Η πτώση Εφές έχει αγωνιστικές ερμηνείες

Η πτώση Εφές έχει αγωνιστικές ερμηνείες

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η πτώση Εφές έχει αγωνιστικές ερμηνείες
Η αγωνιστική πτώση της Αναντολού Εφές είναι εντυπωσιακά αρνητική και η Euroleague Greece ανοίγει τον φάκελο της φετινής μέτριας πορείας αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους η ομάδα του περσινού 24-4 φέτος βρίσκεται στο 7-6!

Με κριτήριο την περσινή εμφατική πορεία της στην Euroleague, η απόφαση διατήρησης όλων των παικτών κινήθηκε στο πλαίσιο της λογικής. Γιατί η περσινή Εφές παρουσίασε δείγματα απόλυτα συμπαγούς συνόλου, με ξεκάθαρους αγωνιστικούς ρόλους, αξιοζήλευτη χημεία και νοοτροπία νικητή. Συγκριτικά με την αγωνιστική περίοδο 2019-20, προχώρησε μόνο σε μία αποδέσμευση. Δεν κράτησε τον Άλεκ Πίτερς ο οποίος είχε αποκτηθεί, κυρίως, για να καλύψει το κενό του Αντριάν Μοερμάν (σ. σ. ο Γάλλος έχασε τους δύο πρώτους μήνες της περσινής χρονιάς λόγω επέμβασης στον ώμο), γι’ αυτόν τον λόγο συρρικνώθηκε ο χρόνος συμμετοχής του, όταν ο Μοερμάν επέστρεψε στο παρκέ. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι από την Εφές λείπει η ενέργεια και το μακρινό σουτ που πρόσφερε ο Πίτερς, δίχως αυτό να σημαίνει ότι στοιχειοθετεί τη βασική αιτία της κατακόρυφης (αγωνιστικά) πτώσης της.

Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι η ομάδα του Εργκίν Αταμάν δεν παρουσιάζει την ίδια αποτελεσματικότητα αλλά και κυνικότητα. Πέρυσι, ακόμη και στις ήττες που γνώρισε, τα παιχνίδια παίχτηκαν υπό τους δικούς της κανόνες, ενώ δεν άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη η παραμικρή ευκαιρία «διάλυσης» του αντιπάλου. Φέτος προσαρμόζεται στους κανόνες των άλλων, δεν είναι το «αφεντικό» των αγώνων, ίσως γιατί οι πρωταγωνιστές της δεν έχουν βρει ρυθμό.

Έπαιξε ρόλο και η απουσία του Σέιν Λάρκιν ο οποίος αγωνίστηκε (σχεδόν) στα μισά παιχνίδια. Πέρυσι ήταν από τους κορυφαίους σκόρερ της Euroleague με 22.2 πόντους κατά μέσο όρο, αλλά και από τους πλέον αποτελεσματικούς στο μακρινό σουτ με το εντυπωσιακό 50.9%. Φέτος, περιορίζεται στους 15 πόντους ανά αγώνα ενώ σουτάρει χαμηλότερα κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες (33%). Πλην του ποσοστού ευστοχίας στο μακρινό σουτ, ο Βασίλιε Μίτσιτς κινείται στα ίδια επίπεδα (στον τομέα των αριθμών), αλλά δεν είναι… ίδιος παίκτης με πέρυσι. Στους τελευταίους αγώνες σκαρφάλωσε στο 28.5%, συνεχίζει όμως να απέχει αρκετά από το περσινό ποσοστό του (39.8%).

Γίνεται αντιληπτό ότι, με τους βασικούς δημιουργούς και εκτελεστές της σε μέτρια κατάσταση, είναι αδύνατο να βρει ρυθμό η Εφές. Παρά την εντυπωσιακή άνοδο του Κρούνοσλαβ Σιμόν. Ο Κροάτης έχει 13.4 πόντους ανά αγώνα, με αξιοζήλευτη αποτελεσματικότητα στο τρίποντο. Προφανέστατα όμως, η δική του συνεισφορά δεν είναι αρκετή.

ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ AGGRESSIVE

Πέρυσι, η Αναντολού Εφές χρειάστηκε να δώσει περί των 20 αγώνων δίχως τον Μπράιαντ Ντάνστον, υπήρξαν μάλιστα αγώνες στους οποίους παρατάχθηκε με μόλις τέσσερις ψηλούς (σ. σ. Σίνγκλετον, Πίτερς, Πλάις, Σανλί). Μέσα από τη χρησιμοποίηση χαμηλών σχημάτων και επενδύοντας στην ταχύτητα των γκαρντ, ο Εργκίν Αταμάν όχι μόνο κατάφερε να κρύψει το πρόβλημα, αλλά το μετέτρεψε και σε ισχυρό πλεονέκτημα. Φέτος, το κακό είναι ότι με εξαίρεση τον Τίμπορ Πλαίς, οι υπόλοιποι κολυμπούν στα ρηχά νερά. Ο Ντάνστον αντιμετώπισε και πάλι πρόβλημα τραυματισμού, οι αριθμοί του Κρις Σίνγκλετον είναι πεσμένοι σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ ο Αντριάν Μοερμάν έπαιξε 3-4 καλά παιχνίδια αλλά στα περισσότερα δεν έχει ανταποκριθεί στις αγωνιστικές ευθύνες του. Κυρίως όμως, η Εφές δεν είναι το ίδιο aggressive σαν ομάδα, καθόλου τυχαία δεν βρίσκεται (στις στατιστικές κατηγορίες) στις θέσεις που ήταν πέρυσι.

Όταν διακόπηκε η περσινή Euroleague, η τουρκική ομάδα ήταν…

*Κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης στο σύστημα αξιολόγησης, σε παραγωγικότητα πόντων (87.2) καθώς επίσης και σε ποσοστά ευστοχίας σε δίποντα (57.1%) και σε τρίποντα (42.1%). Μάλιστα για περισσότερες από 20 αγωνιστικές το ποσοστό ευστοχίας της στο μακρινό σουτ ήταν λίγο χαμηλότερο από το 50%.

*Παραμένοντας στην περσινή σεζόν, ήταν η 3η ομάδα στα κλεψίματα, στην ίδια θέση ήταν στην αναλογία ασίστ λαθών. Παράλληλα ήταν αυτή που έκανε λιγότερα λάθη από κάθε άλλη ομάδα της Euroleague. Στον τελευταίο τομέα δεν τα πάει άσχημα φέτος καθώς κάνει τον ίδιο αριθμό λαθών.

Αντιθέτως, για να τη «συναντήσει» κανείς στη φετινή χρονιά θα πρέπει να κοιτάξει στη μέση των σχετικών πινάκων γιατί…

*Η περσινή κορυφαία επίθεση, φέτος βρίσκεται στην 8η θέση με 78.2 πόντους κατά μέσο όρο, δηλαδή εννιά λιγότερους από πέρυσι. Είναι στην 4η θέση στο σύστημα αξιολόγησης, 14η στα ριμπάουντ και στην 6η θέση στα κλεψίματα.

*Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται όμως στο κομμάτι της ευστοχίας στο μακρινό σουτ καθώς σουτάρει με ποσοστό 37.4% και είναι στην 9η θέση. Στα σουτ εντός παιδιάς βρίσκεται στην 5η θέση αλλά το 56.3% δεν απέχει πολύ από το περσινό ποσοστό της.

ΣΥΜΠΤΩΣΗ Ή ΚΑΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ;

Τουλάχιστον οι τρεις από τις έξι ήττες της Εφές μπορούν να χαρακτηριστούν απρόσμενες γιατί έδειχνε ότι της ανήκε το μομέντουμ του αγώνα. Γιατί στους αγώνες με Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Μπάγερν Μονάχου μπήκε στην τελευταία περίοδο με διαφορά 6-7 πόντων αλλά… διαλύθηκε. Το επιμέρους σκορ των αντιπάλων τους στα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι 43-70! Γενικώς το τελευταίο δεκάλεπτο είναι πρόβλημα για την ομάδα του Αταμάν διότι το συνολικό επιμέρους σκορ είναι 227-257. Και για μια ομάδα η οποία θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Euroleague είναι τουλάχιστον αρνητικό να χάνει στο σημείο που κρίνεται το συντριπτικό ποσοστό των παιχνιδιών.