Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η καρδιά στο Μιλγουόκι, η λογική στο trade!
- Οι Μπακς είναι «οικογένεια» και το “family comes first”!
- Σε αυτή την φάση της καριέρας του, το legacy είναι πολύ σημαντικό!
- Η σημαντική λεπτομέρεια που μπορεί να αλλάξει το status του Μίτσιτς
Στα σχεδόν 13 χρόνια που τον γνωρίζω, έχω μάθει ότι αν δεν έχει όρεξη για πλάκα, πότε δεν τοποθετείται δημόσια – πολλώ δε μάλλον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – αν δεν έχει συντρέχει σοβαρός λόγος.
Αναφέρομαι φυσικά στην πρόσφατη ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο για το αν λείπει και σε άλλους ο πρώην insider του ESPN, Άντριαν Βοϊναρόφσκι (νυν γενικός διευθυντής στο κολέγιο Σεντ Μποναβεντούρ). Ένα «τιτίβισμα», που σύμφωνα με τα αμερικανικά media αποτέλεσε γερή μπηχτή για τον τρόπο που ο «διάδοχός του», Σαμς Σαράνια, έχει διαχειριστεί το ενδεχόμενο να αλλάξει ομάδα μέσα στο καλοκαίρι.
Κι αν μέχρι πριν από λίγες μέρες, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει κρατηθεί σε αρκετά νορμάλ επίπεδα, τουλάχιστον όσον αφορά στα δημοσιεύματα στον Τύπο των Ηνωμένων Πολιτειών, λίγο το tweet του 30χρονου Έλληνα superstar των Μπακς, λίγο μία δήλωσή που φέρεται να έκανε στην Βραζιλία («θα ήθελα να παίξω ξανά στους τελικούς με τα «ελάφια») και λίγο η τοποθέτηση του έγκυρου, Μπράιαν Γουίντχορστ, σε εκπομπή του ESPN («ο Αντετοκούνμπο δεν πρόκειται να αλλάξει στέγη!»), η αλήθεια είναι ότι τάραξε τα νερά.
Οι Μπακς είναι «οικογένεια» και το “family comes first”!
Ας δούμε, όμως, ποια είναι τα δεδομένα αλλά και τι ισχύει με βάση το ρεπορτάζ του Gazzetta. Πρώτον και αδιαπραγμάτευτον είναι ότι ο ηγέτης της ομάδας από την Πολιτεία του Ουισκόνσιν, έχει συμβόλαιο για δύο ακόμη χρόνια αλλά και option να μείνει στο Μιλγουόκι μέχρι το 2028.

Μιλάμε για την πόλη και τον οργανισμό που τον αγκάλιασε στην τρυφερή ηλικία των 18 ετών και όχι απλά τον πίστεψε, επιλέγοντάς στον 1ο γύρο του draft το 2013, αλλά πήρε την δύσκολη απόφαση να «τον βάλει στην φωτιά» από την “rookie” κιόλας σεζόν του, να επενδύσει στο ταλέντο και να γίνει το «δεύτερο σπίτι» του!
Αν, λοιπόν, στην αδιαμφισβήτητη σχέση αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού ανάμεσα στις δύο πλευρές, προσθέσει κανείς την προσφορά του Αντετοκούνμπο στους Μπακς σε αυτά τα 12 χρόνια, καθώς επίσης και την λατρεία της τοπικής φίλαθλης κοινής γνώμης (και όχι) προς το πρόσωπό του, τότε πολύ εύκολα πολύ αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους ο αποχωρισμός του με το Μιλγουόκι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εύκολο project.
Σε αυτή την φάση της καριέρας του, το legacy είναι πολύ σημαντικό!
Ειδικότερα για έναν άνθρωπο που στέκεται προσοχή σε αξίες όπως η πίστη και η οικογένεια (καθώς επίσης και το που αισθάνονται άνετα οι δικοί του άνθρωποι). Επομένως, στο βαθμό ο υπογράφων μπορεί να γνωρίζει τι παίζει ρόλο περισσότερο για τον Γιάννη, αυτό που μπορούμε να προσυπογράψουμε και έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα κυκλοφορούν τελευταία, είναι ότι μας φαντάζει αδύνατον να μην έχει επικοινωνήσει στο front office τον προβληματισμό του για την πορεία που θα ακολουθήσει η ομάδα στα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον αλλά και τις σκέψεις του να αλλάξει περιβάλλον!
Βάσει της σχέσης που έχει οικοδομήσει εδώ και τόσα χρόνια με τον general manager της ομάδας, Τζον Χορστ, αυτό δεν μπορεί να μην έχει συμβεί. Και είναι απολύτως λογικό από την στιγμή που οι Μπακς έχουν μόλις μία επιλογή 2ου γύρου στο επερχόμενο draft (νο47) και σχεδόν μηδαμινή ευχέρεια να κυνηγήσουν κάποιους ελκυστικούς free agents, που θα ενίσχυαν το ρόστερ και θα τους έκαναν πιο ανταγωνιστικούς.
