Κάιλ Χάινς: Ένας Αμερικανός, που έγινε Ευρωπαίος... (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Κάιλ Χάινς: Ένας Αμερικανός, που έγινε Ευρωπαίος... (pics & vids)
Ο Κάιλ Χάινς έγραψε ιστορία στην Ευρώπη και την Euroleague, έγινε ο Αμερικανός με τις περισσότερες συμμετοχές και είναι από τους ελάχιστους που αγάπησε βαθιά το παιχνίδι μακριά από το ΝΒΑ.

Όλοι οι Αμερικανοί έχουν μόνο ένα όνειρο και μια μόνο φιλοδοξία. Να παίξουν μπάσκετ στο ΝΒΑ. Αν χρειαστεί για να το κάνουν αυτό να πάρουν άλλον δρόμο, θα το κάνουν, αλλά στο τέλος της ημέρας όλοι θέλουν να βρουν τρόπο να επιστρέψουν στο ΝΒΑ. Πολλοί επιλέγουν ακόμα και την G-League ή παίζουν σε χώρες που δεν ήξεραν ότι υπήρχαν στον χάρτη, απλά και μόνο για να έχουν μια ευκαιρία να τους δουν και τελικά να καταλήξουν με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής στο ΝΒΑ.

Δύσκολα μένουν σε ένα μέρος που δεν λογαριάζουν ως σπίτι τους, ακόμα δυσκολότερα δένονται και το επαγγελματικό κομμάτι είναι το πιο έντονο. Ο Κάιλ Χάινς όμως δεν μοιάζει με τους άλλους. Είναι διαφορετικός. Πριν από μερικές ημέρες έγινε ο πρώτος Αμερικανός με 300 συμμετοχές στην Euroleague και 7ος παίκτης συνολικά στην λίγκα σε συμμετοχές.

Το 22άχρονο παιδί από το Σίκλερβιλ του Νιου Τζέρσεϊ πήρε μία βαλίτσα και πέρασε τον Ατλαντικό για χάρη του Αντρέα Τρινκιέρι και της Βανόλι και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της ζωής του.

Δεν μπήκε στο αεροπλάνο για τα μεγάλα σαλόνια, αλλά για το πρωτάθλημα της Α2 Ιταλίας και αυτό έδειξε από την αρχή πόσο πιστεύει στον εαυτό του και πόσο δεν τον επηρεάζουν όσα σκέφτονται οι άλλοι.

ΕΜΕΙΝΕ ΕΔΩ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ

Ακολούθησε συγκεκριμένο τρόπο. Ένα βήμα τη φορά. Είχε υπομονή, που στους περισσότερους λείπει, είχε θέληση, είχε ψυχραιμία και φυσικά είχε ταλέντο. Βανόλι, Μπάμπεργκ, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ, Αρμάνι Μιλάνο. Δεν είναι τυχαίο που λατρεύτηκε όσο λίγοι από όπου κι αν πέρασε.

Ο μοναδικός Αμερικανός που μετρά 4 Euroleague. Ο μοναδικός Αμερικανός που από το 1988 που ξεκίνησαν τα Final 4 έχει πανηγυρίσει με δύο ομάδες από δύο φορές τον τίτλο. Έβαλε το όνομα του φαρδύ, πλατύ στα βιβλία της ιστορίας, αλλά ποτέ δεν κοίταξε να ξεπετάξει αυτή την εμπειρία. Δέθηκε με τις ομάδες, τον κόσμου τους, τους συμπαίκτες του και στάθηκε ως ηγέτης στις ευθύνες που ανέλαβε.

Στις 27/10/2010 ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο Μπάμπεργκ με 73-61 και εκείνο το βράδυ ο Κάιλ Χάινς μπήκε στα μπλοκάκια της ελληνικής ομάδας και έκανε ένα βήμα, που άλλαξε την μοίρα του και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Μετά από 8 μήνες ένας undersize σέντερ γινόταν μέλος του Ολυμπιακού, με την γνωστή γκρίνια που ακολουθεί όσους δεν έχουν φτιάξει το όνομα τους. Αυτό ήταν. Το ταξίδι του είχε μπει σε μια νέα διαδρομή. Μια διαδρομή τίτλων, μεγάλων στιγμών και σπουδαίων εμπειριών.

Ο Κάιλ Χάινς στον Ολυμπιακό έλαμψε. Δούλεψε σκληρά, έβγαλε την ψυχή του στο παρκέ, δεν κοίταξε να παίζει για να φύγει, δέθηκε, έκλαψε, πανηγύρισε και στο τέλος πέτυχε και ανταμείφθηκε. Η ΤΣΣΚΑ του πρόσφερε χρήματα και έγινε η επόμενη επιλογή του. Δεν φοβήθηκε ούτε την Ρωσία, πήγε εκεί και συμπεριφέρθηκε με τον ίδιο τρόπο. Έγινε αρχηγός, έδειξε τον δρόμο και στους άλλους και στο τέλος της ημέρας κέρδισε και πάλι τίτλους και εκτίμηση.

Στα έξι χρόνια παραμονής του στην ομάδα του «στρατού», ο Κάιλ Χάινς εξελίχθηκε στον ηγέτη της ομάδας. Δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός σέντερ δεν μοιάζει με κανέναν.

Μπορεί να είναι γεννημένος στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, αλλά δέθηκε με το ευρωπαϊκό μπάσκετ όσο κανένας. Δεν είναι με το ένα πόδι εδώ και με το άλλο στο αεροπλάνο. Αποφάσισε ότι θα τιμήσει όσους τον έχουν αγαπήσει και αυτό το κάνει με την επιμονή και την υπομονή του.

Όταν η πρόκληση της ΤΣΣΚΑ τελείωσε για εκείνον, αποφάσισε να συνεχίσει να προκαλεί τον εαυτό του και η φετινή σεζόν τον βρίσκει στην Αρμάνι Μιλάνο. Ο Χάινς θεωρείται ένας από τους καλύτερους ψηλούς της λίγκας και πως αλλιώς άλλωστε. Έχει κερδίσει τα πάντα στην Ευρώπη και κυρίως έχει κερδίσει την αναγνώριση συμπαικτών και αντιπάλων.

Είναι πρόεδρος της Ένωσης των παικτών της Euroleague, έχει δική του εκπομπή στην οποία συζητάει με τους άλλους παίκτες και είναι ενεργός σε κάθε ενέργεια που πάει μπροστά το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Άπαντες αναγνωρίζουν όσα έχει προσφέρει και ότι κατάφερε να κάνει «σπίτι» του ένα μέρος που οι περισσότεροι βλέπουν ως μέρος για να βγάλουν χρήματα. Η διαφορά του είναι τεράστια και αυτό είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται.

Ο Κάιλ Χάινς αφοσιώθηκε με όλη του την καρδιά στο μπάσκετ και αυτό του το ανταποδίδει. Η αγάπη που έχει κερδίσει είναι μοναδική και ξεχωριστή.