Ο πρώτος προπονητής του MVP Γιόκιτς στο Gazzetta: «Tου έλεγα να μην τρώει συνέχεια»!

Ο πρώτος προπονητής του MVP Γιόκιτς στο Gazzetta: «Tου έλεγα να μην τρώει συνέχεια»!

Ο πρώτος προπονητής του MVP Γιόκιτς στο Gazzetta: «Tου έλεγα να μην τρώει συνέχεια»!

bet365

Ο πρώτος προπονητής του Νίκολα Γιόκιτς, ο Ντέγιαν Μιλόγεβιτς μιλάει στο Gazzetta για το σέρβικο φαινόμενο, τον μικρό Νίκολα που πάσχιζε να έρθει σε ειρήνη και το κορμί και τη διατροφή του, αλλά και τον πάντα προσγειωμένο Νίκολα. Τον πρώτο των Σέρβων!

Ένα μπουκάλι coca cola. Και μία χούφτα από κάποιο βλαβερό σνακ. Όταν ο Νίκολα Γιόκιτς δεν είχε την μπάλα στα χέρια του, αυτά ήταν λαδωμένα.

Στο γήπεδο ξεχώριζε. Με ευκολία. Όχι επειδή ήταν εκείνο το στρουμπουλό παιδί. Αλλά επειδή ήταν εκείνο το στρουμπουλό παιδί που «διέλυε» τα υπόλοιπα στο γήπεδο.

Ο νέος MVP μοιάζει να είναι μία μοναδική περίπτωση. Ουχί κλινική. Το Gazzetta μίλησε με τον προπονητή του στη Μέγκα, τον Ντέγιαν Μιλόγεβιτς.

Την πιο πρόσφατη προσθήκη στο τεχνικό επιτελείο των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, με την ανάληψη των καθηκόντων στην εξέλιξη των παικτών. Ακριβώς αυτό που έκανε (και) με τον Γιόκιτς.

Με τον 44χρονο Σέρβο προπονητή να έχει καταλάβει το υλικό που διέθετε στα χέρια του, αρκετά χρόνια προτού το συνειδητοποιήσουν στο ΝΒΑ.

Η πρώτη επαφή του μικρού Νίκολα με τον κόσμο που μεγαλούργησε ο Μάικλ, ο Κόμπι και ο Στεφ διέθετε μία γαστρονομική προσέγγιση. Ο... παλιός Γιόκιτς θα την λάτρευε.

Η επιλογή του στο Draft δεν προβλήθηκε στην τηλεόραση. Τον τηλεοπτικό χρόνο της αναγγελίας του στο ΝΒΑ, στο Νο41, σπατάλησε μία διαφήμιση ενός διάσημου αμερικανικού ταχυφαγείου.

«Δεν ήταν χαρούμενος που είχε επιλεγεί στον 2ο γύρο σε εκείνο το Draft», εξηγεί στο Gazzetta o Μιλόγεβιτς.

Και θυμάται την πρώτη φορά που οι οφθαλμοί του αντίκρισαν τον Νίκολα, όταν ο μικρός Γιόκιτς επιχειρούσε στην Μέγκα να παίξει για πρώτη φορά σοβαρό μπάσκετ.

«Δεν ήταν σωματικά έτοιμος. Είχε όμως ταλέντο, μάθαινε γρήγορα, απορροφούσε σαν... σφουγγάρι. Μετά από ένα μήνα είχε γίνει βασικός», ήταν η ατάκα του Μιλόγεβιτς.

Το βάρος του Γιόκιτς ήταν και θα είναι μία μόνιμη κουβέντα: «Το πιο ενδιαφέρον απ' όσα ζήσαμε, είναι ότι ζοριστήκαμε με το κορμί του. Δεν έπαιρνε στα σοβαρά τη διατροφή του, αλλά στο ΝΒΑ έμαθε να είναι επαγγελματίας. Προσέχει όσα τρώει. Και δουλεύει σκληρά.

