Όταν ο Κιντ ρωτάει τον Ντόντσιτς αν θέλει να βγει, τα πράγματα δεν είναι καλά

Όταν ο Κιντ ρωτάει τον Ντόντσιτς αν θέλει να βγει, τα πράγματα δεν είναι καλά

Όταν ο Κιντ ρωτάει τον Ντόντσιτς αν θέλει να βγει, τα πράγματα δεν είναι καλά
Ο Αντώνης Καλκαβούρας παρακολούθησε δια ζώσης την νικηφόρα πρεμιέρα των Μάβερικς στο γήπεδό τους και γράφει για την εμφανή σωματική αλλαγή του Ντόντσιτς που του μειώνει την ταχύτητα και απορεί με την μετάλλαξη του Τζέισον Κιντ. Τι πιστεύει για το εφετινό ρόστερ του Ντάλας.

Σε μία σεζόν με μίνιμουμ 82 παιχνίδια, αυτό που μετράει περισσότερο στην κανονική περίοδο είναι οι νίκες. Για το Ντάλας, λοιπόν, που μπήκε στην εφετινή αγωνιστική περίοδο με μία βαριά ήττα στην Ατλάντα (87-113), οι τρεις τελευταίες μέρες ήταν βάλσαμο. Αρχικά με την πρώτη νίκη στο Τορόντο (103-95) και εν συνεχεία με το 2/2 απέναντι στους Ρόκετς, που είχε ιδιαίτερη αξία. Όχι τόσο επειδή επρόκειτο για την πρώτη εφετινή μονομαχία στο εσωτερικό του Τέξας, όσο γιατί η 2η νίκη των Μάβερικς (116-106) ήταν ταυτόχρονα και η παρθενική ενώπιον των φιλάθλων τους που γέμισαν το "American Airlines Center".

Αποστολή εξετελέσθη, λοιπόν, για την ομάδα του Τζέισον Κιντ, ο οποίος επέστρεψε μετά από σχεδόν 9,5 χρόνια ως μέλος της ομάδας και ευτύχησε να ξεκινήσει με το δεξί την προπονητική του διαδρομή στο γήπεδο όπου έζησε την κορυφαία χρονιά της καριέρας του σαν παίκτης (2010-2011 όταν και κατέκτησε το πρωτάθλημα).

Έζησα τον 48χρονο Αμερικανό τεχνικό στην διάρκεια της 4ετούς θητείας του στο Μιλγουόκι (2014-2018) και έτσι όπως τον είδα και τον άκουσα εδώ στο Ντάλας, μου φάνηκε εντελώς αλλαγμένος. Δεν βγάζει πλέον εκείνο τον εγωισμό και την έντονη προσωπικότητα που απέρρεαν από την πορεία του σαν παίκτης. Αντιθέτως, δείχνει πολύ πιο χαμηλών τόνων και η διετία που πέρασε στο Λος Άντζελες, ως βοηθός του Φρανκ Βόγκελ σε ένα ρόστερ με πολλά και μεγάλα ονόματα, είναι εμφανές ότι τον έχει χαλαρώσει.

Στην επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους πριν το παιχνίδι, ρωτήθηκε πως σκέφτεται να διαχειριστεί τον χρόνο συμμετοχής του Ντόντσιτς σε όλη την διάρκεια της σεζόν και η απάντησή του ήταν πολύ διπλωματική. «Δεν είναι εύκολο ζήτημα αυτό. Από την μία πλευρά, ο Λούκα είχε ένα καλοκαίρι γεμάτο από υποχρεώσεις και ουσιαστικά ξεκουράστηκε ελάχιστα και από την άλλη ξέρετε όλοι δεν θέλει να βγαίνει. Είμαι αναγκασμένος, λοιπόν, να τον ρωτάω! Όπως έκανα στο Τορόντο, που δεν ήθελε και δεν βγήκε!», είπε μέσες-άκρες ο 10 φορές All Star βετεράνος point-guard.

Ντόντσιτς

Η αλήθεια είναι ότι οι πιο παρατηρητικοί, θα πρόσεξαν ότι ο Ντόντσιτς τον εξέθεσε στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου, όταν και σηκώθηκε μόνος του από τον πάγκο επειδή έκρινε ότι αρκετά ξεκουράστηκε. Για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, όσο ο Λούκα καθόταν στο τραπέζι της γραμματείας περιμένοντας την διακοπή, ο Κιντ έκανε ότι δεν τον είδε να περνάει μπροστά του και γύρισε προς τον πάγκο φωνάζοντάς τον! Για να του πει ο βοηθός του Ιγκόρ Κοκόσκοφ ότι ετοιμάζεται να μπει και να τελειώσει το θέμα...

Ο Σλοβένος superstar, πάντως, που το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε στην Λιουμπλιάνα το ακριβότερο συμβόλαιο που δόθηκε ποτέ σε παίκτη μετά τον 3ο του χρόνο στο ΝΒΑ (207 εκατομμύρια δολάρια για 5 χρόνια), είναι μακράν το απόλυτο "αφεντικό" στο Ντάλας. Αυτόν επέλεξε ο οργανισμός να καλωσορίσει από μικροφώνου τους φιλάθλους, των οποίων το 60% που όλους όσοι βρέθηκαν στις κερκίδες, φορούσε την φανέλα με το νο77 (το κόστος της αυθεντικής ανέρχεται στα 250$, όπως άλλωστε και του Γιάννη).

