Ολίγη χάκα και στο βάθος... Λιέτουβα

Ολίγη χάκα και στο βάθος... Λιέτουβα

Ολίγη χάκα και στο βάθος... Λιέτουβα
Ο Νίκος Παπαδογιάννης αναλύει την κλήρωση του Μουντομπάσκετ και καταλήγει ότι το μονοπάτι θα μπορούσε να είναι πολύ πολύ πιο δύσβατο.

Η κλήρωση της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ δεν ήταν ακριβώς λουκούμι, θα μπορούσε όμως να είναι πολύ πολύ χειρότερη. Φορέστε τα γυαλιά σας, ανοίξτε το «δέντρο» της διοργάνωσης και δείτε πόσο πιο εύφορο θα ήταν, αν είχαμε κληρωθεί εμείς στον Α’ Όμιλο αντί της Ιταλίας. Οι «ατζούρι» θα φτάσουν στα προημιτελικά με σαγιονάρες, εφ’ όσον νικήσουν …μεγαθήρια όπως οι Φιλιππίνες και το Πουέρτο Ρίκο.

Από την άλλη, η τυφλή θεά ξεστραβώθηκε και μας κράτησε μακριά από τους λάκκους λεόντων (και δράκων του Κόμοντο) της Τζακάρτα και της Οκινάουα. «Καλούτσικη», θα τη χαρακτήριζα την κλήρωση. Από τα τέσσερα περίπλοκα σενάρια που είχα φτιάξει εδώ και μέρες στο σημειωματάριό μου, αυτό που πήραν στα χέρια τους ο Νίκος Ζήσης και ο Βαγγέλης Λιόλιος είναι το δεύτερο καλύτερο.

Χοντρικά, η Εθνική μας καλείται να κερδίσει δύο ύπουλα και ένα πολύ δύσκολο ματς για να φτάσει στα προημιτελικά. Η πρώτη ημερομηνία-κλειδί στη Μανίλα είναι η 30ή Αυγούστου: Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία. Η δεύτερη, εφ’ όσον φτάσουμε μέχρι εκεί, η 1η Σεπτεμβρίου, δέκατη έβδομη επέτειος της άγιας νύχτας της Σαϊτάμα: Ελλάδα-Λιθουανία, το ντέρμπι που ανοίγει το δρόμο προς τα προημιτελικά. Και η τρίτη, δύο βράδια αργότερα, Ελλάδα εναντίον Μαυροβουνίου ή Μεξικού ή Αιγύπτου.

Εάν η Εθνική μας κερδίσει αυτά τα τρία ματς, θα πάει στους «8», όπου θα την περιμένει μάλλον η Σερβία του Νίκολα Γιόκιτς. Kαι πάντως θα μείνει στις Φιλιππίνες μέχρι το τέλος της διοργάνωσης. Οι πρόωρες επιστροφές της αποστολής τσούζουν άσχημα.

Εφ’ όσον λοιπόν τα υπόλοιπα παιχνίδια κυλήσουν σύμφωνα με τα προγνωστικά (νίκη επί της Ιορδανίας, ήττα από τις ΗΠΑ, νίκες επί των Νεοζηλανδών και επί του δεύτερου του Ομίλου της Λιθουανίας), η πρόκριση στα προημιτελικά θα κριθεί σε μία ζαριά, απέναντι στον Σαμπόνις, τον Βαλανσιούνας, τον Γκριγκόνις, τον Γκιεντράιτις, τον Μπραζντέικις, τον Γιοκουμπάιτις. Ένας αντίπαλος hi-NRG τύπου ...Γερμανιας, αλλά σίγουρα βατός.

Μπορώ να σκεφτώ πολύ πιο δυσοίωνα σενάρια. Η Λιθουανία είναι στα χαρτιά η πιο ευάλωτη ομάδα της δεύτερης «κατσαρόλας», στην οποία έβραζαν επίσης η Σερβία, η Γαλλία και η Σλοβενία. Μόνο αν είχαμε τη ρέντα των «ατζούρι» θα μπαίναμε στη διοργάνωση με περισσότερες πιθανότητες…

Όπως σωστά τόνισε ο Νίκος Ζήσης στις πρώτες δηλώσεις του από τις Φιλιππίνες, το σημαντικότερο δώρο της κληρωτίδας ήταν η …γεωγραφία. Η Εθνική μας δεν θα χρειαστεί να αλλάξει, όχι πόλη, αλλά ούτε καν γήπεδο. Όλοι ανεξαιρέτως οι αγώνες της προγραμματίζονται να διεξαχθούν στην αρένα του απέραντου Mall Of Asia (MOA) της Μανίλα, ακριβώς 400 μέτρα από το διαμέρισμα που έχω εξαρχής εξασφαλίσει!

