Μια αξέχαστη βόλτα στην… Αράχωβα της Γιούτα! (pics)

Μια αξέχαστη βόλτα στην… Αράχωβα της Γιούτα! (pics)

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Μια αξέχαστη βόλτα στην… Αράχωβα της Γιούτα! (pics)

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας πέρασε 24 ώρες με τον Φώτη Κατσικάρη κι αποχαιρετά το χιονισμένο Σολτ Λέικ Σίτι, μεταφέροντας εικόνες και «φωτίζοντας» την καινούρια αρχή που κάνει φέτος στο ΝΒΑ. Το ταξίδι στην πιο ανοιξιάτικη Ατλάντα και η συνάντηση με τους Λέικερς του ΛεΜπρόν Τζέϊμς.

Η εύκολη από όλες τις απόψεις νίκη (125-105) των Τζαζ επί των Σπερς και η καλή εμφάνιση της ομάδας, που μετά το πολύ δύσκολο και αλλόκοτο πρόγραμμα των δύο πρώτων μηνών, από την αυγή του 2019 και μετά, έχει πάρει για τα καλά τα πάνω της και διανύει σταθερά ανοδική πορεία (ρεκόρ 13-4), χάρισε σε όλους (παίκτες και staff) ένα ανακουφιστικό κυριακάτικο ρεπό.

Το… day off, λοιπόν, μας έδωσε (με τον Βασίλη Τσίγκα έχουμε πλέον γίνει αχώριστοι) την ευκαιρία να περάσουμε την μέρα με τον εξαιρετικά φιλόξενο Φώτη Κατσικάρη, που προσφέρθηκε να μας κάνει ένα mini tour στην πόλη, αρχίζοντας από μία σύντομη ξενάγηση στο προπονητικό κέντρο των «Μορμόνων», που δίχως καμία υπερβολή, είναι μακράν το πιο σύγχρονο, λειτουργικό και όμορφο που έχω δει στην Αμερική! Και πιστέψτε με δεν έχω πάει σε λίγα!

Τo “Zions Bank Basketball Center” απέχει μόλις πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από το γήπεδο και το κέντρο του Σολτ Λέικ Σίτι (όπου μένουν όλοι οι παίκτες και οι προπονητές) και διαθέτει όσες ανέσεις μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, για την άρτια προετοιμασία μίας επαγγελματικής ομάδας μπάσκετ. Ο πρώην ομοσπονδιακός Έλληνας τεχνικός έχει το δικό του γραφείο, όπως και οι συνολικά οκτώ προπονητές που πλαισιώνουν τον Κουίν Σνάιντερ, ο οποίος είναι από τους πιο εργασιομανείς προπονητές του ΝΒΑ, δίνει τεράστιο βάρος σε όλες τις μικρές λεπτομέρειες και του αρέσουν τα συχνά meetings πριν και μετά την προπόνηση.

Οι εγκαταστάσεις συνδυάζουν την πολυτέλεια, το design και την λειτουργικότητα και αποτελούν το ιδανικό μέρος για να δουλεύει κανείς γύρω από το μπάσκετ. Πέραν της αίθουσας για το video των παικτών που παραπέμπει με mini cinema, υπάρχουν ξεχωριστά meeting rooms για τους περιφερειακούς (με την επωνυμία “Τζον Στόκτον”) και για τους ψηλούς (ονομάζεται “Καρλ Μαλόουν”), διαφορετικός χώρος για την μεγάλη σύσκεψη των προπονητών, ενώ ο αγωνιστικός χώρος και τα δύο μεγάλα γήπεδα, χωρίζουν το προπονητικό κέντρο σε δύο πτέρυγες: εκείνη των προπονητών κι εκείνη των παικτών.

Στη μέση βρίσκεται το γυμναστήριο με μηχανήματα της τελευταίας τεχνολογίας, ενώ στην πλευρά των παικτών, δίπλα στα αποδυτήρια, βρίσκεται το εστιατόριο, όπου ο σεφ σερβίρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, σύμφωνα με τις οδηγίες του διατροφολόγου της ομάδας. Παρά το ρεπό, πρωί-πρωί στις εγκαταστάσεις των Τζαζ βρίσκονταν για θεραπεία, σουτ και βάρη, όσοι δεν είχαν πάρει χρόνο συμμετοχής (ο Νιάνγκ και ο τραυματίας Έξουμ) ή είχαν παίξει ελάχιστα (ο Γκρέϊσον Άλεν) το προηγούμενο βράδυ

Ο Κατσικάρης δουλεύει περισσότερο από ποτέ στην 16χρονη καριέρα του ως head-coach κι ασχολείται πολύ με το κομμάτι της άμυνας, με την ατομική προπόνηση συγκεκριμένων παικτών αλλά και με το scouting συγκεκριμένων αντιπάλων. Πολύ συχνά παίρνει δουλειά στον υπολογιστή και για το σπίτι, ένα πανέμορφο διαμέρισμα σε ένα άκρως εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών, στο οποίο μένει και ο Ντόναβαν Μίτσελ!

Η κληρονομιά που θέλει να αφήσει ο Ρούμπιο

Ο 22χρονος πρώτος σκόρερ (μ.ο. 22,4π.) της Γιούτα, που είναι ένα πολύ μορφωμένο παιδί, προέρχεται από ευκατάστατη οικογένεια και πέραν του μπάσκετ, έχει «κερδίσει» τους πάντες στην δύσκολη τοπική κοινωνία, μαζί με τον Ρίκι Ρούμπιο, είναι οι ηγέτες της ομάδας στο γήπεδο και τα αποδυτήρια. Ο 28χρονος Καταλανός point-guard (μ.ο. 12,9π. & 6,1ασ.), που βρίσκεται ήδη στην 8η χρονιά του στο πρωτάθλημα (και την 2η στους Τζαζ), είναι ήρεμη δύναμη και έχει διαψεύσει πάρα πολλούς που δεν πίστευαν ότι θα πιάσει στο ΝΒΑ.

Στον ελεύθερό του χρόνο, ασχολείται με το ίδρυμα που «τρέχει» εδώ και δύο χρόνια και το οποίο ασχολείται με την καταπολέμηση του καρκίνου. Ήταν μία «ιερή» υπόσχεση που είχε δώσει την μητέρα του, που «έφυγε» χτυπημένη και ταλαιπωρημένη από την επάρατη νόσο. Γι’ αυτό το σκοπό στην Γιούτα βρίσκονται σχεδόν σε όλη της διάρκεια της αγωνιστική σεζόν αρκετοί Ισπανοί συνεργάτες που ασχολούνται με την διοργάνωση εκδηλώσεων για την συγκέντρωση χρημάτων και οργανώνουν σχετικά events και επισκέψεις του Ρίκι σε νοσοκομεία αλλά και συνέργειες με παρεμφερή ιδρύματα. Μαζί με τον παλαίμαχο Ισπανό διεθνή play-maker, Ραούλ Λόπεθ, που φόρεσε τη φανέλα των Τζαζ για 3 χρόνια (2002-05) και ο οργανισμός τον προσέλαβε για την ατομική βελτίωση του Ρούμπιο.

Ο παράδεισος των χειμερινών διακοπών!

Η ελεύθερη μέρα έδωσε την ευκαιρία στον Φώτη να μας πάει μία βόλτα στο κοντινό Park City, που απέχει μισή ώρα (51 χλμ.) από το down town και αποτελεί το βασικό αξιοθέατο της περιοχής. Εκεί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών και στις πίστες του, φιλοξενήθηκαν τα περισσότερα αγωνίσματα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002.

«Αν πας στο Σολτ Λέικ Σίτι και δεν φτάσεις μέχρι το Park City, πραγματικά είναι σαν να μην πήγες! Γι’ αυτό κανόνισε…», μου είπε σχεδόν απειλητικά αστειευόμενη, η κυριούλα που καθόταν στο διπλανό κάθισμα της πτήσης από το Ντάλας! Οπότε αφού το Sustenium μας έφτασε μέχρι εδώ, «αμαρτία» ήταν να μην ανέβουμε στο πανέμορφο και φημισμένο αυτό χωριό, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 2.000 μέτρων και παραπέμπει εν πολλοίς στην δική μας Αράχωβα, στην αμερικανική της έκδοση. Χωρίς δηλαδή την μοναδική γραφικότητα της ελληνικής υπαίθρου!

Ε λοιπόν, δεν θα επρόκειτο απλά για «αμαρτία», «έγκλημα» θα ήταν! Η μαγευτική διαδρομή ανάμεσα στα κατάλευκα βουνά και τις σκεπασμένες από χιόνι δασώδεις εκτάσεις αλλά και το πανέμορφο και πανάκριβο χειμερινό αυτό θέρετρο, μας αποζημίωσε πλήρως! «Τίγκα» στον κόσμο, γεμάτο από πολυτελή resorts, εστιατόρια και μπαρ, το Park City αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για χειμερινές διακοπές!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, η οικονομία της Πολιτείας ενισχύεται κατά 529 εκατομμύρια δολάρια ετησίως χάρη στον τζίρο που κάνουν οι τουρίστες που ανεβαίνουν στο βουνό. Περίπου τα 80 απ’ αυτά, εξοικονομούνται από τα έσοδα στην διάρκεια του διάσημου διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ “Sundance”, που διοργανώνεται στην αρχή του κάθε έτους και φέτος διεξήχθη από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου!

Η πρόγνωση του καιρού προέβλεπε χιονοθύελλα για νωρίς το απόγευμα, οπότε λίγο μετά το μεσημέρι, ξεκινήσαμε την κάθοδο και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Χιονοθύελλα ε; Λοιπόν, αν στην Αθήνα ή κάπου αλλού στην Ελλάδα, έπεφτε αυτή η ποσότητα χιονιού που έπεσε το απόγευμα της Κυριακής (10/02) στο Σολτ Λέικ Σίτι, πιστέψτε με, θα είχαν παραλύσει τα πάντα, θα είχαν κλείσει υπηρεσίες και σχολεία και ίσως να θρηνούσαμε και νεκρούς! Στη Γιούτα, ήταν απλά ένα συνηθισμένο απόγευμα! Βγήκαν στους δρόμους τα θηριώδη εκχιονιστικά μηχανήματα και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του gazzetta.gr στην άλλη άκρη του κόσμου, η σαφώς πιο ζεστή Ατλάντα, στην οποία, όμως, δεν μένει πια ο Τάιλερ Ντόρσει. Ο 21χρονος Ελληνοαμερικανός διεθνής guard «μετακόμισε» την τελευταία μέρα των ανταλλαγών στο Μέμφις για λογαριασμό των Γκρίζλις κι έτσι θα αρκεστούμε στους νεανικούς και ταλαντούχους Χοκς και στους αστραφτερούς Λέικερς! Δεν σου δίνεται και κάθε μέρα η ευκαιρία να δεις από κοντά τον ΛεΜπρόν Τζέϊμς. Not bad, που λένε και οι Αμερικανοί…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!