Kόμπι VS Σακίλ: Το μεγαλύτερο Beef των Χριστουγέννων στο ΝΒΑ (vids)

Αντώνης Σαούλης
Kόμπι VS Σακίλ: Το μεγαλύτερο Beef των Χριστουγέννων στο ΝΒΑ (vids)

bet365

To 2004 το ΝΒΑ αλλά και όλες οι ΗΠΑ περίμεναν το συγκεκριμένο ματς. Ενα ματς που είχε την ίδια εμπορικότητα με το Αλι-Φρέιζερ το μακρινό 1971...

Κάθε χρόνο το ΝΒΑ προγραμματίζει μερικά από τα πιο εμπορικά ματς της σεζόν την μέρα των Χριστουγέννων. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα θα δούμε δύο από τις καλύτερες μάχες της Ανατολής (Μπακς-Σίξερς και Ράπτορς-Σέλτικς) και ματσάρες στην Δύση (Κλίπερς-Λέικερς και Ουόριορς-Ρόκετς).

Ομως ένα έχει μείνει στην ιστορία. Ηταν το μεγαλύτερο beef ανήμερα των Χριστουγέννων. Ενα ματς τόσο εμπορικό και τόσο πολυαναμενόμενο από τον κόσμο των ΗΠΑ που συγκρίθηκε με την «Μάχη του Αιώνα» μεταξύ του Μοχάμεντ Αλι και του Τζο Φρέιζερ το 1971. Και δεν ήταν και Χριστούγεννα τότε (8 Μαρτίου είχε γίνει η τιτανομαχία στο μποξ)...
Για ποιο λόγο όμως το συγκεκριμένο ματς έπιασε την μεγαλύτερη τηλεθέαση για αγώνα της regural season από το 1998 κι έπειτα και κράτησε το ρεκόρ μέχρι το 2008 (το έσπασε το ματς Λέικερς-Σέλτικ);
Οι Λέικερς το 2004 είχαν φτάσει σε ένα κομβικό καλοκαίρι. Το συμβόλαιο του Φιλ Τζάκσον τελείωνε, ο Κόμπι γινόταν free agent και στο Λος Αντζελες έπρεπε να πάρουν μια σημαντική απόφαση. Και οι 3 δεν γινόταν να μείνουν (παρά το γεγονός ότι ο Σακίλ είχε συμβόλαιο) με τις κόντρες που είχαν δημιουργηθεί. Είχε διαρρεύσει πως ο Φιλ Τζάκσον είχε τονίσει από το All Star Break εκείνης της σεζόν πως δεν θα έμενε στους Λέικερς εάν υπέγραφε νέο συμβόλαιο ο Κόμπι. Τελικά το καλοκαίρι, ο Φιλ Τζάκσον αποφάσισε να φύγει, ο Σακ έμαθε πως ο Μίτς Κούπτσακ, general manager των Λέικερς έψαχνε την ανταλλαγή για τον Diesel και ζήτησε από μόνος του να γίνει trade.

Αυτό έγινε με το Μαϊαμι με τους Λέικερς να παίρνουν τους Λαμάρ Οντομ, Καρόν Μπάτλερ, Μπράιαν Γκραντ και ένα draft pick πρώτου γύρου. Με το που έγινε το trade ο Κόμπι υπέγραψε νέο συμβόλαιο. Για την ακρίβεια την αμέσως επόμενη μέρα. Επταετές συμβόλαιο για 136 εκατομμύρια δολάρια. Ο Σακ χρέωσε δημοσίως τον Κόμπι για όλη αυτήν την κατάσταση λέγοντας πως «θα μπορούσε να πάρει θέση για μένα. Θα μπορούσε να πει το οτιδήποτε. Δεν είπε τίποτα».

Και φτάνουμε στην επόμενη σεζόν. Το ΝΒΑ προφανώς και δεν θα άφηνε το Λέικερς-Χιτ. Το προγραμμάτισε για τα Χριστούγεννα στην επιστροφή του Σακ στο Λος Αντζελες στο πρώτο ματς κόντρα στον Κόμπι.

Το ABC έφτιαξε intro με τις Destinys Child (ναι ήταν ακόμη η εποχή που η Μπιγιόνσε ήταν σε συγκρότημα και δεν έκανε σόλο καριέρα) και στις 25 Δεκεμβρίου του 2004, δεκαπέντε χρόνια πριν δηλαδή οι περισσότεροι στις ΗΠΑ συντονίστηκαν για το Λέικερς-Χιτ. Οι Λέικερς χωρίς τον Φιλ Τζάκσον και χωρίς τον Σακ βεβαίως βεβαίως ήταν σ' ένα μεταβατικό στάδιο την ίδια ώρα που οι Χιτ με τον Ντουέιν Γουέιντ στην rookie σεζόν του ταξίδευαν στο Λος Αντζελες έχοντας 10 σερί νίκες.

Στο μίτινγκ των αρχηγών στο κέντρο του γηπέδου ο Σακ δεν πήγε ποτέ και στις χειραψίες των πεντάδων ο Diesel ούτε που κοίταξε τον Κόμπι...

Κατά την διάρκεια του αγώνα ο Σακ είχε μπει στην λογική «no layups, no dunks» από τον Κόμπι και τα 3 από τα 6 φάουλ που έκανε ήταν πάνω στις προσπάθειες του πρώην συμπαίκτη του. Μάλιστα έτσι αποβλήθηκε σχεδόν 2 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα.

O Σακίλ πήγε στον πάγκο με 24 πόντους, 11 ριμπάουντ και 3 τάπες και το ματς πήγε στην παράταση (94-94) με τον Κόμπι να έχει ήδη 42 πόντους με 12 στα 30 σουτ και 9 λάθη.

Στην παράταση ο Σακ έβλεπε το ματς από τον πάγκο ανήμπορος να κάνει κάτι, αλλά ο Κόμπι δεν έβαλε ούτε πόντο, ο Ουέιντ το πήρε πάνω του και οι Χιτ έφυγαν νικητές από το Λος Αντζελες με 104-102 με τον Μπράιαντ μάλιστα ν' αστοχεί στο τελευταίο σουτ.

Ο Σακ στο flash interview τόνισε πως «ήξερα πως δεν θα μπει» με την κόντρα να παραμένει ανοιχτή...

Shaquille O’Neal’s first game back in Los Angeles and the first game against Kobe Bryant. During the team captains' meeting, Shaq refused to meet and shake hands with Kobe. It was the most expected Christmas Day NBA Game of all-times. Kobe vs. Shaq with all the beef and the drama built around, it had the similar hype to Ali vs. Frazier I in 1971. Everytime Kobe drove to the basket, Shaq fouled him hard and his motto was: "No layups, no dunks.". Both played an amazing game. Kobe shot some ridicilous baskets and O'Neal dominated the paint. Shaq ended up fouling out in the fourth quarter and the game went to the overtime. Kobe scored 0 points in the O.T. and missed the game-winner shot. Later Shaq said in the post-game interview: "I Knew That It Wasn't Gonna' Go In." (Including the Real Talk, 'Gangsta' interview of Shaq with Ahmad Rashad at the half-time break. He is talking about how good the Miami Heat team is and his team-mates compared to Lakers and Orlando Magic days.) #Oldskoolbball

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oldskoolbball (@oldskoolbballofficial) στις

 

NBA Τελευταία Νέα