Ήταν ένα παιδί που αντιμετώπισε μεγάλη δυσκολία με όσα έτρωγε. Του έλεγα πολλές φορές να μην τρώει συνέχεια, ήταν νέος, δεν καταλάβαινε τη διαφορά. Το μόνο που μπορούσα ήταν να τον πιέσω για να παίρνει περισσότερα λεπτά στο γήπεδο».

«Ένας point guard είχε κολλήσει στο κορμί ενός center»

Η Σερβία και η πρώην Γιουγκοσλαβία έχουν βγάλει χιλιάδες παίκτες και εκατοντάδες παικταράδες. Η... κοψιά του Γιόκιτς, ακόμη και σήμερα, αποτελεί το πρωτότυπο, αφού στον Μιλόγεβιτς, ο MVP δεν θυμίζει κανέναν μεγάλο «Γιούγκο».

«Είναι αλήθεια, δεν μου θυμίζει κανέναν. Έχει μεγάλο κορμί, αλλά ήταν ο καλύτερος πασέρ που είχα δει. Ήταν σαν έναν point guard να είχε κολλήσει στο κορμί ενός center. Ήξερα ότι θα τα καταφέρει και θα κάνει καριέρα στο ΝΒΑ», εξήγησε ο πρώην προπονητής της Μπούντουτσνοστ. Και συνέχισε: «Ένας καλός παίκτης έχει ικανότητες. Και η μεγάλη ικανότητα του Νίκολα ήταν η πάσα. Όταν ανέβασε και το σκοράρισμά του, και έφτιαξε το κορμί του όλα ήρθαν σε ένα τέλειο σημείο».

Ο Ντέγιαν Μιλόγεβιτς.
Ο Ντέγιαν Μιλόγεβιτς στον πάγκο της Μέγκα.

Η Μέγκα είναι μία καλοδουλεμένη φάμπρικα παραγωγής ταλέντων. Ό,τι κινείται στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το γνωρίζουνε στη... μεγάλη ομάδα.

Και έχουν το κατάλληλο πλάνο για την άνθιση αυτών των ταλέντων. «Είναι ένα πλάνο πολλών ετών. Όταν έρθουν οι παίκτες στην ομάδα, χρειαζόμαστε μία με δύο σεζόν για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτούς. Συνήθως η διετία είναι απαραίτητη. Για τον Νίκολα δεν χρειάστηκε τόσο πολύ. Είχε ξεχωρίσει μετά από λίγες ημέρες», ήταν τα λόγια του πρώτου προπονητή του.

«Η μπλούζα που φορούσε ο προπονητής του, τα εξηγεί όλα»

Και συνέχισε, αναλύοντας και τον άνθρωπο Γιόκιτς: «Παραμένει ο ίδιος τύπος, με τα δύο πόδια στο έδαφος. Παίζει μπάσκετ, γιατί είναι το παιχνίδι του. Δεν είναι δουλειά, δεν είναι αγγαρεία. Είναι σημαντικό για εκείνον, αλλά θέλει να μείνει ο ίδιος. Είναι ένα μεγάλο παιδί. Και το καλύτερο όλων είναι πως παραμένει άτυπος, το αντίθετο από πολλούς σταρ του ΝΒΑ. Αυτή η μπλούζα που φορούσε ο προπονητής του, ο Μάικλ Μαλόουν, με όλα όσα γράφει επάνω της, είναι ακριβώς ο Νίκολα. Εξηγεί τα πάντα».

Ο Γιόκιτς είναι ο πρώτος πρώην Γιουγκοσλάβος που λαμβάνει την τιμή ενός βραβείου MVP. Με τον Μιλόγεβιτς να εξηγεί: «Είναι σημαντικό για όλους στη Σερβία. Έκανε κάτι που κανένας Σέρβος δεν είχε κάνει στο παρελθόν και είχαμε πολλούς μεγάλους Σέρβους».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα