Οι Νάγκετς έχουν προβάδισμα, αλλά με το Μαϊάμι έμπλεξαν!

Οι Νάγκετς έχουν προβάδισμα, αλλά με το Μαϊάμι έμπλεξαν!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας εκτιμά ότι η πνευματική προσέγγιση των Χιτ στο Game 7 των τελικών της Ανατολής πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάριο καθοδήγησης και πιστεύει ότι ο Έρικ Σπόλστρα δεν εχει τύχει της αναγνώρισης που του αναλογεί. Η ατυχία και το πάθημα των Σέλτικς και η υπεροχή των Νάγκετς στους τελικούς.

Απ' όλα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν μετά το πέρας της συγκλονιστικής σειράς των τελικών στην Ανατολή, που βρήκε το Μαϊάμι να επιστρέφει στους τελικούς για 2η φορά στα τελευταία 4 χρόνια (με 4-3 στις νίκες επί των Σέλτικς), το πιο πετυχημένο ήταν η απάντηση για το σημείο-κλειδί που τους χάρισε τη νίκη-πρόκριση (103-84) στο Game 7 του “TD Garden”!

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω κάτι περισσότερο από δύο 24ωρα, αμέσως μετά το τέλος του Game 6, το οποίο κρίθηκε με το follow του Ντέρικ Γουάιτ στα 2 δέκατα πριν από το τέλος και το οποίο στέρησε – προσωρινά – το εισιτήριο της πρόκρισης. Η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια των γηπεδούχων παρέπεμπε σε... νεκροταφείο, κάτι που έμοιαζε απολύτως φυσιολογικό.

Οι Χιτ, άλλωστε, απείχαν μόλις ένα παιχνίδι μακριά από το να γράψουν ιστορία (με την αρνητική έννοια) ! Να γίνουν, δηλαδή, η πρώτη ομάδα στα χρονικά των playoffs του ΝΒΑ, που αποκλείεται σε σειρά best-of-seven, έχοντας προηγηθεί με 3-0 στις νίκες! Κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στις προηγούμενες 150 φορές, που είχε καταγραφεί το παραπάνω προβάδισμα...

Σε εκείνη ακριβώς την δύσκολη στιγμή, λοιπόν, ο Έρικ Σπόλστρα επέλεξε να παραβλέψει ό,τι είχε συμβεί στα 48 λεπτά του αγώνα που είχε μόλις ολοκληρωθεί, με τον πιο δραματικό τρόπο για την ομάδα του και να δώσει το σύνθημα της νίκης για το επόμενο... Για να αποτρέψει την πρώτη φορά και να διασφαλίσει την 151η...

«Ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι μία αντανάκλαση της ζωής, όπου τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλεις! Οι αποτυχίες και ήττες είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα και ο τρόπος που τις αντιμετωπίζει κανείς, καθορίζει και την πνευματική του δύναμη. Και εσείς είστε ένα group παικτών, που ίσως πρέπει να υποφέρετε πρώτα για να πετύχετε τον στόχο σας. Επομένως, αφήστε τα κλάματα και αρχίστε να χαμογελάτε γι' αυτά που πρόκειται να γίνουν σε δύο μέρες στην Βοστόνη!», ήταν τα λόγια του 52χρονου προπονητής που έχει ρίζες από τις Φιλιππίνες, είναι μέλος του οργανισμού της Φλόριντα εδώ και 26 χρόνια και βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το 2008 και μετά.

Εντελώς ξαφνικά ο διακόπτης γύρισε. Ο Τζίμι Μπάτλερ πήγε στην αίθουσα Τύπου και με σπινθηροβόλο βλέμμα έκανε δηλώσεις που έδειχναν πίστη στην πρόκριση, ενώ ο “Spo” που τον ακολούθησε δεσμεύτηκε ότι η ομάδα του θα παίξει στους τελικούς: «Δεν ξέρω με ποιο τρόπο θα τα καταφέρουμε, όμως θα γίνει πραγματικότητα!».

Κάπως έτσι, λοιπόν, οι παίκτες πήγαν στα σπίτια του με εντελώς διαφορετικό (από το αναμενόμενο) mindset και στην συνάντηση της επόμενης μέρας στο αεροδρόμιο, πριν την πτήση για την Βοστόνη, τους ανακοινώθηκε ότι είχαν γίνει ήδη οι απαραίτητες κρατήσεις στο ξενοδοχείο που συνήθως διαμένει η αποστολή στο Ντένβερ!

