All Star Game: Οι διαγωνισμοί που πέρασαν στην ιστορία (vids)

Γιώργος Κούβαρης
All Star Game: Οι διαγωνισμοί που πέρασαν στην ιστορία (vids)

bet365

Ενόψει των διαγωνισμών τριπόντων και καρφωμάτων στο All Star Game του Σικάγο, το gazzetta.gr σας... σερβίρει το πρώτο πιάτο κάνοντας ένα μίνι flash-back σε μερικούς από τους καλύτερους διαγωνισμούς όλων των εποχών.

Δεν είναι λίγος ο κόσμος που ισχυρίζεται ότι οι διαγωνισμοί τριπόντων και καρφωμάτων παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το «κυρίως» παιχνίδι του All Star Game. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχει χαθεί και το αίσθημα της ανταγωνιστικότητας που υπήρχε τις περασμένες δεκαετίες και πιο συγκεκριμένα στα 80's και στα 90's.

Αντιλαμβάνεστε ότι σε λίγες ώρες οι Πατ Κόνατον, Άαρον Γκόρντον, Ντουάιτ Χάουαρντ, Ντέρικ Τζόουνς που θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό καρφωμάτων, όπως επίσης οι Ντάβις Μπέρτανς, Ντέβιν Μπούκερ, Ντιβόντε Γκρέιαμ, Τζο Χάρις, Μπάντι Χιλντ, Ζακ Λαβίν, Ντάνκαν Ρόμπινσον και Τρέι Γιανγκ που θα πάρουν μέρος στον αντίστοιχο διαγωνισμό τριπόντων, αναμένεται να συγκεντρώσουν και τους περισσότερους προβολείς της δημοσιότητας πάνω τους.

Μάλιστα οι Τζο Χάρις των Μπρούκλιν Νετς και Ντέβιν Μπούκερ των Φοίνιξ Σανς έχουν και από μια μεγάλη πρόκληση να αντιμετωπίσουν καθώς σε περίπτωση που κατακτήσουν τον διαγωνισμό θα μπουν στο κλειστό club εκείνων που τα έχουν καταφέρει δύο ή περισσότερες φορές.

Ο Λάρι Μπερντ μέτρησε τρεις σερί κατακτήσεις (1986, 1987, 1988), επίτευγμα που έχει καταφέρει και ο Κρεγκ Χότζες (1990, 1991, 1992)! Έκτοτε κανείς άλλος δεν έκανε το «three peat» ωστόσο οι Πέτζα Στογιάκοβιτς, Τζεφ Χόρνατσεκ, Μαρκ Πράις και Τζέισον Καπόνο είχαν από δύο κατακτήσεις στο παλμαρέ τους.

Αντίστοιχα στα καρφώματα έχουν διεξαχθεί τεράστιες μονομαχίες και φοβεροί διαγωνισμοί! Από την μυθική κόντρα του Μάικλ Τζόρνταν με τον Ντομινίκ Ουίλκινς το 1988 στο Σικάγο, μέχρι τον «βασιλιά των αιθέρων» Βινς Κάρτερ και τον -για πολλούς- καλύτερο διαγωνισμό όλων των εποχών μεταξύ των Ζακ Λαβίν και του Άαρον Γκόρντον το 2016 στο Τορόντο.

ΤΟ ΤΟΡ – 5 ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΚΑΡΦΩΜΑΤΩΝ

1.Τζόρνταν Vs Ντομινίκ (1988)

Στο «Chicago Stadium» έλαβε χώρα ο -κατά γενική ομολογία- καλύτερος διαγωνισμός όλων των εποχών! Ο νικητής του 1985 στην Ιντιανάπολις και ο... κάτοχος των σκήπτρων από το All Star Game στο Σιάτλ έμελλε να προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. Μάικλ Τζόρνταν εναντίον Ντομινίκ Ουίλκινς και τα λόγια χάνουν την αξία τους μπροστά στο υπερθέαμα που πρόσφεραν δύο από τους καλύτερους dunkers όλων των εποχών! Ο Μάικλ Τζόρνταν έκανε το repeat σε εκείνον τον διαγωνισμό, κερδίζοντας στον τελικό τον Ντομινίκ με 147 πόντους έναντι 145 του -τότε- σούπερ σταρ των Ατλάντα Χοκς.

2.Η κυριαρχία του Βινς Κάρτερ (2000)

Ο Βινς Κάρτερ φρόντισε να συστηθεί ως... Air Canada στον διαγωνισμό του 2000 στο Οκλαντ. Απέναντί του είχε τον Στιβ Φράνσις των Χιούστον Ρόκετς και τον συμπαίκτη του στους Ράπτορς και ξάδερφό του, Τρέισι Μακ Γκρέιντι. Όλα τα καρφώματα ήταν... ένα και ένα! Με στροφή 360 μοιρών, με κάρφωμα κάτω από τα πόδια και τον ίδιο να κοιτάει την κάμερα και να λέει «it's over» (σ.σ. εικόνα που συνόδευσε για πολλά χρόνια το NBΑ Action), βάζοντας όλο τον αγκώνα στο καλάθι... Όμως αυτό που επιχείρησε ως κερασάκι στην τούρτα δεν είχε προηγούμενο! Κάρφωμα με τα δύο πατώντας (σχεδόν) από τη βολή!

3.Krypto-Nate Vs Superman

Τελικά τίποτα στη ζωή (έστω και αν έχει να κάνει με... επιστημονική φαντασία) δεν είναι τυχαίο! Όπως είναι γνωστό μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες, ο Σούπερμαν «λυγίζει» μπροστά στον Κρυπτονίτη, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στον διαγωνισμό του 2009 στο Φοίνιξ. Ο Νέιτ Ρόμπινσον του 1.75μ. ήταν ο μεγάλος νικητής απέναντι στον Ντουάιτ Χάουαρντ των 211 εκατοστών συγκεντρώνοντας το 52% των ψήφων (σ.σ. μιας και τότε είχε αλλάξει το σύστημα) έναντι 48% του -τότε- σέντερ των Μάτζικ. Μάλιστα χρειάστηκε να πηδήξει από πάνω του προκειμένου να καρφώσει, με τον Χάουαρντ ωστόσο να κλέβει την παράσταση με το κάρφωμα στην... πολύ ψηλότερη μπασκέτα!

4.Το... αυτοκίνητο του Γκρίφιν (2011)

Στο πρώτο All Star Game της καριέρας του, ο Μπλέικ Γκρίφιν έμελλε να προσφέρει και πλούσιο θέαμα στον διαγωνισμό καρφωμάτων. Στον τελικό συγκέντρωσε το 68% από την ψηφοφορία του κοινού έναντι 32% του Τζαβέιλ Μακ Γκι! Ο φόργουορντ των Κλίπερς πρόσφερε πλούσιο θέαμα στο «Staples Center» του Λος Άντζελες, με αποκορύφωμα το κάρφωμα πάνω από το αυτοκίνητο!!! Βέβαια είχε προηγηθεί ένα εκπληκτικό 360°, όπως και αυτό με το τεράστιο άλμα με αποτέλεσμα να καρφώσει... σχεδόν με τον αγκώνα του! Εξαιρετικές και οι προσπάθειες των ΜακΓκι, Ρόζαν και Ιμπάκα, αλλά ο Γκρίφιν... απλά ΔΕΝ έχανε εκείνον τον διαγωνισμό.

5.Ο... απόλυτος διαγωνισμός (2016)

Μπορεί τα μάτια μας να είχαν δει κορυφαίους dunkers αλλά αυτό που συνέβη στο All Star Game του Τορόντο το 2016, δεν έχει... προηγούμενο! Ο Ζακ ΛαΒίν των Μινεσότα Τίμπεργουλβς και ο Άαρον Γκόρντον των Ορλάντο Μάτζικ πρόσφεραν ένα μοναδικό show και κάλλιστα θα μπορούσαν να μοιραστούν το βραβείο! Μεγάλος νικητής -τελικά- αναδείχθηκε ο Ζακ ΛαΒίν στην... δεύτερη παράταση!!! Στον πρώτο γύρο έλαβε 99 βαθμούς (50+94) έναντι 94 των Γκόρντον (45+49), ο τελικός ήταν ισόπαλος αφού αμφότεροι είχαν από δύο... πενηντάρια, ενώ ισόπαλο ήταν και το πρώτο tie break (50-50)! Στο τελευταίο κάρφωμα ωστόσο πήρε νέο πενηντάρι έναντι 47 του Γκόρντον. Εν ολίγοις 299 βαθμούς σε σύνολο 300! Ασύλληπτο!

ΤΟ ΤΟΡ – 5 ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΤΡΙΠΟΝΤΩΝ

1986: Τα... εγκαίνια του Λάρι Μπερντ

Η «Reunion Arena» του Ντάλας φιλοξένησε τον πρώτο διαγωνισμό τριπόντων στην ιστορία. Εκεί όπου... συστήθηκε και ο Λάρι Μπερντ ως ένας από τους καλύτερους σουτέρ που πάτησαν το πόδι του στα παρκέ του ΝΒΑ. Μάλιστα για την επιλογή τους στους οκτώ διαγωνιζόμενους, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους, οι συμπαίκτες του στους Σέλτικς, Ντάνι Έιντζ και Σκουτ Ουέντμαν! Και αυτό διότι ένιωθαν ότι έπρεπε να ήταν εκείνοι αντί του Μπερντ! Παρόλα αυτά, ο «μεγάλος λευκός» έμελλε να ξεκινήσει το σερί του στον συγκεκριμένο διαγωνισμό αφού στη συνέχεια κατέκτησε και τους δύο επόμενους: «Ποιος από εσάς θα έρθει δεύτερος;» είχε ρωτήσει τους Ντέιλ Έλις, «Σλίπι» Φλόιντ, Κρεγκ Χότζες, Νορμ Νίξον, Κάιλ Μέισι, Τρεντ Τάκερ και Λίον Γουντ που έπαιρναν μαζί του μέρος. Στον τελικό επικράτησε του Χότζες με 22-12.

