Τζέρεμι Σόχαν: Ένας... Ρόντμαν από το Σαουθάμπτον (vid)

Τζέρεμι Σόχαν: Ένας... Ρόντμαν από το Σαουθάμπτον (vid)

Τζέρεμι Σόχαν: Ένας... Ρόντμαν από το Σαουθάμπτον (vid)

bet365

Στο Σαν Αντόνιο έχει προστεθεί μία ιδιαίτερη περίπτωση. Ένας Πολωνός που έχει μεγαλώσει σε διάφορες και διαφορετικές πόλεις. Λατρεύει να βάφει τα μαλλιά του και να επισκέπτεται μουσεία. Και στον ελεύθερο του χρόνο, βγάζει για δείπνο τον Γκρεγκ Πόποβιτς. Κυριες και κύριοι, ο... θρύλος του Σαουθάμπτον, Τζέρεμι Σόχαν.

Οι ρίζες του είναι πολωνικές. Μα είναι τόσο μακριές. Και μπερδεμένες. Ένα «κουβάρι» που όταν ανοίξει ολάκερο, τότε θα γίνει γνωστή η ιστορία του Τζέρεμι Σόχαν. Από την Οκλαχόμα, για λίγο στη Γαλλία. Και από εκεί στην Αγγλία. Και πλέον στο Τέξας.

Ο rookie των Σαν Αντόνιο Σπερς είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Όχι επειδή λατρεύει να βάφει τα μαλλιά του και να φοράει τη φανέλα με τον αριθμό 10. Όπως έκανε ένας άλλος παρεξηγημένος παίκτης πριν από 29 χρόνια. Τον λένε Ντένις Ρόντμαν, θα τον έχετε ακούσει ξανά.

Ο Σόχαν δεν εμφανίζει την απαγορευμένη - για τους κύκλους του ΝΒΑ - συμπεριφορά του Ντένις. Μα είχε τη φαεινή ιδέα να καλέσει τον προπονητή του, Γκρεγκ Πόποβιτς σε δείπνο, για να γνωριστούν καλύτερα. Και να μιλήσουν για το μπάσκετ.

Ο 19χρονος γκαρντ, ο οποίος μεγάλωσε μαζί με τη μητέρα του, Ανέτα Σόχαν και τον πατριό του (αφού ο μπαμπάς Ράιαν Γουίλιαμς «έφυγε» από τη ζωή τόσο απότομα και τόσο νωρίς), Βίκτορ Λιπίτσκι, άρχισε να παίζει μπάσκετ στο πιο απίθανο μέρος: την Αγγλία!

Ένας σταρ από το Μπάκιγχαμσαϊρ

Το άκουσμα του Σαουθάμπτον φέρνει στο νου το περίφημο λιμάνι. Και την ομώνυμη ομάδα ποδοσφαίρου. Και όμως, ο Σόχαν κατάφερε να παίξει μπάσκετ εκεί. Και σε μία άλλη αγγλική πόλη, το Μπάκιγχαμσαϊρ.

Όταν ο Σόχαν γίνει μεγάλος και τρανός, όλοι θα αναπολούν τα πρώτα του βήματα, εκεί στο Σαουθάμπτον και το Μπάκιγχαμσαϊρ. Η αλήθεια είναι πως στην Αγγλία αναζήτησε και άλλες επιλογές: Ράγκμπι, μπάντμιντον, ποδόσφαιρο και μήκος.

Όλοι ξέρουμε ποιο άθλημα τον κέρδισε. Ο δρόμος τον έβγαλε στις ΗΠΑ, αφού πρώτα είχε παίξει με την Εθνική ομάδα της Πολωνίας, σε ηλικία 17 ετών, στα παράθυρα της FIBA. Χωρίς βαμμένα μαλλιά ακόμα. Το Μπέιλορ του έδωσε την πλατφόρμα του NCAA και το... διαβατήριο για το ΝΒΑ.

Εκεί έδειξε ένα στοιχείο που είχε ο Ρόντμαν και λατρεύει ο Πόποβιτς. Την άμυνα. Βέβαια, όταν βγήκαν για το περίφημο δείπνο και ο Σόχαν θέλησε να συνοδεύσει το φαγητό του με ένα ποτήρι από καλό κόκκινο κρασί, ο «Ποπ» ανέλαβε χρέη... αμυντικού. Στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι ζήτημα, στις ΗΠΑ ο Σόχαν δεν μπορεί να καταναλώσει ακόμη αλκοόλ.

Υπομονή, λοιπόν, μέχρι τα 21.

Ο πολίτης (Τζέρεμι) του κόσμου

«Είναι θρύλος, και φάγαμε μαζί. Ένα άτομο όπως αυτό, θέλεις να μάθεις τα πάντα γι' αυτό. Του κάνεις ένα εκατομμύριο ερωτήσεις. Δεν είχα άγχος όταν του είπα να δειπνήσουμε. Είναι αυτό που είναι. Αν έλεγε όχι, κανένα πρόβλημα. Αν δεν ρωτήσεις, δεν θα μάθεις ποτέ», είχε πει ο 19χρονος μπασκετμπολίστας στο Andscape του ESPN.

Ο Σόχαν έχει δώσει στον εαυτό του τον τίτλο του «πολίτη του κόσμου». Και ίσως να είναι έτσι. Οι χώρες που έζησε λόγω της μετακίνησης της φαμίλιας τους ίσως δεν ήταν αρκετές. Δηλώνει ότι έχει ταξιδέψει σε 25 χώρες, ενώ δεν παύει να χρησιμοποιεί βρετανική προφορά!

Μία από τις αγαπημένες του ασχολίες είναι η επίσκεψη σε μουσεία σε κάθε χώρα που επισκέπτεται. Η τέχνη πάνω απ' όλα. «Μου αρέσουν διαφορετικά είδη τέχνης. Η μουσική είναι τέχνη. Η μόδα είναι τέχνη. Η φύση είναι τέχνη στα μάτια μου», είχε πει.

Θεωρητικά και η βαφή στα μαλλιά του θα είναι μία μορφή τέχνης. Το είχε κάνει και ο Ρόντμαν. Με πολλά και διαφορετικά χρώματα. Και με πάμπολλα σχέδια. Και ο Σόχαν λατρεύει να πειραματίζεται.

Η απάντηση στο αν θα αλλάζει συχνά το χρώμα των μαλλιών του έχει απάντηση: «Μία με δύο φορές το μήνα». Ας είναι καλά το Instagram και οι προτάσεις που δέχεται για την επόμενη επιλογή.

Αρκετά όμως με τις τρίχες. Υπάρχει και ο παίκτης Σόχαν. Και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Το αντίθετο. Ξέρει να παίζει άμυνα σε παραπάνω από μία θέση, μοιάζει με ένα ασταμάτητο... μηχανάκι ενέργειας και αυτό έκανε τον Πόποβιτς να δώσει μία θέση στην αρχική πεντάδα σε έναν rookie.

Σε 19 αγώνες, μέχρι στιγμής ο αθλητής που κάποτε έπαιζε μπάσκετ στο Σαουθάμπτον μετράει 8.2 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ.

@Photo credits: San Antonio Spurs twitter
 

NBA Τελευταία Νέα