Κόμπι Μπράιαντ: Η «μπασκετική» ζωή που δεν... έζησε

Κόμπι Μπράιαντ: Η «μπασκετική» ζωή που δεν... έζησε

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Κόμπι Μπράιαντ: Η «μπασκετική» ζωή που δεν... έζησε

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας αποδίδει τον δικό του φόρο τιμής στον αδικοχαμένο “Black Mamba” και «παρεισφρύοντας» στα ενδότερα της οικογένειάς του, επιχειρεί να αναδείξει την ολοκληρωτική αφοσίωση του στην επιθυμία της κόρης του Τζιτζι να συνεχίζει την μπασκετική του κληρονομιά.

Στο άκουσμα του αφιερώματος στον πιο προικισμένο σκόρερ όλων των εποχών, μετά τον Μάικλ Τζόρνταν, δεν σας κρύβω ότι το στομάχι μου σφίχτηκε. Κάθε φορά που κοιτάω το βιβλίο της αυτοβιογραφίας του (Εκδόσεις MVPublications), το οποίο βρίσκεται σε περίοπτη θέση της βιβλιοθήκης μου και το οποίο διάβασα μετά το θάνατό του, στο μυαλό μου έρχεται πάντα εκείνη η αποφράδα Κυριακή 26 Γενάρη του 2020.

Τότε που διαβάζαμε τα πρώτα tweets για την συντριβή του ελικοπτέρου του στους πρόποδες του βουνού της περιοχής Καλαμπάσας, μισή ώρα έξω από το Λος Άντζελες. Ο Κόμπι Μπράιαντ πήγαινε στην ακαδημία μπάσκετ που διατηρούσε στο προάστιο Θάουσαντ Οακς, για έναν φιλικό αγώνα της ομάδας της 13χρονης κόρης του, Τζιάνα.

Η Τζιτζι (όπως ήταν το υποκοριστικό της), βλέπετε, το πάθος της για το άθλημα και οι σπίθες που πετούσαν τα μάτια της όταν έπιανε την πορτοκαλί μπάλα, όταν έβλεπε μπάσκετ στην τηλεόραση, όταν πήγαινε στο γήπεδο ή όταν «ρουφούσε» το περιεχόμενο των ατελείωτων μπασκετικών συζητήσεων που έκανε με τον πατέρα της, ήταν μία δεύτερη γοητευτική και συνάμα συναρπαστική ζωή για τον Κόμπι. Μία ζωή, που δεν είχε ποτέ φανταστεί να του προκύπτει, από την στιγμή που η γυναίκα του Βανέσα, δεν του χάρισε αγόρι!

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του Gazzetta στον Κόμπι Μπράιαντ

Στην αρχή, όταν φίλοι της οικογένειας προέτρεπαν το ζευγάρι να συνεχίσει την τεκνοποίηση για να έρθει επιτέλους ο διάδοχος του “Black Mamba” στο μπάσκετ και η δευτερότοκη κόρη του τους ενημέρωνε ότι αυτόν τον ρόλο θα τον επιτελέσει εκείνη, του είχε φανεί σαν ένα συμπαθητικό αστείο και απλά χαμογελούσε.

Μετά από λίγα χρόνια, όμως, όταν πλέον είχε δουλέψει μαζί της στο γήπεδο και είχε διαπιστώσει την τεχνική εξοικείωσή της, αλλά κυρίως την επιθυμία της να κυριαρχήσει, δεν δίστασε να την αποκαλέσει δημόσια “πέτρινο δολοφόνο” για την νοοτροπία της μέσα στο γήπεδο. Από ένα σημείο και μετά, ήταν ξεκάθαρο ότι ο αδικοχαμένος superstar των Λέικερς είχε υψηλές μπασκετικές βλέψεις για την κόρη του, η οποία δεν είχε κρύψει την επιθυμία της να παίξει στο WNBA και στην Εθνική Αμερικής και να συνεχίσει την διαδρομή του ονόματος της οικογένειας στο άθλημα.

Λίγο καιρό μετά το τραγικό δυστύχημα που τους στοίχισε την ζωή, άλλωστε, έγινε γνωστό ότι ο Κόμπι είχε καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος “Mambacita”, για χάρη της Τζίτζι. Το ξεχωριστό αυτό δέσιμο πατέρα και κόρης, ήταν εμφανές ότι είχε ανανεώσει απόλυτα τον 4o σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ, που δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έβρισκε ένα τόσο ασυνήθιστο κίνητρο για να μείνει τόσο ενεργός στο μπάσκετ.

Από 'κει που η “Black Mamba Academy” πήγαινε... τρένο στον αυτόματο πιλότο, χωρίς δηλαδή ο ίδιος να ασχολείται πάρα πολύ, το μικρόβιο της κόρης του με το άθλημα, τον έκανε να βρει χρόνο όχι μόνο για να δίνει το παρών στις προπονήσεις της, αλλά κάποιες φορές να παίρνει και μέρος. Και στην πορεία να αναλάβει προσωπικά ο ίδιος την εκγύμναση αλλά και το κουτσάρισμα της σχολικής ομάδας της Τζίτζι στο Sierra Canyon School.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την απόσυρσή του (2016), σπάνια καθόταν να παρακολουθήσει έναν αγώνα μπάσκετ. Από την στιγμή που η κόρη του «ερωτεύτηκε παράφορα» το άθλημα, όμως, δεν υπήρχε βράδυ που να μην έβλεπαν μαζί τα παιχνίδια στην τηλεόραση ή Σαββατοκύριακο που να μην πήγαιναν μαζί στο γήπεδο.

