Ρόκας Γιoκουμπάιτις: Το παιδί - θαύμα του λιθουανικού μπάσκετ (pics & vid)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ρόκας Γιoκουμπάιτις: Το παιδί - θαύμα του λιθουανικού μπάσκετ (pics & vid)
Η Euroleague Greece σας παρουσιάζει τον 20άχρονο γκαρντ της Ζαλγκίρις μέσα από προσωπικές ιστορίες και γράφει για την επιρροή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο παιχνίδι του.

Η φετινή πορεία της Ζαλγκίρις έχει αφήσει έκπληκτους αρκετούς διότι μετά τη φυγή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με προορισμό τη Βαρκελώνη, λίγοι πίστευαν πως θα υπήρχε συνέχεια στην ομάδα. Σίγουρα ο coach Σίλερ είναι μία αιτία για αυτό, αλλά σημαντικό ρόλο έχει παίξει και ο Ρόκας Γιιοκουμπάιτις.

Ο 20άχρονος γκαρντ συστήθηκε πριν λίγους μήνες στο κοινό και ήδη έχει καταφέρει να κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για αυτόν.

Στη Λιθουανία όλοι μιλούν για το «παιδί – θαύμα» της χώρας σε σχέση με τον αθλητισμό κι όχι μόνο με το μπάσκετ. Αυτό συμβαίνει γιατί παρά το νεαρό της ηλικίας του και παρά τον θόρυβο που έχει δημιουργήσει παραμένει ταπεινός.

Με απλά λόγια δε γίνεται να μην λατρεύεις τον Γιοκουμπάιτις γιατί εκτός από καλός παίκτης είναι και πολύ καλό παιδί και θέλουν το καλύτερο για αυτόν. Παραμένει προσγειωμένος στη γη και αυτό είναι το χαρακτηριστικό που τον οδηγεί με ασφάλεια.

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΓΙΑΣΙΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ

Ο Ρόκας Γικουμπάιτις μπορεί να έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό φέτος, αλλά στη Ζαλγκίρις τον ξέρουν καλά λόγω του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο θρύλικος για την ομάδα του Κάουνας προπονητής, ανέκαθεν έπαιρνε παίκτες από την εφηβική ομάδα στις προπονήσεις και φυσικά ο Γικουμπάιτις ήταν σχεδόν μόνιμος σε αυτές.

Ο Σάρας συνεχώς τόνιζε πώς σε κάθε προπόνηση ήταν αφοσιωμένος, συγκεντρωμένος και γυμναζόταν στο 100%. Μάλιστα ορισμένες φορές του ζητούσαν να ρίξει λίγο την ένταση για να μην τραυματιστεί κανείς.

Ο Γιασικεβίτσιους του δίδαξε πολλά. Σε ένα παιχνίδι των περσινών ημιτελικών με αντίπαλο την Λιετκαμπέλις το ματς ήταν στους 20 πόντους και 6’ πριν το τέλος τον έριξε στο παρκέ. Σε κάθε φάση του μιλούσε, σε κάθε φάση τον καθοδηγούσε άλλοτε γελώντας και άλλοτε φωνάζοντας.

Με αυτόν τον τρόπο ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα έδειξε πόσο ενδιαφερόταν για τον μικρό ο οποίος απορροφούσε σα σφουγγάρι κάθε πληροφορία.

Ο Γιασικεβίτσιους δεν τον άφηνε να κάνει λάθη. Όταν ο μικρός έπαιρνε δύο κακές αποφάσεις τον έβγαζε από την προπόνηση. «Με αυτόν τον τρόπο θέλω να τον κάνω πιο υπεύθυνο, θέλω να καταλάβει πως θα πληρώνει για τα λάθη που κάνει» ανέφερε στους εκπροσώπους του Τύπου μετά από μία ανοικτή προπόνηση.

Ο Μάρτιν Σίλερ λειτουργεί το ακριβώς αντίθετο. Ο Αυστριακός του έχει δώσει πλήρη ελευθερία κινήσεων, τον αφήνει να χρησιμοποιεί το ένστικτό του και να κάνει λάθη.