Εκεί όπου τα ξημερώματα της Παρασκευής (02/06) θα γίνει το πρώτο τζάμπολ των τελικών, με γηπεδούχους τους Νάγκετς. Εκεί που θα βρίσκονται και οι Χιτ, οι οποίοι από το Game 3 και μετά, θα έχουν πιθανότατα στην διάθεσή τους και τον βασικό τους point-guard. O λόγος για τον Τάιλερ Χίροου, ο οποίος έσπασε τον καρπό του στο Game 1 του 1ου γύρου (17/04) απέναντι στους Μπακς.

Πέραν της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας του Μαϊάμι μέσα στις τέσσερις γραμμές (το +19 στο Game 7 αποτελεί την μεγαλύτερη διαφορά των τελευταίων 39 ετών) και του εκπληκτικού MVP, "Jimmy Buckets", νομίζω ότι από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι Χιτ «νίκησαν» το Game 7, αμέσως μόλις έχασαν το Game 6!


Με αυτά και με εκείνα αποδόθηκε «ποιητική δικαιοσύνη», όπως συμπλήρωσε ο πνευματικός γιος του Πατ Ράιλι στις δηλώσεις του, φορώντας το μπλουζάκι των τελικών, στους οποίους θα συμμετάσχει για 6η φορά ως head coach. Είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να μην έχει πάρει ποτέ το βραβείο του προπονητή της χρονιάς...

Με ρεκόρ 12-6 στην εφετινή postseason και 6-4 εκτός έδρας, οι Νάγκετς δεν θα πρέπει να αισθάνονται άνετα. Έστω κι αν στα εφετινά playoffs, παραμένουν αήττητοι μέσα στο γήπεδο τους (8/8) και συνολικά μετρούν 12 νίκες σε 15 ματς. Το ότι για μία ακόμη φορά οι Χιτ θα ριχτούν στην μάχη ως αουτσάιντερ, μόνο κακό δεν είναι...

Δεν παίρνεις πρωτάθλημα, «ζώντας και πεθαίνοντας» από το τρίποντο!

Η αλήθεια είναι ότι ο αλλοπρόσαλλος τρόπος με τον οποίο οι Σέλτικς απέδρασαν από το Μαϊάμι στο Game 6 και ισοφάρισαν την σειρά σε 3-3, αλλά και η εξάρτησή τους από το ποσοστό της περιφερειακής ευστοχίας, δεν προκάλεσε μεγάλη εμπιστοσύνη ενόψει της έκβασης του Game 7.

Κακά τα ψέματα όταν δεν έχεις plan b και στην πρώτη κατοχή του αγώνα γυρίζει το πόδι του ο καλύτερός σου παίκτης (ο Τέιτουμ έπαιξε 42 λεπτά χωλαίνοντας), τότε έχεις πρόβλημα! Κοινώς όπως πολύ κυνικά και απότομα σχολίασε ο Σακίλ Ο' Νιλ στο post game του ΤΝΤ «όταν η ομάδα σου αρχίζει το ματς με 0/12 τρίποντα και συνεχίζεις να της επιτρέπεις να σουτάρει από μακριά, τότε αξίζεις μία γροθιά στα δόντια!»...

Με 9/42 τρίποντα (0/8 και 8 λάθη είχε ο Τζέιλεν Μπράουν που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος, μετά την ατυχία του συμπαίκτη του) και με το πρώτο ματς της σεζόν κάτω από τους 90 πόντους, οι Κέλτες δεν γινόταν να πάνε στους τελικούς.

Παρ' αυτά ο Τζο Μαζούλα υπεραμύνθηκε της επιλογής του και το hero ball στο οποίο επιδόθηκαν οι παίκτες του, έστω κι αν η ασυνεπής εικόνα της Βοστόνης στην εφετινή postseason και το έλλειμα καθοδήγησης και τακτικής διαχείρισης όταν δεν έμπαιναν τα σουτ, υπογραμμίστηκε από ειδικούς και μη...

Οι Σέλτικς, άλλωστε, δεν έπεισαν σε κανέναν από τους τρεις γύρους των playoffs με την πειθαρχία σε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Με τους Χοκς λίγο έλλειψε να χύσουν την καρδάρα με το γάλα και να ισοφαριστούν σε 3-3, με τους Σίξερς βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο και χρειάστηκαν τους 51 πόντους του Τέιτουμ στο Game 7, ενώ με το Μαϊάμι έφτασαν ένα βήμα από την «σκούπα», πριν πετύχουν τρεις διαδοχικές νίκες και φέρουν την σειρά στα ίσα...

Τον Μπατλερ και την παρέα του, όμως, δεν τους κερδίζει κανείς σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια και αυτό μάλλον θα το έχουν εμπεδώσει καλά στην “Miles High City” του Κολοράντο!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!