Ο λόγος έχει να κάνει με τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του Ντέϊμιαν Λίλαρντ, ο οποίος θα χάσει όλη την υπόλοιπη σεζόν και oι αποδοχές του στη νέα χρονιά (48,78 εκ.$) θα καλύψουν το 31,5% του ορίου που υπάρχει στο salary cap (154,6 εκ.$) για την σεζόν 2025-26).
Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι για τα επόμενα δύο χρόνια, τα «ελάφια» θα είναι μία ομάδα που δύσκολα θα μπορεί να διεκδικεί πρόκριση στα playoffs, καθώς επίσης και ότι ο “Greek Freak” (τον Δεκέμβριο θα κλείσει τα 31 του χρόνια), θέλει να κλείσει την καριέρα του με μίνιμουμ δύο πρωταθλήματα, τότε νομίζω ότι τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται...
Η κοινή λογική, λοιπόν, θέλει την υπόθεση να αποκτά... κινητικότητα από τα τέλη του μήνα, δηλαδή μετά το draft και παραμονές της έναρξης των διαπραγματεύσεων στην free agency του ΝΒΑ και τον Γιάννη να εξετάζει όλες τις προσφορές που θα παρουσιαστούν.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα φύγει ανεξαρτήτως προορισμού. Δηλαδή δεν θα φύγει για να πάει φερ' ειπείν στο Σολτ Λέϊκ Σίτι ή την Νέα Ορλεάνη στην Δύση και την Ουάσινγκτον ή την Σάρλοτ στην Ανατολή... Αλλά έβλεπε πολύ θετικά αγορές σαν τη Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι αλλά και το Κλίβελαντ ή το Ορλάντο σαν μπασκετική προοπτική.
Η σημαντική λεπτομέρεια που μπορεί να αλλάξει το status του Μίτσιτς
Αυτά σχετικά με το “Antetokounmpo saga” των τελευταίων ημερών και πριν κλείσουμε, να καταθέσουμε και δύο-τρία πραγματάκια που θα παίξουν ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης του Βασίλιε Μίτσιτς.

Το σημαντικότερο απ' όλα είναι ότι τα 8,1 εκατομμύρια δολάρια που έχει λαμβάνειν ο “Βάσα” στη νέα σεζόν (αν οι Σανς κάνουν χρήση της option που έχουν στο συμβόλαιό του), αποτελούν κάλλιστα ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα που θα μπορούσε είτε να κολλήσει στα 54,7 που του χρόνου θα εισπράξει ο Ντουράντ (ή κάποιος άλλος παίκτης), για την ανταλλαγή του οποίου έχουν ήδη αρχίσει τις επαφές με ομάδες, είτε σε κάποια draft picks.
Ένα συνολικό πακέτο σχεδόν 63 εκατομμυρίων δολαρίων η αλήθεια είναι ότι θα τους δώσει την ευχέρεια να φέρουν στην Αριζόνα δύο πολύ ποιοτικούς παίκτες, οπότε μην εκπλαγείτε αν πριν τις 29 Ιούνη (η καταληκτική ημερομηνία για να ενεργοποιήσουν την option) ανακοινωθεί η ανανέωσή του και εν συνεχεία τον δείτε να συμπεριλαμβάνετε στο πακέτο του trade με επίκεντρο τον “KD”!
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν το συμβόλαιό του μετακινηθεί σε άλλη ομάδα, ο Μίτσιτς θα παραμείνει 100% στο ρόστερ της. Οι πιθανότητες θα είναι 50%-50%, αλλά στην περίπτωση που η υποτιθέμενη νέα ομάδα τον πληρώσει για να φύγει, τότε ο 31χρονος Σέρβος άσος είναι πιθανό να κατέβει από το φράγμα των 4 εκατομμυρίων Ευρώ ετησίως που ζητάει από τις ευρωπαϊκές ομάδες, για να υπογράψει. Και τότε ενδεχομένως ο Ολυμπιακός να ασχοληθεί πιο σοβαρά μαζί του! Αν κι εφόσον δεν έχει κλείσει τις θέσεις των guard έως τότε...
- Ο Ανδρέας Κυριακόπουλος, ο μάνατζερ που έχασε τη ζωή του στο μετρό του Συντάγματος – Η ανακοίνωση της Prosport
- Αχμέντ Τουμπά: Τι στόπερ πήρε ο Παναθηναϊκός;
- Τι ελπίζω να έμαθε ο Μπαρτζώκας
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.