Κρις Πολ: «Καθηγητής» στο να... μεταμορφώνει μέτριους σέντερ του ΝΒΑ (vids)

Νίκος Καρφής
Κρις Πολ: «Καθηγητής» στο να... μεταμορφώνει μέτριους σέντερ του ΝΒΑ (vids)

bet365

O Kρις Πολ είναι ο... παράδεισος για κάθε μέτριο ψηλό της λίγκας. To Gazzetta αναλύει.

Τον αποκαλούν Point God. Είναι ένας από τους κορυφαίους floor generals του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου και όλα αυτά τα χρόνια ο Κρις Πολ δεν σταματά να μαγεύει στα παρκέ και να... φτιάχνει τους συμπαίκτες του.

Είναι... ευχή να είσαι σέντερ και να έχεις για βασικό point guard τον CP3 γιατί ξέρεις πως θα σε ανεβάσει επίπεδο, θα σε... φτιάξει θα σε κάνει να παίξει πάνω από αυτό που μπορείς γιατί ξέρει πάντα τον τρόπο να σε... γλυκάνει με τις ασίστ του, οι οποίες είναι έτοιμα καλάθια.

Το Gazzetta θυμίζει όλους τους μέτριους σέντερ που μεταμορφώθηκαν με point guard τον Κρις Πολ, o oποίος πλέον παραδίδει μαθήματα με τη φανέλα των Σανς. Γιατί ο CP3 δεν μετατρέπει μόνο ομάδες-ασχημόπαπα σε κύκνους, αλλά το κάνει εύκολα και με σέντερ.

Τάισον Τσάντλερ (Χόρνετς)

Ένας εξαιρετικός αμυντικός, αλλά σέντερ που μπορούσε να κάνει περιορισμένα πράγματα στην επίθεση. Στη Νέα Ορλεάνη συνεργάστηκε με τον Πολ από το 2006-07 μέχρι το 2008-09 και είδε τα νούμερα του στο σκοράρισμα να ανεβαίνουν. Στο Σικάγο πριν πάει στη Νέα Ορλεάνη, ήταν κάτω από τους 6.1 πόντους μέσο όρο τρεις από τις πέντε σεζόν, ενώ μέτρησε 9.2 πόντους τη σεζόν 2002-03. Όμως με τον Κρις Πολ στου Χόρνετς κατάφερε να φτάσει στους 11.5 πόντους τη σεζόν 2007-08, αφού ο εντυπωσιακός γκαρντ του έδινε έτοιμα καλάθια και ο Τάισον τελείωνε άνετα με πολλά alley oop.

NτιΆντρε Τζόρνταν (Κλίπερς)

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σέντερ που απόλαυσε τη συνεργασία με τον Κρις Πολ ήταν ο ΝτιΆντρε Τζόρνταν. Ο CP3 τον αξιοποιούσε τέλεια, αφού όλοι οι πόντοι του Τζόρνταν ήταν από ασίστ του Πολ. Αμέτρητα alley oop των δύο κυρίων και οι Κλίπερς απολάμβαναν μια υπέροχη συνεργασία. Από το 2011 μέχρι το 2017 παρέα στην ομάδα του Λος Άντζελες. Χωρίς τον Πολ είχε 4.3 και 4.8 πόντους στις δύο πρώτες σεζόν. Όμως μόλις κατέφτασε ο Κρις, τότε τα νούμερα παρουσίασαν μεγάλη άνοδο. Από το 2013 μέχρι και το 2017 είχε 10.4, 11.5, 12.7 και 12.7 πόντους αντίστοιχα σε τέσσερις σεζόν. Θα πρέπει να ευγνωμονεί τον CP3 για την καριέρα που έκανε και για τους πόντους που έχει σημειώσει, αφού ένα μεγάλο ποσοστό προήλθε από έξοχες πάσες και λόμπες του Πολ. Άλλωστε ήταν ένας από τους λόγους που τότε οι Κλίπερς είχαν ονομαστεί Lob City με το Πολ να σερβίρει και τους Τζόρνταν και Γκρίφιν να καρφώνουν με λύσσα.

Κλιντ Καπέλα (Ρόκετς)

Εντάξει πλέον ο Καπέλα δεν είναι ένας μέτριος σέντερ στους Χοκς, όμως στους Ρόκετς ήταν. Χωρίς τον Κρις Πολ, o Kλιντ Καπέλα δεν ήταν αυτός ο παίκτης και φυσικά χωρίς τον Τζέιμς Χάρντεν. Ο CP3 έπαιξε στο Χιούστον τις σεζόν 2017-18 και 2018-19 και ο Ελβετός σέντερ είχε τα καλύτερα νούμερα της καριέρας του μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ενώ τις τρεις πρώτες χρονιές στο ΝΒΑ είχε 2.7, 7 και 12.6 πόντους, με τον Πολ πήγε στους 13.9 και στο εντυπωσιακό 16.6, το οποίο είναι μέχρι σήμερα και ο καλύτερος μέσος όρος που είχε ποτέ στην καριέρα του. Είπαμε ο Κρις Πολ κάνει θαύματα και ξέρει να μετατρέπει μέτριους σέντερ σε... όπλα στην επίθεση.

Τζαβέιλ ΜακΓκί και Μπίσμακ Μπιγιόμπο (Σανς)

Στο Φοίνιξ αρχικά βρήκε έναν από τους πιο ταλαντούχους ψηλούς της λίγκας και τον βοήθησε να εξελιχθεί (Έιτον), όντας κάτι σαν προπονητής για εκείνον εντός παρκέ. Οι δυο τους έχουν μάθει να συνεργάζονται άψογα και ο Μπαχαμεζος ψηλός δεν σταματά να ακου τις οδηγίες του συμπαίκτη του για το πως θα γίνει καλύτερος. Είναι κάτι σαν μαθητής και δάσκαλος. Ωστόσο ο Έιτον δεν είναι ένας μέτριος σέντερ, ανήκει στους 6-7 κορυφαίους σέντερ του ΝΒΑ δίχως καμία αμφιβολία. Μέτριοι σέντερ είναι ο Τζαβέιλ ΜακΓκί και Μπίσμακ Μπιγιόμπο. Αλλά και αυτούς ο Πολ τους... μεταμόρφωσε. Ο Τζαβέιλ μετρά φέτος 10.5 πόντους μέσο όρο ερχόμενος από τον πάγκο, ενώ πέρυσι είχε μόλις 5.5 πόντους στο Ντένβερ. Από το 2008 βρίσκεται στη λίγκα και μόλις σε πέντε σεζόν έχει ξεπεράσει τους 10 πόντους μέσο όρο. Τώρα έχει μετατρέψει και τον Μπιγιόμπο σε Prime ΝτιΆντρε Τζόρνταν. Ο Μπίσμακ εκμεταλλεύτηκε τις απουσίες των Σανς λόγω covid-19 και πήρε 10ήμερο συμβόλαιο στο Φοίνιξ. Έτσι ο Πολ ειπε να τον... φτιάξει με τις ασίστ του και ο Μπιγιόμπο μέτρησε 11 και 16 πόντους αντίστοιχα στις νίκες των Σανς επί των Χόρνετς και των Πέλικανς.

@Photo credits: NBA/Getty Images
 

NBA Τελευταία Νέα