Έντι Ταβάρες: Ένας γίγαντας με σαγιονάρες (vid)

Έντι Ταβάρες: Ένας γίγαντας με σαγιονάρες (vid)

Έντι Ταβάρες: Ένας γίγαντας με σαγιονάρες (vid)

bet365

Η ιστορία του Έντι Ταβάρες από μία παραλία στο Πράσινο Ακρωτήριο, μέχρι τη Μαδρίτη είναι απίστευτη. Ένα δείγμα επιμονής και σκληρής δουλειάς. Κυρίες και κύριοι ο MVP των ισπανικών τελικών.

Η ζωή στο Πράσινο Ακρωτήριο ήταν ανέμελη. Ο Έντι Ταβάρες μπορούσε να περάσει απαρατήρητος, μολονότι έβλεπε τον κόσμο από τα 221 εκατοστά.

Κάθε μέρα ήταν στην παραλία. Δεν είχε κάτι άλλο να κάνει, εκτός απ' το να βοηθήσει τη μητέρα του στο κατάστημα που διέθετε. Ο μπαμπάς του σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ναυτικός. Και τις περισσότερες ημέρες δεν ήταν εκεί.

Ο Έντι δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι δέκα χρόνια αργότερα, από μία παραλία στο Πράσινο Ακρωτήριο, θα έφτανε στην κορυφαία στιγμής της καριέρας του. Ένα παιδί που κάποτε φορούσε σανδάλια για να παίξει μπάσκετ, έγινε πρωταθλητής με τη Ρεάλ Μαδρίτης και αναδείχθηκε ως ο Πολυτιμότερος των τελικών της ACB.

Πάμε πίσω στα παιδικά του χρόνια. Στο νησί του, το Μάιο, δεν υπήρχε καν γήπεδο μπάσκετ. Και ο Έντι δεν είχε αγγίξει μπάλα μέχρι την ηλικία των 17!

Με τις σαγιονάρες...

Για καλή του τύχη, ένας τουρίστας τον εντόπισε. Στον κόσμο μας δεν θα ήταν δύσκολο. Στα μέρη του Ταβάρες ήταν. Ο τουρίστας επικοινώνησε με τον προπονητή της Γκραν Κανάρια και του είπε ότι ένα θαύμα της φύσης υπήρχε σε μία ξεχασμένη παραλία.

Οι Ισπανοί δεν ήθελαν να χάσουν την ευκαιρία. Ταξίδεψαν μέχρι το Πράσινο Ακρωτήριο, με την ελπίδα να του δώσουν την ευκαιρία να δοκιμαστεί.

Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα. Μεγάλο. Όσο και το πόδι του. Βλέπετε, ο Ταβάρες ήθελε να παπούτσι μέγεθος 50 (!) και οι Ισπανοί είχαν μόλις 45.5! Επιχείρησαν να το του φορέσουν, μέχρι που κατάλαβαν ότι ήταν αδύνατον!

Κάπως έτσι, ο Ταβάρες έκανε το πρώτο δοκιμαστικό για τη νέα του ζωή, φορώντας σαγιονάρες!

«Δεν είχα ιδέα τι έπρεπε να κάνω. Δεν ήξερα αν έπρεπε να σουτάρω την μπάλα με τα χέρια ή με τα πόδια. Ήθελα να τα πάω καλά, για να τους δείξω ότι ήθελα την ευκαιρία για να προσπαθήσω να μάθω μπάσκετ», έχει πει ο Ταβάρες σε μία παλιότερη έκδοση του Crossover, το pocast του Τζο Αρλάουκας στη EuroLeague.

«Δεν μπορώ...»

Ο γίγαντας από το Πράσινο Ακρωτήριο πήρε το εισιτήριο για την Ισπανία. Αλλά εκεί η ζωή (του) δεν βελτιώθηκε. Μετά από κάθε προπόνηση ήθελε να παραιτηθεί. Να φύγει και να επιστρέψει στην αγαπημένη του παραλία. Στην αγκαλιά της μητέρας του.

«Δεν είχα την οικογένειά μου, τους φίλους μου. Δεν είχα τίποτα να προσφέρω. Προσπαθούσα να μάθω μπάσκετ και αυτό είναι, τελεία. Ο κόσμος έλεγε ότι με έφεραν επειδή είμαι ψηλός και ότι δεν πρόκειται να επιτύχω. Είχα προβλήματα, προβλήματα με το αίμα μου. Δεν είχα συγχρονισμό. Δεν είχα δύναμη, επειδή ήμουν σούπερ λιγνός», θυμάται ο Ταβάρες.

Όσο και αν προσπαθούσε, αυτό που κέρδιζε ήταν χλευασμό. Οι αντίπαλοι προπονητές τον έβλεπαν να μην... μπορεί και γελούσαν.

Τα χρόνια κύλησαν, 13 έτη μετά, εκείνοι οι τύποι από την Γκραν Κανάρια πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι. Όπως και ο Πάμπλο Λάσο που τόλμησε να αναβιώσει το μπάσκετ των... δεινοσαύρων.

Και να πετύχει με τον Ταβάρες ως το βασικό και αναντικατάστατο σέντερ του.

Το παλμαρέ του Ταβάρες

1 EuroLeague (2018)

3 πρωταθλήματα Ισπανίας (2018, 2019, 2022)

4 Super Cup (2018-2021)

@Photo credits: EuroLeague
 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΣΠΑΝΙΑ Τελευταία Νέα