεμάτου γηπέδου. Προφανώς δεν θα είναι το ίδιο, όμως οι παίκτες μας είναι αθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς και θα προσαρμοστούν σ’ αυτό το περιβάλλον.

- Υπάρχει κάποιο σχέδιο «Β», σε περίπτωση που ξεσπάσει επιδημία μέσα στη φούσκα; Θα συνεχίσετε, απομονώνοντας τα περιστατικά ή θα σταματήσετε μέχρι να μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά;
Έχουμε δημιουργήσει κάποια πρωτόκολλα κι ανάλογα με τις καταστάσεις που θα προκύψουν, έχουμε μια ομάδα ειδικών κι επιδημιολόγων που θα δουλέψουν μαζί με τους τοπικούς υπεύθυνους για να βρούμε τη λύση. Κάθε περίσταση θα εξεταστεί διαφορετικά και υπάρχουν πολλά σενάρια που μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστούν. Αυτό που μπορώ να πω, πάντως, είναι πως τα πρωτόκολλά μας λειτουργούν αυτή τη στιγμή και είμαστε αισιόδοξοι πως θα καταφέρουμε να ανακηρύξουμε έναν πρωταθλητή στο τέλος της σεζόν.

- Ποια ήταν τα στοιχεία που σας βοήθησαν να δημιουργήσετε επιτυχώς τη φούσκα;
Το πρώτο ήταν σίγουρα η συνεργασία μας με την ένωση των παικτών. Δεν θα τα είχαμε καταφέρει, αν δεν υπήρχε αυτή η στενή σχέση με τους παίκτες, ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να είναι όλοι υγιείς. Και φαίνεται αυτή η στενή σχέση, ακόμα και από την συμφωνία μας για να υπάρχουν τα μηνύματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το δεύτερο είναι η δουλειά που κάναμε με τους ειδικούς μας. Η υγεία και η ασφάλεια όλων όσων εμπλέκονται είναι το βασικό. Κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και είναι μια τεράστια επιχείρηση που απαιτεί συνεργασία με ειδικούς σε πολλούς τομείς. Η συνεργασία μας με την Disney έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο για να δημιουργήσουμε το campus με εγκαταστάσεις παγκόσμιων προδιαγραφών.

- Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι στη διαδικασία δημιουργίας της φούσκας;
Το δυσκολότερο κομμάτι ήταν σίγουρα το ιατρικό και η δημιουργία όλων των απαραίτητων πρωτοκόλλων. Γιατί δεν θα προχωρούσαμε, αν δεν είχαμε ένα σχέδιο με το οποίο θα νιώθαμε ασφαλείς ότι όλοι θα παρέμεναν υγιείς. Μας πήρε μήνες συζητήσεων για να χτίσουμε κάτι, που δεν έχει χτιστεί ποτέ ξανά. Αν δεν ήμασταν σίγουροι, ότι μπορούμε να κρατήσουμε τους πάντες ασφαλείς, δεν θα προχωρούσαμε.

- Ποιες είναι οι καινοτομίες που θα εισάγετε στην επανέναρξη του ΝΒΑ;
Όσον αφορά τις καινοτομίες μέσα στο γήπεδο, είναι οι καινούργιες γωνίες των καμερών. Θα έχουμε 30 ρομποτικές κάμερες που δεν θα τις κρατούν άνθρωποι και θα βρίσκονται σε σημεία, που υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα βρίσκονταν φίλαθλοι. Θα υπάρχουν επίσης καινούργια ηχητικά εφέ και αυτό για το οποίο είμαι περισσότερο ενθουσιασμένος, είναι η εικονική παρουσία των φιλάθλων στο γήπεδο. Θα δώσουμε την ευκαιρία σε φιλάθλους σε όλο τον κόσμο να συμμετέχουν. Ακόμα και αν δεν έχουν την ευκαιρία να βρίσκονται στο γήπεδο, μπορούν να είναι εκεί εικονικά και να τους βλέπουν οι παίκτες και τα μέλη των ομάδων που θα είναι στο παρκέ.

- Αμφιβάλατε ποτέ ότι θα τα καταφέρετε; Κι επίσης, υπάρχει περίπτωση να σκέφτεστε να φτιάξετε μια φούσκα και για του χρόνου;
Όταν προσπαθείς να λειτουργήσεις κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, τα πάντα έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγεία. Όταν αποφασίσαμε να σταματήσουμε τη σεζόν στις 11 Μαρτίου, γνωρίζαμε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που έπρεπε να μάθουμε για τον ιό. Ξέραμε όσα μπορούσαμε, γιατί είχαμε γραφεία στην Κίνα που είχαν επηρεαστεί από τον ιό, δύο μήνες πριν από τις 11 Μαρτίου. Σ’ εκείνο το σημείο, δεν ήμασταν σίγουροι. Έπρεπε να μιλήσουμε με τους ειδικούς κι αναρωτιόμασταν, αν υπάρχει τρόπος να ξεκινήσει ξανά η σεζόν με ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή, αν όλοι πειθαρχήσουν μέσα στη φούσκα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Όσον αφορά την επόμενη σεζόν, η προτεραιότητά μας παραμένει η ίδια: η ασφάλεια και η υγεία όλων των εμπλεκομένων. Ίσως του χρόνου έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τον ιό, ίσως έχουμε βρει πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισής του. Όμως αυτή τη στιγμή, δεν σκεφτόμαστε τόσο πολύ την επόμενη σεζόν. Όλη μας η ενέργεια καταναλώνεται στο να είναι επιτυχημένη η επανεκκίνηση.

