Αλπερέν Σενγκούν: Θυμηθείτε το όνομα του 18χρονου Τούρκου MVP, σύντομα θα σας χρειαστεί!

Αλπερέν Σενγκούν: Θυμηθείτε το όνομα του 18χρονου Τούρκου MVP, σύντομα θα σας χρειαστεί!

Αντωνία Σπανού
Αλπερέν Σενγκούν: Θυμηθείτε το όνομα του 18χρονου Τούρκου MVP, σύντομα θα σας χρειαστεί!

bet365

Ο Αλπερέν Σενγκούν είναι ο 18χρονος MVP της τουρκικής λίγκας και πρόκειται να γίνει η εξιλέωση των Αμερικανών για το λάθος με τον Γιόκιτς.

Το όνομα Αλπερέν Σενγκούν δεν λέει και πολλά σε όλον τον μπασκετικό κόσμο. Ίσως οι πιο «ψαγμένοι» να τον ξέρετε, αφού είχε μια εκπληκτική σεζόν, αλλά δύσκολα να τον ξέρουν οι πολλοί. Και αυτό γιατί την σεζόν αυτή την έκανε στο πρωτάθλημα της Τουρκίας. Είναι ο νεότερος MVP της ιστορίας της τουρκικής λίγκας και την ιστορία αυτή την έγραψε με την φανέλα της Μπεσίκτας.

Για να σας βάλουμε στο κλίμα, ο 18χρονος πιτσιρικάς, είναι ένας σέντερ που ξέρει καντάρια μπάσκετ, βρέθηκε στην Μπεσίκτας, με σκοπό να τον στηρίξει σε αυτή την διαδρομή του και είναι παραπάνω από σίγουρο ότι σύντομα θα ακούσει το όνομα του στο ντραφτ και θα μπει στο αεροπλάνο, για να ξεκινήσει την καριέρα του στο ΝΒΑ. Τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει αυτή την διαδρομή. Ο νεαρός βρέθηκε στην τουρκική ομάδα, η οποία αποφάσισε φέτος να πορευθεί με νεαρούς και να στηρίξει αυτό το πρότζεκτ, το οποίο δεν την πήγε άσχημα. Πήρε την 5η θέση στην Τουρκία, ξεπέρασε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά το εμπόδιο της Τόφας και η διαδρομή της σταμάτησε πάνω στην Εφές, έχοντας καταφέρει τους στόχους της πάντως.

Ο Σενγκούν έλαμψε στο πρωτάθλημα της Τουρκίας. Δεν και μικρό πράγμα στα 18 σου να βγαίνεις MVP σε μια επαγγελματική λίγκα, η οποία έχει ομάδες όπως η Εφές και η Φενέρμπαχτσε. Το αξίζει πάντως. Είχε μια πολύ γεμάτη σεζόν με 29 παιχνίδια, παίζοντας 28,3 λεπτά και σε αυτά μέτρησε 19,2 πόντους, 9,4 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ, 1,7 μπλοκ, 1,3 κλεψίματα, σουτάροντας με 65% εντός παιδιάς και 81% από την γραμμή των βολών. Όλα δούλεψαν με σκοπό να βρεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα και με καλύτερες προοπτικές στο ΝΒΑ.

Μπορεί η Φενέρμπαχτσε να ενδιαφέρθηκε, αλλά μέχρι εκεί. Όλοι γνωρίζουν ότι γι' αυτό πήγε στην Μπεσίκτας, η ομάδα του τον άφησε στο παρκέ παρά τα λάθη του, τον στήριξε και πλέον οι Αμερικανοί μιλούν για εκείνον, ώστε να τον συστήσουν στο κοινό τους. Τα θέματα του ESPN που δίνουν τις πρώτες αναγνωριστικές ματιές σε εκείνον, είναι χαρακτηριστικά.

sengun

Ο Σενγκούν αυτή την στιγμή δίνεται μέσα στην πρώτη 15άδα του επερχόμενου ντραφτ. Ήδη έχει κάνει τα απαραίτητα χαρτιά και έχει ήδη έτοιμη την βαλίτσα του, για να ξεκινήσει το όνειρο. «Στην αρχή της σεζόν δεν περίμενα να είμαι τόσο καλός, αλλά με κάθε παιχνίδι ένιωθα ότι μπορώ να κάνω όλο και περισσότερα. Πιστεύω ότι ταβάνι μου είναι ο ουρανός».

