Χίμκι: Υψηλές επενδύσεις, χαμηλές πτήσεις…

Χίμκι: Υψηλές επενδύσεις, χαμηλές πτήσεις…

Βασίλης Βλαχόπουλος
Χίμκι: Υψηλές επενδύσεις, χαμηλές πτήσεις…
Μια ακόμη χρονιά άρχισε με απογοητευτικό τρόπο και η Euroleague Greece γράφει για τις διαδοχικές ισχυρές επενδύσεις της Κίμκι οι οποίες δεν την οδήγησαν στην παραμικρή διάκριση στη διοργάνωση.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι λέει το πεπρωμένο και το ριζικό της, αλλά αυτό που συμβαίνει με την Κίμκι μάλλον έχει ξεπεράσει τις πύλες του ανεξήγητου. Είναι από τους οργανισμούς που συνηθίζουν τις μεγάλες επενδύσεις, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εδώ και χρόνια βρίσκεται μεταξύ αυτών με το μεγαλύτερο μπάτζετ στην Euroleague αλλά απόσβεση των δαπανών δεν έγινε ποτέ. Φέτος μάλιστα άρχισε στη διοργάνωση χειρότερα από ποτέ καθώς βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις δύο νίκες σε σύνολο δέκα αγώνων και προφανώς, δίχως ιδιαίτερες προσδοκίες για κάτι που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο. Τη συμμετοχή στα Playoffs.

Ισχυρό ελαφρυντικό για τη ρωσική ομάδα είναι ότι ταλαιπωρήθηκε από τη διασπορά COVID 19 αλλά και τραυματισμούς με συνέπεια (πλην του Ζάιτσεφ) να μην υπάρχει παίκτης με συμμετοχή σε όλους τους αγώνες. Δεν ήταν όμως η μοναδική που χρειάστηκε να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.

Η περίπτωση της Κίμκι χρίζει διερεύνησης διότι βάσει οικονομικού προϋπολογισμού δεν μπήκε στη διοργάνωση για τη χαρά του αθλήματος, αλλά με σκοπό διάκρισης. Αν όμως ρίξει κανείς μια ματιά στις επιδόσεις της στη Euroleague θα διαπιστώσει ότι με εξαίρεση τη σεζόν 2017-18 όπου αγωνίστηκε στα Playoffs και αποκλείστηκε από τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στις υπόλοιπες απέτυχε παταγωδώς. Ερωτηματικό υπάρχει για την περσινή χρονιά καθώς ήταν στην 7η θέση όταν διακόπηκε λόγω της πανδημίας. Έναν χρόνο πριν κατέληξε στην 13η θέση με μόλις εννιά νίκες σε 30 αγώνες. Τρεις φορές (2009-10, 2012-13, 2015-16) η πορεία της σταμάτησε στο Top16 και μια φορά (2010-11) περιορίστηκε στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης.

Ο ΣΒΕΝΤ ΚΑΙ Ο ΜΟΖΓΚΟΦ

Σε επίπεδο επένδυσης, εδώ και χρόνια η Κίμκι είναι σταθερά η δεύτερη ομάδα της VTB. Στις υψηλές θέσεις βρίσκεται και στην Euroleague φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να είχε ένα από τα πέντε μεγαλύτερα μπάτζετ στην τελευταία διετία. Λίγα χρόνια πριν, είχε τινάξει την μπάνκα με την προσέγγιση του Αλεξέι Σβεντ. Γι’ αρκετά χρόνια ο Ρώσος γκαρντ ήταν ο καλύτερα αμειβόμενος παίκτης της διοργάνωσης με ετήσιες απολαβές που ξεπερνούσαν τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Οι 32χρονος γκαρντ ήδη συμπλήρωσε πενταετία και το καλοκαίρι προχώρησε σε επέκταση του συμβολαίου του γι’ ακόμη δύο χρόνια.

Η άφιξη του καλύτερου Ρώσου παίκτη των τελευταίων ετών δεν οδήγησε στην προσδοκώμενη αγωνιστική επιτυχία. Πέρυσι, η Κίμκι προχώρησε σε μία ακόμη ισχυρότατη επένδυση αν και τα… νούμερα της συμφωνίας ουδέποτε έγιναν γνωστά. Τα δεδομένα έχουν ως εξής. Ο Τιμοφέι Μοζγκόφ επρόκειτο να πάρει 16.7 εκατομμύρια δολάρια στους Ορλάντο Μάτζικ οι οποίοι είχαν καταθέσει αίτημα στο ΝΒΑ για να μην συμπεριληφθεί το συμβόλαιο του Ρώσου παίκτη στα «βιβλία» τους λόγω του τραυματισμού του. Κι έτσι το ποσό μειώθηκε στα 5.5 εκατομμύρια δολάρια. Τελικώς, ο Μοζγκόφ επέστρεψε στη Ρωσία για λογαριασμό της Κίμκι, αλλά το ποσό της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό. Για τον ίδιο λόγο, δεν αγωνίστηκε ούτε στη ρωσική ομάδα.

38 ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Σε αυτόν τον αριθμό παικτών θα καταλήξει κανείς αν μετρήσει το σύνολο αυτών που αγωνίστηκαν στην Κίμκι στην τελευταία τετραετία. Η αλήθεια είναι ότι η ρωσική ομάδα επιβεβαίωσε κάτι που είχε προαναγγείλει καθώς μετά από σεζόν στις οποίες είχε μεγάλο αριθμό ξένων, πλέον επιδιώκει να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε γηγενείς παίκτες σε μια προσπάθειά της να ισορροπήσει μεταξύ του επιπέδου της διοργάνωσης με αυτό των Ρώσων που διαθέτει.

Σε αντίθεση με τη διάθεση που εκδήλωσε στην αλλαγή παικτών και ρόστερ, η Κίμκι δεν απέκτησε την ίδια συνήθεια στους προπονητές καθώς μόλις τρεις πέρασαν από τον πάγκο της στην τελευταία 10ετία! Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς συνεργάστηκε με τη ρωσική ομάδα την αγωνιστική περίοδο 2016-17, ενώ η θητεία του Γιώργου Μπαρτζώκα περιορίστηκε στον 1½ χρόνο καθώς αντικαταστάθηκε στα μέσα της αγωνιστικής περιόδου 2018-19. Ο τωρινός προπονητής, Ρίμας Κουρτινάιτις, είναι ο βασικός εκφραστής του αγωνιστικού μοντέλου καθώς η φετινή σεζόν η είναι η 8η . «Είναι ένας ξεχωριστός προπονητής για το κλαμπ καθώς το όνομά του έχει συνδυαστεί με σπουδαίες επιτυχίες», ισχυρίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πάβελ Αστακόφ (τζένεραλ μάνατζερ) καθώς με τον Κουρτινάιτις στην τεχνική ηγεσία, η Κίμκι κατέκτησε δύο φορές το Eurocup. Δεν κατάφερε όμως να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Euroleague.