Παναθηναϊκός: Ήπιε όλη τη... θάλασσα του Κρητικού πελάγους

Παναθηναϊκός: Ήπιε όλη τη... θάλασσα του Κρητικού πελάγους

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ήπιε όλη τη... θάλασσα του Κρητικού πελάγους

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την «αυτοκτονία» του Παναθηναϊκού στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου, την μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε για τον πρώτο τίτλο της σεζόν και αφού στέκεται στα 0/13 σουτ της τελευταίας περιόδου που του... έδωσαν τη χαριστική βολή, εκθειάζει το μοναδικό και σπάνιο κλίμα στις εξέδρες του γηπέδου.

Θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα. Και μετά θα περάσω στα του τελικού...

Βρίσκομαι στο ρεπορτάζ μπάσκετ εδώ και 26 χρόνια. Έχω καλύψει ουκ ολίγα ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Όμως αυτό που αντίκρισα στα «Δύο Αοράκια» θα το διηγούμαι για μια ζωή. Φίλαθλοι και των δύο ομάδων να κάθονται δίπλα-δίπλα, να είναι σκορπισμένοι στις εξέδρες και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή «ζώνη» ασφαλείας. Το έβλεπες και σταυροκοπιόσουν. Μα είναι δυνατόν; Κι όμως είναι.

Και μετά το τέλος, την ώρα της απονομής, φίλοι του Ολυμπιακού να χειροκροτούν τους παίκτες του Παναθηναϊκού! Να το λες και να μην το πιστεύεις. Αν μη τι άλλο τα εύσημα ανήκουν στην ομοσπονδία η οποία πήρε άριστα στις πρώτες εξετάσεις της. Η διοργάνωση και η οργάνωση του Final στέφθηκε με επιτυχία και σίγουρα «γεμίζει» με αισιοδοξία το μπασκετικό κοινό ενόψει της επόμενης σεζόν και του Final 8.

Σαν να... φοβήθηκε να νικήσει

Πάμε τώρα και στα... του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» αδίκησαν τους εαυτούς τους. «Αυτοκτόνησαν». Δεν ξέρω αν απλά και μόνο δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν τη διαφορά των 12 πόντων στο 25' (59-47) και το +9 του 30' (67-58), όσον αφορά το αγωνιστικό και το πνευματικό κομμάτι, αλλά στο τέλος έδωσαν μια δυνατή κλωτσιά και έχυσαν τη καρδάρα -που με τόσο κόπο είχαν γεμίσει- με το γάλα.

Και όταν σε έναν τελικό Κυπέλλου μια ομάδα έχει 0/13 εντός παιδιάς και σκοράρει μόνο με βολές (6/8), πόσες είναι οι πιθανότητες να κατακτήσει το τρόπαιο. Μηδενικές! Ειδικά από τη στιγμή που στην άλλη άκρη του παρκέ υπήρχε ο ποιοτικός και πολύ πιο «γεμάτος» Ολυμπιακός που είχε τη... δική του δίψα για ένα τρόπαιο.

Σαν να... ήπιαν οι «πράσινοι» όλη τη θάλασσα του Κρητικού Πελάγους! Δεν μπορώ να εξηγήσω τόσο μεγάλο μπλακ άουτ. Ναι, να δεχτώ ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να «χτίσει» μεγαλύτερη διαφορά εάν δεν υπήρχαν κάποια σφυρίγματα (ή μη σφυρίγματα) τα οποία τον απέτρεψαν, ναι να δεχτώ ότι η εικόνα του αγώνα θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έπαιξε ρόλο για την τελική έκβαση του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα μάτια του. Τόσο απλά. Σαν να... φοβήθηκε να νικήσει.

Από τη μία ήταν ξεκάθαρη η κούραση (σωματική και πνευματική) του Νέντοβιτς. Ο Οκάρο Ουάιτ σταμάτησε να είναι επιδραστικός. Ο Ντάριλ Μέικον αν και είχε ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του στο δεύτερο και στο τρίτο δεκάλεπτο, στο τέλος υπέστη πραγματική... καθίζηση! Ο Στέφαν Γιόβιτς δεν... έδωσε καθόλου το «παρών» στο Final 4. Τι έπαιξε, τι δεν έπαιξε, το ίδιο και το αυτό. Μόνο ο Παπαγιάννης προσπαθούσε και πάλευε στις δύο ρακέτες μαζεύοντας το ένα ριμπάουντ μετά το άλλο.

Όμως από τη στιγμή που δεν είχε την συμπαράσταση των υπολοίπων, ήταν ζήτημα χρόνου να γυρίσει το παιχνίδι. Και πώς να μην γυρνούσε όταν το ένα άστοχο σουτ διαδέχονταν το άλλο, με τον Ολυμπιακό να παίζει δυνατή άμυνα, στα όρια του φάουλ αν και κάποιες φορές το... ξεπερνούσε. Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός είχε τα «καθαρά» σουτ και την ευκαιρία να διατηρήσει τα όσα είχε «χτίσει» από το 10' έως και 30'.

Το «κρίμα μπορούσαμε» και το... θετικό του τελικού

Στον αντίποδα ο Ντόρσεϊ βρήκε ρυθμό στην επίθεση και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το «πράσινο»... μπλακ άουτ! Σ' εκείνο το σημείο ίσως και να χρειαζόταν ο Μποχωρίδης για μερικές άμυνες, καθώς ο Σαντ-Ρος έμοιαζε κουρασμένος και δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει. Όταν οι παίκτες του Πρίφτη... έμειναν και από ενέργεια, «άδειασαν» ψυχολογικά, το «πρέπει» είχε βαρύνει για τα καλά τις πλάτες τους και δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο ματς.

Κάπως έτσι η αποστολή του Παναθηναϊκού επιστρέφει στην Αθήνα χωρίς το τρόπαιο στις αποσκευές της, αλλά μ' ένα μεγάλο «κρίμα» και μια στεναχώρια που είναι... χειρότερη από το να είχαν γνωρίσει την ήττα όπως στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ. Το «μπορούσαμε» ενδέχεται να στροβιλίζει στο μυαλό των παικτών τις επόμενες ημέρες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τους επηρεάσει ενόψει της συνέχειας.

Και αν στην EuroLeague η χρονιά έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό, εντός των συνόρων απομένει ο μεγαλύτερος στόχος. Αυτός της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Και σίγουρα ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ πιο μεγάλος απ' ότι σε ένα και μόνο ματς!

Αν υπάρχουν θετικά από τον τελικό του Κυπέλλου ενόψει των playoffs; Υπάρχουν. Ότι ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι μόνο... «χαμένη υπόθεση» δεν είναι στα ματς με τον Ολυμπιακό. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Ίσα-ίσα που μέσα στο παρκέ, επί 20 λεπτά, οι «πράσινοι» ήταν το μεγάλο φαβορί παίζοντας μάλιστα και χωρίς τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για την ομάδα.

Απλά μένει να το αποδείξει στους τελικούς...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...