Ολυμπιακός: Να ζεις (το παιχνίδι), να αγαπάς (τη μπάλα), να μαθαίνεις (από τα λάθη σου)
- Νευρικός στην επίθεση ο Ολυμπιακός
- Το «διάβασμα» του Σλούκα και το ένστικτο του Ναν
- Η αντίθεση μεταξύ Φαλ και Μιλουτίνοφ
- Ο Παναθηναϊκός έκρυψε το πρόβλημα, ο Ολυμπιακός όχι
- Πέντε πράγματα που ξεχώρισα από το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
Στα παιχνίδια μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού το μομέντουμ και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάθε ομάδα δεν παίζουν παρά ελάχιστο ρόλο και σπανίως επηρεάζουν ένα ντέρμπι. Ο τελικός κατά την προσωπική μου άποψη ήταν ματσάρα. Μπορεί να μην είχε την ποιότητα του φετινού αγώνα στο ΟΑΚΑ για την Euroleague, αλλά ήταν ματσάρα!
Είχε ρυθμό, είχε πρωταγωνιστές, είχε μπασκετική ατμόσφαιρα, είχε εναλλαγές στο σκορ και αρκετή τακτική, είχε καλή διαιτησία παρά την πίεση. Σε αυτά τα ματς 1-2 λεπτομέρειες θα κρίνουν τον τελικό νικητή και αυτές οι λεπτομέρειες στο φινάλε του συγκεκριμένου είχαν πράσινη απόχρωση και ο Παναθηναϊκός πήρε το Κύπελλο.
Το βιβλίο «Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις» του Λέο Μπουσκάλια είναι πραγματικά καταπληκτικό και σας συνιστώ να το διαβάσετε αν δεν το έχετε κάνει. Μπορούν άνετα να το διαβάσουν και στον Ολυμπιακό για να συνεχίζουν να ζουν το παιχνίδι με τον τρόπο που το κάνουν, να αγαπούν λίγο περισσότερο τη μπάλα και να μην της φέρονται άσχημα σε κρίσιμα σημεία και φυσικά να μάθουν από τα λάθη τους και να τα διορθώσουν.
Νευρικός στην επίθεση ο Ολυμπιακός
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε αρκετά άσχημα σε πρώτη και τρίτη περίοδο. Ειδικά στα πρώτα λεπτά του τελικού θα τον χαρακτήριζα «φοβισμένο» με χαμένα lay up, χαμένες βολές και γενικά κακές επιλογές στη μπροστινή πλευρά του γηπέδου. Η είσοδος του Λαρεντζάκη ήταν αυτή που άλλαξε τον ρυθμό της αναμέτρησης. Ο «Λάρε» είχε κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω, ωστόσο τα βαριά «πυροβολικά» της ομάδας του Μπαρτζώκα έβγαζαν μία νευρικότητα. Ο Βεζένκοβ ξεκίνησε με εντυπωσιακές άμυνες το παιχνίδι, αλλά στην επίθεση πήρε ορισμένα βιαστικά σουτ στην προσπάθειά του να βρει ρυθμό και να αποκτήσει επαφή με το καλάθι. Παρομοίως και ο Φουρνιέ.
Αμφότεροι έχουν κερδίσει το δικαίωμα αυτό. Και η αλήθεια είναι πως Πίτερς και ΜακΚίσικ που κλήθηκαν να τους αντικαταστήσουν στο δεύτερο ημίχρονο, δεν ανταποκρίθηκαν.

Το «διάβασμα» του Σλούκα και το ένστικτο του Ναν
Την ώρα που οι σταρ του Ολυμπιακού πίεζαν καταστάσεις προκειμένου να αποκτήσουν ρυθμό και να επηρεάσουν την αναμέτρηση (κάτι που έκαναν στο δίλεπτο 36’-38’ και παραλίγο να κρίνουν το ματς), αυτοί του Παναθηναϊκού αισθάνονταν πιο άνετα.
Ο Σλούκας είχε βρει ρυθμό από το πρώτο ημίχρονο χάρη στην κακή άμυνα του Μιλουτίνοφ και όταν αυτός βρει ρυθμό, δύσκολα τον σταματάς. Ο αρχηγός των «πράσινων» με τον Φαλ στο παρκέ δεν πήγε τόσο πολύ στην εκτέλεση, αλλά στη δημιουργία προσφέροντας ελεύθερα σουτ στους συμπαίκτες του. Εβαλε και αυτός δύο δύσκολα βέβαια με τον χρόνο να πιέζει τις αποφάσεις του.
Κι ο Ναν όμως έπαιξε σημαντικό ρόλο. Στο πρώτο ημίχρονο είχε 2 πόντους με άθλια ποσοστά (1/8 σουτ). Ο Αταμάν τον άφησε στον πάγκο σε όλη την τρίτη περίοδο (πλην ελαχίστων δευτερολέπτων) κάτι που εκ του αποτελέσματος του έκανε καλό. Ο Αμερικανός είναι η επιτομή του σκόρερ και το απέδειξε με 15 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο (7/10 σουτ σε αυτό το διάστημα).