- Ποια θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για να αποφασίσετε τι θα κάνετε για την επόμενη σεζόν;
Αυτό που έχουμε πει, είναι ότι η καταληκτική ημερομηνία για να τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα είναι η 13η Οκτωβρίου, κατά την οποία θα γίνει το Game 7 των τελικών, αν φυσικά χρειαστεί. Έχουμε συζητήσει για μια πιθανή έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος τον Δεκέμβριο, όμως δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα ακόμα. Θα μιλήσουμε με την ένωση των παικτών. Αυτή η ημερομηνία είναι ο στόχος, όμως δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα.

- Πιστεύετε, ότι ο φετινός πρωταθλητής θα είναι ένας… κανονικός πρωταθλητής ή συμμερίζεστε τις απόψεις κάποιων παικτών που λένε, ότι ο φετινός πρωταθλητής δεν θα πρέπει να θεωρείται… κανονικός;
Όποιος κερδίσει το φετινό πρωτάθλημα, θα είναι πολύ πολύ πολύ άξιος! Γιατί θα χρειαστεί τεράστια πνευματικά αποθέματα ώστε να αντέξεις μέχρι το τέλος. Οι ομάδες έπαιξαν το 70% της σεζόν και μετά οι παίκτες έπρεπε να σταματήσουν για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα, ίσως το μεγαλύτερο της καριέρας τους, κατά το οποίο δεν είχαν κάποια επαφή με οργανωμένο μπάσκετ. Και τώρα πρέπει να επιστρέψουν και να παίξουν σε ένα περιβάλλον, στο οποίο δεν έχει αγωνιστεί ποτέ κανένας! Ο πρωταθλητής θα είναι ένας πραγματικός πρωταθλητής, γιατί θα έχει ξεπεράσει τεράστιες δυσκολίες για να φτάσει στο τέλος.

- Η παραμονή μέσα στη φούσκα για αρκετές εβδομάδες έχει μεγάλες δυσκολίες για τους παίκτες, συμπεριλαμβανομένης και της έλλειψης του σεξ. Σκοπεύει η λίγκα να ασχοληθεί με αυτό; Επιτρέπεται στις συζύγους των παικτών να τους επισκεφθούν;
Ουάου! Ξέρουμε, ότι η παραμονή μέσα στη φούσκα απαιτεί τεράστιες θυσίες και το καταλαβαίνουμε αυτό. Κι όχι μόνο από τους παίκτες, αλλά και τους προπονητές, τους γυμναστές, τα επιτελεία που είναι εκεί. Μέχρι και το τέλος του πρώτου γύρου των play-offs, απαγορεύεται η μετακίνηση εντός κι εκτός της φούσκας. Συζητάμε για την πιθανότητα να μπουν μέλη των οικογενειών μέσα στη φούσκα, μετά τον πρώτο γύρο των play-offs.

- Πως αντέδρασε η λίγκα, όταν έμαθε ότι ο Νικόλα Γιόκιτς κόλλησε τον ιό στην Σερβία κι έχετε κάποιο σχόλιο για την απόφαση του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να γράψει το κοινωνικό μήνυμα της φανέλας του στα σερβικά;
Ναι, το μάθαμε ότι βρέθηκε θετικός στη Σερβία, όμως ευτυχώς είναι υγιής και ασφαλής και βρίσκεται τώρα μέσα στη φούσκα. Πιστεύω, ότι αυτό το παράδειγμα μας έδειξε πόσο σοβαρός είναι ο ιός και ότι κανένας δεν είναι ασφαλής. Γι’ αυτό δουλέψαμε, ώστε να μετατρέψουμε τη φούσκα στο ασφαλέστερο σημείο, που μπορεί να βρίσκεται κάποιος.

Όσον αφορά τα μηνύματα στις φανέλες, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, όμως 18 διεθνείς παίκτες μας θα έχουν τα κοινωνικά μηνύματα στις φανέλες τους, μεταφρασμένα στη γλώσσα της πατρίδας τους. Κι εννιά απ’ αυτούς, θα έχουν γραμμένη τη λέξη «ισότητα» στη γλώσσα τους, στα γαλλικά, τα σλοβένικα, τα λετονικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα βοσνιακά. Είναι ένα πολύ θετικό βήμα για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους προς τους συμπαίκτες τους.

Διαβάστε ΕΔΩ το μεγάλο αφιέρωμα του gazzetta.gr στο restart του ΝΒΑ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα