Γιόκιτς-Μίτσιτς-Τεόντοσιτς: Η Σερβία τα σάρωσε όλα και πήρε 3 MVP! (vids)

Νίκος Καρφής
Γιόκιτς-Μίτσιτς-Τεόντοσιτς: Η Σερβία τα σάρωσε όλα και πήρε 3 MVP! (vids)

bet365

Γιόκιτς, Μίτσιτς και Τεόντοσιτς πήραν στα χέρια τους το βραβείο MVP σε ΝΒΑ, Euroleague και Eurocup αντίστοιχα και το Gazzetta γράφει για τους τρεις παιχταράδες που έκανε απόλυτη κυρίαρχη τη Σερβία.

Ήταν ανέκαθεν... μπασκετομάνα. Έχει βγάλει τεράστιους παίκτες και συνεχίζει να το κάνει, με τα τέκνα της να διαπρέπουν σε Ευρώπη και ΝΒΑ.

Η Σερβία έκανε το 3/3 φέτος, αφού ο Νίκολα Γιόκιτς αναδείχθηκε MVP για την regular season του ΝΒΑ, ο Βασίλιε Μίτσιτς έκανε... παπάδες και πήρε το βραβείο στη Euroleague, ενώ στο Eurocup ο Μίλος Τεοντοσιτς αναδείχθηκε πολυτιμότερος της διοργάνωσης.

Η Σερβία έδειξε τα... δόντια της στον υπόλοιπο κόσμο και τα τρία καμάρια της το πήγαν σε... άλλό επίπεδο με όσα μαγικά έκαναν στο παρκέ φέτος.

Πολλά κιλά μπάσκετ και μεγαλύτερο πικ στην ιστορία που παίρνει MVP

O Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο άνθρωπος που πήρε τα 2 προηγούμενα βραβεία MVP, όμως ο Νίκολα Γιόκιτς δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει να φύγει το βραβείο του MVP από τα χέρια της Ευρώπης.

Επιπλέον μετά τους Στιβ Νας (2005-06) και Ντιρκ Νοβίτσκι (2006-07) έγινε ο επόμενος international παίκτης μαζί με τον Έλληνα σούπερ σταρ που κατακτούν σερί MVP βραβεία στο ΝΒΑ και ο 6ος στο σύνολο. Είχαν προηγηθεί οι Αντετοκούνμπο, Ολάζουον, Νας, Ντάνκαν και Νοβίτσκι.

Μάλιστα πήρε το MVP, προερχόμενος από τη χαμηλότερη θέση του draft (νο 41 το 2014) από οποιονδήποτε άλλον MVP στην ιστορία του ΝΒΑ!

Mεγαλύτερη αξία στο επίτευγμα δίνει το γεγονός πως αγωνίστηκε και στα 72 ματς της σεζόν έχοντας κατά μέσο όρο 26,4 πόντους, 10,8 ριμπάουντ, 8,3 ασίστ, 1,3 κλεψίματα και σουτάροντας με 61% στα δίποντα, 39% στα τρίποντα και 87% στις βολές!

Η αφεντιά του φιγουράρει πολύ κοντά στην κορυφή ολόκληρου του ΝΒΑ όσον αφορά τις ασίστ στην regular season, αφού έδινε 10.9 ανά ματς και βρισκόταν στην 3η θέση της λίστας. Ένας παίκτης με υψηλό μπασκετικό I.Q που μπορεί να σε βρει όπου θέλει και με όποιον τρόπο θέλει. Σέντερ που να είναι τόσο ψηλά σε ασίστ στη λίγκα δεν έχει ξαναπεράσει ποτέ. Ο Γιόκιτς είναι ξεχωριστός και φέτος θέλει να πάει ένα βήμα παραπάνω με τους Νάγκετς, καθώς πέρυσι είχε βγει εκτός από τους Λέικερς στους τελικούς Δύσης.

To κυριότερο για τον Joker είναι πως δεν εκβιάζει όλα αυτά για τους αριθμούς. Του βγαίνουν όλα φυσικά, χωρίς να κουραστεί. Χρησιμοποιεί μόνο το μυαλό του και αυτό οργιάζει παρουσιάζοντας αριστουργήματα πάνω στο παρκέ.

O ηγέτης που οδήγησε την Εφές στην πρώτη κούπα

Απολαυστικός ήταν ο Βασίλιε Μίτσιτς στο Final 4 της Κολωνίας και αποτέλεσε τον μεγάλο πρωταγωνιστή της Εφές ως τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα και την κατάκτηση της EuroLeague για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο ηγέτης των Τούρκων έκανε ότι ήθελε και στον τελικό κόντρα στη Μπαρτσελόνα, πληγώνοντας την ομάδα του Σάρας με 25 πόντους (7/8 βολές, 6/10 δίποντα, 2/4 τρίποντα), 5 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 8 κερδισμένα φάουλ και 28 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Αυτό είχε σαν αποτελέσμα να βγει MVP στο Final 4 της Κολωνίας, αφού ήταν μακράς ο κορυφαίος των Τούρκων στα δύο ματς. Η Εφές ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της και η συμβολή του Σέρβου γκαρντ σε αυτό ήταν τεράστιο.

