Το restart των Oυόριορς θα έρθει (και) από το... draft

Το restart των Oυόριορς θα έρθει (και) από το... draft

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Το restart των Oυόριορς θα έρθει (και) από το... draft

bet365

Με αφορμή το τελευταίο trade με το οποίο οι Ουόριορς απέκτησαν τον Άντριου Ουίγκινς δίνοντας στη Μινεσότα τον Ντ' Άντζελο Ράσελ, ο Γιώργος Κούβαρης στέκεται στις κινήσεις και στις σκέψεις των «Πολεμιστών» για το μεγάλο comeback στο ΝΒΑ.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

2015: Πρωταθλητές ΝΒΑ
2016: Φιναλίστ ΝΒΑ
2017: Πρωταθλητές ΝΒΑ
2018: Πρωταθλητές ΝΒΑ
2019: Φιναλίστ ΝΒΑ
2020: 12-43 ρεκόρ ύστερα από τα 3/4 της χρονιάς και τελευταία θέση στο ΝΒΑ.

Ποιος να το έλεγε και ποιος να το(ν) πίστευε. Μπορεί να είχε φύγει ο (έτσι και αλλιώς τραυματίας) Κέβιν Ντουράντ με προορισμό το Μπρούκλιν, μπορεί να έχανε τη σεζόν ο Κλέι Τόμπσον λόγω της ρήξης χιαστού τον περασμένο Ιούνιο στους τελικούς με τους Ράπτορς αλλά κανείς δεν περίμενε ότι στα μέσα του Φεβρουαρίου οι τρεις φορές πρωταθλητές τα πέντε τελευταία χρόνια θα είχαν το χειρότερο ρεκόρ στο ΝΒΑ. Φυσικά το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε ο σοβαρός τραυματισμός του Στεφ Κάρι στο ξεκίνημα της σεζόν και έχοντας προλάβει να παίξει σε όλα και όλα τέσσερα παιχνίδια.

Το μέχρι πέρυσι λαμπερό και πολυδιαφημισμένο Όκλαντ έσβησε τα φώτα του φέτος στο (μετά τη μετακόμιση) Σαν Φρανσίσκο ωστόσο θεωρείται δύσκολο να παραμείνουν σβηστά και την επόμενη χρονιά. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων η κίνηση του Ντ' Άντζελο Ράσελ δεν ήταν και... τόσο εύστοχη για τους Ουόριορς. Και αυτό θα αποδεικνύονταν την επόμενη χρονιά, όταν και θα πατούσαν ξανά παρκέ οι «Splash Brothers». Ουσιαστικά το Γκόλντεν Στέιτ ήθελε έναν τελείως διαφορετικό παίκτη από τον Ράσελ.

Άντριου Ουίγκινς: «Κολλούσε» περισσότερο από τον Ράσελ

Οι Ουόριορς γνωρίζουν καλά ότι η σεζόν 2020-21 θα είναι τελείως διαφορετική χωρίς τραυματισμούς και έχοντας ο Στιβ Κερ πληρέστατο ρόστερ στη διάθεσή του, ετοιμάζουν το μεγάλο comeback. Ήδη από τα τρία πρώτα του παιχνίδια με το Γκόλντεν Στέιτ, ο Ουίγκινς έδειξε ότι θα αποτελέσει βασικότατο μέλος στη «νέα εποχή» της ομάδας καθώς μέτρησε 23 πόντους κατά μέσο όρο με 4 ασίστ, 2,7 ριμπάουντ, 2,3 κλεψίματα, 1,7 τάπες ενώ σουτάρει με ποσοστό 60% στα δίποντα, 53% στα τρίποντα και 72% στις βολές.

Σίγουρα ο ρόλος του δεν θα είναι ίδιος μετά την επιστροφή των Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον, ωστόσο πρόκειται για ένα κομμάτι που δείχνει να «κολλάει» ιδανικά στο παζλ των Ουόριορς. Ένας παίκτης που έχει βελτιωθεί σημαντικά στην άμυνα και θα μπορεί να πάρει έναν ρόλο μεταξύ Ντουράντ και Ιγκουοντάλα. Για να μην παρεξηθώ. Δεν λέω ότι θα είναι ο νέος Ντουράντ ή ο νέος Ιγκουοντάλα στο Γκόλντεν Στέιτ, αλλά εκείνος που θα προσπαθήσει να συνδυάσει τις δουλειές που έκαναν (πάντα στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού) οι δύο πρώην παίκτες της ομάδας.

