Κοκορόγιαννης Vs Τρόντζος: Οι αναμνήσεις ζωντανεύουν ξανά! (pics)

Κάτια Πετροπούλου
Κοκορόγιαννης Vs Τρόντζος: Οι αναμνήσεις ζωντανεύουν ξανά! (pics)

bet365

Κίμωνας Κοκορόγιαννης και Γιώργος Τρόντζος γυρίζουν πίσω το χρόνο για χάρη του gazzetta.gr και θυμούνται τους δικούς τους τελικούς μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ!

Ολυμπιακός και ΑΕΚ συναντιούνται σε Τελικό Κυπέλλου μετά από 38 ολόκληρα χρόνια!

Η πρώτη τους συνάντηση έγινε στον πρώτο αγώνα του θεσμού, το 1976. Ακολούθησε ακόμα ένα ραντεβού το 1978 και ένα τελευταίο το 1980.

Σε αυτές τις τρεις αναμετρήσεις υπήρχαν κοινοί... παρανομαστές. Δύο εξ' αυτών οι Κίμωνας Κοκορόγιαννης και Γιώργος Τρόντζος, με τον δεύτερο να κάθεται στον πάγκο της «Βασίλισσας» στον τρίτο τελικό.

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τους δύο αυτούς μεγάλους αθλητές και τους ζήτησε να γυρίσουν πίσω το χρόνο και να θυμηθούν τις... μάχες τους.

(Με το Νο. 9 ο Κίμων Κοκορόγιαννης)

«Έχουν περάσει πολλά χρόνια από εκείνους τους τρεις τελικούς. Θυμάμαι ο ένας είχε γίνει στη Γλυφάδα κι οι άλλοι δύο στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αυτοί που έγιναν στο Καλιμάρμαρο θα μου μείνουν αξέχαστοι, λόγω της προσέλευσης του κόσμου. Περίπου 60.000 άνθρωποι είχαν έρθει να μας δουν! Φίλαθλοι και των δύο ομάδων κάθονταν μαζί. Αυτά τα πράγματα είναι γνωστά, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να τα ζεις. Τώρα δε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο», θυμήθηκε αρχικά ο Κοκορόγιαννης και πρόσθεσε: «Θυμάμαι στον τελευταίο είχε πάρει ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο τον Κώστα Ορφανό από τον ΠΑΟΚ. Σπουδαία μεταγραφή για το ποδόσφαιρο τότε. Είχε έρθει να μας δει και τον είχαν ανακοινώσει στα μεγάφωνα του Σταδίου κι είχε αποθεωθεί!».

Από την πλευρά του, ο Τρόντζος υποστήριξε, ενθυμούμενος τον τελικό του 1980, που ήταν στο «τιμόνι» της ΑΕΚ: «Κερδίσαμε μέσα στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. 107-109 προημιτελικά) και ο Άρης τότε είχε τον Γκάλη! Εμείς είχαμε τους Γιαννουζάκο, Σταμέλο, Κανακάκη... Και κερδίσαμε μέσα στη Θεσσαλονίκη, κάτι που ήταν μεγάλη υπόθεση εκείνον τον καιρό, γιατί ήταν πολύ δύσκολο να νικήσεις τον Άρη με τον Γκάλη! Εγώ ήμουν κόουτς τότε. Αφού νικήσαμε εκεί, παίξαμε τελικό στο Παναθηναϊκό Στάδιο με τον Ολυμπιακό. Χάσαμε για 5 πόντους... Ο Ολυμπιακός ήταν μια ομάδα που κυριαρχούσε τότε στην Ελλάδα, γιατί είχε Καστρινάκη, Γιατζόγλου, Μελίνι... Είχε πολύ καλή ομάδα και ξένους, ελληνοαμερικάνους».

(Ο Γιώργος Τρόντζος στη θέση του προπονητή, αριστερά στη φωτογραφία)

Ο παλαίμαχος παίκτης του Ολυμπιακού θυμήθηκε και κάτι όμορφο, το οποίο δείχνει τον ρομαντισμό εκείνης της εποχής: «Πρωί βράδυ κάναμε προπόνηση και με τους αντίπαλους πηγαίναμε για καφέ μετά!», με τον πρώην σέντερ της ΑΕΚ να συμφωνεί: «Τότε κάναμε πολλή παρέα οι παίκτες. Δεν υπήρχαν τα πολλά λεφτά τότε, όπως υπάρχουν τώρα και οπωσδήποτε αυτό χαλάει τη σχέση. Τότε ήμασταν περισσότερο παρέα. Κάναμε παρέα και με του Παναθηναϊκού, όχι μόνο με του Ολυμπιακού, καθημερινά! Και στο γήπεδο όταν κατεβαίναμε ήμασταν φίλοι. Δεν τσακωνόμασταν. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα, γιατί είναι απ' έξω μεγάλη η πίεση. Οι άνθρωποι βάζουν πολλά λεφτά σε ομάδες και θέλουν να έχουν αποτέλεσμα. Όλα αυτά οξύνουν την κατάσταση και την κάνουν πιο έκκρυθμη».

Ο Κοκορόγιαννης σχολίασε και το μπάσκετ του τότε και του σήμερα: «Έχει αλλάξει το μπάσκετ από τότε. Άλλο άθλημα. Πλέον οι παίκτες κάνουν καριέρα με 2-3 κινήσεις. Εμείς τότε είχαμε πολλές περισσότερες. Βέβαια, για να μην αδικώ και τα σημερινά παιδιά, οι άμυνες τότε ήταν πολύ πιο χαλαρές. Εμείς τότε παίζαμε σε όλες τις θέσεις», και κατέληξε για τον φετινό τελικό: «Έμαθα πως θα υπάρχουν μαθητές στο γήπεδο φέτος, θεωρώ πως αυτό είναι ημίμετρο. Πρέπει η Πολιτεία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορούν έναν τελικό Κυπέλλου να τον παρακολουθήσουν φίλαθλοι με τις οικογένειές τους. Κάθε χρόνο διαβάζω λόγια για το θέμα της βίας, αλλά πράξεις δεν γίνονται. Μένουν στα λόγια».

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα