Από τις 15 νίκες του rookie, στις 16 του πρωταθλητή στα playoffs!

Από τις 15 νίκες του rookie, στις 16 του πρωταθλητή στα playoffs!

bet365

Ο πρώην αρθρογράφος της Journal Sentinel, Τσαρλς Γκάρντνερ, παρακολούθησε την συγκλονιστική παράσταση του Αντετοκούνμπο από τις κερκίδες του “Fiserv Forum” και γράφει στο Gazzetta για την τεράστια συμβολή του στην κατάκτηση του τίτλου και στην επιστροφή του Μιλγουόκι στον μπασκετικό χάρτη.

Γράφει ο Charles Gardner από το Μιλγουόκι

Οι πανηγυρισμοί στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και η εορταστική ατμόσφαιρα κράτησαν μέχρι τα άγρια χαράματα. Αυτοκίνητα που κόρναραν ασταμάτητα, εκστασιασμένοι φίλαθλοι που έκαναν βουτιές στο ποταμό και άγνωστοι μέχρι χθες άνθρωποι, να αγκαλιάζονται και να κάνουν high five!

Όλα αυτά συνέβησαν επειδή ένας 26χρονος μπασκετμπολίστας από την Αθήνα ήθελε απλά να τελειώσει την δουλειά!

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επεφύλαξε μία εντυπωσιακή παράσταση στο Game 6 των τελικών του ΝΒΑ και σκοράροντας 50 πόντους, μαζεύοντας 14 ριμπάουντ και κόβοντας 5 αντίπαλα σουτ, έφερε το πρώτο πρωτάθλημα στο Μιλγουόκι, μετά από 50 χρόνια!

Οι Μπακς έριξαν στο καναβάτσο τους Φίνιξ Σανς με 105-98, πετυχαίνοντας την 4η συνεχόμενη νίκη τους στους τελικούς, που είχαν αρχίσει με δύο διαδοχικές ήττες.

Ο Αντετοκούνμπο ήταν τόσο αποφασισμένος, που δεν υπήρχε περίπτωση να επιτρέψει στα «ελάφια» να χάσουν, απαντώντας κάθε φορά που οι «ήλιοι» απειλούσαν να πάρουν τα ηνία ενός πολύ αμφίρροπου αγώνα.

Επιτέθηκε από την τελική γραμμή με lay-up, έκανε ένα μεγαλοπρεπές κάρφωμα με το αριστερό χέρι κι ευστόχησε ακόμη και από την γραμμή των 7,25. Όσο για τις βολές; Είχε παροιμιώδη ψυχραιμία και ευστοχία, τελειώνοντας το ματς με 17/19!

«Ουάου!», φώναξε από μικροφώνου μπροστά σε 17.000 θεατές μέσα στο “Fiserv Forum”, μόλις παρέλαβε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη των τελικών.

Άλλοι 65 περίπου χιλιάδες φίλαθλοι παρακολουθούσαν από την περιοχή των «ελαφιών» σε γιγαντοοθόνες, ακριβώς έξω από το γήπεδο σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό που καταδεικνύει την δίψα του κόσμου αλλά και την απόσταση που κάλυψε ο οργανισμός των Μπακς μέσα σε λίγα χρόνια. Στην rookie σεζόν του Αντετοκούνμπο, η ομάδα νίκησε μόλις 15 παιχνίδια και έπαιζε μπροστά σε μισοάδειο γήπεδο, στην παλιά της έδρα, το “Bradley Center”.

Οι απογοητευτικοί αποκλεισμοί στα palyoffs τα δύο τελευταία χρόνια, ήταν προφανές ότι γέμισαν το ρεζερβουάρ του “Greek Freak”, που επέλεξε να παραμείνει στο Μιλγουόκι από το να υπογράψει με ομάδα μεγάλης αγοράς.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο», είπε ο Αντετοκούνμπο στην συνέντευξη Τύπου. «Μην αφήνετε κανέναν να σας υποδείξει τι δεν είστε και τι δεν μπορεί να κάνετε. Ο κόσμος έλεγε ότι δεν μπορώ να βάλω τις βολές. Απόψε όμως, έβαλα τις βολές και είμαι ένας πρωταθλητής με τα όλα μου! Χρειάζεται απλά πίστη, φίλε. Ελπίζω ότι μεταδίδω σε ολόκληρο τον κόσμο – από την Αφρική και την Ευρώπη – το μήνυμα της ελπίδας για το τι μπορούν να καταφέρουν! Οκτώ χρόνια πριν, όταν ήρθα στο πρωτάθλημα, δεν ήξερα από που θα εξασφαλίσω το επόμενο γεύμα μου! Η μητέρα μου πουλούσε αντικείμενα στους δρόμους. Και τώρα κάθομαι εδώ στην κορυφή της κορυφής. Είμαι απίστευτα ευλογημένος, ακόμη κι αν δεν έχω ξανά την ευκαιρία να κάτσω σε αυτό το τραπέζι, είμαι μια χαρά μ' αυτό...», ήταν τα συγκινητικά λόγια του.

