Μπακς: Αν δεν κερδίσετε αυτό το ματς, ποιο θα κερδίσετε;

Μπακς: Αν δεν κερδίσετε αυτό το ματς, ποιο θα κερδίσετε;

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας νιώθει στενοχώρια για την σπουδαία αλλά αναξιοποίητη εμφάνισή του Γιάννη στο Game 5, δεν έχει λόγια για το μέγεθος και την μπασκετική "διάνοια" του Ντουράντ κι εκτιμά ότι οι Μπακς έδωσαν το «φιλί της ζωής» στους Νετς.

Πριν από το τζάμπολ, με όλα όσα συνέβησαν στο Game 4 και την ιατρική διάγνωση που έβγαλε νοκ-άουτ τον Καϊρί Ίρβινγκ για το υπόλοιπο των ημιτελικών της Ανατολής, το momentum έλεγε... Μιλγουόκι.

Τα «ελάφια» προέρχονταν από δύο σερί νίκες, με την 2η να είναι πιο πειστική κι εμφατική, είχαν ισοφαρίσει σε 2-2 και «κατεβάσει» τους Νετς αρκετά κάτω από την μέση παραγωγικότητά τους (μ.ο. 85,5π. στα δύο ματς του "Fiserv Forum") και ήταν πλέον «δυνατοί» και στο ψυχολογικό κομμάτι. Ένα κομμάτι που πάντα παίζει πολύ κομβικό ρόλο, ειδικότερα σε σειρές αγώνων που τα συναισθήματα εναλλάσσονται από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Αν όφειλαν να ανταποκριθούν σε δύο "πρέπει" αυτά ήταν, το να πιάσουν επιτέλους μία καλή απόδοση εκτός έδρας και δεύτερον το να επιβεβαιώσουν ότι έχουν το "killer instict" για να δώσουν στο πληγωμένο Μπρούκλιν την χαριστική βολή. Η είδηση ότι ο ανέτοιμος Χάρντεν (τράβηγμα στους οπίσθιους μηριαίους από το Game 1) θα έβγαινε εσπευσμένα και μάλιστα με δική του επιθυμία, από τα "πιτς" για να βοηθήσει, έδειχνε την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η ομάδα του Στιβ Νας.

Το τι συνέβη τελικά και το πως η ομάδα του διαπλανητικού Κέβιν Ντουράντ (49π., 17ρ., 10ασ. με 16/23 σουτ σε 48') έμεινε "ζωντανή", νίκησε (114-108) το Game 5 και πήρε προβάδισμα με 3-2 στις νίκες, είτε το είδαμε ή το πληροφορηθήκαμε όλοι.
Αυτό που δεν έχουμε αναλύσει και θα γίνει εκτενώς στις επόμενες γραμμές, είναι τι σημαίνει αυτή η ήττα για την ομάδα του Μάικ Μπουντενχόλτζερ και πόσο μειώθηκαν οι πιθανότητές της για πρόκριση στους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας! Ή για να το θέσουμε και πιο σωστά, πόσο αυξήθηκαν οι αντίστοιχες των Νετς, οι οποίοι πριν από το ματς έδειχναν και ήταν με την πλάτη στον τοίχο!

Σε τέτοιο βαθμό, που ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός των Μπακς - έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα της σειράς - θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες «απογοητεύσεις» στην ιστορία των playoffs, σύμφωνα με τον βετεράνο άσος Τσαρλς Μπάρκλεϊ, που σχολιάζει τα ματς για λογαριασμό του TNT στο show "Inside the NBA".

Τι έγινε στο παρκέ του "Barclays Center"

Η αλήθεια είναι ότι οι φιλοξενούμενοι μπήκαν στο γήπεδο με το ιδανικό mindset και επέβαλαν πλήρως τον ρυθμό τους, αρχίζοντας από την άμυνα. Με το "καλησπέρα" το σκορ ήταν 2-12, ενώ όταν ο Γιάννης πάτησε γκάζι χωρίς να εκβιάζει προσπάθειες και παίρνοντας τα σουτ που του έδινε η άμυνα αλλά και τα plays της ομάδας του, η διαφορά έφτασε στο +14!

Το σημαντικότερο απ' όσα έγιναν στο πρώτο μέρος, όμως, ήταν ο συνδυασμός του επιθετικού πλουραλισμού με την αμυντική συνέπεια των "ελαφιών". Οι Νετς των +30 πόντων της 1ης περιόδου και των +55 στην ανάπαυλα του Game 1 και Game 2, είχαν μείνει στους 15 και τους 43 αντίστοιχα! Κι όλα αυτά με τον "Μούσια" (5π., 6ρ. & 8ασ. με 1/10 σουτ) να μην μπορεί βάλει καλάθι και να είναι πολύ μακριά από τον καλό εαυτό του (απολύτως λογικό) και τον Ίρβινγκ να είναι ανήμπορος να βοηθήσει.

