Κόμπι Μπράιαντ: Η πτώση του ελικοπτέρου

Κόμπι Μπράιαντ: Η πτώση του ελικοπτέρου

Ευαγγελος Στελλάκης
Κόμπι Μπράιαντ: Η πτώση του ελικοπτέρου

bet365

Το ημερολόγιο έγραφε 26 Ιανουαρίου του 2020, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο Κόμπι, η 13χρονη κόρη του, Τζιάνα, κι ακόμη επτά άνθρωποι συνετρίβη, με αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι συνολικά να χάσουν την ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνια.

Το ταξίδι από την ζωή στον θάνατο ήταν ακαριαίο.

Το ελικόπτερο, το οποίο είχε απογειωθεί έξι λεπτά μετά τις 9π.μ. από το αεροδρόμιο Τζον Ουέιν με προορισμό την κομητεία της Βεντούρα, έπεσε σε λόφο στην περιοχή Καλαμπάσας (48 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λος Άντζελες), περίπου 40 λεπτά αργότερα.

Οι συνθήκες την ώρα της πτήστης του ήταν άσχημες, όχι τόσο εξαιτίας ενός ψιλόβροχου, αλλά κυρίως λόγω της πυκνής ομίχλης. Μερικά λεπτά πριν την πτώση, πιο συγκεκριμένα στις 9.30π.μ., ο πύργος ελέγχου του Μπέρμπανκ κάνει συστάσεις στον πιλότο, λέγοντας του χαρακτηριστικά ότι «πετάς πολύ χαμηλά», ενώ τον προέτρεψε να αλλάξει κατεύθυνση.

Ο πιλότος δεν εξέπεμψε SOS και ξαφνικά η επικοινωνία κόπηκε.

Το ελικόπτερο χάθηκε από το ραντάρ στις 9.45π.μ.

Στις 9 Φεβρουαρίου, το πόρισμα του τραγικού συμβάντος υπέδειξε ως πιθανότερη εξήγηση του δυστυχήματος το γεγονός πως ο πιλότος αποπροσανοτολίστηκε λόγω της κακής ορατότητας, δίχως να υπάρχει ένδειξη για κάποια βλάχη μηχανικής φύσεως.

Το ελικόπτερο... χάθηκε στα σύννεφα. Στροβιλιζόταν.

Ο πιλότος έχασε τον προσανατολισμό του. Ήταν θέμα λεπτών το ελικόπτερο να γίνει συντρίμια στους λόφους της Νότιας Καλιφόρνιας.

Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα μετά το δυστύχημα, ο Σερίφης του Λος Άντζελες απαγορεύει την εναέρια κυκλοφορία των ελικοπτέρων λόγω της κακοκαιρίας.

Ήταν αργά. Το δυστυχήμα του Sikorsky S-76B είχε ήδη συμβεί.

5 λεπτά πριν κοπεί το νήμα της ζωής των εννέα ανθρώπων, ο πιλότος είχε συμπληρώσει περίπου είκοσι κατά το οποία έκανε κύκλους, περιμένοντας να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Ακολουθεί πορεία προς την λεωφόρο 118. Προετοιμάζεται να γυρίσει προς την δυτική πλευρά, θέλοντας να ακολουθήσει την λεωφόρο 101 προς το Γούντλαντ Χιλς. Οι καιρικές συνθήλες χειροτερεύουν. Ο πιλότος γυρνά νότια. Κατευθύνεται προς μια βραχώδη, ορεινή περιοχή. Ανεβαίνει ξαφνικά από τα 370 στα 610 μέτρα. Πετά με 298 χιλιόμετρα την ώρα.

Έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο. Δεν καταφέρνει να αποσοβήσει το μοιραίο.