Ο Γικουμπάιτις το εκτιμά, «μπορώ να κάνω λάθος πλέον και δεν σκέφτομαι πως θα γίνω αλλαγή. Δεν με καθησυχάζει αυτό, αλλά νιώθω ασφάλεια».

Για την ηλικία του πάντως παίζει εξαιρετικά ώριμα και κάνει λίγα λάθη είτε μιλώντας για λάθη στατιστικής είτε για κακές αποφάσεις.

ΟΙ ΕΥΣΤΟΧΕΣ ΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΕΦ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗ ΖΩΗ

Στη φετινή Ζαλγκίρις έχει μεγάλη επιρροή στην ομάδα. Οι δύο νικητήριες βολές στην πρεμιέρα κόντρα στον Ολυμπιακό του άλλαξαν αμέσως το status του μέσα στην ομάδα. Πλέον είναι ο παίκτης με τον τρίτο μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στην τελευταία περίοδο από όλους τους παίκτες της Ζαλγκίρις.

Από το garbage time του Γιασικεβίτσιους πήγε στο «παίζω όταν η μπάλα… καίει».

Βέβαια πλέον τον ξέρουν καλά οι αντίπαλοι, του δίνουν μεγάλη προσοχή στο scouting, αλλά ακόμη κι έτσι η φρεσκάδα και η ενέργεια που προσφέρει σπάνια λείπουν.

ΣΤΟ NBA ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΝΑΝ «ΓΚΟΡΑΝ ΝΤΡΑΓΚΙΤΣ»

Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως δε θα μείνει για καιρό στην Ευρώπη αφού οι «σειρήνες» του ΝΒΑ όλο και δυναμώνουν. Οι Αμερικανοί scouter των λατρεύουν γιατί συνδυάζει ταλέντο με εξαιρετικό χαρακτήρα.

Μάλιστα τον συγκρίνουν με τον Γκόραν Ντράγκιτς και τον Μπένο Οϋντριχ, θεωρώντας τον combo γκαρντ αν και το σώμα του δεν τον βοηθά και τόσο οπότε μάλλον στο NBA θα προσφέρει ως point γκαρντ.

Πάντως πέρυσι τέτοια εποχή αναρωτιόμασταν αν θα καταφέρει να επιλεχθεί στο επόμενο ντραφτ και τώρα συζητάμε αν θα είναι επιλογή του πρώτου γύρου. Αυτό από μόνο του δείχνει την πρόοδο του.

ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Γικουμπάιτις έχει τα γονίδια του πρωταθλητισμού αφού ο πατέρας του με ύψος 2.00 υπήρξε από τα καλά «τριάρια» στην εποχή του ενώ κι η μητέρα του έπαιξε μπάσκετ σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας.

Οι γονείς του παρακολούθησαν την πρεμιέρα με τον Ολυμπιακό από το σπίτι τους και όταν ευστόχησε στις δύο βολές και χάρισε τη νίκη στη Ζαλγκίρις ξέσπασαν σε κλάματα. Την επόμενη μέρα όταν μίλησε μαζί τους τηλεφωνικά, του είπαν με περηφάνια πως όλοι οι γείτονες τους είχαν δώσει συγχαρητήρια και όλοι ήταν εντυπωσιασμένοι από την παρουσία του στον αγώνα με τους «ερυθρόλευκους».

Η ΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙNSTAGRAM

Ο 20άχρονος γκαρντ της Ζαλγκίρις δημιούργησε άθελα του και μία νέα τάση στα social media. Μετά από κάθε αγώνα ανεβάζει στο Instagram μία ιστορία με το hashtag #Ramibėlė (κανονικά γράφεται Ramybėlė) κάνονας εσκεμμένα ένα ορθογραφικό λάθος. Αυτό πλέον έχει γίνει μόδα ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες και όλοι το χρησιμοποιούν, μέχρι και ορισμένοι συμπαίκτες του τον μιμήθηκαν.