Δεν θα έπρεπε να μπει και ο Σιάκαμ στην κουβέντα για τον MVP;

Δεν θα έπρεπε να μπει και ο Σιάκαμ στην κουβέντα για τον MVP;

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Δεν θα έπρεπε να μπει και ο Σιάκαμ στην κουβέντα για τον MVP;

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης καταθέτει τις πρώτες του σκέψεις για τους υποψήφιους MVP της φετινής σεζόν και εκτός των Γιάννη Αντετοκούνμπο, Λούκα Ντόντσιτς, ΛεΜπρόν Τζέιμς, Τζέιμς Χάρντεν, βάζει στην κουβέντα και τον παίκτη των Τορόντο Ράπτορς

Euroleague στη Novibet με Live Streaming* & σούπερ προσφορά* (21+) |

Να ξεκινήσω από το προφανές: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Λούκα Ντόντσιτς είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για το βραβείο του φετινού MVP. Άλλωστε δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πήραν τα δύο βραβεία για τον καλύτερο παίκτη του μήνα σε Ανατολή και Δύση αντίστοιχα. Και όχι μόνο έχουν εκτοξεύσει τα νούμερά τους, αλλά έχουν ηγηθεί των ομάδων τους, οι οποίες βαδίζουν από νίκη σε νίκη.

Στην σαφώς πιο εύκολη Ανατολή, οι Μπακς προπορεύονται με 19-3 ρεκόρ, ενώ στην Δύση οι Μάβερικς βρίσκονται στην 4η θέση με ρεκόρ 15-6. Τηρουμένων των αναλογιών και σε σύγκριση με πέρυσι, μιλάμε για φοβερό step up για τους... international Μαβς οι οποίοι όχι μόνο δεν πρόκειται να χάσουν τα φετινά playoffs αλλά περιμένω να έχουν και πολύ καλή παρουσία.

Ένα σκαλοπάτι πιο χαμηλά στην κούρσα για τον ΜVP βρίσκεται ο Λεμπρόν Τζέιμς. Οι επιδόσεις συνεχίζουν να είναι εξωπραγματικές με δεδομένο ότι στο τέλος του μήνα θα κλείσει 35 χρόνια ζωής και έχει κατά μέσο όρο 25,4 πόντους, 10,8 ασίστ και 7 ριμπάουντ. Παράλληλα οι Λέικερς οδηγούν την κούρσα της Δύσης έχοντας το ίδιο ρεκόρ με τους Μπακς στην Ανατολή και γι' αυτόν τον λόγο ο «βασιλιάς» του ΝΒΑ θα είναι ανάμεσα στους υποψήφιους MVP φέτος.

Να μην ξεχάσω τον Χάρντεν. Μπορεί να σκοράρει σχεδόν 40 πόντους σε κάθε ματς (39,5 για την ακρίβεια) αλλά με 43% στα εντός παιδιάς και 34% στα τρίποντα δεν θεωρω ότι θα έπρεπε να μπαίνει στην κουβέντα για τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη. Και φτάνω στο δια ταύτα...

Στον... τίμιο, Πασκάλ Σιάκαμ. Πείτε αλήθεια: Πόσοι και πόσοι δεν είχαν ξεγραμμένους τους Ράπτορς (συμπεριλαμβανομένου και εμένα) όταν αποχώρησε ο Κουάι Λέοναρντ; Πόσοι πίστευαν ότι ύστερα από 20 ματς στην regular season θα ήταν στην δεύτερη θέση του ΝΒΑ (15-5) μαζί με τους Μπόστον Σέλτικς και να το όφειλε σε... έναν άλλον παίκτη; Θαρρώ το ερώτημα είναι ρητορικό. Όπως αποδεικνύεται εξακολουθεί να... υπάρχει ζωή στον πλανήτη Τορόντο και αυτό χάρη στον Πασκάλ Σιάκαμ. Έναν παίκτη που προσωποποιεί την πλήρη έννοια του όρου «σκληρή δουλειά»!

Αν και στο draft του 2016 είχε επιλεγεί στον πρώτο γύρο και πιο συγκεκριμένα στο νούμερο «27» από τους Τορόντο Ράπτορς, ο Καμερουνέζος φόργουορντ έπρεπε να αποδείξει ότι αξίζει να βρίσκεται στο ΝΒΑ μέσα από την G-League και την θυγατρική ομάδα, τους Ράπτορς 905. Και το έκανε! Μέτρησε 18,2 πόντους και 8,6 ριμπάουντ και αμέσως κλήθηκε να ενισχύσει τους Τορόντο Ράπτορς στο ΝΒΑ. Έχοντας ωστόσο περιορισμένο ρόλο στην αρχή (4,2π.,/15.6') κατάφερε να μπει στο rotation του Ντουέιν Κέισι (7,3π./20,7' τη σεζόν 2017-18) και στη συνέχεια να κερδίσει τον απόλυτο σεβασμό και την εμπιστοσύνη του Νικ Νερς.

Τα αποτελέσματα αποτυπώθηκαν στο παρκέ. Μπορεί ο Λέοναρντ να ήταν ο μεγάλος ηγέτης των Ράπτορς την περσινή χρονιά, μπορεί οι Γκασόλ, Βαν Βλιτ και Λόουρι να είχαν τη δική τους συνεισφορά για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά ο παίκτης-κλειδί για την «μεταμόρφωση» των Καναδών δεν ήταν άλλος από τον Σιάκαμ! Ήταν καθοριστικός στα playoffs με 19 πόντους σε και 7,1 ριμπάουντ στα 24 ματς της postseason και αποτέλεσε τον παίκτη με τα περισσότερα credits μετά τον Κουάι.

Προσωπικά δεν περίμενα και ούτε πίστευα ποτέ ότι θα μπορέσει να σηκώσει την ομάδα στις πλάτες του μετά την αποχώρηση του Λέοναρντ. Και να, που το κάνει. Και το κάνει με μεγάλη επιτυχία! Μετά από 20 ματς στην regular season έχει ήδη 25,1 πόντους, 8,6 ριμπάουντ, 3,9 ασίστ ενώ σουτάρει με 56% στα δίποντα! Και το κυριότερο όλων; Οι Ράπτορς όχι μόνο δεν αποτελούν... σάκο του μποξ αλλά έχουν φτάσει στο σημείο να «ορέγονται» και φέτος καλή πορεία στα playoffs. Και αυτό χάρη στον Πασκάλ Σιάκαμ!

Πώς λοιπόν να μην μπει και εκείνος στην κουβέντα για τον επόμενο MVP του ΝΒΑ; Βέβαια υπάρχει τεράστια απόσταση από το «να μπει στην κουβέντα» μέχρι το «να διεκδικήσει το βραβείο του MVP». Απλούστατα έχει και εκείνος κάθε δικαίωμα να ακούει το όνομά του σε αυτή τη συζήτηση και να το βλέπει γραμμένο στo MVP ladder. Και αυτό διότι συνδέει αρμονικά τις εξαιρετικές του εμφανίσεις με τα αποτελέσματα των Ράπτορς...

Βέβαια για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Φέτος ΟΛΟ το σύστημα του ΝΒΑ έχει πέσει πάνω στον Γιάννη και στον Ντόντσιτς. Αν και (όπως έγραψα και στο προηγούμενο blog του ΝΒΑ) δεν είμαι fan του ΛεΜπρόν, θεωρώ ότι εκείνος έπρεπε να πάρει το βραβείο του καλύτερου παίκτη του μήνα στην Δύση. Είχε φοβερά στατιστικά, ενώ και οι Λέικερς ήταν πρώτοι σ' ολόκληρη τη λίγκα. Για να μην παρεξηγηθώ. Εξωπραγματικός και ο Σλοβένος, αλλά οι Μάβερικς δεν είχαν καλύτερο ρεκόρ από την ομάδα του Λος Άντζελες. Είναι φως-φανάρι ότι το ΝΒΑ θέλει (εκτός απρόοπτου στη συνέχεια της σεζόν) να επιλέξει ανάμεσα σε Γιάννη και Λούκα...

'Ιδωμεν!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...