Επί σειρά ημερών μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν το ελικόπτερο να προσκρούει στο έδαφος κι έπειτα να ακολουθεί η έκρηξη, έχοντας νωρίτερα αρχίσει να πετά σε χαμηλό ύψος. Ένας από αυτούς, ο 62χρονος Τζέχρι Κοχάριαν, δήλωσε στους Los Angeles Times πως «το είδα να πέφτει. Ήταν δύσκολο να καταλάβεις την σύγκρουση, καθώς υπήρχε ομίχλη. Ακούστηκε μια έκρηξη και μετά είδα μια μεγάλη μπάλα φωτός. Κανείς δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από αυτό»!

Ταυτόχρονα, οι Αρχές ερευνούσαν για μέρες τα αίτια της μοιραίας πτώσης μέχρι να καταλήξουν στο τελικό τους πόρισμα (το γεγονός πως το ελικόπτερο δεν διέθετε «μαύρο κουτί» δυσκόλεψε το έργο των ερευνητών), την ώρα που ολόκληρος ο μπασκετικός πλανήτης, σοκαρισμένος, είχε βυθιστεί στο πένθος. Ανείπωτη θλίψη και πόνος, πέρα από τα σύνορα του μπάσκετ. Ο παγκόσμιος αθλητισμός θρηνεί, αδυνατεί να το πιστέψει.

1

Δύο μέρες μετά το θλιβερό περιστατικό, ταυτοποιήθηκε η σορός του Κόμπι από τα δακτυλικά αποτυπώματα. Επίσημη αιτία θανάτου: τράυμα από αμβλύ όργανο. Μικρή η χρονική απόσταση μεταξύ χτυπήματος-θανάτου.

Διαρκώς, νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όπως το ότι η ταχύτητα της πτώσης κατά τη σφοδρότατη σύγκρουση «ήταν μεγαλύτερη των 2.000 ποδιών το λεπτό».

Λίγο πιο πέρα, 400 μέτρα από τα συντρίμια, οι ερευνητές ανακτούν προσωπικά αντικείμενα των θανόντων, όπως iPad και κινητό τηλέφωνο.

Στο Sikorsky S-76B, το οποίο κατευθυνόταν στην ακαδημία του θρύλου του NBA στο Τσέστερς Όουκς, επέβαιναν επίσης ο Τζον Αλτομπέλι με τη σύζυγο του Κέρι, καθώς και την κόρη τους, Αλίσια. Η Αλίσια ήταν συμπαίκτρια της κόρης του Κόμπι, Τζιάνα, στην ομάδα της Mamba Academy. Ο 56χρονος πατέρας της ήταν προπονητής της ομάδας μπέιζμπολ του κολλεγίου του Όραντζ Κόουστ.

Η Κριστίνα Μάουζερ, assistant coach σε ομάδα μπάσκετ ιδιωτικού σχολείο, ήταν ακόμη ένα θύμα της συντριβής, όπως κι ο πιλότος του ελικοπτέρου, Άρα Ζομπαγιάν. Στον θλιβερό απολογισμό των θανόντων συμπεριλήφθηκαν τα ονόματα δύο ακόμη γυναικών, των Πέιτον και Σάρα Τσέστερ. Η Πέιτον ήταν κι εκείνη συμπαίκτρια της Τζιάνα.

Οι δείκτες του ρολογιού είναι καρφωμένοι στις 9 και 45 το πρωί. Ο κρότος κι οι φλόγες στον λόφο καθιστούν προφανές πως κάτι κακό έχει συμβεί.

Στην Ελλάδα, είναι νωρίς το βράδυ. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει μειώσει δραματικά την ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας. Οι πρώτες φήμες δεν αργούν να κυκλοφορήσουν.

Νεκρός ο βετεράνος του NBA, Κόμπι Μπράιαντ. Το ελικόπτερο του, συνετρίβη.

Ο κόσμος προσπαθεί να μάθει. Ρωτά. Ανησυχεί. Ελπίζει πως είναι ψέμα...

 

NBA Τελευταία Νέα