Κοκόσκοφ: «Θεωρώ τον εαυτό μου ως τον "μπασκετικό Κολόμβο"!» (gTV)

Αντώνης Καλκαβούρας
Κοκόσκοφ: «Θεωρώ τον εαυτό μου ως τον "μπασκετικό Κολόμβο"!» (gTV)
O 49χρονος Σέρβος τεχνικός της Φενερμπαχτσέ με τα 20 χρόνια προϋπηρεσίας στο ΝΒΑ, μιλάει στην Euroleague Greece για την απόφασή του να επιστρέψει στην Ευρώπη, δηλώνει λάτρης του ευρωπαϊκού μπάσκετ και χαρακτηρίζει τους «αιώνιους» ως παγκοσμίως γνωστά μπασκετικά brands. Τι λέει για την απόφαση των δικών του Σανς να μην επιλέξουν τον Ντόντσιτς στο νο1 του draft και γιατί «γελάει» με τους Ντένβερ Νάγκετς.

Γεννήθηκε στο Βελιγράδι και γαλουχήθηκε στην προπονητική από πολλή μικρή ηλικία, παρακολουθώντας και θαυμάζοντας τους συμπατριώτες του που άφησαν εποχή στους ευρωπαϊκούς πάγκους. Πριν καλά-καλά κλείσει τα 27 του χρόνια κι έχοντας δουλέψει στις ακαδημίες της Μπέογκραντ και της Παρτίζαν, πήρε τον μακρύ δρόμο για το άγνωστο (τότε) της Αμερικής, όσον αφορά τις ευκαιρίες για δουλειά σε προπονητικό πόστο στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Η αρχή έγινε από το κολεγιακό μπάσκετ και την θέση του assistant-coach στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι (1999) και από το 2000 μέχρι και πέρυσι, ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ, δούλεψε ανελλιπώς ως βοηθός σε συνολικά οκτώ οργανισμούς του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου. Η αρχή έγινε από τους Κλίπερς (2000-2003), η συνέχεια ήταν στους Πίστονς (με τους οποίους κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2004 και συμμετείχε στο All Star Game του 2006), ενώ η πενταετία 2008-2013 τον βρήκε στο Φίνιξ της Αριζόνα για λογαριασμό των Σανς.

Ακολούθησε ένα πέρασμα από τους Καβαλίερς (2013-14) και τους Ορλάντο Μάτζικ (2014-15), στην τριετία 2015-2018 ξανάσμιξε με τον παλιό του συνοδοιπόρο Κουίν Σνάϊντερ στην Γιούτα και τους Τζαζ, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά πήρε το «βάπτισμα του πυρός» σαν head-coach στο ΝΒΑ, επιστρέφοντας στους «Ήλιους». Πέρυσι διατέλεσε στενός συνεργάτης του Λιουκ Ουόλτον στους Κινγκς.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, όμως, πήρε την μεγάλη και δύσκολη απόφαση να διαδεχθεί τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Φενερμπαχτσέ και πλέον μπήκε για πρώτη φορά στην καθημερινότητα της Euroleague. Με αφορμή το ταξίδι του στην Αθήνα για τον αποψινό (21.00) αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ο έμπειρος Σέρβος τεχνικός μίλησε στην κάμερα του gTV για τις διαφορές των δύο κόσμων του αθλήματος, τις δικές του μπασκετικές καταβολές, τους στόχους της νέας του ομάδας, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και φυσικά τις προτεραιότητες στον αθλητισμό και την ζωή εν μέσω πανδημίας.

Παρακολουθείστε τι μας είπε για την μη επιλογή του Λούκα Ντόντσιτς από τους Σανς (ήταν εκείνος προπονητής το καλοκαίρι του 2018) και το Σακραμέντο στο draft, τους λόγους για τους οποίους «γελάει» με τους Ντένβερ Νάγκετς σχετικά με τον Νίκολα Γιόκιτς, αλλά και το πως χαρακτηρίζει ο ίδιος τον εαυτό του, μετά την μετακόμιση στην Αμερική σε πολύ μικρή ηλικία. Αυτά και άλλα πολλά στο video που ακολουθεί.

Τεχνική επιμέλεια: Βασίλης Τσίγκας, Παύλος Σφενδυλάκης