Αυτός παίρνει τα περισσότερα σουτ και τις κρίσιμες επιθέσεις και μαζί του γίνεται πάντα ένας πανζουρλισμός (άντε και με τον Μαριάνοβιτς που είναι εξαιρετικά συμπαθής και δημοφιλής), όταν στέλνει την μπάλα στο διχτάκι! Σε σχέση με το 2019, όταν τον είδα για τελευταία φορά στο ίδιο γήπεδο, ο 22χρονος forward είναι αρκετά αλλαγμένος όσον αφορά την σωματική του διάπλαση και κατ' επέκταση και τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά, με εξαίρεση ότι εξακολουθεί να πασάρει πολύ αποτελεσματικά (μ.ο. 8,6ασ. σε 3 ματς).

Είναι πλέον αισθητά πιο βαρύς και όχι μόνο λόγω μυϊκού ιστού γιατί είναι γνωστό πόσο του αρέσει το φαγητό. Αλλά φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, ότι είναι πιο αργός και λιγότερο γρήγορος και ευέλικτος (η ταχύτητα δεν ήταν ποτέ το φόρτε του) και αυτό αποτυπώνεται πιο πολύ στην δυσκολία με την οποία σουτάρει από μακριά μαρκαρισμένος και στην πολύ πιο αργή εκτέλεση του step back τριπόντου, που ήταν από τις αγαπημένες του κινήσεις.

Ντόντσιτς

Μία απόδειξη για όλα τα παραπάνω, είναι το 40,9% εντός πεδιάς (27/66 σουτ) και το 23,5% στα τρίποντα (4/17) με τα οποία σουτάρει στα τρία πρώτα ματς των Μαβς και είναι το χαμηλότερα ποσοστά που είχε από τότε που μετακόμισε στο Τέξας.

Παραμένει, βέβαια, πολύ αποτελεσματικός γιατί εκτός από έξυπνος και οξυδερκής μέσα στο παρκέ, παρά το νεαρό της ηλικίας έχει αποκτήσει τεράστιες παραστάσεις και ξέρει ότι στα δύσκολα θα παίξει με το σώμα του και θα πάει τον αντίπαλο μέχρι μέσα για το φάουλ ή το καλάθι. Με το spacing που εφαρμόζουν οι συμπαίκτες του και με τον χειρισμό της μπάλας που έχει, στο ένας εναντίον ενός είναι ασταμάτητος. Είτε πηγαίνοντας στο καλάθι με πρόσωπο, είτε με πλάτη, είτε χρησιμοποιώντας κοντινό floater.

Από 'κει και πέρα, έτσι όπως είδα τους εφετινούς Μάβερικς φρονώ ότι δύσκολα θα μπορέσουν να κάνουν ένα βήμα περισσότερο και να περάσουν επιτέλους γύρο στα playoffs. Στο ρόστερ βρίσκονται συνολικά τρεις παίκτες κοντά ή παραπάνω από το 2,20 (Πορζίνγκις, Μαριάνοβιτς και Μόουζες Μπράουν) κι έναν στο 2,15 (Κόλεϊ-Στάιν), ψηλός point-guard που να μπορεί να κάνει την διαφορά δεν υπάρχει (ο Μπράνσον και ο Μπερκ δεν ξεπερνούν το 1,85, ενώ Ντιλικινά δεν υπολογίζεται για ουσιαστικό ρόλο) και η δύναμη τους επικεντρώνεται στους guards (Χάρνταγουει τζούνιορ) και στους forwards (ο Ντόντσιτς παίζει όλες τις θέσεις), όπου ο Πάουελ, ο Φίνει-Σμιθ, ο Κλέμπερ, Μπούλοκ και Στέρλινγκ Μπράουν δεν μπορούν εύκολα να έχουν σταθερό χρόνο συμμετοχής για να βρουν ρυθμό.

Εν κατακλείδι, η ανταλλαγή του Πορζίνγκις (φέτος θα εισπράξει 31,65 εκατομμύρια δολάρια και έχει λαμβάνειν άλλα 33,83 για του χρόνου) μοιάζει με απόλυτο μονόδρομο. Μόνο με έναν κυριαρχικό ψηλό και έναν καλύτερο point-guard, θα μπορέσουν οι Μάβερικς να «κεφαλαιοποιήσουν» το λαχείο που τους έτυχε από την Σλοβενία και να πλησιάσουν στον 2ο τίτλο της ιστορίας τους.

Υγ.: Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της σωματικής αλλαγής του Ντόντσιτς, δείτε φωτογραφίες από την τελευταία του χρονιά στην Ρεάλ ή την rookie σεζόν του στο Ντάλας και συγκρίνετέ τις με εφετινές. Αν φέτος δείτε πουθενά τον λαιμό του, πείτε μου και μένα. Ήταν που ήταν «άλαιμος», πλέον θυμίζει τους μπράβους που προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ειδικεύονται στο άθλημα της πάλης.

Το Gazzetta βρίσκεται στις ΗΠΑ για τους αγώνες του ΝΒΑ με την ευγενική χορηγία της Novibet.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!