Η αντίθεση μεταξύ Φαλ και Μιλουτίνοφ
Το πόσο πολύ επηρεάζει την αγωνιστική λειτουργία του Ολυμπιακού η απόδοση του Μουσταφά Φαλ είναι γνωστό. Απλά σε ένα ντέρμπι οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε λίγο περισσότερο. Ο Γάλλος σέντερ στην άμυνα ειδικά ήταν κυριαρχικός παίρνοντας κατά κύριο λόγο τη σωστή απόφαση και στη σωστή στιγμή.
Ξέρετε ο ψηλός στην αντιμετώπιση του pick ‘n’ roll οφείλει να αποφασίσει αν θα βγει δυναμικά ή αν θα δώσει χώρο στον παίκτη με τη μπάλα μπερδεύοντας το μυαλό του, βάζοντας αμφιβολία στην επιλογή του. Δεν είναι εύκολο και πρέπει να γίνει σε μισό δευτερόλεπτο. Ο Φαλ τις περισσότερες φορές έκανε το σωστό κόβοντας το δρόμο προς το καλάθι.
Ισως να φάνηκε και λίγο περισσότερο γιατί στον ίδιο ακριβώς τομέα ήταν κακός ο Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος πήρε κακές αποφάσεις στην αντιμετώπιση του pick ‘n’ roll του Παναθηναϊκού και η αλήθεια είναι πως δεν μπήκε ποτέ στο πνεύμα της αναμέτρησης. Ο Παναθηναϊκός στα χαρτιά είχε ένα σέντερ, αλλά στον τελικό κι ο Ολυμπιακός με ένα εμφανίστηκε.
Ο Παναθηναϊκός έκρυψε το πρόβλημα, ο Ολυμπιακός όχι
Πριν το τζάμπολ υπήρχαν δύο βασικά δεδομένα που απασχολούσαν όλες τις συζητήσεις. Ο Αταμάν σε ένα ακόμη ντέρμπι θα είχε ένα μόνο σέντερ και ο Μπαρτζώκας θα είχε έναν μόνο point guard αφού ο Μήτρου Λονγκ αποδεδειγμένα δεν είναι για υψηλού επιπέδου παιχνίδια.
Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κρύψει για δεύτερο διαδοχικό ματς με τους «ερυθρόλευκους» τη λειψανδρία στους ψηλούς του. Ο Γκέιμπριελ δεν έβγαλε μάτια, αλλά βοήθησε την ομάδα του. Όπως και ο Μήτογλου στο χρόνο που αγωνίστηκε.
Από την άλλη ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κρύψει την απουσία Γουόκαπ και Βιλντόζα. Ο Γουίλιαμς Γκος ήταν καταπληκτικός, αλλά κουράστηκε και ήταν λογικό. Στο τρίλεπτο που ξεκουράστηκε, έγινε «πλημμύρα» η επίθεση. Και στο κρίσιμο τελευταίο λεπτό υπέπεσε σε δύο λάθη δίνοντας προβάδισμα στον αντίπαλο. Και τα δύο λάθη ήταν προϊόν κούρασης.
Αρχικά πήγε να κλέψει τη μπάλα, δεν τα κατάφερε και έδωσε την ευχέρεια στον Ναν να ισοφαρίσει με εύκολο δίποντο και στη συνέχεια με λάθος πάσα πρόσφερε κάρφωμα στον Γκραντ. Εκτός από το προβάδισμα στο σκορ ξαφνικά ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα και στην ψυχολογία ή οποία έμοιαζε να είναι σε κακή κατάσταση μετά το 11-0 σερί του Ολυμπιακού.
Ο Γκος αξίζει τα εύσημα. Παίζει εδώ και 40 μέρες καταπληκτικά και στις δύο πλευρές του γηπέδου, αγωνίζεται 30+ λεπτά σε όλα τα ματς και έχει καλύψει σε τεράστιο βαθμό τους τραυματίες συμπαίκτες του.

Πέντε πράγματα που ξεχώρισα από το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Οι βολές και τα lay up. Σε ένα ματς που κρίνεται στην τελευταία κατοχή απαγορεύεται να έχεις 7/16 βολές. Απαγορεύεται να έχεις 6 (τόσα θυμάμαι μπορεί να ήταν και περισσότερα) χαμένα lay up. Παπανικολάου, Φουρνιέ, κάρφωμα ο Φαλ.
- Ο Χουάντσο Έρνανγκόμεθ. Ο Ισπανός πραγματοποιεί την κορυφαία σεζόν της καριέρας του και αν δεν έπεφτε πάνω στον σούπερ Βεζένκοβ, ίσως και να αναφερόμασταν στο κορυφαίο «τεσσάρι» της Ευρώπης. Ο τύπος μάζεψε 17 ριμπάουντ σε ντέρμπι. Δεν θυμάμαι να το έχει κάνει άλλος σε ντέρμπι «αιωνίων». Πάρα πολύ καλός σε άμυνα και επίθεση.
- Ο πόντος που γλίτωσε ο Αταμάν. Η συνήθεια του Τούρκου coach να μπαίνει μέσα στο παρκέ για να κόψει αιφνιδιασμό επαναλήφθηκε. Δεν αποτελεί κίνηση ευγενείας ή fair play, αλλά εδώ μιλάμε για μπάσκετ και τίτλους. Και από τη στιγμή που ο κανονισμός του δίνει το δικαίωμα, μπορεί και το κάνει. Και βγήκε κερδισμένος αφού με το σκορ 66-61, απέτρεψε το εύκολο 66-63. Ο Ολυμπιακός ευστόχησε σε μία βολή, αστόχησε στην επόμενη κατοχή σε αντίθεση με τον Ναν ο οποίος με τρίποντο έκανε το 69-62. Δεν είναι ωραίο, αλλά είναι έξυπνο.
- Το τρίτο δεκάλεπτο. Σε αυτό το διάστημα η άμυνα του Ολυμπιακού υπέστη καθίζηση και ο Παναθηναϊκός με το μπάσκετ του φρόντισε να αλλάξει τα δεδομένα σκοράροντας 29 πόντους. Στο συγκεκριμένο διάστημα οι παίκτες του Μπαρτζώκα έκαναν αρκετά λάθη τακτικής στην άμυνα, δεν επικοινώνησαν σωστά μεταξύ τους και ο αντίπαλος έχει το ταλέντο και τους… τιμώρησε.
- Η άμυνα στον Βεζένκοβ. Ο Παναθηναϊκός ήθελε να περιορίσει τον Βεζένκοβ γιατί τέτοιους παίκτες δεν μπορείς να τους σταματήσεις. Απλά στοχεύεις να κάνουν λιγότερα από όσα συνήθως. Η άμυνα του Παναθηναϊκού είχε εστιάσει πάνω του. Ο Βεζένκοβ παίζει καλά μακριά από τη μπάλα και στόχος της άμυνας ήταν να μην τον χάσει από τα μάτια του ο παίκτης που τον μάρκαρε. Επρεπε να είναι κολλημένος πάνω του ακόμη κι αν χρειαζόταν να γυρίσει την πλάτη του στη μπάλα όταν αυτή βρισκόταν αλλού. Και φυσικά επειδή εκτελεί σηκώνοντας τη μπάλα από χαμηλά, να είναι πάντα ένα χέρι απλωμένο για να του κόψει τη συνήθεια αυτή.
ΥΓ: Το Final 8 κύλησε σε γενικές γραμμές υπέροχα. Ο τελικός έγινε σε καταπληκτική ατμόσφαιρα με τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς να λειτουργούν χωρίς ακρότητες υπό το φόβο του νέου αυστηρού Νόμου. Η ΕΟΚ τα πήγε καλά. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πάντα. Για το Ηράκλειο και τους μόνιμους εργάτες του μπάσκετ, έχουν στερέψει τα λόγια. Ετοιμοι να βοηθήσουν σε κάθε στιγμή, φιλόξενοι και κυρίως έχουν τη γνώση να διοργανώνουν τέτοια event παρουσία οπαδών μεγάλων ομάδων χωρίς να ανοίγει μύτη.
ΥΓ 2: Νόμος στο μπάσκετ. Αν δεν είσαι σίγουρος πως θα κλέψεις μία μπάλα, δεν πας για κλέψιμο διότι δημιουργείς ανισορροπία στην ομάδα. Τα γκαρντ του Ολυμπιακού συνεχώς ψάχνουν το κλέψιμο, δεν το καταφέρνουν και δεν βρίσκονται μπροστά από τον παίκτη τους για να παίξουν άμυνα. Στον τελικό έγινε περισσότερες από 7-8 φορές.
ΥΓ 3: Για τον Ολυμπιακό χάθηκε το Κύπελλο. Ούτε αυτό, ούτε το Super Cup θα καθορίζουν το ταμείο στο τέλος. Πρωτάθλημα και Euroleague θα βγάλουν τη σούμα. τα σημαντικά ακολουθούν και είμαι βέβαιος πως ο Ολυμπιακός θα είναι αυτός που πρέπει αρκεί να υπάρχει υγεία.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Βασίλιε Μίτσιτς: Το masterclass της άμυνας του Ολυμπιακού του έβαλε «φρένο»
- Hoopfellas στο Gazz Floor by Novibet: «Ο ΠΑΟ έχει πρόβλημα στην άμυνα, ο ΟΣΦΠ έδειξε ότι μπορεί να πιάσει υψηλά standards»
- Παπαπέτρου στο Gazz Floor by Novibet: «Η Μονακό είχε ξεκάθαρες ιδέες κόντρα στον ΠΑΟ, ο Ολυμπιακός θα κερδίσει από την άμυνα»