Ουσιαστικά οι «Πολεμιστές» θα έχουν έναν κορμό τεσσάρων παικτών (Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον, Άντριου Ουίγκινς, Ντρέιμοντ Γκριν) και από εκεί και πέρα θα ψάξουν την καλύτερη δυνατή επιλογή στο ερχόμενο draft. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα επιλέξουν φέτος πολύ ψηλά, έχοντας -προς το παρόν τουλάχιστον- τις ίδιες (περισσότερες) πιθανότητες με Καβαλίερς και Χοκς (σ.σ. από 14% συγκεκριμένα) να επιλέξουν στο νούμερο «1» του draft. Κάτι που θα το γνωρίζουμε τον Ιούνιο και αφού βγουν τα αποτελέσματα της λοταρίας.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από το νούμερο «3» ενώ πάντα θα «παίζουν» και τα σενάρια των ανταλλαγών με βάση τις ανάγκες της κάθε ομάδας. Οι Ουόριορς είναι δεδομένο ότι θα ψάξουν για σέντερ στο ερχόμενο draft. Θα μπορούσαν κάλλιστα να κοιτάξουν και στην free agency όπου μεγάλα ονόματα θα είναι unrestricted free agents (όπως ο Άντονι Ντέιβις αν και αναμένεται να υπογράψει ανανέωση στους Λέικερς ή ο Αντρέ Ντράμοντ) ωστόσο δεν τους «σηκώνει» πλέον το salary cap.

Τζέιμς Ουάισμαν: Το κομμάτι που λείπει από το παζλ

Οπότε ποιος είναι ο μεγάλος στόχος; Μα φυσικά το επόμενο top prospect των ΗΠΑ! Ο λόγος για τον Τζέιμς Ουάισμαν (19χρ., 2.16μ.), ένας ταλαντούχο σέντερ με τεράστιο potential, ο οποίος ωστόσο αγωνίστηκε σε μόλις τρία ματς των Μέμφις Τάιγκερς στο φετινό NCAA και αυτό διότι η διοργανώτρια αρχή του έβαλε απαγορευτικό εξαιτίας παράβασης κανονισμών. Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα αποτελέσει την πρώτη επιλογή για οποιαδήποτε ομάδα και το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντική την επιλογή των Ουόριορς στην κορυφή του draft.

Εκτός και αν, όπως είπαμε, υπάρξουν άλλου είδους συμφωνίες. Αν και εδώ που τα λέμε, τόσο οι νεανικοί και άκρως ελπιδοφόροι για το μέλλον Χοκς θέλουν σέντερ (σ.σ. φανταστείτε τους δηλαδή με Γιανγκ, Κόλινς, Ουάισμαν) ενώ σέντερ θα θελήσουν και οι Καβαλίερς από τη στιγμή που ο Ντράμοντ θα ψάξει κάτι... καλύτερο στην free agency. Μινεσότα και Νικς θα είναι οι άλλες δύο ομάδες που -και πάλι εκτός απροόπτου μιας και θυμόμαστε τι έγινε πέρυσι με τους Πέλικανς που ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ αλλά επέλεξαν το νούμερο «1» στη διαδικασία!- θα κλείσουν την πεντάδα του φετινού draft.

Αν και εφόσον δεν καταφέρουν να «κλείσουν» τον Ουάισμαν, η αλήθεια είναι ότι στο ερχόμενο draft δεν υπάρχουν άλλοι σέντερ που να μπορούν να κάνουν την διαφορά και να σταθούν σε ομάδα που στοχεύει σε τελικούς ΝΒΑ. Γιατί κακά τα ψέμματα. Οι πλήρεις Ουόριορς αυτόν τον στόχο θα έχουν τη νέα αγωνιστική χρονιά. Τίποτε το λιγότερο. Και εδώ που τα λέμε είναι και λογικό από τη στιγμή που αφενός θέλουν να σβήσουν την τραγική σεζόν και αφετέρου τα τελευταία χρόνια έχουν μάθει να ζουν με δαχτυλίδια και τελικούς.

Αν και εφόσον πάνε σε άλλη λύση παίκτη από το ΤΟΡ-3 του draft (και δεν υπάρξει κάποια συμφωνία για τον Ουάισμαν, παρά το γεγονός ότι θα έχει να παίξει μπάσκετ έξι και πλέον μήνες) η λογική λέει ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν κάποιο trade ώστε να αποκτήσουν έναν σέντερ πρώτης γραμμής (σ.σ. ΝτιΆντρε Έιτον για παράδειγμα που «χωράει» ακόμα στο salary cap της ομάδας). Βέβαια όλα τα «τι» και τα «πώς», θα τα δούμε το καλοκαίρι.

Πάντως αν καταφέρει το Γκόλντεν Στέιτ να «ψηλώσει» με τον Ουάισμαν (ή έστω με πρωτοκλασάτο σέντερ), έχοντας δεδομένη την παρουσία των Ουίγκις, Γκριν στα φόργουορντ και τους «Spash Brothers» υγιείς, θεωρώ ότι η φετινή χρονιά θα ήταν απλά και μόνο μια κακή παρένθεση...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...