Το Μιλγουόκι ζει πρωτόγνωρες στιγμές και ο Γιάννης είναι η αιτία!

Το Μιλγουόκι ζει πρωτόγνωρες στιγμές και ο Γιάννης είναι η αιτία!

Το Μιλγουόκι ζει πρωτόγνωρες στιγμές και ο Γιάννης είναι η αιτία!

bet365

Ο κορυφαίος ρεπόρτερ των Μπακς και πρώην αρθρογράφος της “Journal Sentinel” του Μιλγουόκι, Τσαρλς Γκάρντνερ, εγκαινιάζει την αποκλειστική συνεργασία του με το Gazzetta και σας μεταφέρει την Antetokounmpo-mania που επικρατεί στην πόλη, παραμονές του Game 6 των τελικών.

Γράφει ο Charles Gardner από το Μιλγουόκι

Τα πνευματικά δικαιώματα για το δημοφιλές σύνθημα “Bucks in six”, που εδώ και μέρες βρίσκεται στο στόμα κάθε σχεδόν κατοίκου του Μιλγουόκι, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ανήκουν σε έναν πρώην παίκτη της ομάδας. Ο λόγος για τον Brandon Jennings, που φόρεσε την φανέλα των Μπακς για μία τετραετία (2009-2013), στην προ Αντετοκούνμπο εποχή κι επέστρεψε το 2018 για να παίξει συνολικά 15 παιχνίδια στο πλευρό του Γιάννη.

Το νο1 trend αυτή την στιγμή στην μεγαλύτερη πόλη του Ουισκόνσιν και όχι μόνο, είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στα playoffs του 2013 (λίγο καιρο πριν τα «ελάφια» επιλέξουν τον “Greek Freak” στο draft), από τον βραχύσωμο guard που είχε παίξει και στην Λοτομάτικα Ρόμα (2008-2009) και είχε στείλει τους πάντες αδιάβαστους! Βλέπετε, ο αθεόφοβος Τζένινγκς το είχε ξεστομίσει αμέσως μετά τις δύο πρώτες ήττες της ομάδας στον 1ο γύρο των playoffs από τους μετέπειτα πρωταθλητές Μαϊάμι Χιτ του ΛεΜπρόν Τζέιμς...

Τότε, οι Μπακς είχαν πάει... διακοπές με ένα μεγαλοπρεπές “σκούπισμα” (4-0), ωστόσο, οι φίλοι της ομάδας θυμούνταν την πιασάρικη αυτή φράση και την επανέφεραν στην δημοσιότητα. Σήμερα, οκτώ χρόνια αργότερα δηλαδή, έχει πολύ μεγαλύτερη εφαρμογή. Η ομάδα τους έχει μετατρέψει το εις βάρος της 0-2 σε 3-2 στους τελικούς και απέχει μόλις μία νίκη από την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στο ΝΒΑ, μετά από ακριβώς 50 χρόνια (1971).

Το εντυπωσιακό “break” (123-119) στο Game 5 που έγινε στο Φίνιξ, επανέφερε την σειρά στο Μιλγουόκι και το Game 6 είναι προγραμματισμένο για τα ξημερώματα της Τετάρτης (21/07, 04.00) στο γήπεδό τους.

Το κλίμα στην πόλη και η διάθεση των φιλάθλων της ομάδας ξεχειλίζει από προσδοκίες. Από το πρωί της Κυριακής (18/07), ο κόσμος βγάζει φωτογραφίες έξω από το “Fiserv Forum” και παρά την αφόρητη ζέστη σχηματίζει ατελείωτες ουρές έξω από την μπουτίκ των «ελαφιών» για να αγοράσει αναμνηστικά δώρα (φανέλες, καπέλα και t-shirts) ενόψει του 6ου τελικού.

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό αλλά και διασκεδαστικό να γνωρίζουμε ότι η πόλη μας βρίσκεται μια νίκη από το να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ!», σχολιάζει ο 31χρονος μπάρμαν, Pierre Lewis, ο οποίος εργάζεται στην παμπ “Drink Wisconsinably” στην διάσημη πλέον “Deer District” (περιοχή των “ελαφιών”), απέναντι από το “σπίτι των Μπακς.