1991: Τα 19 σερί του Κρεγκ Χότζες

Ο Κρεγκ Χότζες ήταν... συνεπής στους διαγωνισμούς τριπόντων από το 1986, ενώ μετά και τη πρώτη του κατάκτηση στο Μαϊάμι (1990) επιθυμούσε τον δεύτερο συνεχόμενο «τίτλο» του στο «Charlotte Coliseum» της Βόρειας Καρολίνας. Μάλιστα όχι μόνο το κατάφερε, αλλά το κατάφερε με τον πλέον... εμφατικό τρόπο! Στον ημιτελικό σημείωσε ένα μοναδικό ρεκόρ αφού ευστόχησε σε 19 συνεχόμενα τρίποντα! Αν μη τι άλλο το συγκεκριμένοι νούμερο είναι... τρομακτικό! Στο σύνολο είχε 24 πόντους στον ημιτελικό και πήρε εύκολα το εισιτήριο του τελικού. Με 17 πόντους επικράτησε του Τέρι Πόρτερ (12) και έβαζε στο βιογραφικό του τον δεύτερο σερί διαγωνισμό. Στα ημιτελικά είχαν πάρει μέρος και οι Ντένις Σκοτ, Ντάνι Έιντζ, ενώ είχαν αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο οι Τιμ Χάρνταγουεϊ, Χέρσεϊ Χόκινς, Γκλεν Ράις και Κλάιντ Ντρέξλερ.

2003: Το back to back του «Πέτζα» στο tiebreaker

Σε... στενό κορσέ είχε εξελιχθεί ο Ουέσλι Πέρσον στον Πέτζα Στογιάκοβιτς, αφού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον έβρισκε στον τελικό του διαγωνισμού τριπόντων. Και πάλι, όμως, ήταν εκείνος που πανηγύρισε τη νίκη στη «Philips Arena» της Ατλάντα για το back to back στον εν λόγω διαγωνισμό! Αν και στον τελικό υπήρχε ισοπαλία 20-20 με τον Πέρσον (σ.σ. ο Μπρεντ Μπάρι είχε 17 πόντους), στο tiebreaker ο Στογιάκοβιτς επανέλαβε την ίδια επίδοση, σε αντίθεση με τον -τότε- γκαρντ των Γκρίζλις που έμεινε στους 16 πόντους. Μάλιστα ο Πέτζα θα μπορούσε να «καθαρίσει» τον διαγωνισμό από τη φάση του τελικού, αλλά το τελευταίο σουτ που επιχείρησε δεν είχε βρήκε στόχο.

2008: Το... βαρέλι του Καπόνο

Ένας παίκτης που πέρασε από τα ελληνικά παρκέ φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο τέλος της σεζόν 2012-13, ήταν ο... κυρίαρχος του διαγωνισμού για δύο σερί χρονιές, το 2007 στο Λας Βέγκας και το 2008 στη «New Orelans Arena». Ο λόγος για τον Τζέισον Καπόνο, ο οποίος έχει και μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία των διαγωνισμών. Στον τελικό έβλεπε το καλάθι σαν... βαρέλι και σκόραρε 25 πόντους, μετά τους Στεφ Κάρι (2015) και Κλέι Τόμπσον) (2016) οι οποίοι είχαν από 27 πόντους. Στον τελικό επικράτησε των Ντάνιελ Γκίμπσον ο οποίος είχε 17 πόντους και Ντιρκ Νοβίτσκι με 14 πόντους. Στον διαγωνισμό είχαν λάβει μέρος και οι Πέτζα Στογιάκοβιτς, Ρίτσαρντ Χάμιλτον και Στιβ Νας.

2016: Ο τελικός των «Splash Brothers»

Την διετία 2015-2016 οι «Splash Brothers» πήραν... μονότερμα τους διαγωνισμούς, με τον Στεφ Κάρι να κερδίζει το 2015 στο Μπρούκλιν και τον Κλέι Τόμπσον να «απαντάει» έναν χρόνο αργότερα στο Τορόντο. Βέβαια ο περσινός διαγωνισμός ήταν πολύ πιο εντυπωσιακός, αφού οι δύο σταρ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς έβαλαν... φωτιά στα καλαθια ωστόσο ο Τόμπσον ήταν εκείνος που χαμογέλασε στο τέλος με 27 πόντους στον τελικό, έναντι 23 του Κάρι. Στους 16 είχε σταματήσει ο Ντέβιν Μπούκερ, ενώ ακολούθησαν οι Τζέιμς Χάρντεν, Τζέι Τζέι Ρέντικ, Κάιλ Λόουρι, Σι Τζέι ΜακΚόλουμ και Κρις Μίντλετον.

 

NBA Τελευταία Νέα