Κοινώς, με την ψαλίδα να ανοίγει μέχρι και το +17 (39-56 2'43" πριν το διάλειμμα) το Μιλγουόκι είχε θέσει τις βάσεις για να αποτελειώσει τους Νετς στο 2ο μέρος και να τους στείλει ένα βήμα πριν από τις... διακοπές. Αρκούσε να σκοράρει μόνο ο KD, που είχε 16 πόντους στο ημίχρονο και οι υπόλοιποι απλά να μην κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Όποιος παρακολουθούσε ζωντανά το παιχνίδι, βέβαια και βλέπει συχνά τους Μπακς ή έχει παρακολουθήσει όλα τα παιχνίδια της σειράς, θα συμφωνήσει ότι το παιχνίδι άρχισε να «στραβώνει» προοδευτικά από το ξεκίνημα της 3ης περιόδου! Και αυτό όχι κατά βάση λόγω του Ντουράντ, που σίγουρα ήταν ο άνθρωπος που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο προβάδισμα της ομάδας του και δικαίως γνώρισε την αποθέωση από το σύνολο της κοινωνίας του ΝΒΑ και όχι μόνο!

Δυστυχώς, τα «ελάφια» του 2ου μέρους δεν μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να αποτελειώσουν τους αντιπάλους τους! Και μοιραία όταν το +17 γίνεται αυτομάτως +6, με τους Γκριν (27π. με 7/8 τριπ.), Γκρίφιν (17π. με 3/6 τριπ.) και Σάμετ (9π.) να δίνουν πολύτιμες επιθετικές ανάσες και να κρατούν την ομάδα του "ζωντανή", τότε όλοι διαισθάνονται τι θα γίνει όταν κάποια στιγμή, θα αναλάβει δράση ο KD.

Το μεγαλείο του Ντουράντ

H παράσταση που είδαμε στην τελευταία περίοδο από την 32χρονο κορυφαίο σκόρερ στο παγκόσμιο μπάσκετ (και εκ των κορυφαίων όλων των εποχών) ανήκει στην κατηγορία του εξωπραγματικού και του εξωγήινου! Ο Ντουράντ πήρε από το χέρι τους Νετς και με 20 πόντους στο τελευταίο 12λεπτο έβαλε την σφραγίδα του στο 3-2 κι έγινε ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ, που ξεπερνάει το φράγμα των 45 πόντων, 15 ριμπάουντ και 10 ασίστ στην post-season.

Το δε τρίποντό του από τα 8 μέτρα με τον Μίντλετον κρεμασμένο πάνω του στα 50,7 δευτερόλεπτα για το 109-105, είναι απ' αυτά που σπάνια βλέπεις κανείς στα γήπεδα, γι' αυτό και του υποκλίθηκε σύσσωμος ο μπασκετικός κόσμος.

Ωστόσο, το ότι οι Μπακς έχασαν από το μεγαλείο ενός σούπερ παίκτη, δεν μειώνει την αποτυχία τους. Διότι έφεραν το ματς στα μέτρα τους, έπαιξαν ίσως το πιο μεστό παιχνίδι τους στην σειρά και παρ' όλα αυτά, στο τέλος επέτρεψαν στους "μισοπνιγμένους" αντιπάλους τους να βγουν στην επιφάνεια, να πάρουν ανάσα και να ξανακερδίσουν την ζωή τους.

Εν κατακλείδι, δεν πιστεύω ότι η πρόκριση πέταξε οριστικά για το Μιλγουόκι, γιατί τα προβλήματα των Νετς είναι τεράστια και ο ηγέτης τους δεν μπορεί να ξανακάνει εύκολα αυτό που έκανε στο Game 5! Γι' αυτό και εκτιμώ ότι οι Μπακς θα επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη για το 7ο και τελευταίο παιχνίδι. Ειδικότερα από την στιγμή που ο Χάρντεν πιθανότατα θα προστατευθεί στο Game 6, για να μπορέσει να είναι παρών στο ενδεχόμενο Game 7.

Αυτό όμως, δεν αναιρεί το ότι έχασαν μία σπάνια ευκαιρία. Για την οποία θα χτυπάνε το κεφάλι τους, αν τελικά δεν τα καταφέρουν...

Υγ.: Η παραδοχή του Γιάννη ότι ο Ντουράντ είναι ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου λέει πολλά για τον χαρακτήρα και το μεγαλείο του. Κυρίως επειδή συνέβη λίγες ώρες μετά την ομόφωνη επιλογή του στην κορυφαία πεντάδα του ΝΒΑ (από την οποία λείπει ο KD) και λίγα λεπτά μετά την κορυφαία εμφάνισή του (34π., 12ρ., 4ασ. & 2κοψ. με 14/22 σουτ) στην σειρά, που συνοδεύτηκε από μία πολύ απογοητευτική ήττα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!