Ο 18χρονος έγραψε ιστορία αφού είχε μια από τις πιο παραγωγικές σεζόν στην Ευρώπη από νεαρό παίκτη. «Πάντα έπαιζα εναντίον μεγαλύτερων παικτών, οπότε το να προσαρμοστώ σε μια επαγγελματική λίγκα, δεν ήταν κάτι άγνωστο. Ξέρω τι έχω κάνει καλά, αλλά αναγνωρίζω και τους τομείς του παιχνιδιού μου που χρειάζεται να δυναμώσω. Απολαμβάνω να συγκεντρώνομαι σε αυτά και να γίνομαι καλύτερος παίκτης, κάθε φορά που πατάω στο παρκέ».

Ο Σενγκούν είναι ένας σέντερ που κυριαρχεί στην ρακέτα, απίστευτος σκόρερ, που μπορεί να δημιουργήσει και για τους συμπαίκτες του και να προστατέψει και την ρακέτα. Οι συγκρίσεις τον φέρνουν στην κατηγορία των Κέβιν Λοβ και Ντομάντας Σαμπόνις στο στιλ του. Στην τουρκική λίγκα ήταν δεύτερος σε πόντους, ριμπάουντ, μπλοκς, βολές που εκτέλεσε, στην παραγωγικότητα στο σκοράρισμα, με την Μπεσίκτας να τελειώνει την σεζόν με 19-11 κυρίως χάρη σε εκείνον.

«Έγινα μεταγραφή στην Μπεσίκτας μαζί με συμπαίκτες που είχα και στην Μπαντιρμά. Η ομάδα μου έκανε ένα τολμηρό βήμα και μας εμπιστεύτηκε. Μας πήρε λίγο χρόνο να προσαρμοστούμε, αφού ήμασταν μια πολύ νέα ομάδα, αλλά συνεχίσαμε να δουλεύουμε και στο τέλος είχαμε μια πολύ καλή θέση». Και αλήθεια λέει ο νεαρός. Η επιλογή της Μπεσίκτας να δεχτεί τους νεαρούς, με το βλέμμα τους στο ΝΒΑ και να επενδύσει στην πρώτη τους σεζόν, της στοίχισε στην αρχή, αλλά στο τέλος η αλλαγή ήταν εντυπωσιακή.

Ο παίκτης έχει αγωνιστεί και στην εθνική ομάδα της Τουρκίας. Παίζει από 15 χρονών, έχει παίξει σε όλες τις μικρές εθνικές, ενώ έκανε κι ντεμπούτο με τους άντρες στον περασμένο Νοέμβριο. Με όλα αυτά τα δεδομένα, ήταν αδύνατον να μην βλέπει το ΝΒΑ και αντίστροφα να μην τον βλέπει και το ΝΒΑ πίσω.

Θα γίνει 19 ετών στις 25 Ιουλίου, 4 ημέρες πριν το ντραφτ και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η προοπτική του είναι τεράστια. Θα παίξει με την Τουρκία στο προολυμπιακό τουρνουά και μετά από αυτό, θα συνεχίσει με την νέα διαδρομή του. Αν η Τουρκία δεν πάει στους Ολυμπιακούς, ο νεαρός θα πάει κατευθείαν στις ΗΠΑ, για να ξεκινήσει την διαδικασία του pre-draft.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟΚΙΤΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΝΓΚΟΥΝ

Ο Νίκολα Γιόκιτς εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο φετινός MVP της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ. Ο Σέρβος είχε επιλεχθεί στην 41η θέση το 2014, εξαιτίας των ερωτηματικών που υπήρχαν για τη ικανότητα του στην άμυνα και για το πόσο βαρύς ήταν. Τριάντα ομάδες έβλεπαν τι μπορούσε να κάνει, αλλά αποφάσισαν να τα αγνοήσουν και να σταθούν στα αρνητικά του εξαιτίας του κορμιού του. Επτά χρόνια μετά στο ΝΒΑ έχουν μια ευκαιρία να κρίνουν μια παρόμοια κατάσταση διαφορετικά. Ο Γιόκιτς άλλαξε τα δεδομένα και πλέον ο Σενγκούν μοιάζει με εξιλέωση. Κανείς δεν θέλει να κάνει το ίδιο λάθος.

Ο 18χρονος δεν χρειάζεται να μπει σε κάποια σύγκριση, αλλά έχει πολλά χαρακτηριστικά που μοιάζουν με του Σέρβου και πολλά που μπορούν να γεννήσουν τα ίδια ερωτηματικά που υπήρχαν για τον Γιόκιτς. Η επιτυχία του ηγέτη των Νάγκετς κάνει τα πράγματα πιο ευνοϊκά για εκείνον. «Βλέπω των Γιόκιτς και θέλω να έχω το ίδιο στιλ με εκείνον. Τα fadeaway, τις κινήσεις στο post. Τον μελετά. Πολλοί λένε ότι μοιάζουν οι κινήσεις μας».

