Σενγκούν στο Gazzetta: «Δεν θέλω να θυμάμαι το ματς με την Ελλάδα!»

Σενγκούν στο Gazzetta: «Δεν θέλω να θυμάμαι το ματς με την Ελλάδα!»

Σενγκούν στο Gazzetta: «Δεν θέλω να θυμάμαι το ματς με την Ελλάδα!»
Το νέο παιδί-θαύμα του τουρκικού μπάσκετ, ο Αλπερέν Σενγκούν, μιλάει στο Gazzetta για την ευκολία με την οποία προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις του ΝΒΑ, δεν θέλει να ακούει για τον Ένες Κάντερ, ενώ ο προπονητής των Ρόκετς, Στίβεν Σάιλας, δηλώνει εντυπωσιασμένος με την έως τώρα εικόνα του.

Γεννημένος στην Κερασούντα (Γκιρεσούν), μέχρι την ηλικία των 10 ετών αμφιταλατευόταν μεταξύ της κολύμβησης και του μπάσκετ. Η πορτοκαλί μπάλα, όμως, ήταν αυτή που τελικά τον κέρδισε και μόλις στα 14 του μετακόμισε στον Πάνορμο (Μπαντίρμα) και εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπάνβιτ.

Σε ηλικία 16 ετών κατέκτησε το πρωτάθλημα εφήβων και αναδείχτηκε MVP, ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν έπαιξε βασικός στην Α2 Τουρκίας, συνεισφέροντας τα μέγιστα (μ.ο. 10,8π., 6,8ρ. & 1,2ασ.) στην άνοδο της Μπαντίρμα στην Α1 Κατηγορία. Το ντεμπούτο του στα μεγάλα σαλόνια του τουρκικού μπάσκετ έγινε σε ηλικία 17 ετών και μετά από έναν αναγνωριστικό χρόνο, προσπέρασε το έντονο ενδιαφέρον της Εφές και της Φενέρ κι επέλεξε την Μπεσίκτας, η οποία δέχτηκε τον όρο του NBA out μετά το πρώτο έτος από τα τρία του συμβολαίου του.

Ο λόγος για τον Αλπερέν Σενγκούν, που πριν κλείσει τα 19 του χρόνια ψηφίστηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης του περυσινού τουρκικού πρωταθλήματος (μ.ο. 19,2π., 9,4ρ., 2,5ασ., 1,3κλ. & 1,7κοψ.) με την φανέλα της ιστορικής ομάδας της Κωνσταντινούπολης και λίγους μήνες αργότερα επελέγη στο νο16 του draft από τους Χιούστον Ρόκετς.

Το Gazzetta τον συνάντησε στο Ντάλας, μετά την πρωινή προπόνηση της ομάδας στο "American Airlines Center" και είχε την ευκαιρία για λίγο μαζί του αλλά και να ζητήσει και την άποψη του προπονητή του Στίβεν Σάιλας, που δεν τον ήξερε καν και τον έμαθε αφότου επελέγη από τον general manager.

Αλπερέν Σενγκούν

«Αν συγκρίνουμε το ΝΒΑ με το επίπεδο στο οποίο έπαιζα μέχρι πριν λίγους μήνες, η αλήθεια είναι θα βρούμε τεράστιες διαφορές. Παρ' όλα αυτά, δεν αισθάνθηκα καμία δυσκολία να προσαρμοστώ στις εδώ συνθήκες και μέρα με την μέρα νιώθω ακόμη πιο άνετα. Το γεγονός ότι δεν έπαιξα σε κάποιο μεγάλο σύλλογο της Τουρκίας και δεν είχα συμμετοχές στην Euroleague, δεν ήταν για μένα μειονέκτημα γιατί έχω συνηθίσει να παίζω από πολύ μικρός με μεγαλύτερους αντιπάλους κι έχω μάθει να προσαρμόζομαι πολύ γρήγορα σε καταστάσεις, που πάντα ήταν δύσκολες για την ηλικία μου. Το ίδιο ισχύει και με το ΝΒΑ. Το παρκέ είναι ένας χώρος στον οποίο πάντα ένιωθα άνετα και αυτός είναι ο λόγος που αισθάνομαι μεγάλη αυτοπεποίθηση!», μας λέει αρχικά ο ένας εκ των τεσσάρων εν ενεργεία Τούρκων που αγωνίζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το Gazzetta ρώτησε τον rookie των Ρόκετς αν έχει μιλήσει με τους συμπατριώτες τους στο ΝΒΑ. Όταν έγινε αναφορά στον Ενές Καντέρ. Ο Σενγκούν αρκέστηκε στο να γελάσει ειρωνικά, δίχως φυσικά να απαντήσει για τον σέντερ των Μπόστον Σέλτικς και πολέμιο του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σίγουρα έμαθα πολλά από τον Φουρκάν (σ.σ.: Κορκμάζ) και τον Τσέντι (σ.σ.: Οσμάν) το καλοκαίρι στην Εθνική και μιλάμε συχνά. Όπως και με τον Έρσαν (σ.σ.: Ιλιασόβα) που είναι κάτι σαν μεγάλος μου αδελφός! Δεθήκαμε πολύ στην προετοιμασία για το προολυμπιακό τουρνουά. Μας πλήγωσε πολύ η Ελλάδα, γιατί θέλαμε πολύ να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Σε εκείνο το παιχνίδι, όμως, δεν είχαμε καθόλου συγκέντρωση και κάναμε πολλά λάθη και ήταν μία από τις πιο στενόχωρες στιγμές της καριέρας μου!», υπερθεμάτισε ο Τούρκος rookie σέντερ (2,08), ο οποίος έκανε εξαιρετική pre-season (μ.ο. 9,7π., 7,7ρ., 2,2ασ. & 1,5κοψ. σε 4αγ.) και έχει ήδη κερδίσει σημαντική θέση στο rotation του Στίβ Σάιλας και στην κανονική περίοδο (μ.ο. 8,0π., 4,7ρ., 2,3ρ., 2,3 κλ. & 1,0κοψ. με 18,7' σε 3αγ.).

«Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη "πρόοδο" για τον "Άλπι" γιατί ήρθε εδώ χωρίς καλά-καλά να ξέρουμε πολλά πράγματα γι' αυτόν και ήδη μας έχει αποδείξει ότι δεν είναι απλά ένας νεαρός με προοπτική, αλλά ένας έτοιμος παίκτης που μας βοηθάει ήδη σημαντικά. Έχει πολύ καλά δυνατά πόδια, ξέρει να χρησιμοποιεί πολύ καλά τα χέρια του και το σώμα του, είναι καλός ριμπάουντερ και καλός σκόρερ. Όταν σκέφτομαι ότι δεν έχει κλείσει τα 20 του χρόνια, τρομάζω με το πόσο μπορεί να βελτιωθεί», σχολίασε ο 48χρονος coach των Ρόκετς, Στίβεν Σάιλας, o οποίος τον χρησιμοποιεί ως δεύτερο σέντερ, πίσω από τον Τάις.

Το Gazzetta βρίσκεται στις ΗΠΑ για τους αγώνες του ΝΒΑ με την ευγενική χορηγία της Novibet.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

NBA Τελευταία Νέα