«Έχω πλέον συνειδητοποιήσει γιατί αποκαλούν το Μιλγουόκι ως τον “απόλυτο τόπο συγκέντρωσης”! Είναι τρελό να βλέπεις όλους αυτούς τους ανθρώπους να συγκεντρώνονται σε ένα σημείο για να υποστηρίξουν την ομάδα τους και να δείξουν την αγάπη τους! Είμαι σίγουρος ότι ένιωσαν την ενέργειά μας και μας άκουσαν μέχρι το Φίνιξ προχθες το βράδυ!», πρόσθεσε ο επί σειρά ετών εργαζόμενος στο κέντρο της πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο, στην διάρκεια των αγώνων παρευρίσκονται περισσότεροι από 40.000 φίλαθλοι. Δεκαέξι χιλιάδες τυχεροί στις κερκίδες και σχεδόν 25.000 που βλέπουν τα παιχνίδια από τον δρόμο σε εξωτερικές οθόνες jumbo, δημιουργώντας μία εκπληκτική ατμόσφαιρα.

Στη λογική ότι οι Μπακς θα επικρατήσουν στο Game 6, όλα δείχνουν ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο της Ελλάδας θα πάρει σπίτι του ένα ακόμη ακόμη αγαλματίδιο πολυτιμότερου παίκτη! Αυτή τη φορά θα είναι το βραβείο του MVP των τελικών και θα κοσμήσει την τροπαιοθήκη του μαζί με τα δύο MVPs της κανονικής περιόδου.

Το απίστευτο μπλοκ του 26χρονου Έλληνα ηγέτη της ομάδας στην προσπάθεια του Deandre Ayton για κάρφωμα στα τέλη του Game 4 και το alley-oup κάρφωμα με το ένα χέρι από την λόμπα του Jrue Holiday στο τελείωμα του Game 5, αποτελούν τις στιγμές που έχουν καθορίσει έως τώρα τους τελικούς και “παίζουν” συνεχώς στις τηλεοράσεις.

Ο “Greek Freak” έχει κατά μέσο όρο 32,2 πόντους, 13,0 ριμπάουντ και 5,6 ασίστ στους τελικούς, έχοντας συνδυάσει τους 40 πόντους και τα 10 ριμπάουντ σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια.

«Ο Γιάννης είναι ένα καταπληκτικό στολίδι για την πόλη του Μιλγουόκι», δηλώνει ο 42χρονος Μιχαήλ Γκατέρι, ο οποίος ταξίδεψε από το Ντάλας και είδε το ματς του Σαββάτου ανάμεσα στο «ηλεκτρισμένο» πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από το “Fiserv Forum” για να παρακολουθήσει το ματς από γιγαντοοθόνες. Ο Γκάτερι, γεννημένος στην Νιγηρία αλλά με ελληνικούς δεσμούς, μας λέει ότι ακολουθεί την πορεία του Αντετοκούνμπο από το 2013, όταν οι Μπακς επέλεξαν στο draft τον άσημο Έλληνα πιτσιρικά από την Αθήνα.

«Αν φέρει το πρωτάθλημα στο Μιλγουόκι, θα πρέπει να του φτιάξουν ένα άγαλμα έξω από το γήπεδο!», υπερθεματίζει ο Γκάτερι καθώς κοιτάζει προς την φωτογραφία του Γιάννη που κοσμεί την εξωτερική πλευρά της υπερσύγχρονης έδρας των Μπακς.

Το Μιλγουόκι υπέφερε από την πανδημία, όπως και τόσες πολλές μεγάλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις άρχισαν να ελαττώνονται με την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού και η πορεία της ομάδας στα playoffs έφερε μεγάλη χαρά στον φίλαθλο κόσμο της ευρύτερης περιοχής, που ήταν εγκλωβισμένος στο σπίτι για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Τα επίπεδα πληρότητας στις κρατήσεις ανεβαίνουν στα ύψη», σχολιάζει η Kristine Murphy, διευθύντρια του ξενοδοχείου “Aloft Marriott” στην περιοχή Deer. «Από τα μονοψήφια νούμερα έχουμε εκτοξευθεί σε τριψήφια και αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες».