Έναν χρόνο πίσω, ο Σένγκουν, που γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της Τουρκίας, δεν υπήρχε στον χάρτη. Ήταν υπέρβαρος, αργός, χωρίς να παίζει καθόλου άμυνα. Στην διακοπή για τον Covid, όπως γράφει το ESPN που έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εκείνον, έκοψε τα γλυκά, άρχισε να προπονείται σοβαρά και έχασε αρκετά κιλά. Είναι περίπου 2,08 και περίπου στα 109 κιλά πλέον, συγκρίνεται έντονα με τον Λοβ, αλλά έχοντας καλύτερο άλμα. «Έχω πιο αθλητικό σώμα τώρα», είπε ο νεαρός. Είναι γεγονός ότι δουλεύει σε όλους τους τομείς. Στην Τουρκία βρήκε χρόνο και χώρο που άλλοι ίσως να μην έχουν την ευκαιρία να έχουν, αλλά και εκείνος απάντησε με μερικές πολύ καλές εμφανίσεις κόντρα στους κορυφαίους.

sengun 2

«Έχω μια πολύ καλή αίσθηση στο ριμπάουντ. Όταν σουτάρουν την μπάλα, ξέρω που θα πάει. Ακολουθώ την μπάλα πολύ καλά και την νιώθω, έρχεται από μέσα μου», σχολίασε ο Σενγκούν. Είχε 5,8 επιθετικά ριμπάουντ φέτος και είναι δεύτερος στην TOP100, για την τάξη του 2021, κάτω μόνο από τον Σαρπέ, τον ψηλό του κολλεγίου της Νότιας Καρολίνα. Έχει πολλές κινήσεις στην ρακέτα, επιθετικά είναι πολύ καλός και φαίνεται πως ξεχωρίζει και για το καλό του σουτ, κάτι που θα δουλέψει σίγουρα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Η άμυνα του δημιουργεί κάποια ερωτηματικά, αλλά δουλεύει μέρα με την ημέρα.

Οι ομάδες που θα τον περιμένουν, δεν μπορούν να περιμένουν να βρουν έναν δεύτερο Γιόκιτς, αλλά μπορούν να μην κάνουν τα ίδια λάθη, που έκαναν με τον Σέρβο. Ο Σενγκούν δεν έχει το μέγεθος του Σέρβου ή την ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι, αλλά έχει θάρρος, φυσικά χαρακτηριστικά, καλό ένστικτό και αυτοπεποίθηση και μπορεί να εξελιχθεί. Προτεραιότητα θα είναι να μάθει γρήγορα αγγλικά που δεν ξέρει και να αρχίσει από εκεί.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του ESPN παλιότερα ο Σενγκούν, θα είχε πάνω του την ταμπέλα πως είναι τέλειος για Ευρώπη. Αλλά η πρόοδος του και όσα έχει κάνει ο Γιόκιτς έχουν ανοίξει νέους δρόμους. Υπάρχει σίγουρα σκεπτικισμός, ότι παίκτες σαν τον Σέρβο ή τον Ντόντσιτς βγαίνουν μια φορά, αλλά σίγουρα οι ευκαιρίες είναι περισσότερες για τους Ευρωπαίους.

Πάντως, ακόμα και έτσι οι ομάδες του ΝΒΑ φαίνονται έτοιμες να πάρουν το ρίσκο. Ήδη είναι πολλά τα δημοσιεύματα που θέλουν το όνομα του νεαρού δίπλα σε εκείνα διαφόρων ομάδων. Οι Σπερς ίσως να έχουν μια ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημα στην ρακέτα τους, οι Ράπτορς είναι στην κουβέντα και υπάρχουν αρκετές ομάδες πρόθυμες να μάθουν περισσότερα για τον νεαρό Τούρκο. Το σίγουρο είναι ότι ο δρόμος είναι πιο... εύκολος πλέον για τους παίκτες από Ευρώπη και ο Σενγκούν θα πάρει ό,τι έχουν να του δώσουν. Δούλεψε ως project για το ΝΒΑ, έχει τα μάτια του στον στόχο και το καλοκαίρι θα είναι πολύ ενδιαφέρον για τον νεαρό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ εν γένει.

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟΥΡΚΙΑ Τελευταία Νέα