Ο Μίτσιτς πήρε από το χεράκι την ομάδα του Αταμάν και της οδήγησε εκ του ασφαλούς στον τίτλο. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές όπου η Εφές, έδειχνε να χάνει την αυτοκυριαρχία της μετά από την επιστροφή των αντιπάλων, ο Βασίλιε ήταν εκεί για να ηρεμήσει τους συμπαίκτες του με τα παλικαρίσια καλάθια του.

Ειδικά στον τελικό με τους Καταλανούς, εκεί όπου η Μπάρτσα έδειξε πως μπορεί να κάνει την ανατροπή και να φτάσει στο τρόπαιο, ο Μίτσιτς είπε ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι. Με προσωπικές ενέργειες που φανερώνουν την τεράστια ποιότητα σαν παίκτη, έδιωξε μακριά τα σύννεφα από την Εφές και της επέτρεψε να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η κλάση του έχει κάνει ήδη αρκετές ομάδες του ΝΒΑ να ενδιαφέρονται για τα ταλέντα του και είναι πιθανό να μην τον βλέπουμε για πολύ καιρό ακόμα στην ήπειρο μας, ακολουθώντας τον δρόμο του ΝΒΑ που χάραξαν πολλοί σπουδαίου Σέρβοι μπασκετμπολίστες. Τελευταίος παίκτης τουρκικής ομάδας που πήγε στο ΝΒΑ και διαπρέπει, είναι ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς που άφησε την Φενέρ και πλέον διδάσκει μπάσκετ με τη φανέλα των Χοκς στα playoffs.

Ολύμπιακός, ΤΣΣΚΑ, ΝΒΑ και πλέον MVP στο Eurocup

O Mίλος Tεόντοσιτς μάγεψε στα γήπεδα της Ελλάδας με τη φανέλα του Ολυμπιακού, αλλά του έλειψε τόσο το τρόπαιο της Euroleague. Το τρόπαιο που του έλειπε το πήρε στην ΤΣΣΚΑ, εκεί όπου ο Ιτούδης τον εμπιστεύτηκε και ο Σέρβος τον δικαίωσε, με την Ρώσικη ομάδα να ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης το 2016.

Η κλάση του δεν θα μπορούσε να μείνει στα σύνορα της Ευρώπης και έτσι το ΝΒΑ τον δελέασε και οι Κλίπερς έμαθαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει... μαγεία. Ο τρόπος που οργάνωνε το παιχνίδι, μα πολύ περισσότερο οι αδιανότες ασιστ που μοίραζε, τρέλαναν τους Αμερικάνους, ενώ ακόμα και μετά από καιρό, τότε που επέστρεψε στην Ευρώπη, αρκετοί σπουδαίοι NBAers τον μνημόνευαν για τις στιγμές... μαγείας που χάρισε πάνω στο παρκέ με την ομάδα του Λος Άντζελες.

Αρκετοί όταν είδαν να καταλήγει στη Βίρτους Μπολόνια και όχι σε κάποια ομάδα της Euroleague στην επιστροφή του στην Ευρώπη, αναρωτήθηκαν για το αν θα έχει την ίδια διάθεση και πάθος, τώρα που θα βρίσκεται σε μια διοργάνωση υποδιέστερη του ΝΒΑ και της Euroleague.

Aλλά ο Μίλος και στην Ιταλία συνέχισε τις... ομορφιές του, κάνοντας απίθανα πράγματα στη Βίρτους, μια ομάδα που θέλει να ξαναζήσει τις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος.

Ο Μίλος Τεόντοσιτς δεν έφτασε στην κατάκτηση του EuroCup με την Βίρτους Μπολόνια, αν και χάρη στα δικά του καμώματα, βρίσκεται μία... ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Ιταλία. Όμως στις 5 Ιανουαρίου, μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου του ΕuroCup, ο άλλοτε point guard του Ολυμπιακού και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είχε λάβει τον τίτλο του MVP!

Η Σερβία κυρίαρχησε με 3/3

Κάπως έτσι οι Σέρβοι πήραν τους τίτλους του MVP σε ΝΒΑ, Euroleague και Eurocup. Έβαλαν τα γυαλιά σε όλες τις άλλες χώρες και φανέρωσαν για άλλη μια φορά πόσο ποιότητα και ταλέντο υπάρχει σε αυτή τη χώρα που ποτέ δεν σταμάτησε να... γεννά σπουδαίους παίκτες.

Είτε στο ΝΒΑ, είτε στην Ευρώπη οι Σέρβοι ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι, οι πολυτιμότεροι, εκείνοι που δεν άφησαν κανέναν να τους αμφισβητήσει.

Γιόκιτς στο ΝΒΑ, Μίτσιτς στη Euroleague και Τεόντοσιτς στο Eurocup σε ένα ανεπανάληπτο 3/3 που ελάχιστος κόσμος περίμενε στο ξεκίνημα της σεζόν. Οι Σέρβοι ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

 

NBA Τελευταία Νέα