Χάιμε Χάκεζ: Ένας Μεξικανός που... άκουσε τις ρίζες του (vid)

Χάιμε Χάκεζ: Ένας Μεξικανός που... άκουσε τις ρίζες του (vid)

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Ο Χάιμε Χάκεζ των Μαϊάμι Χιτ.

bet365

Ο Χάιμε Χάκεζ διαθέτει μία καταπληκτική ιστορία. Η ζωή του δεν ήταν απαραίτητα δύσκολη. Ο φόργουορντ των Μαϊάμι Χιτ ακολούθησε τις ρίζες του. Και έναν άνθρωπο από διαφορετικό σπορ που είχε ένα επώνυμο που ακούγονταν σαν το δικό του. Μεξικάνικο.

Ο Χαϊμίτο μεγάλωσε αναζητώντας πρότυπα. Αθλητικά πρότυπα. Μόνο που ήθελε οι ρίζες τους, να είναι ίδιες με τις δικές του. Μεγαλωμένες στα ιερά εδάφη του Μεξικό.

Την εποχή που ο Χάιμε Χάκεζ Τζούνιορ ήταν ακόμα παιδί και ο πατέρας του τον αποκαλούσε, χαϊδευτικά, Χαϊμίτο, ένας Μεξικανός σάρωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι στο άθλημα του μπάσκετ, αλλά σε αυτό του μπέιζμπολ. Ο Φερνάντο Βαλενζουέλα.

Όπως και άλλοι (οικονομικοί) μετανάστες, έτσι και ο Βαλενζουέλα χρειάστηκε να μάθει τη νέα χώρα. Τη νέα γλώσσα. Για να φτάσει στον τίτλο του πρωταθλητή, το 1981. Για τις γενιές που ακολούθησαν αποτέλεσε το πρότυπο. Εκείνος που ακούγεται σαν και εμάς και τα κατάφερε.

Ο rookie της χρονιάς από το Μεξικό

Ο Χάκεζ, δύο γενιές μετά, ελπίζει να γίνει το επόμενο πρότυπο για τους νεαρούς Μεξικανούς. Η πρώτη σεζόν στους Μαϊάμι Χιτ τον φέρνει, μολονότι άσημος, ανάμεσα στους υποψήφιους rookie της σεζόν. Πλάι στον Βίκτορ Γουεμπανιάμα και τον Τσετ Χόλμγκρεν.

Ο προπαππούς και η προγιαγιά του άνοιξαν το δρόμο. Και έκαναν την κίνηση που άλλαξε την ιστορία του. Από τη Σιναλόα και το Ντουράνγκο, βρέθηκαν στο Όξναρντ των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου μεγάλωσαν τα τρία παιδιά τους, τη Λίλι, τον Εζέκιελ και τον Ρίτσαρντ. Ο παππούς του, ο Εζεκιέλ έπαιξε μπάσκετ στο Λύκειο της πόλης και ο αδελφός του, ο Ρίτσαρντ ακολούθησε την ίδια ρότα.

Η αλήθεια είναι πως το άθλημα τελικά τους κέρδισε, αλλά από τη θέση του προπονητή. Και μάλιστα, ως δίδυμο στον πάγκο οδήγησαν το Λύκειο του Ρίο Μέσα σε ένα απίθανο 28-0!

Η... σκούφια που βαστάει (και) από τη Γουαδαλαχάρα

Από εκεί έλαβε το DNA ο Χαϊμίτο. Σε αυτή την περίπτωση, η μητέρα του δεν είχε να κάνει τίποτα με το... ριζικό που ακολούθησε ο γιος της. Η Γκλόρια γεννήθηκε στην Γουαδαλαχάρα και σε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ γνώρισε τον Εζέκιελ. Εκείνη την εποχή η Γκλόρια δεν μιλούσε... γρι αγγλικά. Αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να πετύχει.

«Η μητέρα και ο πατέρας μου μας έδειξαν, όταν ακόμη ήμασταν παιδιά - και αυτό προσπαθώ να εφαρμόσω - ότι πρέπει να δουλεύουμε σκληρά. Φανταστείτε τη μητέρα μου να έρχεται από τη Γουαδαλαχάρα και να μην μιλάει καθόλου αγγλικά, αλλά τα κατάφερε», είχε πει παλιότερα ο Χάκεζ, προτού καταφέρει να μπει στο ΝΒΑ.

Ο Χάκεζ προκάλεσε έκπληξη στους γονείς του από την πρώτη στιγμή που τον αντίκρισαν στο μαιευτήριο. Ένα μωρό που ζυγίζει 4 κιλά 600 γραμμάρια δεν είναι τόσο συνηθισμένο θέαμα.

Στη συνέχεια της ζωής του ο Μεξικανός θα συνέχιζε να προκαλεί ερωτηματικά. Αν και η μοναδική ομάδα που ίσως να μην έχει... απορίες για τις επιλογές της, ίσως είναι οι Μαϊάμι Χιτ.

Από τα... σπλάχνα της έχουν βγει αρκετοί παίκτες που τους περίμενε κανείς: Κέντρικ Ναν, Τάιλερ Χίρο, Ντάνκαν Ρόμπινσον, Μαξ Στρους, Κέιλεμπ Μάρτιν και πάει λέγοντας.

Η περίφημη κουλτούρα των Μαϊάμι Χιτ μόλις απέκτησε μία μεξικάνικη... σπιρτάδα.

@Photo credits: NBA/Getty Images, Noah Graham/NBAE via Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα