Ολυμπιακός: Η τέχνη του να μετατρέπεις το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα

Ολυμπιακός: Η τέχνη του να μετατρέπεις το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ολυμπιακός: Η τέχνη του να μετατρέπεις το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει τους αγωνιστικούς λόγους που χάρισαν τη νίκη στον Ολυμπιακό κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Το πόσο σημαντική είναι μία νίκη το καταλαβαίνεις από την υπερένταση που σε συντροφεύει τις ώρες που ακολουθούν. Η νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στην Μακάμπι ήταν τέτοια για πολλούς και διάφορους λόγους.

Γιατί ήρθε απέναντι σε μία καλή ομάδα, γιατί εγκαθίδρυσε τους «ερυθρόλευκους» στις θέσεις των playoffs, γιατί διπλασίασε τις νίκες κόντρα σε έναν αντίπαλο που ενδεχομένως να ισοβαθμήσεις, γιατί διπλασίασε τις νίκες απέναντι σε μία ομάδα με τους ίδιους στόχους.

Γιατί ήρθε με έναν αντίπαλο που βρισκόταν σε δύσκολη θέση, γιατί ήρθε με τρομερό Σλούκα, γιατί για μία ακόμη φορά ξεπετάχτηκε διαφορετικός πρωταγωνιστής όπως ο Λαρεντζάκης και γιατί σε αρκετές περιπτώσεις η ψυχραιμία υπερίσχυσε του εκνευρισμού που δημιούργησαν ορισμένες διαιτητικές αποφάσεις.

Να περάσουμε όμως και στον τρόπο που ήρθε αυτή η νίκη γιατί όπως έχω χιλιοπεί αυτά περί «ψυχής, φουστανέλες, το ήθελαν περισσότερο, κλπ» δεν υπάρχουν.

Υπάρχει μπάσκετ.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο Ολυμπιακός λειτούργησε πολύ καλά στα αμυντικά του καθήκοντα.

Οι γρήγορες επιστροφές στην άμυνα έκοψαν τα πολλά εύκολα καλάθια των γηπεδούχων. Πάντα ένας παίκτης υπήρχε ισορροπία με εξαίρεση λίγες στιγμές που βρήκε lay up η Μακάμπι. Βέβαια μία πήγε να αποβεί μοιραία και αναφέρομαι στο πόσο γρήγορα ο Χάντερ έκανε το 85-86 με 19 δευτερόλεπτα να μένουν για τη λήξη.

Επίσης η προσωπική άμυνα ήταν σπουδαία. Μπορεί εσείς να βαριέστε να το διαβάζετε ή να ζητάτε κάτι άλλο από τον Τζένκινς, αλλά έκανε πάλι αυτό για το οποίο αποκτήθηκε. Η άμυνα του Αμερικανού πάνω στον Ουίλμπεκιν (και ο Λαρεντζάκης τα πήγε καλά πάνω του) ήταν κομβική για την εξέλιξη του ματς.

Γενικά η προσωπική άμυνα τα πήγε καλά με μπόλικη πίεση πάνω στη μπάλα. Τα γκαρντ της Μακάμπι περισσότερο είχαν το νου του στην ντρίμπλα και το σκορ παρά στην πάσα.

Αυτομάτως λοιπόν με την πίεση πάνω στη μπάλα οι Πειραιώτες τους αποδιοργάνωσαν.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Η πρώτη μου εντύπωση ήταν πως ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε καλά στην επίθεση, αλλά βλέποντας ξανά τα τρία πρώτα δεκάλεπτα άλλαξα άποψη.

Είναι διαφορετικό το «δεν είχε καλή επιθετική λειτουργία» από το «ήταν άστοχος». Στο συγκεκριμένο παιχνίδι λοιπόν οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν πολλά ελεύθερα σουτ στα οποία αστόχησαν.

Αυτό σημαίνει πως έπαιξαν άσχημο μπάσκετ; Όχι φυσικά.

Αυτό σημαίνει πως είχαν χαμηλά ποσοστά.

Τα ελεύθερα σουτ ήταν εκεί, τα πήραν και απλά τα έχασαν.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του Μπαρτζώκα λειτούργησαν πολύ καλύτερα στις αλλαγές στα σκριν της Μακάμπι. Είχαν περισσότερη υπομονή, πήγαν πολλές φορές σε καταστάσεις iso (ένας εναντίον ενός), μετακίνησαν την αντίπαλη άμυνα και έφτασαν πολλές φορές μέχρι βαθιά στη ρακέτα.

Επίσης πολλές φορές φτάνοντας στο καλάθι διέκριναν γρήγορα τον παίκτη που έβγαινε βοήθεια και πάσαραν εξαιρετικά δίνοντας εύκολους πόντους σε συμπαίκτη τους.

Χαρακτηριστική φάση αυτή με τον ΜακΚίσικ που έφτασε μέχρι το καλάθι της Μακάμπι και πρόσφερε ένα lay up στον Ζαν Σαρλ για το 64-67.

