Μπακς: Ξέφυγαν από το salary cap και χρειάζονται... λαβράκια (πίνακας)

Μπακς: Ξέφυγαν από το salary cap και χρειάζονται... λαβράκια (πίνακας)

Νίκος Καρφής
Μπακς: Ξέφυγαν από το salary cap και χρειάζονται... λαβράκια (πίνακας)

bet365

Τα εγγυημένα συμβόλαια των Μπακς για την επόμενη σεζόν θα φέρουν κατά πάσα πιθανότητα την ομάδα πολύ πάνω από το salary cap, κάτι που σημαίνει πως τα... ελάφια θα χρειαστεί να βρουν φτηνές λύσεις για να γεμίσουν το ρόστερ τους και να παραμείνουν πρωταθλητές. Το Gazzetta αναλύει.

Οι Μπακς κατάφεραν να γράψουν ιστορία φέτος, φτάνοντας στον δεύτερο τίτλο της ιστορίας τους. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε μυθικά πράγματα στους τελικούς και οδήγησε την ομάδα του στο πρωτάθλημα κόντρα στους Σανς, έχοντας για άξιους συμπαραστάτες τους Κρις Μίντλετον και Τζρου Χόλιντεϊ

Πλέον μεγάλο ρόλο θα παίξει ο προγραμματισμός και η επόμενη μέρα των Μπακς, με τους ιθύνοντες της ομάδας να θέλουν να κάνουν τις σωστές κινήσεις για να παλέψουν για το repeat.

Στο Gazzetta αναλύσαμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση με τους σίγουρους του ρόστερ, τους ελεύθερους και εκείνους που έχουν επιλογή ανανέωσης. Τώρα θα σταθούμε στα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται από το salary cap της νέας σεζόν και τα συμβόλαια του Μιλγουόκι για τη σεζόν 2021-22.

Οι Μπακς επέλεξαν να δώσουν supermax συμβόλαιο στον Γιάννη, κρατώντας τον στο Μιλγουόκι, ενώ λίγους μήνες μετά ο Greek Freak τους οδήγησε στη Γη της Επαγγελίας. Πλουσιοπάροχο συμβόλαιο είχε υπογράψει ο Κρις Μίντλετον, ωστόσο η κίνηση-κλειδί για το πρωτάθλημα των Μπακς, αλλά και εκείνη που εκτίναξε και το οικονομικό κόστος, ήταν η επέκταση του Τζρου Χόλιντεϊ (την υπέγραψε κατά τη διάρκεια της σεζόν). Oι κινήσεις που έγιναν, ανέβασαν στα ύψη το κόστος της ομαδας και τωρα δεν έχουν δυνατότητα να ενισχυθουν με την άνεση που θα ήθελαν. Από εδώ και πέρα απαιτείται να γεμίσουν το ρόστερ τους με οικονομικές λύσεις και να ψάξουν τα... λαβράκια που θα τους πάνε και ένα βήμα παραπέρα, κλείνοντας τις τρύπες τους.

Τα συμβόλαια των Μπακς για τη νέα σεζόν

ΠαίκτηςΣυμβόλαιο 2021-22
Αντετοκούνμπο39.3 εκατ. δολάρια
Μίντλετον35.5
Χόλιντεϊ32.1
Λόπεζ13.3
Κόνατον5.3
ΝτιΒιτσέντζο4.6
Νουόρα1.5

Με τα συμβόλαια των παραπάνω επτά παικτών φτάνουμε τα 131.8 εκατ. δολάρια. Δηλαδή θα πρέπει να ξοδέψουν το ποσό αυτό για τα εγγυημένα τους συμβόλαια. Όμως το salary cap επιβαρύνεται με συμφωνίες που κουβαλάνε από τις λυσεις συμβολαιων των προηγούμενων ετών (Σάντερς και Λιούερ). Οι δύο περιπτώσεις θα τους κοστίσουν τη νέα σεζόν άλλα 5 εκατ. δολάρια!

Αν προστεθούν και αυτά πάμε στα 136.8. Έχοντας την ανάγκη να πάρουν και άλλους τουλάχιστον 7-8 παίκτες για να γεμίσουν το ρόστερ τους, καταλαβαίνουμε πως θα πρέπει να κάνουν επιλογές-λαβράκια γιατί δεν έχουν το περιθώριο να ξεφύγουν πολύ από το salary cap γιατί από ένα σημείο αι εμά κξάθε δολάρια που ξοδεύουν το πληρώνουν στον φόρο πολυτελείας. To salary cap της σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν στα 109.1 εκατ. δολάρια, ενώ το όριο το φόρου πολυτελείας έφτασε στα 132.6. Ναι μεν δεν εχει επισημοποιηθεί το salary cap και ο φόρος πολυτελείας για τη νέα σεζόν, αλλα ολα δείχνουν πως το συνολικό κόστος της ομάδας θα ξεπεράσει και την περσινή σεζόν που ήταν ήδη πάνω από το salary cap.

Όπως καταλαβαίνουμε από τον παραπάνω πίνακα, οι Μπακς θέλησαν να... χτίσουν πάνω στην τριάδα Γιάννης-Χόλιντεϊ-Μίντλετον και τους έδωσαν τα μεγάλα συμβόλαια, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για περαιτέρω κινήσεις. Φέτος η επιλογή τους δικαίωσε με το πρωτάθλημα. Πλέον όμως χρειάζεται να ... μετρήσουν τα πάντα πριν προβούν στην οποιαδήποτε κίνηση για ενίσχυση, αφού τα κουκιά είναι μετρημένα και οι κενές θέσεις στο ρόστερ της νέας σεζόν είναι πολλές.

H παράμετρος του Θανάση

kk

Σχετικά με το συμβόλαιο του Θανάση Αντετοκούνμπο, οι Μπακς έχουν τη δυνατότητα να του κάνουν πρόταση 2.1 εκατ. δολαριών για να μείνει στην ομάδα και τη νέα σεζόν. Όμως . Τeam option υπάρχει και στα συμβόλαια των Μπόμπι Πόρτις και Μπριν Φορμπς για τη νέα σεζόν. Από τα... ελάφια εξαρτάται αν θα τους κρατήσουν, με τον Πόρτις να χρειάζεται 3.8 για να μείνει και τον σουτέρ των Μπακς να είναι στα 2.4.

Τον μεγάλο αδερφό Αντετοκούνμπο, τον πήραν στην ομάδα οι Μπακς το 2019. Για πολλούς, εκτός από τα όσα προσφέρει στο παρκέ με την ενέργεια του ο Θανάσης, η κίνηση εκείνη ήταν στρατηγικής σημασίας, αφού έτσι τα... ελάφια απέκτησαν άλλο ένα πλεονέκτημα στο να κρατήσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με supermax συμβόλαιο κάτι που έγινε στο μέλλον.

Η περίπτωσή του είναι περίπλοκη, καθώς αν πρεσβύτερος Αντετοκούνμπο θέλει να μείνει στο Μιλγουόκι, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί το αντίθετο. Το θέμα είναι αν θέλει κάπου να πάει να παίξει ή να συνεχίσει με τον ρόλο που είχε στους Μπακς. Όπως και να έχει το πράγμα, ακόμη και αν τα «ελάφια» δεν κάνουν χρήση της qualifying offer που έχουν δικαίωμα να του κάνουν, μπορούν να τον ανανεώσουν ακόμη και με μικρότερο συμβόλαιο, αφού τα χρήματα δεν αποτελούν εμπόδιο για την σχέση που έχει η οικογένειά του με τον οργανισμό.

 

NBA Τελευταία Νέα