«Ωστόσο, παραμένουμε προσεκτικοί για να είμαστε και ασφαλείς. Είναι προτιμότερο να το κάνουμε προσεκτικά και έξυπνα για να μην μας γυρίσει μπούμερανγκ!»

Η Murphy πιστώνει μεγάλο μέρος της αναζωογόνησης της πόλης στην επιτυχία των Μπακς και στο παράδειγμα που δίνει ο 26χρονος Αντετοκούνμπο, ο οποίος βρίσκεται στην όγδοη σεζόν του NBA.

«Πολλές πόλεις της χώρας θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτό το είδος ευλογίας που μας έλαχε», συνεχίζει. «Πόσο τυχεροί είμαστε ως πόλη που έχουμε έναν αθλητή όπως ο Γιάννης, την προσωπικότητά του, εργατικότητά του, την αφοσίωσή του στην κοινότητα. Θέλεις να πετύχει γιατί τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του έχουν θυσιάσει τόσα πολλά για να φτάσουν εδώ. Μπράβο του! Το αξίζει και με το παραπάνω!»

Η Murphy μας αποκαλύπτει ότι λατρεύει ένα μπλουζάκι της Nike που χαιρετίζει την ελληνική κληρονομιά του Αντετοκούνμπο. Η λέξη Freak βρίσκεται πάνω από το Nike swoosh και τοποθετείται σε μοτίβο πλακιδίων, με τρία τριαντάφυλλα στη μνήμη του αείμνηστου πατέρα του Γιάννη, Τσαρλς.

«Τα ψηφιδωτά πλακάκια είναι όμορφα», σχολιάζει. «Είναι μια ωδή στην Ελλάδα. Δεν αποτυπώνει απλώς το πρόσωπό του ή τον αριθμό με τον οποίο αγωνίζεται στην ομάδα. Είναι δεμένο στην κληρονομιά του και συνδέεται με την καρδιά του και την αληθινή αγάπη!»

Οι περισσότεροι από τους φιλάθλους που κατακλύζουν την «πλατεία των ελαφιών», όπως θα ονομαζόταν η “Deer District” αν ήταν στην Ελλάδα, δεν έχουν αναμνήσεις από τους πρωταθλητές του 1971, στους οποίους πρωταγωνιστούσαν ο Kareem Abdul-Jabbar (τότε λεγόταν Lew Alcindor), ο Oscar Robertson, ο Bob Dandridge και ο John McGlocklin. Εκείνη η ομάδα είχε «σκουπίσει» τους Baltimore Bullets σε τέσσερα παιχνίδια στους τελικούς και είχε κατακτήσει τον τίτλο εκτός έδρας.

Το παιχνίδι της Τρίτης θα αποτελέσει μια σπάνια ευκαιρία για τους φιλάθλους της πόλης, οι οποίοι τραγουδούσαν δυνατά το σύνθημα "Bucks in Six", λίγο μετά το μπλοκ του Αντετοκούνμπο και το καθοριστικό layup του Khris Middleton στο Game 4.

Αυτές οι φωνές ακούστηκαν ακόμη πιο δυνατά στην περιοχή των «ελαφιών» το Σάββατο το βράδυ. Όσο για την Τρίτη;

«Είμαστε μία νίκη μακριά», θυμίζει ο μπάρμαν της διπλανής παμπ. «Τo party που θα γίνει αμέσως μετά θα παραπέμπει στην φρενίτιδα των 70's. Έτσι για να το συνδέσουμε με το 1971!».

* O Charles Gardner ήταν ο βασικός ρεπόρτερ των Μπακς στην μεγαλύτερη εφημερίδα του Μιλγουόκι, “Journal Sentinel”, από το 2003 έως το 2017. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται για το Associated Press, ενώ παράλληλα ασχολείται και με τη συγγραφή βιβλίων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.