Παναθηναϊκός-Βιλερμπάν: Η ραψωδία του Ραντ στο ΟΑΚΑ στην πρώτη συνάντηση! (pics & vid)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός-Βιλερμπάν: Η ραψωδία του Ραντ στο ΟΑΚΑ στην πρώτη συνάντηση! (pics & vid)
Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την Βιλερμπάν για την 19η αγωνιστική της διοργάνωσης (13/1, 21:00) και η EuroLeague Greece γυρίζει 25 χρόνια πίσω και θυμάται το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία των δύο ομάδων.

Μεταφερόμαστε στον Οκτώβριο του 1996 και πιο συγκεκριμένα στην 3η αγωνιστική της EuroLeague η οποία είχε πάρει για πρώτη φορά αυτό τ' όνομα υπό την αιγίδα -ακόμα- της FIBA.

Ο Παναθηναϊκός είχε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης ωστόσο το ρόστερ ήταν τελείως διαφορετικό μ' εκείνο που είχε κατακτήσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο στο Παρίσι μερικούς μήνες νωρίτερα, λόγω και του... ανοίγματος των συνόρων για τους «κοινοτικούς» ελέω της υπόθεσης Μπόσμαν.

Και οι δύο ομάδες είχαν 1-1 ρεκόρ μέχρι εκείνο το ματς, με τους «πράσινους» να είχαν την εντός έδρας νίκη απέναντι στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας (75-67) και την ήττα στη Βαρκελώνη (77-58) ενώ την Βιλερμπάν το «διπλό» στο Λεβερκούζεν (79-66) και την ήττα στην Κροατία από τη Σπλιτ με 73-61. Οι «πράσινοι» είχαν και έναν λόγο παραπάνω να θέλουν τη νίκη στην αναμέτρηση της 2ας Οκτωβρίου 1996 καθώς τέσσερις μέρες αργότερα (6/10/1996) ακολουθούσε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Όμως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων υπολόγιζαν στον Παναθηναϊκό χωρίς τον... καλεσμένο! « Όλα είναι ανοιχτά. Τίποτα δεν αποκλείεται. Το παιχνίδι θα κριθεί κυρίως στην περιφέρεια και μετά κοντά στη ρακέτα» είχε δηλώσει ο Ντιλέινι Ραντ κατά την άφιξη της Βιλερμπάν στο -τότε- Ανατολικό Αεροδρόμιο. Ήξερε πολύ καλά τι έλεγε ο... πάλαι ποτέ παίκτης του ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά ματς του «δικεφάλου» στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του '80 την ώρα που ο Γάλλος τεχνικός Γκρεγκόρ Μπενιό, συμπλήρωνε: «Η ομάδα είναι δυνατή τόσο στην περιφέρεια όσο και κοντά στο καλάθι και θα διεκδικήσει τη νίκη».

Ο Αμερικανός έμελλε να ήταν εκείνος που θα «σκότωνε» τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και θα τον υποχρέωνε στην 2η ήττα του στην EuroLeague ύστερα από τρία ματς! Η πρώτη αναμέτρηση στην ιστορία των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων κόντρα στην -μετέπειτα ομάδα που πήρε το εισιτήριο για το Final 4 της Ρώμης- Βιλερμπάν είχε... γαλλικό χρώμα (66-72) με τον Ντιλέινι Ραντ να πραγματοποιεί το δεύτερο καλύτερο παιχνίδι του μέσα στη σεζόν (σ.σ. ακολούθησε και αυτό κόντρα στην Μπαρτσελόνα) έχοντας 31 πόντους με 6/10 δίποντα, 5/6 τρίποντα, 4/6 βολές, 6 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 4 λάθη. Ο Μπράιαν Χάουαρντ είχε συμπληρώσει ιδανικά τον συμπατριώτη του έχοντας άλλους 14 πόντους με 6/12 εντός παιδιάς.

Από πλευράς Παναθηναϊκού που βρέθηκε να χάνει στο ημίχρονο με 13 πόντους διαφορά (29-42) με αποτέλεσμα να χάσει από νωρίς την επαφή στο σκορ, ο Νίκος Οικονόμου ήταν εκείνος που είχε διακριθεί με 16 πόντους και 6/9 σουτ, ο Τζον Αμίτσι είχε άλλους 12 πόντους και 6/7 δίποντα, ενώ ντεμπούτο στο ΟΑΚΑ (σ.σ. μετά τα εκτός έδρας ματς με Μπαρτσελόνα και Παπάγου) είχε κάνει ο Τζον Σάλεϊ ο οποίος μέτρησε 5/5 δίποντα! Ο Αλβέρτης είχε μόλις 2/8 εντός παιδιας, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων είχε... φυλάξει την καλή του εμφάνιση για το ματς του β' γύρου στο «Αστρομπάλ» όταν και μέτρησε 25 πόντους με 6/6 τρίποντα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 5 (1), Κοχ 6 (2), Οικονόμου 16 (2), Ντίκινς 13 (3), Σκονοκίνι 4, Μαρτίνεθ, Σάλεϊ 10 (5/5δίπ.), Αμίτσι 12, Μαρτίνεθ.

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ (Μπενιό): Ραντ 31 (5), Ουατάρα, Πλιβί 4, Νεμπό 8, Ντιγκμπέ 6, Χάουαρντ 14, Ριπέρ 2, Ανταμς 5, Μπιλμπά 2.