Στο ίδιο γήπεδο θα φιλοξενηθεί και η τελική φάση, αφού η αχανής Philippine Arena των 55.000 θέσεων απορρίφθηκε λόγω …μποτιλιαρίσματος. Σημειωτέον ότι το γήπεδο-τέρας θα χρησιμοποιηθεί για δύο αγώνες της πρώτης φάσης για εμπορικούς λόγους. Περίμενα ότι θα όριζαν εκεί το Ελλάδα-ΗΠΑ , αλλά τελικά θα γίνει εκεί μόνο η εναρκτήρια αγωνιστική του Ομίλου των Φιλιππίνων, Οπότε δεν θα χρειαστούμε ποτέ εμείς τα φοβερά τουκ-τουκ της Μανίλα. Παρά μόνο για τουρισμό!

Tις ΗΠΑ, παρεμπιπτόντως, είναι προτιμότερο να τις αντιμετωπίζεις στο ξεκίνημα μίας διοργάνωσης, πριν βρουν ρυθμό και συνοχή, παρά αργότερα. Δεν είναι κάθε μέρα του οσίου Θεοδώρου (Παπαλουκά). Οι δε Νεοζηλανδοί μας έβγαλαν το λάδι και μας χόρεψαν χάκα το 2019 στην Κίνα, πριν παραδοθούν με 103-97.

Επέλεξα να στολίσω αυτό το κείμενο με φωτογραφία από τον συγκεκριμένο αγώνα, για να μη ξεχνιόμαστε. Υπάρχουν και άλλα εμπόδια πριν φτάσουμε στη σύγκρουση με τους Λιθουανούς. Η Ιορδανία, πάντως, μοιάζει άμαχος πληθυσμός. Και ασφαλώς είναι αντίπαλος πιο εύκολος για την πρεμιέρα σε σύγκριση με τις στριφνές λόγω αθλητικότητας αφρικανικές ομάδες.

Περιττό να σας πω, ότι σε όλη τη διάρκεια της κλήρωσης και στο δίωρο που ακολούθησε έκανα τα σχέδιά μου, από κοινού με τους συνήθεις ρομαντικούς που με πόνο ψυχής και τσέπης ακολουθούν την Εθνική παντού. Τηρουμένων των αναλογιών, το ταξίδι φαίνεται φτηνό (δωμάτια με 30-35 ευρώ κ.ο.κ.) και -όπως γνωρίζουν όσοι ταξίδεψαν το 2006 στην Ιαπωνία- η ανταμοιβή μπορεί να ισοδυναμεί με εμπειρία ζωής.

Μόνο στα εισιτήρια των αγώνων υπάρχει αισχροκέρδεια, για την οποία η FIBA (που εσχάτως μετράει γρόσια, εξ ου και η ψήφος εμπιστοσύνης στο αιματοβαμμένο Κατάρ) θα πρέπει να λογοδοτήσει. Σε κάθε περίπτωση, να έρθετε και δεν θα το μετανιώσετε! Ξεκινήστε κουμπαρά και όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

Για τα σχέδια της Εθνικής και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε διάφορα επίπεδα έχουμε μπροστά μας άφθονο χρόνο για να συζητήσουμε. «Το σημαντικό είναι να πάμε στη Μανίλα πλήρεις και ενωμένοι», είπε ο Ζήσης. Προπονητή έχουμε, παίκτες έχουμε, αλλά οι αστερίσκοι είναι πολλοί, ποικίλοι και ενοχλητικοί.

Οι τριβές που δημιουργήθηκαν εσχάτως με τον Δημήτρη Ιτούδη εξαιτίας των χειρισμών της διοίκησης στο ζήτημα Γουόκαπ είναι ένα σύννεφο διόλου αμελητέο. Αυτά, όμως, από Τρίτη. Τώρα προέχει να βρω αεροπορικό εισιτήριο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.