Ηρακλής – ΠΑΟΚ 61-63: «Πέταξε» στον ημιτελικό ο «δικέφαλος»

Γιώργος Κούβαρης
Ηρακλής – ΠΑΟΚ 61-63: «Πέταξε» στον ημιτελικό ο «δικέφαλος»

bet365

Σ' ένα ματς για... γερά νεύρα, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φύγει με τη νίκη από το «Ιβανώφειο» με 63-61 χάρη στον φοβερό Ζερμέιν Λοβ (21π., 5ασ.) και να πάρει την πρόκριση για τον ημιτελικό του Κυπέλλου όπου θα αντιμετωπίσει τον Προμηθέα. Άστοχος ο Σαγκς σε τρίποντο-νίκης στην εκπνοή!

Με φινάλε «γκραν γκινιόλ» ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κρατήσει τη νίκη και να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά του θεσμού! Αν και προηγήθηκε και με 12 πόντους διαφορά (54-42) στο 34' και με 9 πόντους στο 37' (59-50) ο Ηρακλής βρήκε τρόπους να επιστρέψει στο ματς και να διεκδικήσει τη νίκη μέχρι το τέλος. Μάλιστα κρατούσε την τύχη στα χέρια του, αλλά το (καλό) σουτ που πήρε ο Σαγκς στην εκπνοή, δεν βρήκε στόχο.

Κάπως έτσι ο Ζερμέιν Λοβ έγινε ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ έχοντας 21 πόντους με 8/12 δίποντα, 5/6 βολές, 5 ασίστ, 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 3 λάθη. Ο Μάλκολμ Γκρίφιν ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του στο δεύτερο ημίχρονο και τελείωσε το ματς 11 πόντους και 3 ασίστ, ενώ ο Γιώργος Καμπερίδης ευστόχησε σε μεγάλα σουτ (11π., 3/5τρ.) και ήταν το «κλειδί» του Άρη Λυκογιάννη.

Για τον Ηρακλή ο Χάνλαν... άργησε να «ξυπνήσει» (17π., 11/12 βολές, 3/11 σουτ), την ώρα που ο «Γηραιός» σούταρε με το «φτωχό» 16% στα τρίποντα (4/25).

Το ματς

Χαμηλό σκορ, δυνατές άμυνες και εκατέρωθεν αστοχία ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στο πρώτο μισό του ματς. Από την πρώτη, κιόλας, περίοδο το θέαμα ήταν αποκαρδιωτικό. Η σκοπιμότητα είχε φέρει άγχος και νεύρα στις δύο πλευρές του παρκέ, πολύ περισσότερο σε αυτήν του ΠΑΟΚ που ήταν πιο άστοχος σε σχέση με τον Ηρακλή. Οι Μπόουλιν και Σαγκς βρήκαν κάποιες διεξόδους με αποτέλεσμα να βοηθήσουν τον «Γηραιό» να πραγματοποιήσει ξέσπασμα και να προηγηθεί και με 15 πόντους διαφορά (29-14)!

Όμως αντί να κάνουν οι γηπεδούχοι σωστή διαχείριση της διαφοράς, επέλεξαν το... κάτι παραπάνω με βιαστικές επιθέσεις και το γεγονός αυτό τους γύρισε μπούμερανγκ. Αν και ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ πιο άστοχος στην δεύτερη περίοδο εκμεταλλεύτηκε τις στιγμές που βρέθηκε στην γραμμή των βολών και με επιμέρους 12-1 μείωσαν σε 30-26 με τη λήξη του ημιχρόνου. Χαρακτηριστικό της αστοχίας στο πρώτο ημίχρονο οι αριθμοί των δύο ομάδων.

Ο μεν Ηρακλής μέτρησε 10/25 εντός παιδιάς, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε 9/26 εκ των οποίων 1/9 τρίποντα! Επιπλέον οι παίκτες του Λυκογιάννη είχαν μοιράσει μόλις 3 ασίστ, έχοντας και τρία ριμπάουντ λιγότερα (15-12) αλλά το στατιστικό που έκανε την διαφορά ήταν τα 10 λάθη που είχε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο. Ο Λοβ ήταν ο καλύτερος του «δικεφάλου» σ' εκείνο το διάστημα έχοντας 9 πόντους με 3/6 δίποντα και 3/3 βολές.

Μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Ηρακλής (που είχε την ατυχία με τον τραυματισμό του Σαγκς ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια επέστρεψε στο παιχνίδι) έφτασε και πάλι στο +9 (37-28) με επιμέρους 7-2. Μόνο που... και πάλι δεν υπήρξε συνέχεια. Ο ΠΑΟΚ ήταν πιο συγκεντρωμένος στο ματς, έκανε πιο ορθολογικές επιθέσεις και σε συνδυασμό με την ψυχραιμία των παικτών του Λυκογιάννη, πραγματοποίησαν ένα 15-5 και προηγήθηκαν με 43-42 στη λήξη του γ' δεκαλέπτου.

Και να 'ταν μόνο αυτό; Ουσιαστικά είχε ξεκινήσει την αντεπίθεση ενόψει της τελευταίας περιόδου και αυτό διότι ξεκίνησε με σερί 11-0 ανεβάζοντας το επιμέρους σκορ στο 26-5! Αποτέλεσμα; Να προηγηθεί με 54-42 στο 33' και να έχει κάνει την ολοκληρωτική ανατροπή στο ματς παίρνοντας τα ηνία του αγώνα! Ο Λοβ συνέχιζε το βιολί του ενώ σε αυτό το διάστημα είχε ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του και ο Γκρίφιν. Όμως πριν... αλέκτωρ λαλήσει ο Ηρακλής αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να πεθάνει! Κατάφερε να μειώσει στο καλάθι και να έχει την ευκαιρία για τη νίκη, αλλά το τρίποντο του Σαγκς στην εκπνοή δεν βρήκε στόχο.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Αρχικά γιατί... αστόχησε ο Σαγκς στο τελευταίο σουτ. Από εκεί και πέρα ήταν στοιχειωδώς λίγο καλύτερος από τον Ηρακλή στα σουτ εντός παιδιάς (23/55 σουτ, έναντι 19/55 των γηπεδούχων) ενώ είχε στο παρκέ και έναν παίκτη ο οποίος αποτέλεσε το σημείο αναφοράς του ματς.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ζερμέιν Λοβ ήταν ο πιο σταθερός παίκτης του ΠΑΟΚ και εκείνος που ηγήθηκε της ομάδας του προκειμένου να φτάσει στη νίκη και στην πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Σε 32:51 λεπτά συμμετοχής είχε 21 πόντους με 8/12 δίποντα, 5/6 βολές, 5 ασίστ, 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 3 λάθη.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Μάλκολμ Γκρίφιν ευστόχησε σε κρίσιμα σουτ όταν ο Ηρακλής επέστρεψε και πάλι στο ματς, ενώ ο Καμπερίδης (11π., 3/5τρ.) ήταν ο «άσος» στο μανίκι του προπονητή του ΠΑΟΚ.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Η έναρξη της τελευταίας περιόδου, όταν ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε σερί 11-0 και πήρε διαφορά 12 πόντων (42-54)! Μάλιστα με αυτό το σερί ανέβασε και το επιμέρους σκορ στο 26-5 (!) αφού είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 37-28!

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Σχίζας δεν βοήθησε επιθετικά τον Ηρακλή, ενώ τηρουμένων των αναλογιών και των απαιτήσεων, ο «Γηραιός» περίμενε πολύ περισσότερα από Μπόουλιν και Σαγκς.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το πολύ δύσκολο buzzer beater τρίποντο από την γωνία του Γιώργου Καμπερίδη, ο οποίος πρόλαβε το χρονόμετρο της 3ης περιόδου και έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα στον ΠΑΟΚ!

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Ο ΠΑΟΚ το πρώτο δεκάλεπτο και την καθίζηση μετά το +12 στην τελευταία περίοδο. Ο Ηρακλής το 16% στα τρίποντα.

Τα δεκάλεπτα: 20-14, 30-26, 42-43, 61-63

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα