Ολυμπιακός: Το πεντάλεπτο του τρόμου

Ολυμπιακός: Το πεντάλεπτο του τρόμου

bet365

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την 11η διαδοχική νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού και για το διάστημα στην τρίτη περίοδο που... χάθηκε η μπάλα.

Μία από τις πολλές μικρές νίκες που έχει πετύχει ο Ολυμπιακός (και δεν εννοώ το αποτέλεσμα ματς) είναι πως αισθάνεται ήρεμα στην ανάπαυλα ενός αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό όταν αυτός δεν πάει όπως θα ήθελε. Ετσι και στον ημιτελικό Κυπέλλου. Είναι τέτοια η σιγουριά που αισθάνεται, είναι τέτοια η αυτοπεποίθηση με την οποία αγωνίζεται, είναι τέτοια η πίστη στις αμέτρητες ώρες δουλειάς και στις ικανότητες που η λέξη «πανικός» είναι άγνωστη.

Στο ματς με τους «πράσινους» διαφωνώ πως δεν έπαιξε καλό μπάσκετ η ομάδα του Μπαρτζώκα. Στην επίθεση βρήκε πολλά ελεύθερα σουτ που απλά δεν βρήκαν στόχο. Αν ο Γουόκαπ και ο ΜακΚίσικ ήταν στοιχειωδώς εύστοχοι και δεν τελείωναν με 0/11, η διαφορά θα ξέφευγε αρκετά. Στο πρώτο ημίχρονο η μπάλα κυκλοφόρησε όπως αρέσει στον Μπαρτζώκα και απλά δεν βρήκε κάποιον επιπλέον περιφερειακό να τον βοηθήσει Ο ΜακΚίσικ ήταν επιθετικός, αλλά άστοχος και ο Γουόκαπ ήταν σε κακό βράδυ. Συμβαίνει…

Όταν εμφανίστηκε ο Κάνααν τα πάντα άλλαξαν. Εννοείται και δεν ξεχνάω τον φανταστικό Παπανικολάου, αλλά για αυτόν σας τα φωνάζω εδώ και καιρό πως κάνει μαγική σεζόν. Ο επιπλέον πόλος τον οποίο έψαχνε ο Ολυμπιακός ήταν ο Αμερικανός γκαρντ ο οποίος πέραν των 11 γρήγορων πόντων έπαιξε και καταπληκτική άμυνα.

Κάνααν

Διαφορά χάους σε πνευματικό επίπεδο

Η καλή ομάδα φαίνεται στα δύσκολα, στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται καταστάσεις που δεν πηγαίνουν όπως θέλει. Όσο ήρεμος ήταν ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο, τόσο «πλημμύρα» ήταν ο Παναθηναϊκός στο τρίτο δεκάλεπτο. Φυσικά για αυτή την εικόνα συνέβαλλαν και οι «ερυθρόλευκοι». Η άμυνα σκλήρυνε, τα σουτ μπήκαν και ο αντίπαλος… θόλωσε.

Ο Ράντονιτς ακούει πολλά. Δικαίως ή αδίκως, δεν ξέρω. Σίγουρα πάντως αυξήθηκε η πίεση που ήδη αισθανόταν. Από την άλλη δε γίνεται να τα χρεώνεται όλα ο Μαυροβούνιος. Δεν μπορεί να φταίει ένας. Από την άλλη αν λες στον παίκτη σου «μπες αλλαγή» κι αυτός σε αγνοεί… δεν υπάρχει κάτι να κουβεντιάσουμε.

Ο κόουτς των «πράσινων» πάντως πήρε σωστά τάιμ άουτ μόλις ο Ολυμπιακός προσπέρασε με 41-40. Το έβλεπε να (ξανά) έρχεται, όμως δεν κατάφερε να κόψει τον φρενήρη ρυθμό.

Για ένα εξάλεπτο κρύφτηκε η μπάλα, χάθηκε το τόπι. Ο,τι και να πούμε είναι λίγο. Οφείλω όμως να είμαι και ειλικρινής στους φίλους των «πράσινων» που διαβάζουν. Αυτή είναι η διαφορά των δύο ομάδων. Χωρίς ίχνος ασέβειας ένα πεντάλεπτο είναι αρκετό.

Παπανικολάου

Αμυνα για σεμινάριο

Ο Γουόκαπ ξεκίνησε πάνω στον Μπέικον και κατάφερε να τον εμποδίσει να βρει ρυθμό. Για να μπορέσει όμως να αποδώσει αυτό το ματσάρισμα, έπρεπε ο Κάνααν για πολλοστή φορά να παίξει καλή άμυνα στον Λι. Σαν αλυσίδα δουλεύει…

Γενικά οι Πειραιώτες ανταποκρίθηκαν περίφημα στα αμυντικά τους καθήκοντα. Και όταν κάποιος αντίπαλος κατάφερνε να πλησιάσει έβρισκε μπροστά του τον Φαλ ή τον Μπολομπόι ή τον Μπλακ. Κι άντε βάλε καλάθι στα θεριά. Οι ψηλοί τις περισσότερες φορές πήραν τη σωστή απόφαση στην άμυνα στο pick ‘n’ roll του Παναθηναϊκού αν και κακά τα ψέμματα τόσο μονοδιάστατο επιθετικό μπάσκετ με αμέτρητες φάσεις «1on1» είχα καιρό να δω.

Ο Παναθηναϊκός από την δική του πλευρά είχε δύο μεγάλα αμυντικά προβλήματα. Ο Βεζένκοβ τιμώρησε τον Γουίλιαμς, αλλά κανείς δεν τιμώρησε τον Μπέικον ο οποίος προκλητικά έμενε ένα μέτρο πίσω. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού και υποψήφιος MVP της Euroleague πρόσθεσε μία ακόμη εντυπωσιακή εμφάνιση σε ντέρμπι «αιωνίων». Αυτός και ο «Παπ» τράβηξαν τους υπόλοιπους.

Ο τελικός της συγκέντρωσης

Θυμάμαι τη δεκαετία του 90 που ο Ολυμπιακός νικούσε στα Final 4 τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό και... άδειαζε στον τελικό. Εντάξει δεν είναι το ίδιο, αλλά το Κύπελλο δεν κατακτήθηκε χθες. Σήμερα θα κριθεί και για να το σηκώσει ο Παπανικολάου στο Ηράκλειο, χρειάζεται προσπάθεια.

Το Περιστέρι είχε μία μέρα ξεκούρασης σε σχέση με τον Ολυμπιακό, όμως οι Πειραιώτες έχουν πολύ μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ του για να μιλήσουμε για κούραση. Δεν θα είναι εύκολο ματς, όμως εξαρτάται ξεκάθαρα από την απόδοση του Ολυμπιακού και όχι του Περιστερίου. Αν οι παίκτες του Μπαρτζώκα παρουσιαστούν σοβαροί, συγκεντρωμένοι και πιστοί στο πλάνο, θα πανηγυρίσουν. Αν εμφανιστούν, χαλαροί θα γίνει ντέρμπι.

Η εξέλιξη του αγώνα της Basket League ο οποίος κρίθηκε με buzzer beater του Γουόκαπ εξυπηρετεί τον Ολυμπιακό διότι πλέον γνωρίζει τι ζημιά μπορεί να πάθει. Ξέρει πως αν δεν προσέξει, θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

ΥΓ: Τρομερή ατμόσφαιρα την ημέρα των ημιτελικών. Ειδικά στο δεύτερο ματς βιώσαμε μία πραγματική γιορτή στην εξέδρα και σίγουρα το μπάσκετ βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί βέβαια να βοηθήσουν κι οι ομάδες και να μη λένε άλλα και κάνουν άλλα μόλις βγαίνουν από τις μεταξύ τους συναντήσεις (άσχετο με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό).

ΥΓ 2: Ο Παναθηναϊκός έχει μεγαλύτερο μπάτζετ από τους «ερυθρόλευκους» και ανενεργούς τρεις παίκτες (Γκριγκόνις, Τόμας, Άντριους) για διαφορετικούς λόγους συνολικής αξίας περίπου 1.800.000 δολαρίων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.