Επειδή αναφέρθηκα στον ΜακΚίσικ δεν μπορώ να κατανοήσω πως οι παίκτες του Σφαιρόπουλου του έδιναν τον αγαπημένο του δεξιό διάδρομο όταν είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο πως αυτό είναι το δυνατό του στοιχείο στην επίθεση.

Ο ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΣΤΟ «3» ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΕΓΕΘΟΣ

Στο σύγχρονο μπάσκετ είναι σπουδαίο αν ένας προπονητής καταφέρει να μετατρέψει ένα μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Δεν θα συμβαίνει σε κάθε παιχνίδι, αλλά ο Μπαρτζώκας το κατάφερε χθες.

Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε χωρίς τον Παπανικολάου (μειονέκτημα), χωρίς τον Χάρισον (μειονέκτημα), αλλά η παρουσία του Βεζένκοβ στη θέση «3» και του ΜακΚίσικ στο «2» φαίνεται πως λειτουργεί (πλεονέκτημα). Το δοκίμασε στο φιλικό με την Μέγκα, το είδαμε κόντρα στη Μπάγερν, το είδαμε και χθες.

Η παρουσία του Βούλγαρου φόργουορντ στο «3» προσφέρει μέγεθος στο παρκέ στον Ολυμπιακό το οποίο είναι πολύ σημαντικό στην Euroleague και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Αφενός πίσω καλύπτεις περισσότερο χώρο αφετέρου μπροστά έχεις ορισμένα πράγματα και mismatch να εκμεταλλευτείς.

ΚΑΛΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ

Ορισμένοι παίκτες του Ολυμπιακού δεν κατάφεραν να μπουν στο ρυθμό του αγώνα λόγω των γρήγορων φάουλ που χρεώθηκαν όπως ο Σπανούλης, ο Μάρτιν που είχε κι ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού, ο Έλις.

Το ευχάριστο ήταν πως υπήρξαν παίκτες που «κουβάλησαν» την ομάδα κατά διαστήματα όπως έκανε ο Πρίντεζης στο πρώτο δεκάλεπτο (αν και το τρίποντο στην παράταση ήταν όλα τα λεφτά γιατί επέστρεψε στο παρκέ μετά από αρκετή ώρα), ο ΜακΚίσικ στη δεύτερη περίοδο, ο Λαρεντζάκης με τον Βεζένκοβ και τον Ζαν Σαρλ στο τελευταίο δεκάλεπτο και την παράταση.

Ο Σλούκας βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση και ήταν αυτός που παρέσυρε και τους άλλους.

Φυσικά εντύπωση προκαλεί η ετοιμότητα που δείχνει ο Λαρεντζάκης και κυρίως ο τρόπος που διαχειρίζεται τη φετινή σεζόν και τα ματς στα οποία δεν παίζει. Βασικά παρουσιάζει μία αφύσικη πνευματική ικανότητα να μην απογοητεύεται και να βοηθά όποτε του ζητάνε.

Πριν περίπου δύο μήνες είχα γράψει πως ο Ολυμπιακός είχε πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης (αν θυμάμαι καλά το είχα γράψει σε σύγκριση με τα περιθώρια βελτίωσης του Παναθηναϊκού) και δεν το ανέφερα τυχαία. Αποδεικνύεται.

Φυσικά όλες οι ομάδες προπονούνται και βελτιώνονται. Άλλες περισσότερο όμως και άλλες λιγότερο.

Ο Ολυμπιακός είναι σε αρκετά καλή κατάσταση εδώ και 20 μέρες.

ΥΓ: Μου άρεσε απίστευτα πως παρά τις αρκετές κακές αποφάσεις των ρέφερι δεν είδα διαμαρτυρίες και να επικρατεί τρέλα κι εκνευρισμός.

Ένας καλός μου φίλος ο Σπύρος μου έχει μάθει πως «Όπως υπάρχουν παιχνίδια που η διαιτησία θα σε παίξει καλά, έτσι θα υπάρξουν και αυτά που θα συμβεί το αντίθετο. Δε μιλάς και προχωράς μπροστά».

Προσωπική μου άποψη είναι πως οι 3 βολές που έδωσαν στον Ουίλμπεκιν ήταν σωστή απόφαση. Υπήρχαν πολλά άσχημα σφυρίγματα, αλλά όχι αυτό. Μπορεί να κάνω και λάθος.

ΥΓ 2: Η χθεσινή νίκη έκανε υπερβολικά κρίσιμο το παιχνίδι στο ΣΕΦ την Παρασκευή με τη Βιλερμπάν. Τον «φοβάμαι» τον Ολυμπιακό σε τέτοια ματς ειδικά μετά από σπουδαίες νίκες.

ΥΓ 3: Ακολουθεί μήνυμα προς τον «Γερο Γιοβάισα»… Μην ασχοληθείς ξανά με παίκτη του Ολυμπιακού. Σε παρακαλάει αρκετός κόσμος. Μείνε στα over/under σου, στη βότκα σου και στην Σβετλάνα σου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.