Κόμπι Μπράιαντ: Τα παπούτσια που έγιναν το «Άγιο Δισκοπότηρο»

Κόμπι Μπράιαντ: Τα παπούτσια που έγιναν το «Άγιο Δισκοπότηρο»

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Κόμπι Μπράιαντ: Τα παπούτσια που έγιναν το «Άγιο Δισκοπότηρο»

bet365

Το μακρινό 2006 ο Κόμπι Μπράιαντ φόρεσε ένα ζευγάρι παπούτσια που έμελλε να διαφοροποιήσει την κουλτούρα των sneakers. Ο θάνατος του αφαίρεσε κάθε ίχνος αθωότητας, κάνοντας τα υποδήματά του περιζήτητα, πανάκριβα και προς εξαφάνιση.

Για ένα ζευγάρι Κόμπι Μπράιαντ. Στην κουλτούρα των υποδημάτων ένα ζευγάρι του πέντε φορές πρωταθλητή του ΝΒΑ, μοιάζει με... χρυσάφι.

Ο θάνατος του Κόμπι τα έκανε περιζήτητα. Πανάκριβα. Και δυσεύρετα.

Όσοι είχαν τα δικά τους αποθέματα, ένιωθαν τυχεροί μέσα στη θλίψη τους. Και όλοι οι υπόλοιποι ξεκίνησαν την αναζήτηση για ένα... Άγιο Δισκοπότηρο. Κάποιοι πληρώνουν για ένα ζευγάρι το απίθανο ποσό των 10.000 δολαρίων. Άλλοι φτάνουν μέχρι τις 25.000!

Οι συμπαίκτες του Κόμπι έχουν πολλές ιστορίες να μοιραστούν για τα παπούτσια του Μπράιαντ. Μία απ' αυτές αναφέρει, πως έπειτα από μία βαριά ήττα από τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς.

Όταν ο Κόμπι μπήκε στα αποδυτήρια, πήρε τα ζευγάρια με το όνομά του από τα... πόδια των συμπαικτών του. Και τα πέταξε στα σκουπίδια!

«Είστε soft, δεν μπορείτε να τα φοράτε», ήταν η ατάκα που συνόδεψε την κίνησή του, χωρίς να διευκρινίσουν αν μαζί με το soft πρόσθεσε και τη βωμολοχία που είχε εκτοξεύσει εναντίον του Ντουάιτ Χάουαρντ στην κοινή τους συνύπαρξη στο Λος Άντζελες (σ.σ.: soft γ@μ...).

Τα παπούτσια του Κόμπι Μπράιαντ στο Hall of Fame
Τα παπούτσια του Κόμπι Μπράιαντ στο Hall of Fame.

Η δική του κληρονομιά

Κάποτε, το 2003. σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις τους στο παρκέ, ο Μάικλ Τζόρνταν τον είχε «προσβάλλει». Ο Κόμπι φορούσε ένα ζευγάρι Jordan. Και ο MJ περιπαικτικά του είχε πει ότι μπορεί να τα φοράει, αλλά ουσιαστικά δεν θα του αξίζουν ποτέ.

Κάπως έτσι, ο Κόμπι το πήρε απόφαση. Έπρεπε να φορέσει τα δικά του παπούτσια. Έπρεπε να φτιάξει τη δική του κληρονομιά. Το ίδιο εμβληματικά με του ειδώλου του.

Για να συμβεί αυτό πέρασε από μπόλικα κύματα. Στην αρχή φορούσε Adidas. Ήταν η πρώτη του συμφωνία, το μακρινό 1996. Σχεδόν για μία μεγάλη χούφτα δολάρια.

Με τη γερμανική εταιρία απέκτησε τα πρώτα παπούτσια στο όνομά του. Και το πρώτο πρωτάθλημά του, το 2000.

Μετά από το συμβάν με το trash talking του Τζόρνταν, ο Κόμπι αποφάσισε να τερματίσει το συμβόλαιό του. Πλήρωσε 8 εκατομμύρια δολάρια από την τσέπη του γι' αυτό. Και για ένα μικρό διάστημα ήταν free agent. Μόνο στον τομέα των υποδημάτων, αφού η καρδιά του ήταν ταγμένη στους Λος Άντζελες Λέικερς.

Κάπου εκεί γεννήθηκε ένα θρύλος. Με το πρώτο ζευγάρι του, το 2006, έχει δώσει την πιο απίθανη παράσταση της ζωής του. Το αριστούργημα των 81 πόντων απέναντι στους Τορόντο Ράπτορς. Το καλύτερο και πιο... επιθετικό μάρκετινγκ.

«Ο Κόμπι δεν θα πουλήσει»

Οι «ειδικοί» του παρελθόντος επέμεναν ότι η επιλογή της Nike να δώσει συμβόλαιο στον Κόμπι ήταν λανθασμένη. «Δεν ξέρω αν υπάρχει απόδειξη ότι η ο Κόμπι μπορεί να πουλήσει παπούτσια», είναι η ατάκα του Ρικ Μπάρτον, εκτελεστικού διευθυντή στο αθλητικό μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Το μέλλον απέδειξε πως μπορούσε...

Το 2003 ο ίδιος υπέγραφε ένα τετραετές συμβόλαιο έναντι 40-45 εκατομμυρίων δολαρίων. Και κάποιος με το όνομα ΛεΜπρόν Τζέιμς, rookie στο ΝΒΑ εκείνη τη χρονιά, λάμβανε 90 εκατομμύρια για επτά χρόνια.

Όσο τα χρόνια περνούσαν, τα παπούτσια του Κόμπι... σάρωναν το ΝΒΑ. Η μανία που είχε για το ποδόσφαιρο, τον είχε οδηγήσει στην προτίμηση των χαμηλών παπουτσιών. Αυτά έγιναν το σήμα κατατεθέν του.

Και όχι μόνο. Έχει υπολογιστεί ότι δύο είναι τα πιο δημοφιλή παπούτσια ανάμεσα στις προτιμήσεις των παικτών. Και τα δύο ανήκουν στον Κόμπι! Και τα δύο είναι χαμηλά!

Ο Κόμπι άφησε πολλά στο φευγιό του. Κάποια μπορούν να μετρηθούν σε τίτλους, άλλα σε πόντους. Ωστόσο, τα παπούτσια του αποτελούν ένα τεράστιο κομμάτι στην μπασκετική κουλτούρα. Το αντίπαλο δέος του Μάικλ Τζόρνταν και των Air Jordan.

Και ο θάνατός του όχι μόνο εκτόξευσε την αξία τους. Αλλά προκάλεσε «ασφυξία» στην αγορά. Μετά την 26η Ιανουαρίου, τα περισσότερα πόδια φορούν ένα ζευγάρι Κόμπι. Για να τον δοξάσουν. Και να αποδείξουν ότι ο Κόμπι θα συνεχίσει να ζει μέσα από πολλές εκφάνσεις.

@Photo credits: NBA/Getty Images
 

NBA Τελευταία Νέα