Οι 50 πόντοι του Αντετοκούνμπο ισοφάρισαν την καλύτερη επίδοση σκοραρίσματος σε παιχνίδι που έκρινε τον τίτλο, την οποία κατείχε ο Μπομπ Πέτιτ των Σεντ Λούις Χοκς, από το 1958 εναντίον των Μπόστον Σέλτικς. Ο “Greek Freak”, μετά τον Ντιρκ Νοβίτσκι (Γερμανία), τον Χακίμ Ολάζουον (Νιγηρία), τον Τόνι Πάρκερ (Γαλλία) και τον Τιμ Ντάνκαν (Παρθένες Νήσοι) είναι ο 5ος μη Αμερικανός MVP των τελικών.

Με την ομάδα του να προηγείται με 8 πόντους, ο superstar των Μπακς ήξερε ότι τα πάντα είχαν τελειώσει όταν στα 19,8 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη πλησίασε προς τις κερκίδες και σήκωσε τα χέρια προς τον κόσμο. Η αποστολή του είχε μόλις εκτελεστεί.

«Δεν θα μπορούσα να φύγω από το Μιλγουόκι», είχε πει τον περασμένο Δεκέμβριο σχολιάζοντας την απόφασή του να υπογράψει το super-max συμβόλαιο που του έδωσαν οι Μπακς. «Η φούσκα δεν απέδωσε δικαιοσύνη στα περυσινά playoffs. Το Μαϊάμι έπαιξε εκπληκτικά και δικαίως μας απέκλεισε. Τότε όμως, όλοι νιώθαμε νοσταλγία και θέλαμε να δούμε τις οικογένειές μας.

Όταν επιστρέψαμε, ένιωσα ότι γύρισα στην πόλη μου. Στους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν. Που με πίστεψαν. Ακόμη και όταν χάσαμε, η πόλη ήταν στο πλευρό μας. Επομένως ήθελα να τελειώσω εδώ την δουλειά. Συγχωρέστε με, αλλά μία πλευρά του πεισματάρη εαυτού μου. Είναι εύκολο να πας οπουδήποτε και να στεφθείς πρωταθλητής δίπλα σε κάποιον άλλο! Πολύ εύκολο! Αν το έκανα με μία super team, στα μάτια τα δικά μου θα ήταν ένα “κλεμμένο” τρόπαιο. Αυτός όμως, είναι ο δύσκολος δρόμος για να το πετύχουμε και τα καταφέραμε ρε φίλε!»

Ο Αντετοκούνμπο έπρεπε να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της βραδιάς, αλλά είχε την απαραίτητη βοήθεια από τον Μπόμπι Πόρτις, που σκόραρε όλους τους πόντους που πέτυχαν οι αναπληρωματικοί των γηπεδούχων.

Η ιαχή «Μπόμπι, Μπόμπι», δονούσε την ατμόσφαιρα μέσα στο γήπεδο, την ώρα που ο Κρις Μίντλετον (17π.) και ο Τζρου Χόλιντεϊ (12π., 11 ασ. & 9ρ.) είχαν σημαντική συνεισφορά μετά από ένα κακό πρώτο μέρος. Ο ψηλός Μπρουκ Λόπεζ πρόσθεσε 10 πόντους, συμπεριλαμβανομένων 6 συνεχόμενων στην διάρκεια ενός κρίσιμου διαστήματος στην 3η περίοδο.

Το κοινό του “Fiserv Forum” έφτασε στα όρια του. Οι Μπακς είχαν μόλις 3/17 τρίποντα στο ημίχρονο και βρέθηκαν να χάνουν με 42-47.

pppp

Ο Αντετοκούνμπο, όμως, συνέβαλε τα μέγιστα στην εκπλήρωση της προφητείας “Bucks in six”, με τον πρώην point-guard της ομάδας, Μπράντον Τζένινγκς να βρίσκεται στις θέσεις μπροστά στον αγωνιστικό χώρο, φορώντας μία φανέλας της ομάδας. Εκείνος, άλλωστε, ήταν ο πρώτος που την ξεστόμισε πριν από 8 χρόνια και αργότερα εξήγησε ότι το έκανε για την απόκτηση μίας συγκεκριμένης κουλτούρας από τον οργανισμό.

Η ιστορία έγραψε ότι το Μιλγουόκι έγινε μόλις η 3η ομάδα μετά το Πόρτλαντ του 1977 και το Μαϊάμι του 2006, που κερδίζει τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια σε τελικούς, έχοντας χάσει τους δύο πρώτους αγώνες.

Το κόψιμο του Αντετοκούνμπο στον Ντιάντρε Έϊτον στο Game 4 και το ;alley-oop κάρφωμα που έκρινε το Game 5, ήταν τα πλέον καθοριστικά plays που διαμόρφωσαν την μοίρα των Μπακς, επιτυγχάνοντας την ολική επαναφορά, μέχρι να φτάσουμε στο Game 6.

O δημοφιλής οπαδός των Μπακς, Πολ Χένινγκ, που το 2013 εγκαινίασε την καμπάνια «Σώστε τα λεφτά μας», όταν πολλοί νόμιζαν ότι η ομάδα θα φύγει από την πόλη, δεν είχε παρά να θαυμάζει όλο αυτό που επακολούθησε. Με τον Αντετοκούνμπο σε ρόλο μαέστρου!

«Είναι πραγματικά τρελό να κοιτάς πίσω...», κατέληξε.

* O Charles Gardner ήταν ο βασικός ρεπόρτερ των Μπακς στην μεγαλύτερη εφημερίδα του Μιλγουόκι, “Journal Sentinel”, από το 2003 έως το 2017. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται για το Associated Press, ενώ παράλληλα ασχολείται και με τη συγγραφή βιβλίων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.