O Κόμπι Μπράιαντ αποτελεί πηγή έμπνευσης και στη Formula 1

Πάνος Σεϊτανίδης
O Κόμπι Μπράιαντ αποτελεί πηγή έμπνευσης και στη Formula 1
Ο νεοφερμένος Γκουανιού Ζού έχει ως πρότυπο τον αδικοχαμένο σταρ του NBA.

Μπορεί με μία πρώτη, επιφανειακή ματιά, οι κόσμοι του μπάσκετ και της Formula 1 να φαντάζουν εντελώς διαφορετικοί, ωστόσο αμφότεροι απαιτούν δέσμευση και θυσίες για να μπορέσει ένας αθλητής να ξεχωρίσει. Ανεξαρτήτως ταλέντου. Και παραδείγματα για αυτό υπάρχουν πολλά.

Ένα από εκείνα που ξεχωρίζουν, είναι εκείνο του Κόμπι Μπράιαντ, του σταρ του NBA που τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή μετά την πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε μαζί με την κόρη του, Τζιάνα. Και ήταν αυτή η δέσμευση του Αμερικανού στο στόχο, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον Γκουανιού Ζού – τον μοναδικό rookie του παγκοσμίου πρωταθλήματος Formula 1 του 2022.

Guanyu Zhou

Ο οδηγός από τη Σαγκάη που θα γίνει ο πρώτος Κινέζος στο grid της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, επέλεξε να αγωνιστεί με το #24 στο μονοθέσιό του. Και ουδείς φανταζόταν το γιατί.

«Ο Κόμπι Μπράιντ αποτέλεσε μεγάλη πηγή έμπνευσης για μένα, την εποχή που με ενδιέφερε περισσότερο το μπάσκετ από το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αυτό που με εντυπωσίαζε περισσότερο σε εκείνον, ήταν η εργασιακή ηθική. Παρότι θεωρούνταν ως ο καλύτερος παίκτης της εποχής του, εκείνος συνέχιζε να δουλεύει ακούραστα. Θα σηκωνόταν από τις 4 το πρωί, ξεκινούσε την προπόνηση, έπειτα πήγαινε τα παιδιά του στο σχολείο και μετά, συνέχιζε την προπόνηση», είπε ο Ζου στο Speedweek.

Guanyu Zhou

Ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας ξεκίνησε την τεράστια καριέρα του στους Lakers χρησιμοποιώντας το #8, όμως στην πορεία αξιοποίησε το #24 το οποίο θα φέρει το μονοθέσιο της Alfa Romeo Racing τη νέα σεζόν.

Ο Ζου που αποτελεί μέλος της ακαδημίας της Alpine, προβιβάστηκε παρότι έκλεισε τη σεζόν της Formula 2 στην τρίτη θέση της βαθμολογίας – ενώ ο πρωταθλητής και μέλος της ίδιας ακαδημίας, Όσκαρ Πιάστρι, όχι. Βλέπετε, η προβολή στην Κίνα αποτελεί μεγάλο δέλεαρ, τόσο για την Alfa Romeo όσο και για τη Formula 1 γενικότερα.

Guanyu Zhou

Στην ασιατική χώρα και τις παραδόσεις της βασίζεται ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο Ζου θα τρέξει με το #24, αφού όπως συμπλήρωσε, αυτή δεν ήταν η πρώτη του επιλογή: «Το #24, είναι τέσσερις φορές το #6 που θεωρείται τυχερός αριθμός στην πατρίδα μου».

Ωστόσο, ο τυχερός αριθμός των Κινέζων είναι ήδη καπαρωμένος, από τον Νικολά Λατίφι της Williams. Ακόμα κι αν αυτός δεχόταν να αλλάξει, αυτό είναι κάτι που βάσει κανονισμών απαγορεύεται. Κάθε οδηγός επιλέγει έναν αριθμό που τον συνοδεύει σε όλη την καριέρα του – πράγμα που ισχύει από το 2014. Κι αυτός ο αριθμός απελευθερώνεται μόνο αφότου ένας οδηγός ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, όπως συνέβη με τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2006, Νίκο Ρόσμπεργκ, που μέχρι τότε χρησιμοποιούσε εκείνος το #6.

Nico Rosberg

Η μοναδική περίπτωση να αλλάξει ένας οδηγός αριθμό, είναι αν κατακτήσει τον τίτλο. Τότε και μόνο τότε, μπορεί την επόμενη αγωνιστική σεζόν να τρέξει με το #1 στο μονοθέσιό του. Πράγμα που όπως έχει ήδη αποκαλύψει ο Μαξ Φερστάπεν, θα κάνει το 2022. Η νέα σεζόν της Formula 1 αρχίζει από το Μπαχρέιν, στις 18-20 Μαρτίου.

Δείτε την ανασκόπηση της σεζόν της Formula 1 του 2021 με τους Πάνο Σεϊτανίδη και Κώστα Παστρίμα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!