«Ήταν τόσο ξεχωριστά διασκεδαστικό, γιατί για πρώτη φορά έβλεπα το μπάσκετ μέσα από τα μάτια της. Δεν αισθανόμουν σαν ένας πρώην παίκτης που βλέπει έναν αγώνα, αλλά σαν μπαμπάς που περνάει πανέμορφο χρόνο, βλέποντας την κόρη του να ονειρεύεται!», είχε δηλώσει, σχολιάζοντας το viral video με τον ίδιο και την 13χρονη Τζιτζι αγκαλιά στα courtseats του πάλαι ποτέ “Staples Center”.

Ήταν η βραδιά (30/12/2019), που είχε μιλήσει σλοβένικα στον Λούκα Ντόντσιτς σε μία επαναφορά ακριβώς μπροστά τους και μετά το τέλος του αγώνα, της τον είχε γνωρίσει και είχε φωτογραφηθεί μαζί του. Λιγότερο από έναν μήνα πριν τον θάνατό τους...

«Έχω δει αυτόν τον τύπο να σκοράρει 81 πόντους! Τον έχω δει να πετυχαίνει αμέτρητα νικητήρια buzzer beater και να κερδίζει χρυσά μετάλλια και δαχτυλίδια του πρωταθλητή στο ΝΒΑ. Ποτέ, όμως, δεν τον έχω δει τόσο ευτυχισμένο, όσο εκείνη την μέρα στον αγώνα των Λέικερς με τους Μάβερικς. Με ένα διάπλατο χαμόγελο και το χέρι του γύρω από τον λαιμό της Τζίτζι, να βλέπουν και να μιλούν για μπάσκετ!», είχε σχολιάσει λίγες μέρες αργότερα ο παλαίμαχος superstar του μπέιζμπολ, Ντέρεκ Τζέτερ, εκ των πιο δημοφιλών αθλητικών προσωπικοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες...

Σε μία συνέντευξή του στο CBS, ο Κόμπι είχε αποκαλύψει την μεγαλύτερη πρόκληση του να κοουτσάρει την κόρη του. «Το να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι την αγαπάω πολύ, ανεξάρτητα από το αν παίζει καλά ή χάλια. Γιατί είναι και θα είναι η κόρη μου πριν και μετά το μπάσκετ. Αλλά το θέμα, δεν είναι μόνο να το λες, αλλά να το δείχνεις.», είχε πει ο αείμνηστος 5 φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ και 18 φορές All Star.

Η αλήθεια είναι στο πρόσωπο της Τζιάνα, ο Κόμπι ήταν πασιφανές ότι βρήκε την «ειρήνη» του και ξόρκισε τους δαίμονες των ενδοοικογενειακών επεισοδίων και όχι μόνο, που σημάδεψαν την καριέρα του.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον «σκοτωμό» με τους γονείς του το 2001, λόγω του γάμου με την Βανέσα Λέιν, στον οποίο δεν τους κάλεσε!

Την υπόθεση βιασμού για την οποία κατηγορήθηκε και σύρθηκε σε δίκη από υπάλληλο ξενοδοχείου στο Κολοράντο...

Τον επεισοδιακό χωρισμό με την γυναίκα του, την συμφιλίωση και την ακύρωση του διαζυγίου...

Την μήνυση που υπέβαλλε κατά των γονιών του, επειδή πούλησαν προσωπικά του αντικείμενα από την παιδική του ηλικία...

Ταυτόχρονα, όμως, πέρα από την «ειρήνη», από ένα σημείο και μετά, όλοι ήξεραν ότι στα μάτια του Κόμπι, η Τζίτζι ήταν η νέα Νταϊάνα Ταουράσι. Η μικρή είχε τα γονίδια του, ήταν ξεκάθαρο ότι θα ψήλωνε και προπάντων είχε πολλές ομοιότητες με τον χαρακτήρα του, όσον αφορά την αφοσίωση και την αγάπη της για το μπάσκετ.

Όσοι είχαν το προνόμιο να τον συναναστρέφονται συχνά, όπως ο πρώην ατζέντης του και νυν gm των Λέικερς, Ρομπ Πελίνκα, θα επιβεβαιώσουν ότι ο Κόμπι Μπράιαντ δεν χαμογελούσε τυχαία για την Τζίτζι και το ταλέντο της.

«Ήταν πολύ περήφανος για το πάθος της και την επιθυμία της να βελτιώνεται συνέχεια. Όταν βρισκόμασταν για πρωινό στο σπίτι του, δεν δίσταζε να μου δείχνει διάφορα videos με plays της και μάλιστα έφτασε στο σημείο να κανονίσει φιλικό παιχνίδι με την ομάδα του γιού μου, που ήταν δύο χρόνια μικρότερος, για να μου δείξει ότι τα κορίτσια που κοουτσάρει, είναι τόσο ταλαντούχα που θα διαλύσουν με 30 πόντους διαφορά τα αγόρια!», είχε πει στο ESPN ο πιο στενός του φίλος.

Από αυτή την άποψη, ένιωθε ευλογημένος για όλα όσα ζούσε και το χαμόγελο που έσκαγε σε όποιον του άνοιγε κουβέντα για την μπασκετική προοπτική της Τζίτζι, ήταν ένας προάγγελος του πως είχε ορίσει ο ίδιος στο μυαλό του, την επόμενη ευτυχία του.

Αυτή που θα βίωνε βλέποντας την να προοδεύει μέσα στις τέσσερις γραμμές. Ήταν η δεύτερη μπασκετική ζωή που είχε ήδη προλάβει να ονειρευτεί, αλλά δεν πρόλαβε ποτέ να ζήσει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!