Βαλένθια - Αναντολού Εφές 76-74: Με buzzer beater του Πρέπελιτς (vid)

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Βαλένθια - Αναντολού Εφές 76-74: Με buzzer beater του Πρέπελιτς (vid)
Η Βαλένθια (8-5) με έναν ασταμάτητο Μάικ Τόμπι και το απίθανο buzzer beater του Κλέμεν Πρέπελιτς, επικράτησε της Αναντολού Εφές (7-6) για την 13η αγωνιστική της EuroLeague.

Ο Κλέμεν Πρέπελιτς... βροντοφώναξε «νίκη». Το δίποντο του, παρά την καλή άμυνα, ήταν εύστοχο. Και η Βαλένθια έβαλε τέρμα στο αρνητικό σερί των δύο ηττών. Και όπως κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, πήρε τη νίκη στην τελευταία φάση. Έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς, ο Σέιν Λάρκιν ήταν ο μοιραίος για την Εφές, αφού είχε δύο ελεύθερες βολές και ευστόχησε στη μία. Στη συνέχεια, οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν, μολονότι είχαν να δώσουν δύο φάουλ, προτού οδηγήσουν τη Βαλένθια στις βολές, βιάστηκαν να τα δώσουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνος για το... θαύμα του Πρέπελιτς!

O Σλοβένος μπορεί να έδωσε τη νίκη, αλλά τη Βαλένθια την... κουβάλησε μέχρι εκείνο το σημείο ο Μάικ Τόμπι (21π.) εκμεταλλευόμενος και την απουσία του Τίμπορ Πλάις, που αγωνίστηκε μόλις 3 λεπτά, προτού αποχωρήσει με πρόβλημα τραυματισμού στον πάγκο.

Το ματς

Η Εφές ξεκίνησε το ματς με... φόρα και πήρε νωρίς διαφορά 10 πόντων (17-7). Η Βαλένθια μείωσε τη διαφορά (23-19) και κατάφερε να περάσει μπροστά προτού ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο (30-27).

Στο δεύτερο ημίχρονο ξανά η Εφές κατάφερε να ξεφύγει, αυτή τη φορά με 8 πόντους (62-54). Ένα σερί των Ισπανών (8-0) ήταν αρκετό για να φέρει ξανά την ισορροπία. Με αυτήν πορεύτηκαν οι δύο ομάδες μέχρι το φινάλε.

Ο Τόμπι έκανε το 72-70, με τον ίδιο να παίρνει και το ριμπάουντ στην άστοχη επίθεση της τουρκικής ομάδας. Ο Ουίλιαμς με ένα μεγάλο σουτ έκανε το 74-70, δίνοντας το προβάδισμα στη Βαλένθια.

Ο Μίτσιτς όμως απάντησε με τρίποντο για το 74-73. Στα 13.3 δευτερόλεπτα για το τέλος, ο Σέιν Λάρκιν κέρδισε βολές. Και ευστόχησε στη μία! Στην τελευταία επίθεση, με 4.3 στο ρολόι, ο Πρέπελιτς πήρε την ευθύνη και... εκτέλεσε την Αναντολού!

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Βαλένθια έβαλε το τελευταίο μεγάλο σουτ. Είχε 12 επιθετικά ριμπάουντ, 23 ασίστ και 13 λάθη, με την Εφές (μία δημιουργική ομάδα) να μένει στις 15 ασίτσ με 8 λάθη και μόλις 22 ριμπάουντ (34 είχε η Βαλένθια).

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Μάικ Τόμπι. Σάρωσε όλους τους ψηλούς της Εφές, τελειώνοντας το ματς με 21 πόντους (9/10 διπ.), 8 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Κλέμεν Πρέπελιτς. Πρέπει να πάρει το credit για τη νίκη. Βοήθησε και ο Ντέρικ Ουίλιαμς.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Αντριάν Μοερμάν με μόλις 7 λεπτά στο παρκέ και 1 ριμπάουντ!

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Η τελευταία φάση. Η Εφές βιάστηκε να κάνει το 4ο ομαδικό, ο χρόνος που έμεινε στη Βαλένθια ήταν αρκετός για ένα νικητήριο σουτ.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Βασίλιε Μίτσιτς έκανε τη σταυρωτή ντρίπλα και τελείωσε τη φάση με κάρφωμα με το ένα χέρι!

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Εφές το γεγονός ότι έχασε την υπέρ της διαφορά δύο φορές. Την αδυναμία της να ελέγξει τα ριμπάουντ και φυσικά η άμυνα στον Τόμπι. Η Βαλένθια την αδυναμία της να πάει το παιχνίδι στην επαφή και να πάρει παραπάνω βολές (είχε 3/5).

Τα δεκάλεπτα: 19-23, 40-38, 54-60, 76-74.