NBA: Η κουλτούρα της κάλτσας ξεπερνάει τη μόδα (vids)

NBA: Η κουλτούρα της κάλτσας ξεπερνάει τη μόδα (vids)

bet365

Η κουλτούρα της κάλτσας κρύβει πολλές και διάφορες ιστορίες στο NBA. Κάποιες αφορούν μοδίστρες και τα μαγικά που έχουν κάνει, άλλες κινούνται γύρω από τη μόδα, ενώ άλλες περιέχουν τις... εντολές των χορηγών.

Για μία... χούφτα κάλτσες. Και ίσως κάτι παραπάνω. Το NBA συνοδεύεται από διάφορες και διαφορετικές κουλτούρες. Το ντύσιμο των παικτών πριν από κάθε αγώνα. Τα παπούτσια που φοράνε σε κάθε ματς. Και οι κάλτσες τους!

Το τελευταίο μπορεί να μοιάζει με αστείο, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση. Οι περισσότεροι παίκτες προσέχουν τις κάλτσες τους, όπως τα πανάκριβα και συλλεκτικά υποδήματά τους. Και πίσω απ' αυτό το μικρό κομμάτι ύφασμα, υπάρχει μία σειρά ιστοριών. Κάποιες αλλόκοτες. Άλλες όχι. Για παράδειγμα, οι πρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς παρήγγειλαν 2.500 κομμάτια κάλτσες! Δηλαδή 150 για κάθε παίκτη.

Ένας αριθμός που καλύπτει σχεδόν το 20-25% των αναγκών τους!

Το τηλέφωνο στον Σμαρτ

Η ποικιλία των καλτσών που χρησιμοποιούν οι παίκτες είναι τεράστια. Και είχε μία προϋπόθεση: τη χρήση του χορηγού. Αυτή τη στιγμή το NBA έχει εξαετή συμφωνία με τη Nike. Και το λογότυπο της εταιρίας πρέπει να φαίνεται. Ρωτήστε γι' αυτό τον Μάρκους Σμαρτ. Ο γκαρντ των Μπόστον Σέλτικς υποστηρίζει ότι του άρεσε να διπλώνει το πάνω μέρος της κάλτσας του για να την κάνει πιο χαμηλή. Αυτή η κίνηση, όμως, εξαφάνιζε το χορηγό. Η λίγκα επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να σταματήσει να το κάνει.

Εξηγώντας πως μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο. Η αιτία για την... απειλή αφορά και τον προσωπικό χορηγό του Σμαρτ, μία εταιρία που είναι ανταγωνίστρια της Nike. Με το NBA να πιστεύει ότι η απόφασή του δεν είναι τόσο αθώα. Οι ιστορίες για τις κάλτσες δεν είναι τόσο... φρέσκες. Από τα παλιά χρόνια αποτελούσαν θέμα συζήτησης. Ή αντικατάστασης.

Τη δεκαετία του '70 ο κάθε παίκτης ήταν υπεύθυνος για τις κάλτσες του. Αν κάποιος τις έχανε σε ένα εκτός έδρας ταξίδι, ο... κανόνας αναφέρει ότι δεν έπρεπε να το αποκαλύψει. Παρά μόνο να περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία, μία ανοικτή τσάντα ενός συμπαίκτη του και οι χαμένες κάλτσες γινόντουσαν υπόθεση κάποιου άλλου. Πολλοί παίκτες επιλέγουν να φορούν ανάποδα τις κάλτσες τους (την αριστερή στο δεξί πόδι), ενώ άλλοι για να ικανοποιήσουν τόσο το NBA, όσο και τους εαυτούς, προχωρούν σε διάφορες στυλιστικές αλχημείες.

Ο Πι Τζέι Τάκερ και μία... μοδίστρα

Πάρτε για παράδειγμα τον Πι Τζέι Τάκερ. Ο πρώην παίκτης του Άρη και πρωταθλητής με τους Μιλγουόκι Μπακς λατρεύει τα υποδήματα και τις κάλτσες του. Όταν το NBΑ ολοκλήρωσε τη συνεργασία με την εταιρία For Bare Feet (σ.σ.: για γυμνά πόδια), η οποία λάνσαρε την απλή λευκή κάλτσα με το λογότυπο του ΝΒΑ πάνω της, μετά από 16 χρόνια για χάρη της πιο μοδάτης Stance, ο Τάκερ δεν το σκέφτηκε παραπάνω από μία στιγμή. «Είναι σκληρές, πληγώνουν τα πόδια, δεν ήμουν θαυμαστής τους», είπε ο Μάρκους Σμαρτ στην USA Today. Ο Τάκερ συμφώνησε 100% με το συνάδελφό του. Και δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα.

Οι πιο μαλακές κάλτσες που είχε φορέσει στη ζωή του είχαν το όνομα Thorlos Χρειάστηκε ένας άνθρωπος με γνώσεις ραπτικής και ο Τάκερ φορούσε στο κάτω μέρος Thorlos και στο πάνω Stance. Μολονότι όχι και τόσο αγαπητές στους παίκτες, οι κάλτσες Stance είχαν όλα τα μεγέθη. Ο φροντιστής των Χιούστον Ρόκετς χρειάστηκε να ψάξει βαθιά στην τσάντα με τα... θαύματα για να βρει τις κατάλληλες κάλτσες για τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς. Βλέπετε, ο Σέρβος σέντερ φοράει XXXL (τέσσερα τα Χ, δηλαδή).

Υπάρχουν και οι χρωματικές προτιμήσεις. Ο Ζάιον Γουίλιαμσον, παιδί της Nike και της Jordan Brand, λατρεύει να γυρίζει ανάποδα το πάνω μέρος της κάλτσας για να φαίνεται μία εσωτερική πορτοκαλί ρίγα.

Ενώ οι παίκτες δεν το έχουν σε τίποτα να αλλάξουν τις κάλτσες τους κατά τη διάρκεια ενός ημιχρόνου. Μία ομάδα, κάποτε, επέλεξε να φορέσει ολόμαυρες κάλτσες σε μία αναμέτρηση των playoffs. Μία κίνηση όχι και τόσο συνηθισμένη. Σε ένα τάιμ άουτ, νωρίς στο ματς, ένας παίκτης χαρακτήρισε την ποιότητά τους ως... λινάτσα και αναρωτήθηκε για τις φοράνε. Η επόμενη κίνηση τον βρήκε ξυπόλυτο και απαίτησε να αλλάξει. Ο φροντιστής είχε μαζί του λευκές, επέλεξε να χώσει μέσα στη μαύρη κάλτσα τη λευκή, προκειμένου να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές.

Μία ή δύο κάλτσες;

Το μεγάλο ερώτημα που έχει διαφορετικές απαντήσεις είναι ένα: Πόσες κάλτσες φοράει ένας παίκτης του ΝΒΑ σε κάθε ματς; Για παράδειγμα, ο Πατ Κόνατον των Μιλγουόκι Μπακς προτιμάει διπλή κάλτσα. Ενώ ο Τζαμπάρι Σμιθ Τζούνιορ κάνει μία.. αλχημεία: Φοράει δύο, η μία – αυτή από μέσα – είναι Adidas, ενώ η απέξω φυσικά και ανήκει στη Nike! Ευτυχώς, το παράδειγμα του Μελ Ντέιβις. Ένας παίκτης που έπαιζε στο ΝΒΑ τη δεκαετία του '70 σε Νικς και Νετς. Και σε κάθε ματς φορούσε έξι (6) ζευγάρια κάλτσες!

@Photo credits: NBA/Getty Images
 

NBA Τελευταία Νέα